NB I: így kezdte el a 12 csapat a felkészülést – NS-körkép

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2020.05.05. 12:22
null
Ugye, mi jó barátok vagyunk? – a Honvéd szakmai stábját erősítő Dajka László és a csatár Davide Lanzafame köszönti egymást (Fotó: Balogh Dávid /Budapesti Honvéd FC)
A kormányzati intézkedések szellemében hétfőtől engedélyezik a csoportos szabadtéri edzéseket. Vírustesztelés, felmérés, szigorú protokoll – a Nemzeti Sport utánajárt, hogyan telt az idény koronavírus-járvány miatti kényszerű megszakítása óta együtt töltött első közös nap az NB I-es labdarúgócsapatoknál.

 

FERENCVÁROS

Hétfő reggel koronavírus-teszteléssel indult a ferencvárosi labdarúgók, illetve a szakmai stáb tagjainak napja. Pánics Gergely csapatorvos a fradi.hu-n beszélt a részletekről.

„A csapatedzések előtt koronavírus-szűrést végeztünk, amely az orrgaratból, torokból vett mintákból és vérvizsgálatból állt. Próbáljuk a német protokollt követni. Megfelelő óvintézkedéseket hoztunk, amelyek a távolságtartást, az öltözőhasználatot és a frissítő italok használatát is érintik. A szűrések heti rendszerességgel folytatódnak.”

Hajnal Tamás, a klub sportmenedzsere elmondta:

„Hétfőn tesztelések voltak, keddtől átállunk a rendes, csapatos edzésekre. A mostani tesztek megmutatják, ki negatív és ki az, aki esetleg már átesett a víruson. Ha valaki pozitív, elég a játékost elkülöníteni – tudtuk meg az orvosi stábból. Mostantól még jobban kell figyelnünk az egészségügyi előírásokra, hiszen még közelebb kerülnek a játékosok egymáshoz, több lesz a közvetlen kapcsolat. A futballistákra jelentős terhelés vár, szeretnénk intenzíven kihasználni ezt az időszakot, a célunk továbbra is az, hogy megőrizzük első helyünket a tabellán.”

Parádés mozdulat: Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a levegőben úszva kaparintja meg a labdát (Fotó: fradi.hu)
Parádés mozdulat: Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a levegőben úszva kaparintja meg a labdát (Fotó: fradi.hu)

 

MOL FEHÉRVÁR

„Otthon öltözünk edzésszerelésbe, autóval mentünk a pályára, a gyakorláson vékony gumikesztyűt viselt az összes kerettag – mondta el lapunknak a fehérváriak első közös edzése után Kovácsik Ádám, az Fehérvár kapusa. – Nem optimális helyzet, hogy az öltözőt vagy éppen a konditermet egyelőre nem használhatjuk, s noha ez rávezetésnek nyilván jó, három hét múlva bajnokit kell játszani, és nem tudni, mikor lehet a régi, bejáratott szabályokat visszaállítani. Nagyon élveztem a hétfői edzésmunkát, és bár amikor egyedül készültem otthon, minden gyakorlatot becsülettel elvégeztem, aláírtam volna, ha előzetesen azt mondják, ilyen állapotban térek vissza. Örülök, hogy folytatódhat a bajnokság, de vannak bennem kérdőjelek: mi van például akkor, ha egy csapatban tízen koronavírusosak lesznek?”

MEZŐKÖVESD

Mintha bajnoki hetet kezdtek volna Mezőkövesden: a szokásos felméréssel indult a hétfő, majd szabadtéri erősítéssel és labdás, koordinációs feladatokkal folytatódott. A tréning végén egymás elleni játék következett, a labdarúgók felszabadultan vettek részt a gyakorláson. Mivel a klubnál már április 7-től kiscsoportos edzéseket tartottak, a játékosállomány erőnléti állapota megengedi, hogy ne az „alapozás”, sokkal inkább a taktikai elemek elsajátítása kerüljön előtérbe már az e heti edzéseken is. A gárdánál továbbra is mindent megtesznek a fertőzés elkerülését célzó tisztaság fenntartásáért, a futballisták többek között magukra mosnak.

Hamarosan Mezőkövesden is tétmérkőzést rendezhetnek (Fotó: mezokovesdzsory.hu)
Hamarosan Mezőkövesden is tétmérkőzést rendezhetnek (Fotó: mezokovesdzsory.hu)

PUSKÁS AKADÉMIA

Hétfőn tartotta meg a járványhelyzet óta első közös edzését a felcsúti együttes.

„Jó tempóban zajlott az első edzés, mert a leállás óta egy napot sem pihentek a játékosok, becsületesen végezték az otthoni edzéseket – mondta a Puskás Akadémia honlapjának Hornyák Zsolt vezetőedző. – Igyekszünk betartani az előírásokat, az edzések után tartjuk a másfél méteres távolságot, viseljük a maszkot, minden hetet teszteléssel kezdünk. Mivel nem tétlenkedtünk a leállás idején, olyan, mintha hathetes téli alapozás után lennénk. Jó erőben és formában vagyunk, két-három hét alatt felkészültek leszünk a bajnoki folytatásra.”

DIÓSGYŐR

A Feczkó Tamás vezette szakmai stáb két és fél órán keresztül dolgoztatta meg a DVTK játékosait.

„Az edzés első negyvenöt perce szabad levegőn végzett konditermi program volt – mondta lapunknak Iszlai Bence, a miskolciak középpályása. – Megizzadtunk, pedig még nem is értünk labdához… Ezt követően már a taktikával is foglalkoztunk, többek között a labdakihozatalt gyakoroltuk, továbbá erő- és állóképesség-fejlesztő gyakorlatok szerepeltek a programban. Mivel másfél hónap kimaradt az ilyen jellegű edzésekből, elfáradtunk a végére, de nincs megállás, a terv szerint kedden két edzésünk lesz, muszáj készen állnunk a szerda-szombat ritmusra.”

Mirko Ivanovszki, a diósgyőriek északmacedón csatára szép mozdulattal lőtt a kapuba (Fotó:dvtk.eu)
Mirko Ivanovszki, a diósgyőriek északmacedón csatára szép mozdulattal lőtt a kapuba (Fotó:dvtk.eu)

HONVÉD

A legszigorúbb egészségügyi protokoll betartásával kezdte az edzéseket hétfő délelőtt a Honvéd. A játékosok közül a sérült Banó-Szabó Bence, illetve az érettségiző Irimiás Gergő, László Dávid kettős hiányzott, ott volt viszont a társak között az NB I gólkirály-jelöltje, a mesterlövészek listáját 11 találattal vezető Davide Lanzafame.

„Ezt megelőzően másfél hónappal ezelőtt találkoztunk legutóbb, nehéz volt ilyen hosszú időt otthon, a csapat nélkül tölteni – mondta lapunknak a másfél órás edzés után az olasz támadó. – Boldog vagyok, hogy újra együtt lehettem a társakkal, az edzőkkel, és nekivághattunk a munkának. Mindenki tudja, a labdarúgónak rendszeres edzésre, folyamatosan gyakorlásra van szüksége a jó teljesítményhez, nekünk másfél hónap kimaradt. Most viszont újra pályán lehetünk, itt a lehetőség, hogy a bajnokság folytatására a lehető legjobb állapotba kerüljünk.”

Pisont István, a Honvéd ideiglenes vezetőedzője is szigorú ellenőrzésen esett át (Fotó: Balogh Dávid /Budapesti Honvéd FC)
Pisont István, a Honvéd ideiglenes vezetőedzője is szigorú ellenőrzésen esett át (Fotó: Balogh Dávid /Budapesti Honvéd FC)

KISVÁRDA

A március közepe utáni első csapatedzésre érkező kisvárdai játékosokat frizurájuk miatt nehéz volt felismerni. Kevéssé szakmai szempontok alapján két csoportra oszthattuk a legkeletibb NB I-es csapat futballistáit: azokra, akiknek a hajuk a karantén idején nem látott ollót, illetve azokra, akik otthon próbálkoztak hajszobrászattal.

„Én az utóbbiak közé tartozom, a feleségem nyírta meg a hajam – vallotta be Lucas, a 31. életévét szerdán betöltő csapatkapitány. – Korábban többet bíbelődtem a hajammal, ma már nem tartom olyan fontosnak, talán azért, mert egyre kevesebb van belőle.”

A brazil-magyar játékos elárulta, jó érzés volt, hogy újra együtt edzhettek, az öltözői légkör azonban hiányzik, oda ugyanis még nem mehettek be, mindenki odahaza öltözött, és edzésszerelésben érkezett a gyakorlásra.

Obinna Nwobodo nagyon odatette magát 
az újpesti csapat hétfői edzésén (Fotó: Újpest FC)
Obinna Nwobodo nagyon odatette magát az újpesti csapat hétfői edzésén (Fotó: Újpest FC)

DEBRECEN

Immár másfél hete edzenek kis csoportokban a Loki játékosai, hétfőtől viszont újra együtt tréningezhet az egész csapat, amely továbbra is betart minden egészségügyi és biztonsági előírást. Vitelki Zoltán vezetőedző a klub honlapjának elmondta:

„Az otthon elvégzett munkának sokkal jobb eredménye lett, mint amire számítottunk. Semmi jelét sem látom fásultságnak, a labdarúgók motiváltak és nagy intenzitással edzenek. Várjuk, hogy folytatódjon a bajnokság, bár ezzel kapcsolatban bennem is vannak kérdőjelek. Jelenleg nem látni tisztán, hogyan tudjuk zökkenőmentesen lejátszani a hátralévő meccseket, de természetesen azon vagyunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk.”

ÚJPEST FC

A csapat ráhangolódó, testi kontaktot nélkülöző edzésen vett részt. A lila-fehérek ezen a héten napi egy tréninggel készülnek a bajnokság folytatására. Noha Nebojsa Vignjevics vezetőedző hétfői számunkban elmondta, azok, akik bármilyen okból veszélyben érzik magukat vagy hozzátartozóikat, egyéni edzésterv alapján készülve otthon maradhatnak, de a lehetőséggel egyetlen játékos sem élt, teljes létszámmal zajlott az első gyakorlás.

PAKS

„Az elmúlt heti kiscsoportos edzések után hétfőn már a teljes keret együtt gyakorolhatott, és bár ez örömteli, az egész csak akkor ér valamit, ha mindenki egészséges marad – mondta érdeklődésünkre Bertus Lajos, a paksiak középpályása. – Otthon öltözünk, a labdát is otthonról hozzuk, megpróbáljuk maradéktalanul betartani az egészségügyi előírásokat. Úgy készülünk, hogy május végén folytatjuk a bajnokságot. Amikor kirobbant a járvány, és láttuk, miként terjed a vírus, még azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy ennél is hosszabb kihagyás vár ránk. A zárt kapus meccseknek nem örülök, hiszen egy futballistának rengeteget számít, ha a lelátóról hallja a reakciót, de nem tehetünk mást, alkalmazkodunk a helyzethez.”

A paksi Kecskés Tamás bűvészmutatványa: megállította a labdát a levegőben (Fotó: Paksi FC)
A paksi Kecskés Tamás bűvészmutatványa: megállította a labdát a levegőben (Fotó: Paksi FC)

ZALAEGERSZEG

A bajnokság márciusi felfüggesztését követően a ZTE FC-nél hétfő kora este tartották meg az első közös edzést.

„Valójában negyedik hete edzünk, igaz, eddig kiscsoportos foglalkozásokkal – kezdte lapunknak Bobál Dávid, a csapat belső védője. – Újdonság volt tehát, hogy az egyéni gyakorlatok mellett labdatartás is szerepelt a feladatok között, sőt az edzés végén még játék is volt. A ritmusban benne voltunk, de a közös tréning más, én már nagyon vártam, és lényegében erőnléti edzéseket végzünk, mint a felkészülések elején. Persze korábban megbeszéltük, hogy a pályán mit tehetünk és mit nem.”

A kiscsoportos edzések idején Bőle Lukács és az asztmás Barczi Dávid egyaránt külön gyakorolt, de hétfőtől mind a ketten csatlakoztak a keret többi tagjához. A héten péntekig, jövő héttől szombatig egy-egy edzés szerepel a kék-fehérek programjában, s a vezetőség keresi a zárt kapus tesztmérkőzések megrendezésének lehetőségét.

KAPOSVÁR

Kaposváron nem felhőtlen az öröm a közös edzések újraindítása miatt.

„Sok csapattársamnak van családja, ők érthetően aggódnak gyermekeik vagy idős szüleik egészségéért – mondta lapunknak Nagy Richárd, a Rákóczi szélsője. – Valójában nem értem, miért kellett elkezdeni a közös edzéseket, miután az elmúlt hat hétben rendre azt lehetett hallani, hogy maradjunk otthon, erre edzőket és játékosokat is edzésekre kényszerítenek. Most akkor mi a fontosabb? A futball vagy az egészség? Ettől függetlenül mindenki részt vett az első közös edzésen, amely csaknem kétórás volt, jól megdolgoztattak az edzők a hosszabb szünet után. Azért fáradtságról szó sincs, mert az egyéni edzéstervekben szerepelt olyan futóprogram, amelyet felkészülés idején szoktunk teljesíteni. Átöltözve érkeztünk a pályára, a kezdőkörben találkoztunk, s rövid eligazítást követően már el is kezdtük.”

A korábbi sérüléséből felépülő Bíró Dominik és Bonnyai Márk egyelőre a fizioterapeutával készül a folytatásra.

Az összeállítást készítette: Babják Bence, Bodnár Tibor, Bodnár Zalán, Borbola Bence, Borsos László, Tősér Norbert, Zombori András

26. FORDULÓ
Bp. Honvéd–Debreceni VSC
Kisvárda–Újpest FC
Paksi FC–Mol Fehérvár FC
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
Kaposvár–ZTE FC
Puskás Akadémia–Ferencváros

AZ NB I ÁLLÁSA– INNEN FOLYTATJÁK
1. Ferencvárosi TC 23 16 5 2 44–19 +25 53
2. Mol Fehérvár FC 25 15 5 5 47–23 +24 50
3. Mezőkövesd Zsóry FC 25 13 6 6 37–21 +16 45
4. Puskás Akadémia FC 25 10 9 6 39–31 +8 39
5. Diósgyőri VTK 25 11 4 10 35–33 +2 37
6. Budapest Honvéd 25 9 7 9 25–32 –7 34
7. Kisvárda 25 9 4 12 35–36 –1 31
8. Debreceni VSC 24 9 3 12 36–44 –8 30
9. Újpest FC 24 8 5 11 31–37 –6 29
10. Paksi FC 25 8 4 13 30–42 –12 28
11. Zalaegerszegi TE FC 25 7 7 11 34–37 –3 28
12. Kaposvári Rákóczi FC 25 3 1 21 19–57 –38 10

Az 1. fordulóból a Ferencváros–Debrecen, a 20. fordulóból az Újpest–Ferencváros találkozót halasztották el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik