Győri keserű – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 23:54

Hibáztam. Oké, csak tíz voltam, ráadásul nem szombaton, hanem vasárnap este volt a meccs fél nyolckor, későn értem volna haza, másnap iskola, talán el sem engedtek volna egyedül a szüleim. Meg amúgy is: a Szegedi Dózsa serdülőjátékosa voltam, a SZEOL AK ellenfélnek számított – persze a nyitó fordulóban azért ott hasaltam a szögletzászlónál, amikor Kardos József büntetőjével nyert az Újpest, de a harmadik forduló eredményéről már csak az esti televíziós sporthírekből értesültem: a Rába ETO 4–1-re nyert a Felső-Tisza partján (a később híressé váló Szabó Ottó, Szentes Lázár, Hajszán Gyula támadótrió mindhárom tagja betalált aznap).

Évekkel később, Pálfalvi Gábor ragyogó könyvében olvastam: a győri játékosok aznap, 1981 augusztusának végén hitték el igazán, hogy új edzőjükkel, Verebes Józseffel sokra vihetik. Addig egymás között kuncogtak, ha a „Mágus” a bajnoki cím megszerzéséről beszélt nekik – végül 1982-ben és 1983-ban is aranyérmet szereztek. Azt a szegedi bajnokit mondják a két aranyéremmel végződő fantasztikus ETO-út első fontos állomásának – hibáztam, ott lehettem volna.

Azóta figyelem a győri futballt, ott voltam, amikor az 1983-as bajnoki címet követően harminc évvel ismét Győrbe került az aranyérem – talán a gyerekkori emlékek miatt érzek szívfájdító csalódottságot, amikor a kisalföldiek mostani helyzetéről hallok. Azok között vagyok, akik azt gondolják, vidéken valódi futballsikereket csak ott lehet elérni hosszú távon, ahol van múlt, erős a hagyomány, azzal együtt pedig érdemben növelhető lenne a nézőszám: Szegeden (bocsánat, ha elfogult vagyok), Pécsen, Szombathelyen – és talán mindenekelőtt, leginkább a Verebes-csúcskorszak miatt Győrben.

A győri futballvalóság viszont most nem annyira édes, sőt inkább keserű, hiszen edzők váltják egymást a kispadon, a foci nem öröm-, hanem inkább vitaforrás a városban. Márpedig közös akarat és persze pénz nélkül minőségi labdarúgás nem létezhet, az pedig tényleg csak döntés (persze bölcs döntés) kérdése, hol van esély eredményes klubot építeni – e pillanatban erősen kérdéses, lehet-e a közeljövőben sikeres klub az ETO...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik