Türelem és alázat – Pető Tamásékon mutatták be a helyes utánpótlásképzést

Vágólapra másolva!
2015.10.12. 21:33
null
Scott Wrighttól két napon át tanulhattak a magyar edzők
Második alkalommal vehettek részt a magyar labdarúgóedzők hivatalos Coerver-képzésben. A világszerte ismert és használt, elsősorban utánpótlásképző-rendszer magyarországi ágazata ezúttal Scott Wrightot, a Coerver Coaching angliai igazgatóját kérte fel instruktornak, akinek bölcs tanácsait két napon át hallgathatták a tanfolyamra jelentkezők a Videoton vendéglátásában Székesfehérváron.

 

KI AZ A SCOTT WRIGHT?
Scott Wright, a Coerver Coaching egyesült királyságbeli területi igazgatója a Stoke Citynél (is) dolgozik 2011 óta. A Premier League-ben szereplő klub Tony Pulis menedzser kérésére alkalmazta a korábban a Newcastle, a Bolton, a Manchester United, a Leeds, a Manchester City, a Liverpool és a Fulham edzőivel és játékosaival is foglalkozó szakembert. Wright korábban Gareth Bale-lel, a Real Madrid játékosával és az angol válogatott Micah Richardsszal is dolgozott együtt, a Stoke-nál elsősorban az edzők továbbképzéséért és a fiatal labdarúgók megfelelő neveléséért felel. Scott Wrighttal később bővebb interjút olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

A Coerver Coaching 1984 óta működik mai formájában, azóta fejlődik folyamatosan – ahogy Scott Wright mondta, a labdarúgással együtt változik. A 2014 őszén Gödöllőn tartott szemináriumon megismertük az alapokat Austin Speight, a Coerver írországi vezetőjének tolmácsolásában. A tökéletes labdakezelésre és az egy az egy elleni szituációkra alapozó (de persze egyéb fontos területekre is nagy hangsúlyt fektető) globális futballhálózat Szalma József igazgató és stábja alázatos munkájának eredményeként két éve elérhető Magyarországon. Az első esztendő főbb eseményei, hogy három hazai klub vette igénybe a Coerver szolgáltatásait, illetve hogy sikerült megrendezni az első magyarországi Coerver-szemináriumot Gödöllőn, ahol nem mellesleg – akárcsak most Fehérváron – a konferencia utolsó napján a Partner Club program iránt érdeklődök is betekintést nyerhettek az együttműködés részleteibe.

Pető Tamás (balra) és Scott Wright
Pető Tamás (balra) és Scott Wright

„A tavalyi tanfolyam idején már elindult egy képzés Devecseren egy TÁMOP-os pályázat keretein belül – mondta Szalma József a Nemzeti Sport Online-nak, miközben néhány méterrel odébb Scott Wright irigylésre méltó szenvedéllyel mutatta be a jobbnál jobb gyakorlatokat a magyar edzőknek a Videoton műfüves pályáján. – A terv szerint öt korcsoportban hetvenöt gyermeket kellett képeznünk az elsősöktől a nyolcadikosokig. Összesen ötszáz Coerver-edzést tartottunk. Attól féltettek minket, hogy nem lesz elegendő fiatal, de legnagyobb örömünkre 105-en vettek részt a programban. Csodájára jártak, sohasem sportolt egyszerre ennyi gyermek arrafelé. Jól sikerült a program, Devecserből folyamatosan hívnak minket, hogy sajnálják, hogy véget ért a képzés. Olyan sikeres volt, hogy jelenleg négy-öt komoly érdeklődünk van, akik ugyanilyen programot szeretnének alkalmazni.”

Az első tanfolyamon 170-en szereztek diplomát, a mostanin pedig 120-an vettek részt – igaz, néhányan mindkétszer végighallgatták az előadást. Szalma József elmondta, a Magyar Labdarúgó-szövetséggel sikerült megegyezni, hogy a kurzuson, sőt a gyakorlatokban részt vevő trénerek kreditpontokat kaptak, ami a licencmegújításhoz szükséges. Így lehetett az, hogy többek között Pető Tamás, a Videoton trénere [Horváth Ferencet aznap nevezte ki a Vidi – a szerk.] is aktív szereplője volt a labdás feladatoknak, Scott Wright pedig nem egy alkalommal meg is dicsérte a szakember labdakezelését.

„Szalai Lászlóval, az edzőképzés vezetőjével sokat egyeztettünk, hogy miként tudjuk a Coervert beépíteni a hazai képzésbe. A Felnőttképzési intézet három kreditpontot ad azoknak, akik részt vettek a kétnapos Youth Diploma-tanfolyamon, emellett a megyei igazgatóságokon és az Emeljük a szintet! programsorozat keretein belül is előadásokat fogunk tartani. A következő esztendőtől pedig részt veszünk a testnevelőtanárok képzésében, hiszen 2016-tól a labdarúgás bekerül a mindennapos testnevelés programjába” – mesélte Szalma József.

Az MLSZ kreditpontokkal jutalmazta azokat az edzőket, akik a gyakorlatokban is részt vettek
Az MLSZ kreditpontokkal jutalmazta azokat az edzőket, akik a gyakorlatokban is részt vettek

 

„Fontos még, hogy kifejlesztünk egy belső edzőképzést, ahol szakértő munkatársakat képzünk. Ők fognak segíteni abban, hogy a régiókban koordinálni tudjuk az iskolai, óvodai és egyesületi programokat, illetve az edzőtáborokat és sok-sok más olyan feladatkört, amely a magyar labdarúgás szempontjából nagy potenciált rejt. A Coervernek rengeteg tanfolyama, képzése van még, amit mi is szeretnénk minél hamarabb megismertetni az országgal.”

SZERTE AZ ORSZÁGBÓL ÉRKEZTEK TANULÓK
A második kurzusra jelentkezők között ott ült Benczés Miklós, Pető Tamás és Tóth László is, de az edzői karrierje elején járó Sowunmi Thomas és a Ferencvárosnál dolgozó brazil Felipe Matos is nagy figyelemmel hallgatta meg Scott Wright előadását. A résztvevők egyesületi melegítője alapján pedig (a teljesség igénye nélkül) Akasztóról, Tordasról, Székesfehérvárról, Jászberényből, Szigetszentmiklósról, Kőbányáról, Dunakesziről, Monorról, Mezőkövesdről, Felcsútról, Szabadegyházáról, Paksról, Kispestről, Budaörsről, Érdről, Csepelről, Hegykőről, Nagykanizsáról, Velencéről, Dorogról, Tatáról, Mosonmagyaróvárról, Keszthelyről, Szákszendről, Diósgyőrből és Törökbálintról is érkeztek tanulásra vágyó hazai trénerek.

Na igen, az ország… Vitathatatlanul mély ponton van hazánk labdarúgása – igaz, egy Eb-szereplés valamelyest kiránthat minket a gödörből (aminek talán nem a legalján csücsülünk). A Coerver nem új irányzat, bő harminc éve létezik, és alkalmazzák a topcsapatoktól kezdve a hölgyeken át a hatéves gyermekekig. Kérdés, sikerül-e felfogni, megérteni, hogy ez a játékosképzés nem csupán a modern gyakorlatokról, a labdaérintésszámról vagy az eredményszámítás háttérbe helyezéséről szól. A Coerver szellemisége ennél sokkal több: amellett, hogy a labdával tökéletesen bánó, a jövő labdarúgásának megfelelő éljátékost képez, odafigyel az emberi és a sportolói oldalra is.

„A magyar edzői társadalom nagyon furcsa. Egy része szerint a Coerver fantasztikus, egy szerencsére kisebb csoport még nem is hallott róla, a maradék pedig azt mondja, »Coerver? Tíz éve ezt csinálom!«. Utóbbira pedig így reagálok, »Igen? És hol az eredménye?« – mondta Szalma. – Az elismerés nagy dolog, de mi nem arra törekszünk, hogy mindenki elismerje a módszerünket. A magyar utánpótlásképzés úgy épült fel, hogy korszakonként követtük a hollandokat, a spanyolokat és a németeket különösebb eredmény nélkül. Emiatt van egyfajta ellenállás az edzők részéről az új, hazánkban kevésbé elterjedt irányzatokkal szemben. Elég jól ismerem az itthoni közeget, igenis van olyan réteg az edzők között, amelyik akar és tud is tanulni. Itt nem a fiatalabbakról vagy az idősebbekről van szó, ez nem korfüggő. Nyitottak, és hisznek abban, amit oktatnak.”

Fontos megjegyezni, hogy a Coerverrel rövid idő alatt is lehet látványos fejlődést elérni (lásd az északírek Eb-re való kijutását), de a türelem legalább annyira fontos eleme a képzésnek, mint a jobb és bal lábbal egyaránt tökéletes labdakezelés. Japán húsz éve nem szerepelt a futballtérképen, ma már a női csapata világbajnok, a férfiak pedig egyre jobbak. A franciák évekkel az 1998-as hazai vb előtt a Coerver segítségével reformálták meg az utánpótlásukat egy vb- és egy Eb-aranyért cserébe, de a német és a spanyol képzésben, valamint a topklubok utánpótlásában is fontos szerepet tölt be a Coerver.

„Eleinte azt hittem, néhány hónap alatt szép sikereket fogunk elérni Magyarországon, de be kellett látnom, óriási türelemre és alázatos munkára van szükség. Megvan mindennek a maga helye és ideje, de egyre többen ismerik meg és ismerik el a Coervert. Nagy áttörésnek tartom, hogy Szalai László pozitívan áll hozzá a témához. Európában csupán három-négy országban van jelen a helyi edzőképzésben a Coerver, nálunk megtörtént az első lépés. Sokan legyintenek a Coerver hallatán, de ha ez a harmincegy éve működő rendszer nem lenne képes fejlődni és rendre újat mutatni, akkor nem szerepelne a Manchester City, az Arsenal, a Bayern München vagy a Real Madrid képzésében, csak, hogy néhány nevesebb példát említsek a rengeteg partner közül” – tette hozzá Szalma.

Türelem és alázatos munka. Ilyen „egyszerű” felzárkózni a nemzetközi futballelithez. Reméljük, hazánkban mindkettő iránt megvan a kellő elkötelezettség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik