SZAMOSSZEGI GÁBOR 2014.08.01 14:06 Frissítve: 2015.02.20 02:35

„Nem erkölcsi kérdés” - szívesen lenne magyar válogatott a román védő

A labdarúgó NB I első fordulójának egyik érdekessége volt, hogy a Budapest Honvédban a Dunaújváros ellen debütált a 19 éves román-görög kettős állampolgárságú Anatolis-Alexis Sundas, aki négy évet várt a magyar élvonalbeli bemutatkozására.  A Honvéd saját nevelésű játékosának számító védő a Nemzeti Sport Online-nak beszélt a beilleszkedéséről, céljairól és a magyar válogatottságról is.

Anatolis-Alexis Sundas (balra) a Dunaújváros ellen mutatkozott be az NB I-ben (Fotó: Fuszek Gábor)

 

A Budapest Honvéd–Dunaújváros (3–0) labdarúgó-bajnoki mérkőzésen a hazaiaknál először lépett pályára NB I-es mérkőzésen a nagyváradi születésű 19 éves román-görög kettős állampolgárságú Anatolis-Alexis Sundas. A futballista négy éve érkezett a fővárosiak akadémiájára, így ma már saját nevelésű játékosnak számít. Az apai nagyanyja révén magyar származással is büszkélkedő labdarúgóval először arról értekeztünk, annak idején miért Magyarországot választotta, miért döntött úgy, hogy nálunk alapozza meg profi pályafutását.

 
Sorsolás, az 1–6. forduló, Tv-műsorral
NSO-adatbank: tabellák, program, csapatok, góllövőlista
Az NB I-es csapatok átigazolásai
Az NB I-es csapatok felkészülési meccsei
NB I: töltse le a szezon szurkolói szoftverét! 

„Még 2010 nyarán, két nagyváradi barátom ajánlására jöttem a Budapest Honvéd akadémiájára, akkoriban még ők is itt, Kispesten játszottak. Úgy gondolom, hogy itt, Magyarországon jobbak a feltételek, mint odahaza Romániában. A pályák, az öltözők, a képzés terén is. Az első évben nem kaptam még játékengedélyt, de 2011 nyarától már ezzel sem volt probléma" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Anatolis-Alexis Sundas, aki az elmúlt években a Honvéd utánpótláscsapataiban pallérozódott.

„Szerencsére nem volt probléma a beilleszkedésemmel, itt voltak a barátaim, és egyébként jelenleg is van román, illetve több külföldi játékos is az akadémián. A magyar nyelvet is hamar elsajátítottam, egész jól beszélek már magyarul" – tette hozzá.

Sundas 2013 tavaszát kölcsönbe töltötte az akkor még olasz másodosztályú Hellas Veronában, és bár a fél év alatt jó benyomást tett a felnőttcsapat szakmai stábjára (hivatalos bajnoki mérkőzést csak a tartalékcsapatban játszott), végül a két klub nem tudott megegyezni eladásában, így visszatért a Honvédhoz.

„Szép élményékkel érkeztem vissza Veronából, és bár nem tudott megegyezni a két klub, nem vagyok csalódott. Azóta a Dunaújváros ellen bemutatkozhattam az NB I-ben, ami csak növeli az ázsiómat. Bal oldali védőként játszottam, és annak ellenére, hogy jobb oldali védő a posztom, szerintem nem okoztam csalódást. A felnőttekkel készülök már hétről hétre, így nem is lehet más a célom, mint hogy beverekedjem magam a kezdőcsapatba, meghatározó játékossá váljak itt, aztán majd később jöhet akár Olaszország is" – beszélt jövőképéről a Honvéd fiatal futballistája.

Sundas ugyan nem rendelkezik magyar állampolgársággal (román-görög kettős állampolgárságú), de a későbbiekben nem zárkózik el attól, hogy egyszer magára öltse a magyar válogatott címeres mezét.

„Amennyiben hívnak, szívesen lennék magyar válogatott, de ha Romániából keresnek, akkor oda megyek. Nagymamám magyar, édesapám félig magyar, félig görög, édesanyám pedig román, így ez nem okozna számomra erkölcsi problémát. Ott leszek válogatott, ahol kellek" – mondta ezzel kapcsolatban Sundas.

NB I, 2. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 1., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–Pécsi MFC (Tv: Duna)
Solymosi Péter
20.30
MTK Budapest–Debreceni VSC (Tv: Sport1)
Iványi Zoltán
Augusztus 2., szombat
16.30
Videoton FC–Dunaújváros PASE (Tv: M1)
Bognár Tamás
18.30
Nyíregyháza Spartacus–MVM-Paksi FC (Tv: Sport1)
Szabó Zsolt
20.30
Kecskeméti TE–Szombathelyi Haladás
Farkas Ádám
Augusztus 3., vasárnap
16.30
Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: M1)
Fábián Mihály
18.30
Győri ETO FC–Budapest Honvéd (Tv: Sport2)
Németh Ádám
20.30
Újpest FC–Diósgyőri VTK (Tv: Sport2)
Vad II István
2019.12.14 23:58:11

Labdarúgó NB I S. T. J.

A Nemzeti Sport vasárnapi számából ajánljuk.

2019.12.14 13:06:41

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A hazaiak legnagyobb lehetőségét Lanzafame, a vendégekét Feczesin hagyta ki.

2019.12.14 13:13:20

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Rubus Tamás öngólja után Pátkai Máté fejjel vette be a kisvárdaiak kapuját.

2019.12.14 13:15:23

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Történelmi ZTE-siker, a zalaiak először diadalmaskodtak a PAFC ellen • Több helyzetet is kihagytak a hazaiak.

2019.12.14 13:19:05

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Története során negyedszer tudta legyőzni a Kaposvár a Debrecent – az idényben már oda-vissza.