Újpest: Duchatelet hajlik a hagyományos címer visszaállítására, de...

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.10. 14:07
null
Az Újpest-szurkolók molinója 2017-ben, az egyik címerváltás utáni bajnokin (Fotó: Török Attila)
Bár korábban üzleti titokként kezelték a részleteket, az Újpest FC ügyvezetője, Berta Csaba egy tévéinterjúban most mégis vázolta a labdarúgóklub vezetésének vízióját az anyaegyesület, UTE-val való közös utánpótlás-nevelő munkáról. A sportvezető a IV. kerületi Újpest Médiának adott interjúban elárulta, a belga klubtulaj, Roderick Duchatelet hajlik a szurkolók által követelt korábbi klubcímer visszaállítására, ám ennek feltétele, hogy a jelenleg egymással is versengő újpesti UP-csapatokat sikerüljön egyesíteni. A sportvezető hangsúlyozta, a koncepció alapja a transzparencia, a támogatások és egyéb források felhasználásának teljes, kölcsönös átláthatósága – korábban ugyanis akadt ezzel problémájuk.


Berta Csabaaz Újpest Média adásában ismertette azt a koncepciót, hogy egy új céget hoznának létre, ez felelne a jövőben az újpesti utánpótlás-nevelésért. Az Újpest FC és az UTE egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrészt kapna, a szakmai döntéseket, a játékosok és az edzők kiválasztásától kezdve közösen hoznák meg, az anyagi oldalra pedig teljes rálátást kapna mindkét fél.

Berta elmondása alapján a transzparencia kulcskérdés: „Mindenkinek belátása lenne ebbe. Az ideérkező potenciális támogatások, legyen az állami támogatás, TAO-támogatás, önkormányzati támogatás, illetve minden lehetséges bevétel ide folyna be. Mindkét fél pontosan láthatná, mégis mennyi pénzből gazdálkodunk, mire vannak ezek a források költve, megfelelően vannak-e ezek elköltve.”

Cserébe a cég működtetné az utánpótlást, állná a versenyeztetést, az edzők, a kiszolgálószemélyzet bérét, fedezné az újpesti utánpótlásban használt létesítmények fenntartását.

Berta az interjú elején arról beszél, hogy a két klubvezetés elmérgesedő viszonya – és így a címerváltáshoz vezető folyamat – onnan indult, hogy a belga tulajdonos szóvá tette és vizsgálni kezdte annak okát, miért nem kerül ki az UTE irányította utánpótlásból megfelelő, az NB I-es csapatba is beépíthető futballista hosszabb ideje. Miután erre nem kapott lehetőséget az anyaegyesületnél, kezdte megszervezni az önálló utánpótlást, melynek egyik utolsó mozzanata volt a 2017-es címerváltás (ekkor már két lila-fehér mezes, de még régi címeres Újpest versenyzett egymás mellett az utánpótlás-bajnokságokban).

Az Újpest FC ügyvezetője az interjú végén viszont arról beszél, hiába szerepelhetne a koncepciójuk alapján ismét egy, közös újpesti csapat a különböző utánpótlás-korosztályokban (ráadásul a bajnokságok átalakításának köszönhetően többnyire ismét a kiemelt/első osztályokban), az UTE vezetése nemet mondott a vízióra. „Ők inkább a régi rendszert állítanák vissza.”

A teljes interjú...


Az Újpest FC a 2017–2018-as idény előtt cserélte le előző címerét. Mivel a döntéshez a kisebbségi tulajdonos UTE nem járult hozzá, az anyaklub pereskedni kezdett. Első fokon az FC-nek, másodfokon az UTE-nak adott igazat a bíróság, végül május végén a Kúria úgy határozott, maradhat az új logó a futballistáknál. Igaz, a testület nem azt mondta ki, hogy a címerváltás szabályos lett volna, csupán abban határozott, hogy az UTE jogászai kezdeményezte személyiség jogi per alkalmatlan a vitatott kérdés elbírálására.

Ezt követően a két fél többször is egyeztetett egymással, ám ősz eleje óta hivatalos tárgyalásról nem lehetett hallani az UTE és az Újpest FC között – akik többször is nyilvános közleményben kritizálták a másik fél kommunikációját.

Érdekesség, hogy az akkori ajánlatot üzleti titokként kezelték, éppen ezért a sajtóban megjelent hol hat-, hol hétpontosnak hivatkozott ajánlatcsomagról is csak kevés konkrétum látott napvilágot. Az UTE vezetősége akkor arról kommunikált, hogy a címer visszaállításának feltételei között olyan „követelések” szerepelnek, amelyekről csak egy teljes taggyűlésen lehet döntést hozni.

Az elmúlt bő fél évben nem is lehetett a két fél közti újabb tárgyalásokról hallani, inkább a szurkolók akciói tartották fókuszban a címerügyet, így a labdarúgócsapat mérkőzéseit érintő bojkott, vagy az, hogy a drukkerek egy csoportja felkereste már a belga nagykövetet is, járjon közbe a történelmi Újpest-címer visszaállításáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik