NAGY ZSOLT 2020.01.03 09:21

Paks: fény az alagút végén – NS-értékelés, 10. rész

Viszontagságos őszt éltek meg a paksiak, a decemberi bravúrgyőzelmek azonban kellő önbizalmat adhatnak a  tavaszi folytatáshoz.

A Paks Fehérváron tudta legyőzni az előző idény ezüstérmesét (Fotó: Micheller Szilvia)

 


FTC: kirándulás az álomvilágba
Mol Fehérvár: többször fent, többször lent
Mezőkövesd: a nagyok nyakán
Puskás Akadémia: a támadófutball rabja 
Újpest: felemás érzések 
Honvéd: vissza a mélyből 
Kisvárda: befogadta a csapatot az NB I
Debrecen: beütött a krach

Tizenegy pont, utolsó előtti hely. Így állna a Paksi FC az OTP Bank Liga tabelláján, ha az őszi szezon utolsó két fordulójában papírforma-eredmények születnek, azaz vereséget szenved a második Mol Fehérvár és a harmadik Mezőkövesd Zsóry ellen. A zöld-fehérek azonban összeszedték minden erejüket és mindkétszer győztesen vonultak le a pályáról, ennek tudható be, hogy ha nem is teljesen gondtalanul, a vártnál ugyanakkor felszabadultabban tölthették az ünnepeket.

De ne szaladjunk ennyire előre! A Paksi FC a 8. helyen végzett a mögöttünk hagyott idényben, amelynek végén Csertői Auréltól elköszöntek, s a vezetőedzői posztra Tomiszlav Szivicset nevezték ki. A támadófutballt előtérbe helyező szakember két év után tért vissza a magyar élvonalba, és nagy reményekkel kezdett bele együttese felkészítésébe. A környezet nem volt ismeretlen neki, hiszen 2012–2013-ban már dolgozott a tolna megyei városban. Derűlátását pedig csak fokozhatta, hogy a kerethez csatlakozott a Ferencvárostól elköszönő nagy kedvenc, Böde Dániel.

Öt fordulón keresztül nem is lehetett különösebb panasz az eredményre. A Paks legyőzte a Bp. Honvédot (3–1) és a Mezőkövesdet (2–0), döntetlent játszott az Újpesttel (1–1), kikapott a Mol Fehérvártól (0–2), valamint a Kisvárdától (0–1). Szeptember közepén a 6. fordulóban azonban a Ferencváros látogatott Paksra – és kiütötte ellenfelét (0–4).

„Utólag azt mondom, a Ferencváros elleni hazai kudarc tört meg minket. A Fraditól nem szégyen kikapni, mi mégis összeestünk utána. Az vigasztal, hogy az utódom egy jó erőnléti állapotban levő csapatot vehet át. Ha egyvalamit tanácsolhatok neki: a fejekben próbáljon meg rendet rakni” – nyilatkozta lapunknak Tomiszlav Szivics, amikor másfél hónappal később menesztették a klub éléről. A Paks ekkor tizenegy forduló alatt szerzett tíz ponttal a tabella 10. helyén állt, a szakember vállalta a felelősséget a reméltnél sokkal rosszabb szereplésért. A gesztus értékelendő, nem sokat segített azonban a klubon, amelynél gyors döntésre volt szükség. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a jelöltek között felvetődött több jól csengő név – Bódog Tamás, Pintér Attila, Kondás Elemér, Lipcsei Péter – is, a kispadot viszont az őszi szezon végéig az utánpótlásszakág vezetője, Osztermájer Gábor vette át.

Az ideiglenesen megbízott edzőnek öt mérkőzés állt a rendelkezésére ahhoz, hogy megfogadva elődje tanácsait, s rendet rakjon a játékosok fejében. December közepén úgy tűnt, hogy sikerrel járt. A csapat szervezett játékának köszönhetően a tabella élmezőnyéhez tartozó két együttest is legyőzött, amely még akkor is visszaadhatta a futballisták Ferencváros elleni vereség óta elvesztett önbizalmát, ha az együttes közben ugyanúgy maradt a tabella 10. helyén, mint Tomiszlav Szivics távozásakor.

Mi várható a tavasszal? A keret erőssége és a legutóbbi két forduló eredményei alapján nem túlzás kijelenteni, hogy a zöld-fehéreknek nem a kiesés ellen kellene harcolniuk. Osztermájer Gábor munkája biztató, hogyha ő marad a kispadon – márpedig erre minden esély megvan –, joggal lehet reménykedni a jó szereplésben. Fontos lesz ugyanakkor, hogy a csapat közvetlen vetélytársai ellen is hozza az eredményeket, valamint az sem lenne hátrány, ha a 17. fordulóban, a Ferencváros otthonában nem szenvedne el egy újabb, lélekromboló kiütéses vereséget.

VAYER GÁBOR VÉLEMÉNYE

„Tomiszlav Szivics érkezése az ellenkezőjét hozta annak, amit mindenki várt, de a helyét átvevő Osztermájer Gábornak sem sikerültek jól az első mérkőzései. December közepére aztán igazolódott, hogy jó döntés volt őt választani, két nem várt, nehéz skalpot gyűjtött be a klub, és a játékosok így optimista hangulatban vonulhattak pihenőre. Szorítok Gábornak, hogy a folytatásban is megállja a helyét. A magyar futballközösség nagyon zárt, sokan az ötödik elhasalás után is jelentős lehetőséget, háttértámogatást kapnak, miközben az új irányvonalat képviselő edzők nem tudnak érvényesülni. Örülök, hogy Paks ebben a tekintetben is példát mutat.”

A cél a bennmaradás és a kupadöntő – Szabó János

– Tizenhat mérkőzés, tizenhét pont. Biztosan nem ilyen őszi szezonban reménykedtek...
– Veszélyzónában vagyunk, közel a kieséshez, így hiába arattunk szép győzelmet a legutóbbi két fordulóban, összességében nem lehet jónak értékelni a teljesítményünket – ismerte el Szabó János.

Tomiszlav Szivics szerint a Ferencváros elleni vereség jelentette a fordulópontot, azt követően indult el a lejtőn a csapat. Egyetért vele?
– Nem gondolom, hogy egyetlen mérkőzéshez lehetne kötni a problémákat. Magyarországon nem meglepő, ha valaki kikap a Fraditól, hiszen vezeti a bajnokságot és helytállt az Európa-ligában. Ami azt illeti, én is tanácstalan vagyok, mi lehetett a gond, ha tudtuk volna, már változtattunk volna rajta.

Osztermájer Gábor kinevezése jót tett a csapatnak?
– Egy új edző mindig képes valamilyen pluszt hozni. Decemberben a Mol Fehérvár ellen úgy játszottunk, ahogyan az egész szezonban kellett volna, a Mezőkövesd ellen pedig visszaadta a sors, amit korábban elvett tőlünk. Szeretnénk folytatni ezt a sorozatot, és jó védekezéssel sok pontot szerezni.

Mekkora nyomást jelent, hogy a Paks nagyon közel áll a kieséshez?

– Nem könnyű így játszani, de csak magunknak köszönhetjük. Mi tehetünk róla, nekünk is kell megoldani. Tavasszal jó lenne minél hamarabb biztosítani a bennmaradást, a Magyar Kupában pedig kiengesztelni a szurkolókat a gyenge őszért – és döntőt játszani.

 


AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 15 11 3 1 29–14 +15  36
  2. Mol Fehérvár FC 16 10 2 4 31–17 +14  32
  3. Mezőkövesd Zsóry FC 16 8 4 4 20–13 +7  28
  4. Puskás Akadémia FC 16 7 4 5 26–20 +6  25
  5. Újpest FC 16 7 3 6 23–22 +1  24
  6. Budapest Honvéd 16 7 3 6 19–20 –1  24
  7. Kisvárda 16 6 2 8 18–22 –4  20
  8. Debreceni VSC 15 6 1 8 25–30 –5  19
  9. Diósgyőri VTK 16 6 1 9 16–24 –8  19
10. Paksi FC 16 5 2 9 20–29 –9  17
11. Zalaegerszegi TE FC 16 4 5 7 23–22 +1  17
12. Kaposvári Rákóczi FC 16 3 13 15–32 –17  9
2020.09.21 17:05:20

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Megnéztük, mire mentek az NB I-ben az elmúlt két évtized meghatározó válogatott játékosai.

2020.09.20 14:26:41

Labdarúgó NB I H. D.

Nikolics Nemanja duplázott, Márton Gábor csapata könnyedén továbbjutott a legjobb 64 közé.

2020.09.18 19:58:19

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

Menedzsere, Varga Sándor szerint sem könnyű eset, de már 25 éve az egyik legjobb barátja.

2020.09.20 12:07:19

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

A Tiszaújváros vezetést szerzett odahaza a kispestiek ellen, de a címvédő meg sem állt aztán hét gólig.