Kisvárda: befogadta a csapatot az NB I – NS-értékelés, 7. rész

Vágólapra másolva!
2019.12.29. 10:58
null
A várdaiak erejét jól demonstrálja Theodorosz Beriosz mozdulata, a görög légiós alaposan megszorongatta a ferencvárosi Varga Rolandot (Fotó: Földi Imre)
Második élvonalbeli idényében klasszikus középcsapattá érett a Kisvárda, ötvözve magában az ilyen együttesek valamennyi jó és rossz tulajdonságát.

Nekünk tetszik az NB I, ezért maradunk.

Ezt a szöveget írták ki egy nagy transzparensre a kisvárdai vezérszurkolók az előző bajnokság utolsó meccsén, amikor a Mezőkövesd Zsóry 2–1-es hazai legyőzésével biztossá vált, hogy az élvonal abszolút újonca kivívta a bennmaradást.

Az első idényben az volt a szabolcsi klub célja, hogy megvesse a lábát a legmagasabb osztályban, és miután sikerült, a másodikban már számottevő tényező kívánt lenni. Egyelőre jó úton halad, hiszen a téli szünetet a hetedik helyen töltheti – középcsapatként. Míg az előző idényben sokan gyanakodva tekintettek a kisvárdaiakra, alkalmanként – főleg az elején – NB I-es tagságuk létjogosultságát is megkérdőjelezve, mára egyértelműen el- és befogadták.

A nyári szünetben nem kis meglepetést jelentett, hogy a csapatot az előző idényben sikeresen élvonalban tartó Dajka László vezetőedzőt Miriuta Lászlóra cserélték. A tavalyival ellentétben az idei rajt kifejezetten jól sikerült a csapatnak, az első négy fordulóban a Paksot (1–0), a Honvédot (3–1) és az Újpestet (2–0) is legyőzte. A vezetőedző azonban folyamatosan igyekezett tompítani a hurráhangulatot, mondván: már a bajnokság elején is, amikor eltiltás- és sérüléshullámról még szó sem lehetett, csak 14-15 játékost tudott nevezni a meccsekre. A szakvezető figyelmeztetett: ha nem bővítik a keretet, ebben az idényben is a kiesés ellen kell küzdenie a csapatnak.

Jött is a törvényszerű visszaesés, a következő négy bajnokiján csupán egy pontot gyűjtött a csapat. Igaz, sokszor kifejezetten balszerencsés volt, vagy önmagát hibáztathatta. A címvédő Ferencváros otthonában példás fegyelmezettséggel védekezve csaknem pontot mentett (1–0-ra győzött a Fradi Leandro 86. percben szerzett góljával), a ZTE FC ellen pedig úgy veszített el odahaza két pontot (3–3), hogy tíz perccel a vége előtt még vezetett, és kettős emberelőnyben volt, ám összehozott egy buta büntetőt, amelyet az újonc értékesített.

Ez volt az utolsó meccse a kispadon Miriuta Lászlónak, aki közös megegyezéssel, szép szavak kíséretében távozott, de a zuhanyhíradó szerint nem szakmai okok miatt kellett elköszönnie. A kispadra visszakerült Dajka László – igaz, bevallottan is csak névleges vezetőként, a valódi edzői munkát Kocsis János végezte, végzi.

Mindenesetre az ősz második felében meglehetősen rapszodikussá vált a gárda játéka, ahogy ez a középcsapatoknál már gyakori. Győzelemre általában vereség, vereségre győzelem érkezett, megspékelve egy-egy kósza döntetlennel. Ez jelen pillanatban elegendő a középmezőnyhöz. Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a Kisvárda eredményessége ki van szolgáltatva az NB I egyik legjobb játékosává váló Gheorghe Grozav formájának, s ha a technikás román támadó távozna, esetleg megsérül, a szabolcsi együttes nyomban potenciális kiesőjelöltté válhat.

A téli szünet előtt a Kisvárda-szurkolók szája ízét kissé elronthatta, hogy a csapat két vereséggel zárta az őszt. Igaz, az Újpest (0–1), valamint a Mol Fehérvár (0–2) volt az ellenfél, ellenük belefér a vereség – csakhogy Kisvárdán immár megnőtt az étvágy.

A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

FÉNY ÉS ÁRNYÉK

Kisvárdán élmény meccsre járni. A csapat tavaly épült otthona, a 3800 nézőt befogadni képes Várkerti Stadion minden igényt kielégít, az átlagban 2500 szurkoló remek futballhangulatot teremt. Ráadásul mint kiderült, a VIP-ben kínált szabolcsi töltött káposztának nincsen párja ezen a bolygón (Fotó: Koncz György)
Kisvárdán élmény meccsre járni. A csapat tavaly épült otthona, a 3800 nézőt befogadni képes Várkerti Stadion minden igényt kielégít, az átlagban 2500 szurkoló remek futballhangulatot teremt. Ráadásul mint kiderült, a VIP-ben kínált szabolcsi töltött káposztának nincsen párja ezen a bolygón (Fotó: Koncz György)
A vezetőedző(k) körüli mismásolás sokaknak nem rokonszenves. Miközben Dajka László nevét tüntetik fel hivatalosan vezetőedzőként, és ő is nyilatkozik, a klub sem tagadja, hogy valójában Kocsis János irányít, de az is nyílt titok, hogy Révész Attila sportigazgató lényegében ugyancsak a szakmai stáb tagjának tekinthető (Fotó: Tumbász Hédi)
A vezetőedző(k) körüli mismásolás sokaknak nem rokonszenves. Miközben Dajka László nevét tüntetik fel hivatalosan vezetőedzőként, és ő is nyilatkozik, a klub sem tagadja, hogy valójában Kocsis János irányít, de az is nyílt titok, hogy Révész Attila sportigazgató lényegében ugyancsak a szakmai stáb tagjának tekinthető (Fotó: Tumbász Hédi)

MINIINTERJÚ DAJKA LÁSZLÓVAL

Fotó: Meder István
Fotó: Meder István

– Hogyan értékeli a csapat őszi szereplését, különös tekintettel arra az időszakra, amikor már ön irányított?
– Ha azt nézzük, hogy húsz pontunk van, nem lehetünk elégedetlenek, bár a magam részéről szívesen hozzátettem volna még kettőt-hármat. A játékunk felemás volt, hektikus, néha nagyon jó, máskor nagyon nem. Csak a tavasz adhat választ arra, hogy jó úton járunk-e.

– Mit tekint az őszi szezon legnagyobb pozitívumának és negatívumának?
– Óriási pozitívumnak tartom, hogy nem volt olyan mérkőzés, amelyen ne tettünk volna meg minden tőlünk telhetőt a siker elérése érdekében, beleértve a hétközi munkát és a hétvégi mérkőzésen tapasztalható hozzáállást is. Negatívumként könyvelem el, hogy még mindig nincs meg a saját játékunk, még mindig keressük önmagunkat. A keresés közben fájóan sok pontot veszítünk el.

– Milyen tavaszi folytatásra számít? Van-e konkrét céljuk?
– Még nem tudom, milyen változások lesznek a télen a keretben, abban bízom, hogy tudunk két-három új játékossal erősödni. A támadójátékunkban és főképp a támadásaink befejezésében javulnunk kell. Ha nem sikerül, akkor minden egyes pontért meg kell küzdenünk, és nagyon éles versenyre kényszerülünk. Még nem fenyeget minket a kiesés veszélye, de ebben a tizenkét csapatos rendszerben két-három vereséggel máris bajba kerülhetünk.

Az előző bajnokságban még nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét a csapat, de ebben az idényben már ég és föld a különbség az otthoni és az idegenbeli szereplése között: odahaza a harmadik legjobb, vendégként a harmadik legrosszabb a ligában.

A román Gheorghe Grozav hét góljával holtversenyben második a góllövőlistán, és a támadók között lapunk osztályzatai alapján szintén a második legjobb lett az ősszel. Egyértelműen a bajnokság egyik legjobb játékosa.

Mindössze 18 gólt szerzett a csapat a 16 őszi meccsen, amin muszáj lesz javítania a tavasszal, hiszen ennél kevesebb gólt csak az újonc Kaposvár (15) és a Diósgyőr (16) ért el.

Fotó: Meder István
Fotó: Meder István
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113 129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102 431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC16 84 420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC16 74 526–20 +625
5. Újpest FC16 73 623–22 +124
6. Budapest Honvéd16 73 619–20 –124
7. Kisvárda16 62 818–22 –420
8. Debreceni VSC15 61 825–30 –519
9. Diósgyőri VTK16 61 916–24 –819
10. Paksi FC16 52 920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC16 45 723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16 31315–32–17 9

A következő részben a Debrecen szereplését, valamint Herczeg András távozásának hátterét boncolgatjuk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik