Nevelési célzat – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 23:54

Nehéz volna tagadni, hogy Zsótér Donát az Újpest legjobb játékosainak egyike. Lapunk osztályzatai alapján az előző idény nyolcadik legjobb mezőnyjátékosa volt az NB I-ben, a legelőkelőbb helyezésű újpesti, aki a támadó középpályások között a második lett az összesített rangsor élén végző ferencvárosi Fernando Gorriarán mögött. Vezéregyéniség, igazi kurucos karakter, nem ijed meg senkitől, akkor sem ismer elveszett labdát, amikor társai már feladtak egy meccset, és a mai Újpest azon kevés labdarúgóinak egyike, aki a tizenhatoson kívülről is el tudja találni a kaput.

A súlyos válságban lévő újpesti együttes szombati, Debrecen elleni rendkívül fontos mérkőzésén nem küldte őt pályára Nebojsa Vignjevics vezetőedző, hiába követelték többször is kórusban a szurkolók. Amikor ennek okáról kérdeztem a meccs utáni sajtótájékoztatón a szerb szakvezetőt, már felkészültem a kitérő válaszra, ám ehelyett váratlanul megtisztelt egy „kifejtős válasszal”. A légy sem mert zümmögni a teremben, ahogy mintegy tíz percen keresztül kritizálta játékosa fegyelmezetlenségét, magamutogatását, azt, hogy nem rendeli alá magát a csapatérdeknek, hogy csak egy „showman”.

Hogy mi történhetett edző és játékos között, rejtély, a középpályás egyelőre nem kívánt reagálni a kritikára. Élek a gyanúperrel, hogy az edző minden szakmainak hangzó érve ellenére valójában a tekintélyt érintő problémáról lehet szó, és a játékos kihagyása nevelési célzattal történhetett. Kilenc éve ismerem Donátot, nap mint nap a szemem előtt cseperedett a Puskás Akadémián, és sokkal könnyebben el tudom képzelni, hogy „ami a szívén, az a száján” alapon ő lehetett a hetek óta nyilván borzalmas hangulatú öltözőben az, aki nyíltan hangot adott véleményének, mint azt, hogy fütyülne a taktikai utasításokra. Ám ez nyilván csak feltételezés, s egyszer talán kiderül, mi történt.

Ám volt Vignjevics mesternek egy olyan mondata is, hogy nyugodtan meg lehet nézni, milyen eredményei vannak a csapatnak Zsótérral, és milyenek nélküle. Nos, vettem a fáradtságot, és nyugodtan megnéztem. A Honvéd bajnokcsapatából 2017 nyarán érkező játékos a Debrecen elleni meccsig 64 bajnokin lépett pályára az Újpestben, vele 23-szor győzött, 25-ször döntetlent játszott, és 16-szor kapott ki a csapat. Azon a hét bajnokin, amelyeken nem játszott, ez a mérleg: egy győzelem, egy döntetlen, öt vereség. Vagy amikor Zsótér épp a pályán volt, 54 gólt szerzett és csak 46-ot kapott az Újpest.

Akkor hogy is van ez?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik