Simon Krisztián túl a lelki gondokon - vezér lenne a Fradi ellen

Vágólapra másolva!
2011.10.20. 12:39
null
Az Újpest és a Fradi tavaly őszi meccsének Simon Krisztián volt a hőse (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Múlt héten a DVSC–Győri ETO rangadót felvezető sorozatunkban elsősorban arra helyeztük a hangsúlyt, hogy megfejtsük a két gárda jó szereplésének titkát. A szombati Ferencváros–Újpest találkozó előtt ismét háromrészes összeállítással jelentkezünk, ezúttal a gyenge kezdés okait taglaljuk. Első „vendégünk" a témában Simon Krisztián, aki tavaly ősszel főszerepet vállalt a Fradi elleni 6–0-s sikerben, majd fél évre Hollandiába, a Feyenoordhoz szerződött, de visszatérése után nem tudott egyből húzóemberré válni az Újpestben, a csapattal egyetemben az ő játéka is hullámzott.

– Hogyan élte meg az elmúlt hónapokat, hogyan értékeli a saját teljesítményét?
– Lelkileg nagyon megviselt, hogy haza kellett jönnöm Hollandiából. Ezek a lelki tényezők sajnos befolyásolták a pályán nyújtott teljesítményemet is. Ráadásul újra vissza kellett illeszkednem a csapatba, hiszen ez már nem teljesen ugyanaz az Újpest volt, mint amelytől télen távoztam és újra fel kellett építenem magam. Ebben mindkét szakmai stábnak köszönettel tartozom, mert sokat segítettek – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére Simon Krisztián.

– Mi az oka annak, hogy relatíve keveset játszott a Feyenoordban, és végül haza kellett jönnie?
– Húsz évesen fél idény alatt nyolc meccsen léptem pályára a holland élvonalban, ezt nem tartom kevésnek. Úgy gondolom, a Feyenoord anyagi problémáinak az áldozata lettem. A szakvezetéstől nem kaptam negatív visszajelzéseket, elégedettek voltak velem, de a klub nem tudta kifizetni az Újpest által kért vételárat.

– Megbánta, hogy télen a Hoffenheim ajánlata helyett végül a Feyenoordét fogadta el?
– Utólag már könnyen okos az ember... Lezártam magamban ezt a történetet, akkor a lehető legjobbnak tűnő döntést hoztam meg. Szakmai szempontból nagyon sokat fejlődtem, még ha ezt egyből nem is sikerült itthon kamatoztatnom. A Feyenoordban a posztomon játszó Diego Biseswart rendszeresen figyeltem még edzéseken is, próbáltam minél többet ellesni tőle. Ha egy valamit ki kell emelnem, ami a legnagyobb előrelépést jelentette, az az, hogy negyven- ötvenezer néző előtt futballozhattam, így ma már nem ijedek meg a saját árnyékomtól, még egy Fradi elleni meccsen sem.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredménnyel zárul az FTC–Újpest derbi?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– A derbin, amelyen a szurkolók talán azt is várják öntől, hogy ismét a csapata vezére legyen. Érez efféle nyomást? Hiszen miután hazatért Rotterdamból, a szurkolók kimondva, kimondatlanul azt várták öntől, hogy 20 éves kora ellenére a csapat motorja legyen. Ráadásul ön nem az a típusú játékos, aki jó értelemben dirigál a pályán a többieknek, irányítja a társait.
– Valóban nem vagyok egy irányító, csapatkapitány típus. Ezt a játékommal próbálom kompenzálni. Érzem én is, hogy a szurkolók egyfajta vezérként tekintenek rám, és én mindent megteszek, hogy a teljesítményemmel megfeleljek az elvárásoknak. Nem szeretnék azzal takarózni, hogy fiatal vagyok, mert külföldön a 20 éves játékosok sokszor már kész labdarúgók.

Ebben igaza van, elég csak arra gondolni, hogy Cesc Fabregas 21 évesen már az Arsenal csapatkapitánya volt. De térjünk vissza az Újpesthez. Miért ilyen hullámzó a csapat játéka, minek tudható be a gyenge kezdés?
A klub körüli bizonytalanság megzavarhatta ugyan a fejeket, de az igazi okokat nem tudom. Olyan, mintha lenne egy visszatartó erő, amin ha sikerül áttörnünk, akkor négy gólt szerzünk. Úgy gondolom, az eddigieknél már csak jobb jöhet. A csapat és én is kezdem elkapni a fonalat, és közben a klub körüli helyzet is rendeződni látszik.

– Legutóbb a ZTE ellen ön is kivette a részét a gólgyártásból. A Vác elleni Magyar Kupa-meccsel együtt ebben a szezonban négy mérkőzést nyertek meg, mindegyiken négy gólt szereztek. Szombaton az Üllői úton sem állnak meg négyig? Mit gondol, a tavalyi 6–0-t meg lehet ismételni?
– A 6–0-s Fradi elleni siker egy olyan eredmény volt, ami százévente egyszer fordul elő. A négy rúgott gól azonban benne van a csapatban, de persze én már az egygólos sikernek is örülnék.

– Mit gondol, miben lehetnek jobbak a Fradinál?
– A tabellán, a szerzett gólok számán is látszik, hogy jobb a támadószekciónk, több gólt szereztünk, erre a rangadón is építhetünk.

– És a tavaly őszi, Fradi elleni saját teljesítményét, az egy gólt és két gólpasszt meg lehet ismételni?
– Persze, túl is szárnyalható!

ÚJPEST–FTC 6–0

– Egy hasonlóan jól sikerült mérkőzés vajon ismét külföldre repítheti? A fiatal játékosok körében nagy dilemma, hogy mi a jó, minél előbb külföldre szerződni, hogy aztán belenőjenek a kinti közegbe, vagy csak megfelelő NB I-es rutinnal külföldre menni. Ön, féléves hollandiai kitérő után melyik álláspontot képviseli?
– Most itthon kell újra bizonyítanom. Nem szeretnék semmit elsietni, szükségem van a rutinra, arra, hogy az NB I-ben folyamatosan játéklehetőséghez jussak.

SZPISLJAK: JÓ HANGULATBAN VAN A CSAPAT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik