„Nem tudtak okos választ adni…” – így reagált a válogatott védő az MTK kiesésére

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.31. 10:00
Az egy éve Franciaországban pallérozódó Bese Barnabás szerint még nem úszott el a világbajnoki hajó, de meg kell ragadni az utolsó szalmaszálat. A magyar válogatott labdarúgó szót ejtett korábbi csapata, az MTK kieséséről is.

Mit szól az MTK kieséséhez?
– Ne is mondja…! – sóhajtott fel Bese Barnabás, a francia másodosztályban szereplő Le Havre 23 esztendős válogatott jobbhátvédje, aki tavaly a kék-fehérektől igazolt Franciaországba. – Meglepetésként ért a csapat kiesése. Megmondom őszintén, az idény előtt eszembe sem jutott volna, hogy erre bármi esély is lenne. Egységesnek, erősnek tűnt a keret.Mit szól az MTK kieséséhez?
– Ne is mondja…! – sóhajtott fel Bese Barnabás, a francia másodosztályban szereplő Le Havre 23 esztendős válogatott jobbhátvédje, aki tavaly a kék-fehérektől igazolt Franciaországba. – Meglepetésként ért a csapat kiesése. Megmondom őszintén, az idény előtt eszembe sem jutott volna, hogy erre bármi esély is lenne. Egységesnek, erősnek tűnt a keret.

Beszélt korábbi társaival?
– Természetesen. Miután hosszú időt húztam le a Hungária körúton, nyilván vannak barátaim az együttesben, volt, akire rácsörögtem, megkérdeztem, mi történt. Nem tudtak okos választ adni… Franciaországban is figyelemmel követtem a csapat eredményeit, előfordult, hogy csak az összefoglalót láttam, de több mérkőzést az első perctől az utolsóig megnéztem. Nagyon sajnálom, hogy így alakult ez az idény az MTk-nak, ám biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül visszatér az NB I-be. Remélem, már jövőre.

Bese Barnabás jó erőben és önbizalomtól duzzadva várja a válogatott mérkőzéseit (Fotó: Szabó Miklós)
Bese Barnabás jó erőben és önbizalomtól duzzadva várja a válogatott mérkőzéseit (Fotó: Szabó Miklós)

Ugorjunk egyet Franciaországig! Korábban kisebb sérüléssel bajlódott – mostanra minden rendben?
– Köszönöm kérdését, igen. Minden rendben van velem, hol kopogjam le gyorsan? Jó erőállapotban vagyok, itt, Telkiben is túl vagyok már néhány edzésen, nincs okom panaszra.

A külföldön töltött első idényével elégedett?
– Összességében jó szezonon vagyok túl. Amikor aláírtam a szerződésemet a Le Havre-hoz, az lebegett a szemem előtt, hogy minél több lehetőséget kapjak, minél több időt töltsek a pályán. Ebből a szempontból nem lehetek elégedetlen még akkor sem, ha néhány mérkőzést kihagytam. A csapat felemás idényt tudhat maga mögött, a feljutást céloztuk meg, ám szezon közben volt egy hullámvölgy, edzőváltás is történt, és be kellett látnunk, nincs esélyünk az osztályváltásra. De ahogy az imént az MTK esetében említettem, nagyon bízom benne, a Le Havre kapcsán is csak idő kérdése, hogy ismét az élvonalban szerepeljen.

Ami a válogatottat illeti, alig múlt huszonhárom éves, az aktuális keretben mégis a tapasztaltabb futballisták közé tartozik. Furcsa érzés?
– Nem különösebben foglalkozom ezzel. Bernd Storck szövetségi kapitány nekünk is elmondta, a mostani amolyan távlati keret, amelyben sok tehetséges fiatal kapott helyet. Szerencsére én már túl vagyok a bemutatkozáson, sőt, megjártam a felejthetetlen Európa-bajnokságot is, van már némi nemzetközi tapasztalatom. Jó újra itthon lenni, újra Telkiben készülni. Ráadásul hosszú idő után újra hazai pályán szereplünk a válogatottal, bízom benne, sokan kijönnek a stadionba, s ismét telt ház lesz.

Azért ne feledjük, az oroszok ellen felkészülési mérkőzést játszunk.
– És?! Legyen szó bármilyen összecsapásról, a válogatottban kötelességünk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Az sem mindegy, miként sikerül a felkészülés az Andorra elleni világbajnoki selejtezőre, és hogy milyen hangulatban utazunk el kedden az idegenbeli tétmeccsre. Szóval lazsálásról szó sem lehet.

Úgy beszél, mint aki még nem adta fel a harcot a csoportban.
– Mert ez így is van. Igaz, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, de nem engedhetjük el az esélyt, az utolsó szalmaszálba is bele kell kapaszkodnunk. Bravúrokra lesz szükség a csoport második helyének megszerzéséhez, ám megfelelő felkészüléssel miért ne érhetnénk el szép eredményeket? A lehető legtöbb pontot kell begyűjtenünk, aztán meglátjuk, mire lesz elég. Szóval én továbbra is álmodom Oroszországról és a világbajnokságról.

A GÓLSZERZÉS ÖRÖMÉT IS ÁTÉLTE

Az ötszörös válogatott Bese Barnabás az MTK-ban kezdte a 2016–2017-es szezont, és egy bajnokin, valamint három Európa-liga-selejtezőn lépett pályára. Július 24-én, a Gyirmót ellen szerepelt utoljára a kék-fehéreknél, a következő fordulókra nem nevezték a keretbe, amiből már sejteni lehetett, hogy közeleg a klubváltás, s végül augusztus 19-én szerződött a francia másodosztályú Le Havre-hoz. Új csapatában hamar alapemberré vált, az első nyolc meccséből hetet végigjátszott, igaz, október végén kiszorult a kezdőből. Ezt követően többnyire csereként számoltak vele, ám március közepétől visszaszerezte a helyét, az utolsó hét bajnokit az utolsó percig a pályán töltötte, sőt a Laval ellen az első bajnoki gólját is megszerezte. Az idényben összesen harminc találkozón kapott lehetőséget, 2065 perc erejéig, együttese pedig a nyolcadik helyen végzett a húszcsapatos francia másodosztályban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik