Újpesti nyitómeccs-fóbia: évek óta nincs siker az 1. fordulóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.25. 12:40
null
Az újpesti szurkolók bíznak benne, megtörik az átok a nyitó fordulóban (Fotó: Veres Viktor)
Ma rajtol az NB I 2014–2015-ös szezonja, pénteken és a hétvégén az 1. forduló mérkőzéseit játsszák a magyar élvonalban. Olvasóink már megszokhatták, hogy a honi labdarúgó-bajnokság egyes fordulói előtt statisztikai összeállítással jelentkezünk, ezúttal sincs ez másként – a nyitó forduló érdekességei.

 

NYÍREGYHÁZA–DEBRECENI VSC

♦ A Nyíregyháza legutóbb a 2009–2010-es kiírásban játszott az NB I-ben, akkor a Diósgyőrt megelőzve a 15. helyen végzett, és kiesett. Abban a szezonban mind a két bajnokiját elvesztette a Debreceni VSC ellen, Debrecenben 3–1-re, odahaza 3–0-ra kapott ki. Azóta hat tétmérkőzést játszottak egymás ellen: 2012 őszén a Magyar Kupa-párharc első meccsén a Szpari 3–2-re győzött, a visszavágót a Loki hozta 3–1-re, majd 2013 őszén két Ligakupa-találkozót nyert meg a DVSC, az idén márciusban pedig a Magyar Kupában győzte le idegenben (3–1) és otthon (6–1) is a Debrecen a Nyíregyházát. Azaz sorozatban öt tétmeccsen nyert a hajdúsági csapat a szabolcsi ellen.

♦ Bajnoki mérkőzésen a Nyíregyháza legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, 1999. augusztus 14-én verte meg a DVSC-t. A nyíregyházi helyszínen nagyjából 13 ezer néző látta, hogy a Rácz – Ács, Szatke, Nagy S., Göncz (Kondora) – Turóczi, Dican, Szabó A., Karkusz – Csernyijenko (Lenkey), Novák J. (Szécsi) összetételű Szpari Szabó Attila és Dican Ferenc találatával 2–1-re legyőzte a Téglási – Bodnár, Goian, Sándor Cs., Pető Z. (Bernáth Cs.) – Böőr, Vadicska, Bagoly, Szatmári – Sabo (Ulveczki), Casoltan összetételű Lokit, amelyben Böőr Zoltán volt eredményes. A nyíregyháziak kispadján Őze Tibor, a debreceniekén Garamvölgyi Lajos ült.

♦ Hármas győzelmi sorozattal zárta az előző szezont a Nyíregyháza az NB II-ben, viszont ha a legutóbbi NB I-es idényét nézzük, akkor nyeretlen szériában van: 2010-ben az utolsó három élvonalbeli meccse közül az első kettő döntetlennel végződött, a harmadikat pedig – Zalaegerszegen – 4–3-ra elveszítette.

♦ Az előző szezonban az utolsó bajnokiját elveszítette a DVSC – odahaza a Honvédtól kapott ki 2–0-ra –, vendégként viszont legutóbbi két NB I-es mérkőzését megnyerte: Pápán 5–1-re, a Puskás AFC otthonában 1–0-ra győzött.

♦ Az előző, 2013–2014-es bajnokságban a leghosszabb veretlenségi sorozatot a Debreceni VSC építette fel: a Loki a 8. fordulóban elszenvedett, 3–0-s győri vereséget követően 15 fordulón keresztül nem talált legyőzőre.

BP. HONVÉD–DUNAÚJVÁROS

♦ Az előző bajnokság utolsó fordulójában a Bp. Honvéd 2–0-ra győzött a DVSC otthonában, így nyolcmeccses bajnoki vereség sorozata ért véget – ez volt egyébként a leghosszabb ilyen széria az NB I előző kiírásában. A hazai negatív sorozat viszont még nem zárult le, előző négy otthoni élvonalbeli mérkőzését elvesztette a kispesti alakulat.

♦ Pályaválasztóként 351 perce nem szerzett gólt a Honvéd. Odahaza legutóbb 2014. április 5-én, a Diósgyőr elleni találkozó 9. percében volt eredményes a kispesti csapat, Borisz Zsivanovics talált be az ellenfél kapujába. Aztán a Ferencváros (0–2), a Videoton (0–1) és az MTK ellen (0–2) sem szerzett gólt a Bozsik József Stadionban a Honvéd.

♦ Dunaújvárosi együttes legutóbb a 2002–2003-as szezonban szerepelt az NB I-ben, akkor a Dunaferr SE a 12., utolsó helyen végzett, és kiesett az élvonalból. Az 1999–2000-es kiírásban bajnok, egy évvel később ezüstérmes, majd 2002-ben negyedik dunaújvárosiak 2003 nyarára anyagilag teljesen ellehetetlenedtek, a másodosztályban is csak úgy folytathatták (Dunaújváros FC néven), hogy megvásárolták a Százhalombatta NB I B-s jogát. A 2008–2009-es szezon közben, a téli szünetben az akkor Dunaújváros FC-Prelasti néven szereplő csapatot törölték az NB II Nyugati csoportjából, soros ellenfelei tavasszal 3–0-s gólkülönbséggel megkapták a három pontot, a klub gyakorlatilag megszűnt. A mostani dunaújvárosi csapat nem jogutódja a Dunaferrnek és a Dunaújváros FC-nek, a pálhalmai együttes a megyei III. osztályból indulva lépegetett előre (majd költözött be Dunaújvárosba), mígnem a nyáron a második helyen végzett az egycsoportos NB II-ben, és feljutott az élvonalba. A mérkőzéseit abban az új stadionban rendezi, amelyben még a Dunaferr játszott 2002 tavaszától.

♦ 2003 nyarán a Dunaferr (12.) és a Honvéd (11.) egyszerre esett ki az NB I-ből, az élvonalban tehát ekkor fogadott legutóbb újvárosi csapatot a Honvéd: a bajnokság utolsó fordulójában, 2003. május 31-én a kispestiek 4–1-re legyőzték a Dunaferrt – a találkozót Kassai Viktor vezette. A következő szezonban az NB I B-ben még összefutottak, Kispesten a Honvéd 1–0-ra verte meg a Dunaújváros FC-t.

♦ A Dunaújváros az NB II-ben jól hajrázott, hiszen az előző szezonban az utolsó négy bajnoki meccsét megnyerte. Sorrendben a Kozármislenyt (3–0), az Ajkát (2–1), a Tatabányát (4–1) és a Békéscsabát (3–0) győzte le.

VIDEOTON FC–LOMBARD PÁPA

♦ Bár az előző szezon végére 9–2–4-re lerontotta a hazai mérlegét a Videoton, arra azért büszke lehet, hogy pályaválasztóként neki volt a leghosszabb győzelmi sorozata a 2013–2014-es kiírásban: a fehérváriak otthon hét bajnokit nyertek meg egymás után, még a szezon kezdetén.

♦ Hetes veretlenségi sorozatot hoz át a Videoton az előző idényről: a 2013–2014-es bajnokság utolsó hét fordulójában nem kapott ki – négyszer győzött, háromszor ikszelt.

♦ A Lombard Pápa a legutóbbi bajnoki idény utolsó fordulójában legyőzte az Újpestet, így ötös vereség sorozatot zárt le. Vendégként viszont még mindig negatív szériában van: utóbbi tizenegy idegenbeli bajnokiján képtelen volt győzni, az előző hármat el is vesztette.

♦ Látogatóként 302 perce gólképtelen a Pápa, idegenben legutóbb éppen Fehérváron, a Sóstói Stadionban volt eredményes: Goran Marics az 58. percben szerzett gólt. Az a találkozó 2–2-re végződött, az azt megelőző szezonban is ikszeltek Székesfehérváron (1–1), előtte viszont mindig a Vidi győzött. A Lombard még soha nem nyert a Videoton otthonában.

PÉCSI MFC–MTK BUDAPEST

♦ A Pécsi MFC-é volt az előző bajnokságban a leghosszabb sorozat abban a tekintetben, hogy hány egymást követő mérkőzésen talált be egy csapat. Nos, a pécsiek az első húsz fordulóban mindig szereztek gólt, ezzel állították fel a 2013–2014-es bajnokság rekordját.

♦ Pályaválasztóként tíz bajnoki mérkőzés óta veretlen a Pécs, négyszer győzött, hatszor döntetlent játszott.

♦ Remekül hajrázott a tavaszi szezonban az MTK, az utolsó öt fordulóban mindegyik mérkőzését megnyerte. Az „áldozatok”: Pápa 2–0, Újpest 4–0, Puskás AFC 2–1, Honvéd 2–0, Kaposvár 2–0. Az öt meccsen csupán egy gólt kapott, miközben 12-t szerzett.

♦ Vendégként sokáig nagyon gyengén szerepelt az MTK, ám előző két idegenbeli mérkőzését megnyerte: Újpesten és Kispesten is győzött. A PMFC otthonában viszont 2014-ben (1–0-ra) és 2013-ban (2–1-re) is kikapott, bajnokin legutóbb 2006 márciusában nyert Pécsen.

♦ Testvérek csatázhatnak egymás ellen, hiszen Pölöskey Péter a PMFC játékosa (a nyáron végleg Pécsre került Debrecenből), míg öccse, Pölöskei Zsolt az MTK-ban futballozik. Édesapjuk, Pölöskei Gábor az MTK egyik pályaedzője, míg a kék-fehérek mestere, Garami József pécsi születésű, futballozott, majd edzősködött is Pécsen. S még egy kapcsolódási pont: Véber György, a PMFC jelenlegi vezetőedzője Újpesten játékosa volt Garaminak.

SZOMBATHELYI HALADÁS–ÚJPEST FC

♦ Negatív sorozatot hoz át az előző szezonról a Haladás: utóbbi négy bajnokiján nem tudott nyerni. Ráadásul előző két hazai meccsét elvesztette, a Pakstól és a Ferencvárostól is 1–0-ra kikapott. Mindez azt is jelenti, hogy utóbbi két otthoni fellépésén nem szerzett gólt, a szombathelyiek közül odahaza legutóbb Radó András volt eredményes a Mezőkövesd elleni találkozó 79. percében – hazai pályán tehát 191 perce gólképtelen a Hali.

♦ Az Újpest ellen viszont mostanában jól megy a Haladásnak: a két csapat előző két szombathelyi meccsét a vasiak nyerték meg: 2–0-ra, illetve 1–0-ra. Az Újpest legutóbb 2011-ben győzte le a Haladást, előbb a Rohonci úton 2–0-ra, majd a Szusza Ferenc Stadionban 4–1-re. Azóta viszont nincs újpesti siker a Hali ellen.

♦ A száraz statisztika néha torzít. A 2014-ben Magyarországon megnyerhető négy trófea (NB I-es bajnoki cím, Magyar Kupa, Ligakupa, Szuperkupa) közül kettőt az Újpest hódított el, azaz a trófeák felét a lila-fehérek gyűjtötték be. Mégsem jelenthetjük ki, hogy itthon az Újpest lenne a legjobb csapat, a bajnokságban elért 13. hely például nagyon sokat ront a renomén.

♦ Utóbbi kilenc bajnoki meccsük közül csak egyet nyertek meg a lila-fehérek, egyszer ikszeltek, és hétszer kikaptak – ilyen tragikusan gyenge szezonhajrá után nem csoda, hogy a 13. helyen zárták az előző idényt.

♦ Elképesztő, hogy az elmúlt években egyszer sem tudta megnyerni szezonbeli első bajnoki meccsét az Újpest. Tavaly 2–1-es vereséget szenvedett odahaza a Pakstól, két évvel ezelőtt 2–1-es zakó volt Diósgyőrben, 2011-ben 1–0-ra kikapott a Lombard Pápától a Megyeri úton, előtte két szezonban is 0–0-t játszott a Győrrel. Legutóbb a 2008–2009-es bajnokságot kezdte győzelemmel (a Nyíregyházát verte meg odahaza 1–0-ra Kabát Péter találatával), abban a szezonban egyébként ezüstérmes lett az újpesti csapat – akkor végzett legutóbb dobogón.

♦ Két játékosnak minden bizonnyal különleges hangulatú lesz ez a mérkőzés: Nagy Gábor a nyáron érkezett Szombathelyről az Újpesthez, míg Zamostny Balázst a lila-fehérek adták kölcsön a vasi zöldeknek.

KECSKEMÉTI TE–FERENCVÁROS

♦ Két vereséggel zárta az előző bajnokságot a KTE (Újpesten 6–1-re kapott ki, majd otthon 2–1-re veszített a PAFC ellen), és döntetlent nyolc bajnoki meccs óta nem játszott. Legutóbb a Pécs ellen ikszelt (0–0) – még márciusban.

♦ A Puskás Akadémia elleni vereséggel nyolcmeccses hazai veretlenségi sorozatuk ért véget a kecskemétieknek. A szép széria egyik állomása a Fradi elleni 0–0 volt, a KTE azzal büszkélkedhet, hogy a bajnokságban az eddigi utolsó olyan csapat, amely nem kapott ki az FTC-től.

♦ A Ferencváros ugyanis a kecskeméti 0–0 óta az összes NB I-es mérkőzését megnyerte, egymás után kilenc bajnokin győzött. Ennek a kiemelkedő sorozatnak köszönheti, hogy a szezon végére feljött a 3. helyre a tabellán, és indulhatott az Európa-ligában – ebből a versenysorozatból viszont éppen tegnap esett ki a horvát HNK Rijeka ellenében, két vereséggel. A legutóbbi két tétmeccsét tehát elvesztette a Fradi.

♦ 2010 óta nem tud nyerni az FTC a KTE otthonában. Akkor 2–1-re győzött, azóta bajnokin egyszer kikapott, kétszer ikszelt Kecskeméten.

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Amíg a Puskás Akadémia FC-nek ez lesz az első tétmérkőzése a szezonban, addig a DVTK az Európa-ligában már négy meccsen van túl: első három kupatalálkozóját megnyerte (a Birkirkara ellen pályaválasztóként 2–1-re, idegenben 4–1-re diadalmaskodott, a Liteksz Lovecs otthonában 2–0-ra nyert), csütörtökön viszont Nyíregyházán 2–1-re kikapott a Liteksztől, de így is továbbjutott. Az El-ben induló magyar csapatok közül (FTC, ETO, DVTK) egyedül a diósgyőriek vették sikerrel a legutóbbi kupafordulót.

♦ Az előző bajnokságban a DVTK-nak sikerült összehoznia a leghosszabb, kapott gól nélküli sorozatot: a diósgyőriek kapuját az ősszel egymás után hét bajnokin – összesen 670 percen keresztül – nem tudták bevenni az ellenfelek.

♦ A Puskás AFC sikerrel zárta az előző idényt (a KTE otthonában győzött 2–1-re), így hét NB I-es fordulón keresztül tartó nyeretlen szériát zárt le. A hét nyeretlen meccs közül hatot elvesztett…

♦ A két csapat eddig két bajnokit játszott egymás ellen, és mind a kétszer a vendégségben lévő együttes győzött: tavaly ősszel a DVTK 2–0-ra nyert a PAFC ideiglenes otthonában, Fehérváron, míg tavasszal a felcsútiak nyertek 3–2-re Diósgyőrben.

♦ Benczés Miklós, a PAFC vezetőedzője évekig dolgozott a DVTK-nál, és ezen a nyáron is elhozta egyik volt játékosát Diósgyőrből: Gohér Gergő ebben az átigazolási szezonban érkezett Felcsútra a DVTK-tól.

PAKSI FC–GYŐRI ETO FC

♦ A Paks ugyan vereséggel zárta az előző bajnokságot (2–0-ra kikapott a Fraditól), előtte viszont sorozatban négy meccset megnyert, ezzel biztosította be bennmaradását. Pályaválasztóként 300 perce nem kapott gólt, az ellenfél játékosai közül bajnoki meccsen legutóbb az MTK-s Torghelle Sándor talált be Pakson.

♦ Horváth Ferenc, az ETO vezetőedzője az előző bajnoki szezon téli szünetében Paksról érkezett Győrbe, helyét a tolnaiaknál Csertői Aurél vette át, aki korábban az ETO-t irányította (mindketten játékosként is szerepeltek a mostani ellenfélnél). A tavaszi szezonban új csapatával Horváthnak sikerült győznie 2–1-re Pakson.

♦ A Paks hazai pályán legutóbb 2010-ben győzte le az ETO-t (2–1-re), azóta a győriek kétszer 2–1-re nyertek, egyszer 0–0-s döntetlennel távoztak Paksról.

♦ Tizenegy meccsből álló veretlenségi sorozatot és hetes győzelmi szériát hozott át az ETO az előző bajnokságból. Az Európa-ligából viszont rögtön kiesett, itthon 3–0-ra kikapott a Göteborgtól, az idegenbeli visszavágón azonban megszerezte a becsületgyőzelmet: 1–0-ra nyert.

♦ Vendégként bajnokin 2013. november 23. óta veretlen az ETO, azóta idegenben hatszor győzött, kétszer ikszelt.

♦ Windecker József az előző szezonban Pakson játszott kölcsönben, a nyáron visszatért az ETO-hoz, és a Göteborg elleni kupapárharc mindkét mérkőzésén pályára lépett a győrieknél.

NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 25., péntek
19.00 Nyíregyháza Spartacus–Debreceni VSC (Sport1)
Kassai Viktor
Július 26., szombat
16.30 Budapest Honvéd–Dunaújváros PASE (Duna)
Farkas Ádám
18.30 Videoton FC–Lombard Pápa (Sport1)
Vad II István
18.30 Pécsi MFC–MTK Budapest
Németh Ádám
20.30 Szombathelyi Haladás–Újpest FC (Sport1)
Solymosi Péter
Július 27., vasárnap
16.30 Kecskeméti TE–Ferencváros (Duna)
Iványi Zoltán
18.30 Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC (Sport2)
Bognár Tamás
20.30 MVM-Paksi FC–Győri ETO FC (Sport2)
Erdős József

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik