NB I: mi lesz a licenc nélküliekkel? Csányi NB III-ról beszélt, de lehetne NB II is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.13. 18:03
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy azok a klubok, amelyek nem kapnak élvonalbeli licencet, automatikusan az NB III-ban indulnak. A következő szezonra vonatkozó klublicencszabályzat alapján azonban az NB II-es indulás is elképzelhető.


A klublicencszabály vonatkozó részét sárgával szedtük (Forrás: dokumentumtar.mlsz.hu)
A klublicencszabály vonatkozó részét sárgával szedtük (Forrás: dokumentumtar.mlsz.hu)

 

A dokumentumtar.mlsz.hu oldalról letölthető, a 2015–2016-os szezonra vonatkozó klublicencszabályzat úgy fogalmaz, hogy az NB I-es licenckérelem egyben NB II-es licenckérelemnek tekintendő, vagyis ha egy klub az első osztályú feltételeknek nem felel meg, de a másodosztályúaknak igen, akkor NB II-es indulási jogot nyer.

Csányi Sándor az MLSZ elnöke azonban arról beszélt a mai sajtótájékoztatóján, hogy azok az élvonalbeli klubok, amelyek nem kapnak licencet az NB I-re, automatikusan az NB III-ba kerülnek.

Az idézett szabály alapján azonban ez csak abban az esetben igaz, ha nevezett csapatok az NB II-es feltételeknek sem felelnek meg.

A Győri ETO esete speciális, a kisalföldiek licencátruházás miatt eleve csak az NB III-ban indulhatnak. Szintén speciális a Nyíregyháza esete, mert a Szparinál egyetlen játékossal szemben fennálló tartozás okoz problémát, amelynek rendezése a klub tájékoztatása szerint már megtörtént. A PMFC, a Lombard Pápa és a Kecskemét esetében az a kérdés, hogy ha nem felelnek meg az élvonal követelményeinek, és másodfokon sem kapnak licencet, akkor az NB II-es előírásoknak meg tudnak-e felelni. Mert ha igen, úgy a klublicencszabályzat értelmében a másodosztályba nevezhetnek be.

A május 26-i, másodfokú döntésig (ez csak azokat a klubokat érinti, amelyek fellebbeznek az első döntés ellen) egyébként a kluboknak új dokumentumok benyújtására már nincs lehetőségük, csak abban az esetben, ha önhibájukon kívül nem tudták benyújtani azokat az első döntésig.

A KTE és a PMFC márciusban még egymás ellen csatázott, mostantól a licencért kell küzdeniük (Fotó: NS-archív)
A KTE és a PMFC márciusban még egymás ellen csatázott, mostantól a licencért kell küzdeniük (Fotó: NS-archív)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik