Nem mezei siker: kecskeméti kupagyőzelem!

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2011.05.17. 18:54
null
Kupagyőztes! Kupagyőztes! (Fotók: Szabó Miklós)<br />
Címkék
A Kecskeméti TE története során először megnyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután a Puskás Ferenc Stadionban rendezett döntőben 3–2-re legyőzte a bajnok Videotont. A lila-fehérek mindhárom gólját Foxi Kethevoama szerezte, így a kecskemétiek második félidei két nagy védekezési hibája nem számított.

 

Bár a két csapat Magyar Kupa-sikertörténetét számba venni nem igényel akadémiai hosszúságú előadást – lévén eddig csak a Videoton játszott három döntőt, és abból is csak egyet nyert meg –, mire ez megtörtént, máris megszületett a 2011-es kupafinálé első gólja.

A MAGYAR KUPA EDDIGI GYŐZTESEI
20 alkalommal: Ferencváros
12: MTK
8: Újpest FC
7: Bp. Honvéd
4: DVSC-TEVA, Vasas SC, Győri ETO FC
2: Diósgyőri VTK
1:Kecskeméti TE, FC Fehérvár, Pécsi MFC, Békéscsaba, Bocskai FC, III. kerületi TVE, Matáv Sopron, Siófoki BFC, Soroksár, Szolnoki MÁV
Magyar Kupa-adatbankunkat itt találja!

A folytatásban is nagyon agilisan futballozó Tököli Attilának elévülhetetlen érdeme volt a gólban, hiszen remekül tekert át a túloldalra, ahol Foxit talán illett volna kikapcsolnia a fehérvári légvédelemnek, mindez azonban nem sikerült, így a Kecskemétnek története első kupadöntőjében két perc kellett az első gólhoz.

No, a másodikra sem kellett sokat várni. Alighogy ocsúdott a Videoton, máris kettő volt a KTE előnye. Tököli ismét előkészítő szerepben villogott – hihetetlen, hogy néhány nappal 35. születésnapja után is össze-vissza tudja forgatni az ellenfél védőit, ha olyan napja van –, Foxi pedig ezúttal is hatékony befejező volt.

A villámgólok megadták a mérkőzés alaphangját. A fehérváriak próbálkoztak hosszú indításokkal, távoli lövésekkel, beívelésekkel – az első félidőben minden módszer eredmény nélkül zárt. Nikolics Nemanja többször is közel járt a gólszerzéshez, egyszer André Alves is alig tévedett, de a KTE megérdemelten vezetett a szünetben.

Többször voltak tanácstalanok a fehérváriak
Többször voltak tanácstalanok a fehérváriak
Remek iramban zajlott le a kupadöntő
Remek iramban zajlott le a kupadöntő
REAKCIÓK

„Motiválatlan, kedvetlen csapatomon pattogott a Kecskemét. Gratulálok Tomiszlav Szivicsnek és a Kecskemétnek a kupagyőzelemhez” – mondta a találkozót közvetítő Sport Televíziónak a Videoton vezetőedzője, Mezey György.

 

„Ma mindent visszakaptunk, amit eddig elvesztettünk. Jó csapat ellen arattunk megérdemelt győzelmet. Ilyenkor van az, hogy egyáltalán nem sajnálom a vérnyomásomat” – nyilatkozta a kecskemétiek mestere, Tomiszlav Szivics.

A nagy iramú második félidőnek szintén egy gyors találat adta meg az alaphangját: André Alves egyéni villanása és egy szerencsétlen Vladan Csukics-labdaérintés után 2–1-re módosult az állás.

Hiába került azonban a gólok számában közelebb a KTE-hez a Videoton, a játék képe továbbra is azt mutatta, hogy a lila-fehérek jobban akarják a sikert. Foxi továbbra is rendkívül aktív volt, ám a „kupadöntős újonc” ebben a játékrészben már nem célzott olyan pontosan, mint az első félidőben, sőt Sebők Zsolt is többször nagyot védett.

Mint például Litsingi lövésénél, amikor az afrikai légiós nem passzolta le a labdát Tökölinek, aki annyira megsértődött ezen, hogy mindkettejük számára kiharcolt egy sárga lapot. A figyelmeztetések végül nem bizonyultak végzetesnek, mert Foxi megszerezte harmadik gólját is.

SPORTM-KUPA-DÖNTŐ
GYŐRSZEMERE–BÁRÁND 4–1 (2–0)
Gólszerzők: Germán (2), Makkos, Herold, ill. Bakonyi

És bár gyorsan jött a válasz Nikolics Nemanjától (3–2), a Kecskemét jobban akarta, így megérdemelten hódította el a Magyar Kupát. Történelmi sikert aratva ezzel: rögtön első kupadöntőjét megnyerte a KTE!

 

KECSKEMÉT–VIDEOTON 3–2

 

KUPAGYŐZTES A KECSKEMÉT
LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
KECSKEMÉTI TE-ERECO–VIDEOTON FC 3–2 (2–0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 5000 néző. Vezeti: Iványi Z. (Albert I., Medovarszki J.)
KECSKEMÉT:Ribánszki – Gyagya, Radanovics, Balogh B., Mohl – Csukics (Bertus, 91.), Ebala – Bori, Litsingi, Foxi (Szavics, 93.) – Tököli (Dosso, 87.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
VIDEOTON:Sebők Zs. – Lázár P., Lipták, Vaskó, Elek Á. – Gosztonyi (Lencse, 68.), Farkas B. (Szakály D., 60.), Sándor Gy., Polonkai (Vasziljevics, a szünetben) – Nikolics N., André Alves. Vezetőedző: Mezey György
Gólszerzők: Foxi (2., 13., 80.), ill. Csukics (47. – öngól), Nikolics N. (81.)
Foxi (20) mesteri hármassal alapozta meg a KTE első   kupagyőzelmét
Foxi (20) mesteri hármassal alapozta meg a KTE első kupagyőzelmét

PERCRŐL PERCRE
93
VÉGE! 3–2-RE NYERT ÉS KUPAGYŐZTES A KECSKEMÉTI TE!
93
Az utolsó csere: Szavics érkezett Foxi helyére.
91Kecskeméti csere: Csukics helyett Bertus.
90
Három perc hosszabbítás következik.
88
Ribánszki rossz öklözése után nem sikerült a fehérváriaknak kapu felé terelni a labdát.
87
Tököli helyére Dosso jött a hajrára.
81Radanovics próbálta meg hátra játszani a labdát, de nem értették meg egymást Ribánszkival, így Lencse kikaparta a gesztenyét, a labda Nikolics elé került, aki 11 méterről a léc alá rúgta. Óriási védelmi hiba! 3–2
80Ebala húzta meg a jobb oldalt, majd beadását a középen érkező Foxi tíz méterről ballal a kapu jobb oldalába lőtte. Mesterhármas! 3–1
78Szakály lövése után Ribánszki a labda végállomása.
A mérkőzés eredményétől függetlenül egy valaki biztosan kupagyőztes lesz ma este: Goran Vujovics, akit a Vidi adott kölcsön a Kecskemétnek, épp ezért nem is játszhat ma este. Csak a lelátóról nézi a találkozót.
77Újabb Foxi-lövés, ezúttal fölé. Rengeteget lőnek kapu felé a lilák.
76
Litsingi keresztlabdája után Tököli készítette le a labdát Foxinak, ám a közép-afrikai játékos lövése „besült”.
74
Bori szép egyéni akciója után ment mellé a labda.
73Jobb oldali beadás után Nikolics maradt le centikkel a labdáról az ötösnél berobbanva.
A mérkőzésen készült képekből itt tekinthetik meg a legjobbakat! A remek fotók Szabó Miklós kollégánk munkáját dicsérik.
68
Mezey György kockáztat: Gosztonyi helyére Lencse érkezett. A Vidinek nincs több cseréje.
67Radanovics esett rá a kezére, ápolni kell.
64
Tököli összeveszett Litsingivel, amiért nem passzolt. Hozzátesszük, előbbi valóban ziccerben volt, ám utóbbit azért mégsem kellene lökdösni. Alig lehet szétválasztani őket. Sárga lap mindkettőnek. Furcsa, nem szokványos jelenet, de jogos az ítélet.
63
Nagy Litsingi-lövés után óriási Sebők-bravúr.
60Foxi kemény lövése alig ment fölé. Negyedik próbálkozása volt már a meccsen a légiósnak.
60 Farkas Balázs helyére Szakály Dénes érkezett. Előbbi volt már kupagyőztes.
55Ismét Tököli adott remek passz, Litsingi lapos löketét Sebők fogta meg szépen.
50
Sándor borzolta a Vidi-szurkolók idegeit két labdaeladással is.
Amilyen gyorsan jött az első játékrészben a találat, olyan gyors volt a másodikban is. Izgalmasnak ígérkezik a folytatás...
47André Alves tört be a tizenhatoson belülre, kétszer is jól emelte meg a labdát, mégsem ő juttatta a kapuba, hanem a menteni igyekvő Vladan Csukics pöckölte azt Ribánszki felett a hálóba. Öngól! 2–1
A szünetben Vasziljevics jött Polonkai helyére.
46Elkezdődött a második félidő.
Vaskó Tamás pihenőre vonulva azt mondta, hogy szerették volna elkerülni a gyors kapott gólt. Ez nem sikerült. Reményei szerint a második félidőben tudnak egyenlíteni. Meglátjuk...
45Vége az első félidőnek. A szünetben bajban a bajnok: a KTE a játék képe alapján jogosan vezet 2–0-ra.
44Tököli lőtt éles szögből, kapásból nem sokkal a kapu fölé-mellé.
43
Gosztonyi próbálta „ronaldinhósan” meglepni a szabadrúgásnál kilépő Ribánszkit, ám a labda jócskán fölé szállt.
42
Jobb oldali beadás után ismét az égimeszelőnek nem mondható Foxi tudott fejelni, ezúttal mellé.
41
Mohl Dávid szabadrúgása után fölé szállt a labda.
40Az ötödik fehérvári szöglet után is két eredménytelen beadás jött. Az ellentámadással Tököli indult volna, de Polonkai lerántotta. Jogos a meccs első sárgája.
37Nikolics újra lesre futott, ezúttal Lipták indítása jött későn.
„…a Videoton nemcsak a bajnoki címmel írt történelmet, hanem a sikerkovács eltávolításával is, ami egyedülálló Európában” – nyilatkozta Farkas Balázs a mérkőzés előtt. Edzőjük miatt is megnyernék tehát a kupát a fehérváriak.
33Újabb fehérvári helyzet: Alves lövése csúszott le egy picit, így hiába nézte meg a hosszú sarkot, néhány centit tévesztett.
31
Nikolics lőtt 14 méterről és Ribánszki ugyan védett közelről, de a labda túlcsorgott rajta, szerencséjére elment a kapu mellett is. A szöglet után Elek fejelt mellé.
30Lecsorgó labdát követően Ebala lőtt jó harminc méterről mellé.
29Nikolics indult be az üres térbe, Ribánszki jött ki jól, de már egyébként is les volt. Ezekkel még sokat nyerhet a fehérvári csapat.
27
Sok a hiba a Vidinél, miközben Balogh Béláék remekül állják a sarat a magas labdákkal szemben is a KTE oldalán.
Április 29-én 2–2-es döntetlent játszott egymással a két csapat Fehérváron. Szivics mester akkor nagyon furcsán nyilatkozott a meccs után, mondatai vasárnap nyertek értelmet. „Egyelőre csupán annyit szeretnék megjegyezni, mérget veszek arra, hogy megnyerjük a kupadöntőt, és a lefújás után majd azt is elárulom, miért voltam ebben biztos. Most csak annyit mondok, hogy Sousa...”
24
Gosztonyi adott nagyszerű labdát a szélvészgyors Nikolicsnak, aki a kifutó Ribánszki felett megpróbálta átívelni a labdát, de a labda megpattant, így 25 méterről eltévesztette az amúgy üresen tátongó kaput.
23Ez a szabadrúgás sem szállt be veszélytelenül, Litsingi előtt ment el nem sokkal a labda.
19
Lipták szabadrúgása után szállt jócskán fölé a labda.
17Ez a gól már jobban megfogta Vidit, most mezőnyjátékkal múlik az idő.
Tomiszlav Szivics a legutóbbi, Siófok elleni mérkőzést csak a lelátóról nézte végig. A korábbi hetek játékvezetői ítéletei megviselték a szakember szívét, ezért az orvosok eltiltották az irányítástól.
13
És máris 2–0!! Ezúttal is Tököli volt az előkészítő, remekül fordult le a tizenhatoson Vaskóról, majd jól tette be középre a labdát Lipták és Lázár között, Foxi pedig közelről másodszor sem hibázott!
11Mohl szabadrúgása után Sebők vetődött rá a labdára.
8
A Videoton gyorsan ocsúdott a gólt követően, sorra jöttek a beívelések jobbról-balról.
Vasárnap véglegessé vált, hogy a Videoton vezetősége a jövőben nem Mezey Györggyel képzeli el a csapat jövőjét, és bejelentette, hogy a portugál Paulo Sousa követi a magyar trénert. Mezeynek így ez az utolsó előtti mérkőzése a piros-kékek kispadján.
5
Újabb Polonkai-lövés – vagy inkább ívelés – Ribánszki öklözése után, ez veszélytelen.
4
A rendkívül gyors gól után majdnem hamar válaszolt a Vidi: Polonkai távoli, megpattanó lövése után centikkel ment el a labda a bal alsó sarok mellett.
2
Vezet a KTE! Tököli kevergetett a jobb oldalon, majd a tizenhatos vonalától tökéletesen ívelt a hosszú oldalra, ahol érkezett Foxi Kethevoama, és négy méterről a kapu jobb oldalába fejelt! 1–0
1
A himnusz lejátszása után Iványi Zoltán sípszavára kezdődött el a találkozó.

A FELÁLLÁS

 

KECSKEMÉT: Ribánszki – Gyagya, Radanovics, Balogh B., Mohl – Csukics, Ebala – Bori, Litsingi, Foxi – Tököli. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
A kispad: Antal (k), Koszó, Farkas I., Alempijevics, Szavics, Dosso, Bertus
VIDEOTON: Sebők Zs. – Lázár P., Lipták, Vaskó, Elek Á. – Gosztonyi, Farkas B., Sándor Gy., Polonkai – Nikolics N., André Alves. Vezetőedző: Mezey György
A kispad: Bozsovics (k), Hidvégi, Szakály D., Vasziljevics, Nagy D., Lencse, Izing

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Magyar Kupa döntője alkalmából! A Kecskemét története során még soha nem játszhatott kupadöntőt. A Videoton a 2005–2006-os szezonban (FC Fehérvár néven) 2–2-es összecsapás után tizenegyesekkel hódította el a trófeát a Vasassal szemben. 1982-ben az Újpesttel, 2001-ben a Debrecennel szemben veszítették el a finálét a székesfehérváriak. Ma tehát történelmi összecsapás előtt állunk, amelyen a kérdés, hogy videotonos duplázás avagy történelmi kecskeméti siker lesz-e a vége!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik