PAFC: Akárhányszor Barcelonába megyek, lefotózkodom Kubala szobránál – Sztoicskov

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2019.12.11. 06:31
null
Sztoicskov Felcsútra látogatott (Fotó: pfla.hu)
A labdarúgó NB I-es Puskás Akadémia vendége volt az FC Barcelona korábbi bolgár csatára, 1994 aranylabdása, Hriszto Sztoicskov – a legendával interjú is készült.

Mint arról a Puskás Akadémia a hivatalos honlapján korábban beszámolt, az 1994-es világbajnokság gólkirálya és ugyanazon év aranylabdása, Hriszto Sztoicskov szombat délután látogatott a felcsúti akadémiára. Minden idők legjobb bolgár labdarúgója az Egyesült Államok legnagyobb latin nyelvű sportcsatornája, a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán hazánkban forgató Univision képviseletében, Kovács Barnabás volt barcelonai főkonzul társaságábanérkezett Felcsútra.

Sztoicskov a Puskás Akadémián tett látogatása során találkozott Tóth Balázs klubigazgatóval, illetve honfitársával, a klub bolgár légiósával, Kamen Hadzsievvel, és a helyszínen nézte meg a vasárnapi Ferencváros–Puskás Akadémia bajnoki labdarúgó-mérkőzést, ahol röviden a Nemzeti Sportnak is nyilatkozott.

A Puskás Akadémia kedden a hivatalos Facebook-oldalán egy videót posztolt, melyben Sztoicskovval készített interjút – a bolgár legenda többek között arról is beszélt, hogy személyesen is ismerte a Barca magyar legendáját, Kubala Lászlót, s elmondta azt is, hogy mekkora hatással voltak a magyarok a gránátvörös-kékek történelmére.

„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy Kubala Lászlót személyesen ismerhettem, mert Czibort és Kocsist sajnos nem ismertem. Úgy gondolom, Kubala csatárként egy tendenciát indított el. Sokszor adódott lehetőségem arra, hogy beszélgessek vele, gyakran utazott velünk a mérkőzésekre, és gyakran kijött a tréningjeinkre, hogy megnézze, hogyan edzünk” – árulta el Sztoicskov, hozzátéve, hogy amikor Kubala László megölelte s megcsókolta, az örökre beleivódott az emlékezetébe, mert „neki és társainak köszönhető, hogy felépült az új pálya, a Camp Nou”.

„Akárhányszor Barcelonába megyek, lefotózkodom Kubala szobránál” – jegyezte meg Sztoicskov, majd szót ejtett Puskás Ferencről is, aki a bolgár ikon szerint emberként is kiemelkedő kvalitásokkal rendelkezett.

„Sajnos Puskást nem ismertem, mert másik csapatban, a Real Madridban játszott, de mindenki a legnagyobb elismeréssel beszél róla. Kétségkívül korszakos egyéniség volt, hiszen rengeteg kupát nyert, fantasztikus meccseket játszott a válogatottal. Puskás, Kubala, Czibor és Kocsis volt az a négy futballista, aki ezt az országot képviselte külföldön. Puskás olimpiát, Európa-kupát nyert, és azoknál a csapatoknál, amelyeknél játszott, mindenki a legnagyobb szeretettel beszél róla. Igazság szerint ezért sem lep meg, hogy ilyen szép stadionok, illetve egy akadémia viseli a nevét, hiszen ő jelölte ki az utat a később Magyarországról külföldre szerződő labdarúgók számára.”

A teljes interjú:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik