Puskás–Suzuki-kupa: őrült izgalmak, döntős a PFLA!

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 18:52
A felcsúti korosztályos torna B-csoportjából az aranyéremért a belga Genk, a bronzért a lisszaboni Sporting CP játszhat hétfőn, míg a rekordbajnok Budapest Honvéd ezúttal a legjobb esetben is csak hetedik lehet. A Puskás Akadémia viszont döntőbe jutott, méghozzá drámai meccsen!

Azzal a tudattal kezdhette meg a házigazda Puskás Akadémia korosztályos csapata az utolsó csoportmérkőzést a felcsúti U17-es nemzetközi tornán, a 11. Puskás–Suzuki-kupán, hogy ha legalább egy döntetlent elér az addig pont nélküli, 2–8-as gólkülönbséggel álló görög Panathinaikosz ellen, akkor bejut a pünkösdhétfői döntőbe.

Az első percben az athéniak ráijesztettek a felcsúti együttesre, Papp Zsombor kapusnak máris szögletre kellett mentenie – de a játékrész során több lehetőségük nem is volt a zöld-fehéreknek. A házigazdák viszont óriási esélyhez jutottak a 18. percben, amikor Alekszandro Szadikaj a büntetőterületen belül szabálytalankodott Papp Lászlóval szemben, és a játékvezető nem csak tizenegyest ítélt, de ki is állította a vétkest, így emberelőnyben folytathatta a Puskás Akadémia. A büntetőt viszont kihagyta a Flamengo elleni 1–0-s győzelem hőse, Magyar Zsolt: lövését hárította Hrisztosz Hacijannisz kapus, aki aztán a róla kipattanó labdát is ki tudta még ütni.

A 25. percben került újra nagy gólhelyzetbe a felcsúti együttes, Papp László vezethette a labdát a görög kapusra, aki mellett sikerült is eltolnia azt, de végül utolérték, és szerelték a védők.

A második játékrész (kétszer 30 perces félidőket rendeznek) elején is a Puskás Akadémia veszélyeztetett, a csereként beálló Komáromi György tízméteres lövését kellett hárítania a vendégek kapuvédőjének, ám az emberelőnyt továbbra sem tudta kihasználni a hazai együttes, és erre a következő percben majdnem ráfázott: mindenkiben meghűlt a vér, amikor egy balról érkező lapos beadás után Szpirosz Cavidasz 10 méterről ballal alig lőtt a jobb kapufa mellé néhány centivel.

Komáromi öt perccel a vége előtt is betalálhatott volna, a bal szélen megindulva vezethette kapura a labdát, a kifutó görög kapus mellett el bírta még tolni, de nagyon kisodródott, és nem tudta pontosan középre adni, a visszaérő védők felszabadítottak.

A sok kihagyott helyzet aztán megbosszulta magát két perccel a lefújás előtt: Pavlosz Mavrudisz lőhetett volna a tizenhatoson belülről, ám nem találta el a labdát, azonban a magyar védők nem tudtak felszabadítani, s a labda Andreasz Atanaszakopulosz elé került, aki 12 méterről a kapu bal oldalába csavart (0–1). Elnémult a Pancho Aréna... Ez a gól a brazil Flamengo döntőbe jutását jelentette ebben a pillanatban, de még mielőtt újra fel kellett volna emlegetni a „magyar átkot", mint oly sokszor a sporttörténelemben, a hosszabbítás perceiben szöglethez jutott a Puskás Akadémia, és a közönség imái meghallgattattak: a hosszú oldalon érkező cserejátékos, Nagy Zalán néhány lépésről a bal alsó sarokba fejelt! 1–1, ez pedig újra átírta a csoport sorrendjét, és első helyen végzett a Puskás Akadémia, amely hétfőn 18 órától ugyancsak a Pancho Arénában a belga Genkkel mérkőzik meg a trófeáért.

„Hihetetlen, dráma, izgalom – ezek a szavak jutnak most csak eszembe! – mondta örömittasan a találkozó után lapunknak a magyar gólt szerző Nagy Zalán. – Végig hittük a csapattársaimmal, hogy sikerülhet, még a görögök gólja után is. Ahogy jött be a szögletből a labda, láttam, hogy a kapus alászaladt, és pont jó volt nekem a hosszú oldalon, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a kapuba találnom. Készülünk a Genk ellen, meg akarjuk nyerni a döntőt is!"

Az első tíz kiírásban ez a bravúr még nem jött össze a házigazdának, így Czinkon Szabolcs együttese hétfőn történelmet írhat. „Soha nem adjuk fel! – mondta felszabadultan a felcsúti vezetőedző a lefújás és az ünneplés után. – Nagybetűs csapat vagyunk, a bajnokságban is minden meccsen volt valaki, aki vitte a hátán a csapatot, amikor kellett, s ezen a tornán is minden találkozón másik játékosom vált hőssé. Nagyon büszke vagyok rájuk. Kőkemény döntő lesz a Genk ellen, láttam a belgákat játszani, nagyon jók egyénileg és csapatként is, de ismerjük őket, tavaly nyáron is megmérkőztünk velük. Megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni ellenük, hogy büszke lehessen ránk hétfőn az egész ország."

A-CSOPORT
Puskás Akadémia–Panathinaikosz (görög) 1–1 (0–0)

Felcsút, Pancho Aréna, 500 néző. Vezette: Molnár.
Puskás Akadémia:
Papp Zs. – Gáspár (Papp M.), Koch, Posztobányi, Körmendi – Sipos, Radics – Kocsis (Nagy Z.), Papp L. (Komáromi), Magyar (Dankó) – Skribek (Kotula)
Panathinaikosz:
Hacijannisz – Vajannidisz, Paraszkevopulosz, Szadikaj, Szpinosz – Mavrudisz, Cavidasz (Cimpokasz) – Lazaridisz (Anasztopulosz), Szerpezisz, Zagaritisz – Atanaszakopulosz (Sziatunisz)
Gólszerző:
Nagy Z. (60.), ill. Atanaszakopulosz (58.)
Kiállítva:
Szadikaj (18.)

Az A-csoport végeredménye
1. Puskás Akadémia 7 pont
2. Flamengo 6
3. Bayern München 3
4. Panathinaikosz 1

A HONVÉD LEGJOBB ESETBEN IS CSAK HETEDIK LEHET

A belga Genk és a címvédő Real Madrid 1–1-es döntetlent játszott egymással (miként szombaton a Honvéd ellen, ezúttal is a Belgiumban élő magyar csatár, Németh András szerezte a Genk gólját), így eldőlt, hogy a viadalon másodszor szereplő belga együttes megnyerte a B-csoportot, ezáltal bejutott a pünkösdhétfői döntőbe. Ezután lépett pályára a PSK rekordbajnoka, a korábban ötször diadalmaskodó Budapest Honvéd, amelynek az volt a célja, hogy a harmadik helyért játszhasson a zárónapon. Ehhez mindenképpen meg kellett vernie a szombaton a Real Madridot felülmúló (4–3) portugál Sportingot, a döntetlen nem volt elég.

Kísértetiesen hasonlóan indult a meccs a Honvéd szempontjából, mint a pénteki találkozó a Real Madriddal (1–1). Ugyanúgy a mérkőzés elején – az 5. helyett ezúttal a 7. percben –, ugyanúgy Tóth Péter harcolt ki egy tizenegyest, amelyet ismételten Cipf Dominik váltott gólra. A korosztályos válogatott csatár a balra vetődő Hugo Cunka mellett higgadtan a jobb alsó sarokba gurított (1–0).

Nem tartott azonban sokáig a kispesti előny, a 10. percben máris egyenlítettek a portugálok: balról érkező beadás után Rodrigo Fernandes ugrott a legmagasabbra, és a magyar kapuba bólintott (1–1).

És megint egy fejes révén, a 22. percben már a Sportingnál volt az előny. Balról következett szöglet, a hosszú oldalon pedig Carlos Silva a hosszúba bólintott, a labda a gólvonalon földet érve pattant a felső sarokba (1–2).

Jobban játszott a fordulás után is a lisszaboni együttes (kétszer 30 perces félidőket rendeznek), továbbra is többet támadott, a Honvéd pedig mintha kezdett volna elkészülni az erejével. A hajrában a csereként beállt Edson Ceita kétszer is eldönthette volna a találkozót, de előbb az ötös sarkáról a rövid felső sarok fölé bombázott, majd lövését védte Kemenes Botond.

Így is nyert azonban a Sporting, amely hat pontjával a csoport második helyén végzett, vagyis hétfőn a bronzmérkőzésen léphet pályára. A Honvéd viszont egy pontjával csoportutolsó lett, ezért a 7. helyért kell megvívnia az utolsó játéknapon.

„Nagyon erős csapat ellen játszottunk, nagyon sajnálom, hogy a vezető gólunk után pontrúgásból kaptunk kettőt, mert ez eddig nem volt jellemző ránk – értékelt a mérkőzés után Miskei Attila, a Honvéd edzője. – Tanulni jöttünk a tornára, bízom benne, hogy játékosaim további pályafutásában sok segítséget jelentenek majd az itt szerzett tapasztalatok."

A kispesti támadó, Molnár Rajmund pedig azt mondta a Nemzeti Sportnak: „Jól kezdtük a meccset, de a gólunk sajnos felébresztette a Sportingot, amely elkezdett futballozni. Nem volt benne a játékban, hogy ma kikapunk, ám el kell fogadnunk a vereséget. Nagyon nehéz dolgom volt a portugál védők szorításában, nem könnyű úgy támadni, ha keveset van nálunk a labda, örülök, hogy azért így is sikerült helyzetbe kerülnöm egy jó csel után. Csalódottak vagyunk, mert mindent megtettünk, és nem azt terveztük, hogy csak a hetedik helyért játszunk, a célunk az volt, hogy legalább éremért harcolhassunk. De nem keseredünk el, szeretnénk győzelemmel zárni hétfőn a tornát."


B-CSOPORT
Budapest Honvéd–Sporting CP (portugál) 1–2 (1–2)
Budapest Honvéd:
Kemenes – Tóth P., Juhász Zs., Horváth M., Csörgő – Tóth R., Zvara, Irimiás, Kóródi – Cipf (Májer), Molnár R. (Komiszár)
Sporting:
Cunha – Santos, C. Silva, E. Quaresma, Inácio – R. Fernandes (Ceita), D. Ferreira – Lobato, Cardoso (J. Domingues), Varela (G. Ferreira) – Correira (G. Fernandes)
Gólszerző:
Cipf (7.), ill. R. Fernandes (10.), C. Silva (22.)

A B-csoport végeredménye
1. Genk 7 pont
2. Sporting CP 6
3. Real Madrid 2
4. Budapest Honvéd 1

A pünkösdhétfői helyosztók programja:
13.00, mérkőzés a 7. helyért: Panathinaikosz–Budapest Honvéd
14.30, mérkőzés az 5. helyért: Bayern München–Real Madrid
16.30, bronzmérkőzés: Flamengo–Sporting CP
18.00, döntő: Puskás Akadémia–Genk

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik