Újpest: a belga nagykövet segíthet a történelmi klubcímer visszaállításában

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 08:59
null
Az Újpest-szurkolók 2019 őszén, a Hatvan elleni Magyar Kupa-mérkőzésen (Fotó: Meder István)
Siegfried Peinennel, Belgium magyarországi nagykövetével egyeztettek az Újpest-szurkolók, diplomáciai segítséget kérve a lila-fehér klub 2017-ben lecserélt címerének visszaállításáért folytatott küzdelemben.

Mint a találkozóról szóló beszámoló fogalmaz: „A magyar jog alapján kizárólag használható hagyományos újpesti címer megmentése ügyében kértek találkozót szerdán az Újpest 1885 Szurkolói Klub képviselői a Belga Királyság Budapestre akkreditált nagykövetétől.”

Az egyeztetésen Peinen felajánlotta közbenjárását a címervita rendezésében.

„A szurkolók (…) azt kérték tőle, hogy a lila-fehér klub tulajdonosa, Roderick Duchatelet felé közvetítse a törvényes állapot helyreállításának igényét. A vendéglátó megértéssel fogadta a patinás klub hagyományaiért aggódó felvetést, és igéretet tett arra, hogy külön figyelemmel kezelve az ügyét, közbenjárását ajánlotta a megnyugtató megoldás közös megtalálása érdekében. Peinen úr kifejezte, pontosan tudja, hogy a tradíciók tisztelete egy sportklub lelke, így a lilák drukkerei alappal bízhatnak benne, hogy a diplomácia eszközeivel sikerrel járhat közben ügyükben” – olvasható a közleményben.

Az Újpest FC a 2017–2018-as idény előtt cserélte le előző címerét. Mivel a döntéshez a kisebbségi tulajdonos UTE nem járult hozzá, az anyaklub pereskedni kezdett. Első fokon az FC-nek, másodfokon az UTE-nak adott igazat a bíróság, végül május végén a Kúria úgy határozott, maradhat az új logó a futballistáknál. Igaz, a testület nem azt mondta ki, hogy a címerváltás szabályos lett volna, csupán abban határozott, hogy az UTE jogászai által kezdeményezett személyiség jogi per alkalmatlan a vitatott kérdés elbírálására.

Ezt követően a két fél többször is egyeztetett egymással, ám ősz eleje óta hivatalos tárgyalásról nem lehetett hallani az UTE és az Újpest FC között – akik többször is nyilvános közleményben kritizálták a másik fél kommunikációját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik