A Paks a PAFC kárára folytatta győzelmi sorozatát Felcsúton

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.09.30. 20:18
null
Simon (balra) szerezte a mérkőzés első gólját (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I 11. fordulójában a Paks küzdelmes mérkőzésen 2–1-es győzelmet aratott a Puskás Akadémia felcsúti otthonában. A vendégek Simon Ádám góljával és Bertus Lajos szabadrúgásával a második félidő hajrájában már 2–0-ra is vezettek, amikor Josip Knezevic büntetőből szépíteni tudott.

 

LABDARÚGÓ NB I
11. FORDULÓ

Puskás Akadémia–Paksi FC 1–2 (Knezevic 79. – 11-esből, ill. Simon Á., 62., Bertus 72.)
Felcsút,
Pancho Aréna, 823 néző. Vezeti: Szőts Gergely

Manapság már ez is szokatlan: két magyar edző csapata találkozott Felcsúton. Pintér Attila és Csertői Aurél régi ellenfelek, jól ismerik egymás felfogását, módszereit, így arra voltunk kíváncsiak, mivel próbálnak meglepetést szerezni a túloldalon lévőnek?

A hazaiak a megszokottnak mondható összeállításban léptek pályára, talán már nem számít meglepetésnek, hogy Balogh Balázs ezúttal is a balhátvéd posztján szerepelt. A futballista az egyik legmegbízhatóbb középpályássá nőtte ki magát a hét, Újpesten töltött szezon alatt, Felcsútra is irányítóként érkezett, de a sors úgy hozta, hogy szélső védőként van rá szükség. A játékos pedig nem duzzog, nincs megsértődve, hanem alázatosan, igazi csapatemberként próbálja a legjobb teljesítményt nyújtani ebben a pozícióban is.

A Paks két ékkel kezdett, de valójában sem Koltai Tamás, sem Kulcsár Dávid nem az a kimondott csatáralkat. Előbbi inkább támadó középpályás, míg utóbbi rengeteg meccsen szerepelt szélső védőként (éppúgy, mint Balogh Balázs), ám most Hahn János a kispadon kezdett.

A paksiaknál inkább a fedezetsor alakult át: Simon Ádám játszik a védelem előtt, egy sorral feljebb pedig Papp Kristóf, Bertus Lajos és Hajdú Ádám szervezte a játékot, és az első húsz percben úgy tűnt, ebben az elgondolásban lehet ráció. Papp Kristóf került először komoly helyzetbe, ám fejesét Hegedüs Lajos bravúrral védte – ám ettől a jelenettől függetlenül is a mérkőzés első szakaszában a Paks tűnt frissebbnek, a zöldek játéka volt összeszedettebb, inkább ők birtokolták a labdát.

Apropó, Hegedüs Lajos... Egy hazagurított labdát azonnal a mezőnybe vágott – az embernek eszébe jutott, hogy néhány hete átvette és megjátszani akarta azt, s nagyon csúnyán ráfizetett, mert a rátámadó csatár megzavarta és a kapus figyelmetlenségéért góllal fizetett a Puskás Akadémia. Most a legegyszerűbb, de leghasznosabb megoldást választotta, ami egyértelműen jelezte, saját kárán tanul az ember.

Az edzők pedig egyre jobban támaszkodnak az elemzésekre – ezt is a felcsúti kapus példáján vehettük észre. Néhány hete, miután megszerezte a labdát, gyorsan és hosszan előrerúgta azt, gólpasszt adva csapattársának, most pedig, amikor ismét védett egyet, majd lendületesen megindult, hogy mielőbb játékba hozza valamelyik meglóduló felcsútit, azonnal elé álltak, kicsit meg is lökték. Apró szabálytalanság, de egyértelmű volt: Csertői Aurél felhívta Pintér Attila titkos fegyverére a figyelmet, meg kellett akadályozni, hogy a kapus ismét gyors támadást indítson.

A félidő legérdekesebb jelenete az lehetett, amikor Jonathan Heris kezére pattant a labda, a játékvezető nem látott szabálytalanságot. Az iram nem volt rossz, az akaratot sem érhette kritika, csakhogy... S ha mi nem is kritizálnánk élesen, az mindent elmond a látottakról, hogy Pintér Attila kettőt is cserélt a szünetben, és aligha azért, mert még soha nem látta csapatát ennyire jól futballozni...

A második félidőt is a Paks kezdte jobban, élénkebben, a három belső középpályás nagy területet bejátszott, s ekkor már Vági András is felzárkózott a jobb szélen a vendégek akcióihoz, ám helyzetet egy órán keresztül nem láthattak a nézők, a látottak alapján mégis teljesen megérdemelt volt a zöld-fehérek vezető gólja. A Haladástól szerződtetett Simon Ádám csúsztatását követően a hálóba pattant a labda.

A nézők azt remélhették, ez az a momentum, ami kibillentheti a túlságosan is fegyelmezett játékból az összecsapás menetét, és csaknem azonnal meg is duplázták az előnyüket a látogatók. A kissé kitámadó felcsútiak között Kulcsár Dávid lépett ki egyedül, ám hiába került ziccer helyzetbe, a jó ütemben kilépő felcsúti kapus védeni tudott.

Néhány pillanattal később Bertus Lajos „kínálta meg" a hazai kapust, aki ismét sikerült védeni; ez a három jelenet – főleg természetesen a gól – egyértelműen jelezte, melyik csapat akarata érvényesült. Aztán Bertus Lajos szabadrúgásból is megcélozhatta a hazai kaput, és máris két góllal vezetett a Paks.

A Puskás Akadémia büntetőből szépített, így legalább a hajrá percei izgalmasan teltek, a Paks azonban ekkor ár nem engedte ki a kezéből a győzelmet, és mert jobban játszott, megérdemelten szerezte meg a három pontot.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 11 7 3 1 24–13 +11 24
2. Ferencvárosi TC 11 6 4 1 25–12 +13 22
3. Debreceni VSC 11 5 3 3 17–9 +8 18
4. Vasas FC 10 5 1 4 17–16 +1 16
5. Paksi FC 11 4 4 3 19–19 0 16
6. Budapest Honvéd 11 4 4 3 18–19 –1 16
7. Puskás Akadémia FC 11 4 2 5 16–18 –2 14
8. Újpest FC 11 3 5 3 16–16 0 14
9. Diósgyőri VTK 11 3 3 5 17–22 –5 12
10. Szombathelyi Haladás 10 3 1 6 9–20 –11 10
11. Mezőkövesd Zsóry FC 11 2 3 6 14–24 –10 9
12. Balmazújváros 11 1 3 7 13–17 –4 6
NB I, 2017–2018, 11. FORDULÓ
SZEPTEMBER 30., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Újpest FC–Debreceni VSC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
Puskás Akadémia–Paksi FC 1–2
Felcsút, Pancho ArénaSzőts Gergely
Balmazújváros–Ferencváros 2–3 Balmazújváros, Városi StadionIványi Zoltán
Diósgyőri VTK–Videoton FC 2–3
Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
Haladás–Mezőkövesd 2–2
Sopron, Városi Stadion Szabó Zsolt
Bp. Honvéd–Vasas FC 1–4
Budapest, Bozsik József Stadion
Kassai Viktor
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik