F. B. 2020.03.29 08:00 Frissítve: 2020.03.29 09:17

Edzősors: Miamiban dolgozik a korábbi Szpari-kedvenc

A nyíregyházi születésű, a Nyíregyháza Spartacusban, Bőcsön, a Budapest Honvédban, Cigándon, majd az Egyesült Államokban, a Fort Lauderdale Storm FC-ben is futballozó korábbi védő, Cséke György néhány éve Amerikában telepedett le és Miamiban dolgozik egyéni edzőként. Volt olyan időszak, amikor mindössze 20 dollár volt a zsebében, ma azonban Pintér Dominic személyében már magyar korosztályos válogatott kerettagot is képez.

Cséke György gyerekekkel dolgozik Amerikában (Fotó: nyiregyhazaspartacus.hu)

A nyíregyházi szurkolók egykori kedvence, Cséke György korábban a szon.hu-n beszélt róla, hogy a Cigánd SE volt az utolsó csapat Magyarországon, ahol futballozott, ezután vágott bele az amerikai kalandba. Az USA-ban a harmadosztályú Fort Lauderdale Storm FC-ben még játszott egy évet, majd Floridában telepedett le, és néhány éve edzőként tevékenykedik, egyéni képzéseket tart. Jelenleg mintegy negyven, különböző korosztályú és tudásszintű fiatallal foglalkozik és a legfontosabb feladata a megfelelő mozgáskoordináció kialakítása.

Amikor évekkel ezelőtt ide érkeztem, mindent a nulláról kellett kezdenem, egy voltam azok közül, akik nagy álmokkal jöttek Amerikába
mesélte az NB II-es Nyíregyháza honlapján a 36 éves szakember. Korábbi magyar labdarúgóként meg kellett dolgoznom azért, hogy elfogadjanak és egyre feljebb lépjek a ranglétrán. Volt, amikor mindössze 20 dollár volt a zsebemben, de nem adtam fel, tudtam, mi a célom és kitartottam mellette. Rengeteget segített ekkor a testvérem is, illetve Hosszú Katinka, vagy Dárdai Pál mondatai erőt adtak, mivel ők is a munkában hisznek. Ma már rengeteg fiatallal dolgozhatok együtt, Pintér Dominic személyében pedig büszkén mondhatom, hogy korosztályos válogatott kerettag trénere lehetek. Ő itt született Amerikában, és bár az Egyesült Államok nemzeti csapata is megkereste, a magyar válogatottságot választotta inkább.”

A megfelelő amerikai edzői végzettségekkel rendelkező Cséke György Miamiban egy hatalmas sportlétesítményben tartja az egyéni tréningeket, ahol több tucatnyi pálya található – ezeken folyamatosan tartanak amerikaifutball-, lacrosse- és labdarúgó-edzéseket különböző edzők. A koronavírus-járvány azonban Floridát is elérte.

Itt nem szokatlan, ha fel kell készülni egy veszélyhelyzetre – folytatta a Szpari-szurkolók korábbi kedvence. – A hurrikánok miatt gyakran előfordul, hogy a boltokból felvásárolják az árukat, az emberek képesek 4–5 órát a benzinkúton állni a vihar előtt. Most megváltozott az élet, kevés a turista, sokkal kevesebben vannak az utcákon. Mi is csak két–három fős kiscsoportokban edzhetünk, amíg be nem zárják a sportparkokat.”

Cséke munkájára az viszont jó hatással van, hogy Miamiban futball-láz tombol, hiszen amióta David Beckham megalapította az Inter Miami FC profi csapatát (igaz, az angol világsztár ma már „csak” a klub reklámarca), egyre több gyermek akar focizni.

2020.05.19 20:49:16

Labdarúgó NB II BORBOLA BENCE

A kétszeres gólkirály megannyi emlékezetes pillanatot tudott felidézni.

2020.05.06 22:56:51

Labdarúgó NB II MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hát igen, a felső határ a csillagos ég.

2020.05.05 21:52:38

Labdarúgó NB II BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. A klub töretlenül fejlődött mind szakmailag, mind infrastrukturálisan.

2020.05.05 11:13:33

Labdarúgó NB II BABJÁK BENCE

Bélteky Róbert tulajdonos Ausztráliából gratulált a következő idényt az élvonalban kezdő csapatnak.

2020.04.17 18:26:49

Labdarúgó NB II POLGÁR LÁSZLÓ

Kapusként és edzőként is szolgálta a Zala megyei klubot, fia válogatottságig vitte.