Videó: „Kispest az én falum” - Puskás-interjú 1990-ből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.25. 15:28
null
A játékot jobban szerették a pénznél, ezért nem ismerték a bundát, vallotta a legenda (Fotó: AFP)
Alig két hónap alatt már több mint tizenkétezren látták a YouTube-on azt az 1990-ben készült Puskás-interjút, amelyre szerkesztőségünk is rábukkant a világhálón. „Öcsi bácsi 1990. július 6-án érkezett hosszabb látogatásra hazájába. Az akkor 63 éves legendával készítettem interjút négy nappal később, amit élőben láthattak a kispestiek” – fogalmaz az egykori beszélgetőpartner, az egy és negyed perc híján fél óra hosszúságú videó megosztója.

„Igen nagy kedvvel jöttem (haza) Kispestre, hisz, ha nem is itt születtem, de nyolc hónapos voltam, amikor idekerültem a Viola utcába, és addig itt éltem, míg meg nem nősültem. Úgyhogy hosszú huszonkét évet éltem itt" – kezdte a beszélgetést a TV Kispest stúdiójában ülve Puskás Ferenc, aki a South Melbourne labdarúgóit edzette a felvétel idején.

„Annyira megszerettek az ausztrálok, hogy kénytelen vagyok még egy évre visszamenni" – tréfálkozik utóbb, meg persze mesél az életéről, a tapasztalatairól.

Az ő korában elképzelhetetlen, így nem is létező (?) megegyezéses mérkőzésekről, a régi Kispestről, a Realban eltöltött kilenc esztendőről (figyelem, 31 éves korától 40 éves koráig játszott a lehető legmagasabb színvonalon!), Helenio Herrera 1962-es vb-n elkövetett hibájáról, jó barátjáról, a csehszlovák futógép Emil Zátopekről.

Aztán a futballfilozófiájáról, amit hamisítatlan, Puskás Öcsi-s maximáiban csepegtet felénk – „Szerintem a futball ma tévesen van játszva. A futballt gólra kell játszani, a futball az egy játék"; „A futballban nem kell többet futni gyorsan, mint tíz méter. Sokszor kell. Erre fel kell készülni" –, az akkor éppen aktuális, borzasztó színvonalú 1990-es vb-ről.

És igen, 1954-ről, Bernről is természetesen.

„Kettő nullára vezettünk, és azt hittük, hogy már megnyertük a mérkőzést. Elfelejtettük, hogy van még hátra hetvenhét perc..."

Puskás a beszélgetés vége felé elárulja: volt már ajánlata az MLSZ-től, de amikor elkezdte sorolni a feltételeit, a szövetség nem erőltette tovább a dolgot.

Mi az a Puskás Alapítvány? Vállalna-e edzői állást itthon? Hogyan került – tudomása szerint – a Budai II, Kocsis-jobbszárny a Honvédba?

Puskás Ferenc minden kérdésre válaszolt a TV Kispest kamerái előtt 1990 nyarán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik