NB I: az MLSZ számolt, és 41-ig, valamint 12-ig jutott

Vágólapra másolva!
2016.02.12. 13:08
null
<strong>A KÉPRE KATTINTVA AZ ÁBRÁT MEGTEKINTHETI FELNAGYÍTVA IS (Forrás: MLSZ)<br /></strong>
A 2015–2016-os idényben eddig negyvenegy, 1995. január 1. után született magyar futballista kapott szerepet az élvonalban, közülük tizenketten a lehetséges játékpercek legalább felét a pályán töltötték, vagyis alapemberei voltak együttesüknek – olvasható a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapjának pénteki összefoglalójában.

 

A Puskás Akadémia, a Paks, az MTK és a Vasas adott játéklehetőséget a legtöbb U20-as játékosnak, míg a Videoton és az Újpest más szempontokat helyezett előtérbe, ezért kevésbé vette figyelembe az MLSZ ajánlását – összegzi vizsgálata eredményét az mlsz.hu.

A fiatalok játékperceit vizsgálva kiderül, hogy a Vasas épített leginkább a fiatalokra, 3254 percet játszottak húsz éven aluli labdarúgói. Berecz Zsombor, Vida Máté és sérüléséig Osváth Attila is többet töltött a pályán a lehetséges játékpercek 50 százalékánál.

A cikk két példával illusztrálja, hogy az új szabályozás nemzetközi összehasonlításban is érezteti hatását.

A szerb élvonal 16 csapatában összesen eggyel szerepelt több húsz éven aluli labdarúgó az ősszel a maximális játékpercek legalább felében, míg Szlovákiában csak a legerősebb utánpótlásbázisok élvonalbeli csapatai (FK Senica, MSK Zilina, MFK Zemplín Michalovce) játszatnak rendszeresen több fiatalt, és emelik az átlagot valamivel a magyar fölé.

Az MLSZ továbblépett a fiatal játékosok szerepeltetésének szabályozásában: a legutóbbi elnökségi ülésén hozott döntésnek megfelelően a következő szezontól növekszik a pénzmennyiség, amelyet a központi bevételből a csapatok ezzel összefüggésben megszerezhetnek, de a feltételek is szigorodnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik