Remek nyitány: izgalmas meccsen ikszelt az FTC az MTK-val

Vágólapra másolva!
2020.08.14. 18:00
null
Remek nyitány: izgalmas meccsen ikszelt az FTC az MTK-val (Fotó: Török Attila)
Döntetlennel indult a labdarúgó NB I 2020–2021-es idénye: az 1. forduló nyitó mérkőzésén a címvédő Ferencváros 1–1-et játszott az újonc MTK-val az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
MTK–Ferencváros 1–1 (Gera D. 37., ill. Nguen 59.)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 4445 néző. Vezette: Solymosi

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Ennél pechesebben nem lehet elkezdeni a bajnokságot.

A házigazda MTK Budapest meghatározó játékosa, Pintér Ádám (aki volt a vendég Ferencváros futballistája is) megsérült a bemelegítés közben – vagyis kidőlt a védelem egyik legfontosabb pillére, s néhány perccel a kezdés előtt kellett átszerveznie a hátsó alakzatot Michael Boris vezetőedzőnek. A szakvezető nem teketóriázott, a 22 éves Nagy Zsombort állította a kezdőcsapatba, a Dorogról érkező védő ezen a délutánon mutatkozott be az első osztályban. S ahogy ilyenkor lenni szokott, alighogy elkezdődött a mérkőzés, a ferencvárosiak egyik legveszélyesebb támadója, Franck Boli lépett volna ki ziccerhelyzetben az első pillanatokban, de az újonc a rutinos védőket megszégyenítő határozottsággal avatkozott közbe, és becsúszva menteni tudott.

Érdekes módon nem az eddig megszokott felállásban léptek pályára a csapatok. Az MTK Budapest két előretolt csatárral kezdett, Gera Dániel és Myke Ramos alkotta az ékpárt, mögöttük Katona Máté szervezte a játékot – az a futballista, aki tavasszal kényszerűségből még balhátvédként szerepelt, de most visszakerült a neki sokkal testhezállóbb pozícióba. A karmester mögött három középpályás kapott szerepet, közülük a bal szélen helyezkedő Schön Szabolcs csatlakozott legtöbbször a csatárokhoz, míg a másik két fedezet, Mezei Szabolcs és Cseke Benjámin feladata inkább a védekezés volt a négy védő előtt helyezkedve.

Új szerkezetben küldte pályára csapatát a Ferencváros szakvezetője, Szerhij Rebrov: a négy védő előtt három belső középpályás kapott szerepet, Ihor Haratin helyezkedett a legközelebb a védőkhöz, mellette a Ferencvárosban most bemutatkozó algériai származású francia futballista, Bilal Laidouni futballozott. A duó előtt kicsit előrébb Sigér Dávid helyezkedett, elöl pedig három csatár, Isael, Franck Boli és Tokmac Nguen.

Mire a két csapat kitapasztalta, pontosan hol helyezkedik az ellenfél, máris feljegyezhettük az első helyzetet: Sigér Dávid lőhetett volna gólt, ám az MTK új szerzeménye, Milan Mijatovics bravúrral védeni tudott. Az azonban árulkodó volt, hogy a ferencvárosi gólhelyzetbe került, ez azt jelentette, hogy neki lehet a legtöbb támadószerepe a három középpályás közül.

Azonnal jött a válasz: az ellenfél térfelén minden pozícióban felbukkanó Katona Máté beindulása után került helyzetbe a házigazda, aztán Schön Szabolcs lövését kellett Dibusz Dénesnek védenie – és itt is választ kaptunk egy fontos kérdésre, a rutinos játékos megőrizte pozícióját a Ferencváros kapujában, a nyáron érkező Bogdán Ádám ült le a cserepadra, ami azt jelentette, hogy Gróf Dávid maradt ki a mérkőzésre benevezett keretből. Új arc volt az MTK-ban a kolumbiai származású Sebastian Herrera, és a védő milliméterekre volt attól, hogy parádés bemutatkozásra lehessen büszke: majdnem mindegyik hazai akcióhoz bátran felzárkózott a bal oldalon (már az első félidőben feltűnt, milyen veszélyes szárnyat alkot Schön Szabolccsal), és nagy erejű lövését csak a kapufa hárította – bombagóllal is indulhatott volna az OTP Bank Liga 2020–2021-es idénye... A kapufán csattanó labda hangja felébresztette a ferencvárosiakat, mert Franck Boli egyedül lépett ki, és már úgy tűnt, kicselezte az elé vetődő kapust, ám túlságosan kisodródott, így az abszolút gólhelyzetből végül nem lett semmi. S ahogy a futballban oly gyakran előfordul, a könnyelműen elszórakozott lehetőségért fizetni kellett, néhány perccel később ugyanis az MTK Budapest megszerezte a vezetést, Gera Dániel nevéhez fűződik a 2020–2021-es bajnoki évad első gólja.

Gera Dániel gólja

Az első félidőben a játék képe alapján egyáltalán nem volt váratlan, hogy a házigazda került előnybe, a kék-fehérek tudatosabban, szervezettebben és időnként gyorsabban futballoznak, mint a bajnok Ferencváros. Az FTC mintha kizárólag Tokmac Nguen sebességére alapozta volna a támadójátékát, és tény, a légiós, ha be tudott indulni, nagy gondokat okozott a hazai védősornak, de az első játékrészben visszafogott volt a Fradi futballja.

S a labdarúgás örök törvénye a második félidőben is igaznak bizonyult: ha kihagyod a ziccert, megbűnhődsz. Az első félidőben ez történt a Ferencvárossal, a szünet után pedig az MTK-val.

Pedig minden dicséretet megérdemelt Schön Szabolcs, ahogy agresszívan, harcosan labdát szerzett Botka Endrével szemben, így szemtől szemben vezethette a Fradi kapusára a labdát – óriási esély nyílt arra, hogy 2–0-ra módosuljon az állás! Ám nem véletlenül nyerte meg Dibusz Dénes ezúttal is a ferencvárosiak házi versenyét a saját posztján: „leolvasta”, mit tervez a fiatal támadó, és remek mozdulattal védett – ahogy mondani szokták, meccsben tartva a csapatát.

A bűnhődés pedig nem maradt el, és a ferencvárosiak legjobbja, Tokmac Nguen egyenlíteni tudott. Ehhez azonban Baki Ákos hibája is kellett: a védő úgy gondolta, megelőzi a légióst, kilépett mögüle, ám a csatár azonnal az üresen hagyott terület felé fordult, és onnan már csak a kaput kellett eltalálnia.

Tokmac Nguen gólja

Az egyenlítés kicsit átrajzolta a mérkőzés addigi képét, mert egyre nagyobb fölénybe került a Ferencváros, a vendégek birtokolták többet a labdát. A Fradiban pályára lépett az albán Myrto Uzuni, ezzel pedig átalakult a vendégek fedezetsora, Sigér Dávid visszalépett, és a cserejátékos helyezkedett a támadókhoz közelebb. Az iram a mérkőzés befejező szakaszához közeledve sem csökkent, mindkét együttes nagy erőket mozgósított a győztes gól megszerzése érdekében.

Az utolsó percekben a Ferencváros volt ehhez közelebb – főleg Varga Roland gyorsaságát kihasználva kerültek helyzetbe a zöld-fehérek –, de előbb Milan Mijatovics bravúrral védett (nagyszerűen mutatkozott be az MTK új kapusa), majd Tokmac Nguen lőtt nagy helyzetben a kapu mellé, így maradt a döntetlen. Az egy pontra az újonc abszolút rászolgált, hiszen időnként kifejezetten jól futballozott, a Ferencváros még ismerkedik az új játékrendszerével, így szerda este, a Bajnokok Ligája-selejtezőben a svéd Djurgarden ellen nehéz feladat vár a magyar bajnokra. 1–1

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NB I, 2020–2021, 1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 14., PÉNTEKHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
MTK–Ferencváros 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
4445
AUGUSZTUS 15., SZOMBAT
16.30: Paks–Újpest (Tv: M4 Sport)Paks, Városi Stadion
18.35: ZTE–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
AUGUSZTUS 16., VASÁRNAP
16.55: DVTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Miskolc, DVTK Stadion
19.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
AUGUSZTUS 17., HÉTFŐ
19.00: Budafok–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
AZ ÁLLÁS
1. MTK Budapest 1 1 1–1 0 1
1. Ferencvárosi TC 1 1 1–1 0 1
3. Zalaegerszegi TE 0 0–0 0 0
3. Újpest FC 0 0–0 0 0
3. Puskás Akadémia 0 0–0 0 0
3. Paksi FC 0 0–0 0 0
3. Mol Fehérvár 0 0–0 0 0
3. Mezőkövesd 0 0–0 0 0
3. Kisvárda 0 0–0 0 0
3. Diósgyőri VTK 0 0–0 0 0
3. Budapest Honvéd 0 0–0 0 0
3. Budafoki MTE 0 0–0 0 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik