Két új holland szerzeménye góljaival nyert a Fradi Pécsen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.27. 19:00
null
Tuijp elvitte a labdát, és megszerezte a Ferencváros vezető gólját (Fotó: Granák László)
A PMFC a Ferencvárost fogadta a labdarúgó NB I első fordulójában, de hiába játszott jól és egyenlítette ki Tuijp vezető gólját, azt már nem tudta elviselni, hogy Szatmári kiállítása miatt majdnem 30 percen keresztül emberhátrányban játszott. A Fradi begyötörte a győztes találatot, így idegenbeli győzelemmel indult a budapestiek szezonja.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT ITT TEKINTHETI MEG!

A mérkőzést rekkenő hőségben rendezték, vagyis a hangulat már a kezdő sípszó előtt meglehetősen forró volt. Lőrincz Emil óvatosan optimista volt, győzelmet remélt, amelyet elsősorban kontrajátékkal akart elérni a Pécs.

Ricardo Moniz azt mondta, hogy az új játékosok jó benyomást tettek rá, de a bajnoki meccsen is bizonyítaniuk kell. Ugyanakkor csalódott, hogy a magyar kupacsapatok rosszul szerepeltek, ezért még inkább arra törekszik a Fradi, hogy kijusson a nemzetközi porondra. Helyzetkialakítást, dominálást és természetesen győzelmet várt a Pécs ellen.

Amikor megkérdezték a Ferencváros edzőjétől, hogy a majdnem 40 fokos hősében is magán tartja-e a melegítőjét, Moniz úgy válaszolt, hogy van még egy kabátja, valószínűleg azt is fel fogja venni. Hiába, a zöld-fehérek nagyon nem akartak „megfázni” a baranyai kiránduláson.

Rögtön a Fradi játszott agilisabban, már a félpályánál agresszívan letámadta a labdát felhozó hazaiakat. Aztán a 3. percben az első veszélyes akció után Jenner 25 méteres szabadrúgását kellett bravúrral a léc fölé ütnie Dibusznak.

Aztán feléledt a Pécs is, a 8. percben egy bal oldali szöglet után Balogh Béla emelkedett a legmagasabbra, és 11 méteres fejese alig ment el a léc fölött. Már csak azért is nagy teljesítmény volt, mert ketten is szorosan őrizték.

Nagy volt az iram, a játékosok nem kímélték a testi épségüket sem, de amilyen hamar megszerezték, olyan gyorsan el is szórták a labdát.

A 18. percben megint Szatmári volt veszélyes. Átkígyózott három ferencvárosi között, majd 18 méterről lövésre vállalkozott, de alaposan célt tévesztett, Jovának nem kellett megmozdulnia. Szinte az ellentámadásból gólt szerezhetett volna a Ferencváros, de előbb Jenner, majd Böde lövésébe lépett bele egy védő 7 méterre a pécsi kaputól.

Egyre jobban kezdett nyomni a Ferencváros, és a pécsiek sokszor csak üggyel-bajjal tudtak szerelni. Somaliát azonban nem tudták a 21. percben, és csak a ferencvárosi támadón múlt, hogy 16 méteres lövése túl gyenge volt ahhoz, hogy Dibusz ne kapja fel könnyedén. A hazaiak védelme csak nézte az akciót.

A félidő felénél ivószünetet tartottak, amelyet az edzők rögtönzött taktikai értekezletnek használtak ki. A röpke szünet után ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, nagy iramban nyüstölték egymást, leginkább a Pécs térfelén.

Aztán a 28. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. Tuijp szinte először ért labdába, és máris gólt lőtt a nagy gólvadász. Bödétől elpattant a labda, amelyet a holland csatár összeszedett 11 méterre a Pécsi kaputól, elvitte kissé jobbra három védő mellett, majd 6 méterről, ballal a jobb sarokba bombázott. Dibusz eldőlt, és a lábáról pattant a labda a hálóba. 0–1

A középkezdés után majdnem egyenlített a Pécs, hiszen Wittrédi jobbal, éles szögből alig lőtt a bal felső sarok fölé. Sőt, újabb lehetőségük adódott a 32. percben, amikor Szatmári beadását Balogh Béla a kapu torkából fejelte mellé, mintegy négy méterről.

Az első félidő utolsó perceiben Somalia indult meg előre, lefutotta Uzomát, aki ellökte a tizenhatoson belül, de a bíró sípja néma maradt. A következő akciónál Jenner lőhetett volna gólt, de hanyag emelése jócskán mellé ment. Úgy ért véget a félidő, hogy a jó iramú meccsen a Pécsnek is jó lehetőségei voltak, de a gólt a Fradi szerezte. 0–1

A második félidőre a Ferencváros némileg átalakította a védekezését, a meccs pedig úgy folytatódott, hogy a Pécs támadott többet, és egy ilyen akció után Wittrédi beadását az ötös táján bántóan egyedül álldogáló Grumics fejelhette kapura, de nem célzott elég pontosan, ezért elment a labdája a léc fölött.

A Fradi átadta a kezdeményezést a hazaiaknak, akik jöttek is előre becsülettel, de az átütőerő hiányzott a játékukból, és a tizenhatos előterében a zöld-fehérek rendszeresen elvették a labdát a pécsi támadóktól.

59. percben sikerült az egyenlítés a Pécsnek. Bal oldali szöglet után Koller Krisztián emelkedett a legmagasabbra, és 4 méterről a kapu bal oldalába fejelt. 1–1

De amikor a pécsiek már nagyobb reményeket kezdtek volna szövögetni, akkor Szatmári Lóránd megkapta a második sárga lapját, ezért a 61. percben tíz emberre fogyatkoztak a hazaiak!

Egyre többet támadott az emberelőnyben lévő Ferencváros, a hazaiak pedig minden erejükkel a védekezésre koncentráltak. A 66. percben Jenner jobb oldali beadását Somalia óriási helyzetből fejelte fölé néhány lépésről. A 73. percben aztán Tuijp lőhetett volna újabb gólt, de remek lövése hajszállal a bal kapufa mellé ment.

Nem bírta ki a nyomást a Pécs, és újra vezetést szereztek a vendégek. A 77. percben a jobb oldali beadásra Dibusz rosszul jött ki, alig érte el a labdát a tizenhatoson belül, és balszerencséjére éppen a közelben ólálkodó Valpoort elé ütötte, aki megköszönte a lehetőséget, és 13 méterről, kissé balról az üres kapuba lőtt. Arsenio Valpoort is góllal mutatkozott be a Ferencvárosban! 1–2

Az utolsó percekben a Fradi többet támadott, de újabb gólt nem tudott szerezni, majd a legvégén minden erejét összeszedte a Pécs, de emberhátrányban már nem sikerült az egyenlítés. Idegenbeli győzelemmel kezdett tehát Ricardo Moniz csapata. 1–2




LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

PMFC–FTC 1–2 (Koller K. 59., ill. Tuijp 28., Valpoort 77.)

MESTERMÉRLEG
„Az elején a kelleténél jobban tiszteltük a Fradit, de ahogyan telt múlt a mérkőzés, a játékosok fokozatosan belátták, hogy nincs miért – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek Lőrincz Emil, a Pécs vezetőedzője. – Úgy gondolom, hogy nem az történt a pályán, amit a Fradi akart, nekünk volt több lehetőségünk, helyenként jól játszottunk. Voltak érdekes ítéletek, voltak érdekes dolgok. Hibáztunk mi is a góloknál, de azért a játékvezetői ítéletekre is kíváncsi leszek, ha majd visszanézem utólag a jeleneteket, mert jópár döntését furcsálltam. Jelen pillanatban nagyon mérgesek vagyunk, mert ha azt mondták, hogy a Ferencváros bajnokesélyes, akkor nem lesz könnyű dolga, ha a folytatásban így játszik. Ugyanis a mai mérkőzésen nekünk több lehetőségünk volt, és sokkal jobban megérdemeltük volna a győzelmet, mint ők.”
„Teljesen mást játszik a Pécs, mint a korábbi időszakban, hiszen nem húzódtak be a kapujuk elé, hanem nagyon bátran feltolták a védekezésüket, és letámadtak minket – nyilatkozta Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője. – A mérkőzés első részében komoly gondjaink adódtak, amit sikerült megúsznunk, és csak utána tudtunk eredményesek lenni. Elégedett vagyok az újoncainkkal, bár egyikük sem játszott jól, de mindkettőjüknek sikerült gólt szereznie. Ez egyébként jellemző Tuijpre, hogy a semmiből képes gólt szerezni, ami eddig csak Böde Danira volt jellemző, most azonban már van még egy ilyen típusú játékosunk, és ez még nagyon fontos lehet. Viszont továbbra is fejlődnünk kell, hogy bátrabbak legyenek a játékosok. Ha kell, irányítsák egymást, legyenek felszabadultabbak, mert akkor tudunk szebben játszani és eredményesebbek lenni.”
NB I, 1. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC 1–1 Iványi Zoltán
Július 27., szombat
16.30 Újpest FC–MVM Paks 1–2 Németh Ádám
19.00 Pécsi MFC–Ferencváros 1–2 Szabó Zsolt
19.00 MTK Budapest–Mezőkövesd-Zsóry 3–0
Andó-Szabó Sándor
21.00 Győri ETO FC–Diósgyőri VTK (Duna Tv) Erdős József
Július 28., vasárnap
16.30 Videoton FC–Haladás (Duna Tv) Kassai Viktor
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Sport2) Solymosi Péter
20.30 Debreceni VSC-Teva–Kaposvári Rákóczi (Sport2) Farkas Ádám
A BAJNOKSÁG MENETRENDJE
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik