NB I: A távozásomat akarják? Együtt tudok vele élni – Doll

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.30. 09:40
null
Thomas Doll mindkét csapatnak gratulált (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I örökrangadóján a Ferencváros 4–1-re nyert az MTK ellen, Thomas Doll vezetőedzőnek mégis azzal kellett szembesülnie a mérkőzésen, hogy a szurkolók a távozását akarják. A találkozó utáni sajtótájékoztatón többek között erre is reagált, míg Feczkó Tamás arról beszélt, hogy a két csapat teljesítménye alapján reális eredmény született.

Elsőként a vendégek trénere,Thomas Dollszólalt meg.

„Az első félidőben sokat megvalósítottunk abból, amit a hét során gyakoroltunk. Négy-négy-kettőben, gyémánt alakzatban játszottunk, és ezáltal a pálya középső részén eggyel több emberünk volt. Nagyon meleg volt, de a megfelelő pillanatokban sikerült gólokat szereznünk. 2–0 után már magabiztosan járattuk a labdát, majd a félidő előtt könnyelműen feladtuk a területeket, és nem mentünk bele elég keményen a párharcokba. Frimpong sérülését követően a második félidőben cserélnünk kellett, Leandro középre húzódott, így a szélső játékunk visszaesett, nem volt meg a stabilitás. Nem tetszett viszont, hogy néhányan nem mentek bele a párharcokba, így az MTK-t fokozatosan felhoztuk. Örültem, hogy a végén sikerült megszereznünk a negyedik gólunkat, ez megnyugtatott. Nehéz volt ma ilyen melegben játszani, ezért mindkét csapatnak jár a gratuláció. Örülünk és elégedettek lehetünk, hogy két győzelemmel kezdtük a bajnokságot."

A mérkőzés alatt a szurkolók kinyilvánították a véleményüket a nemzetközi kupakudarcról és a német trénerről.Dollezzel kapcsolatban elárulta, hogyan tudja feldolgozni, hogy a szurkolók a távozását követelik.

„Régóta benne vagyok már a labdarúgásban, igy nyugodtan kezelem ezt a helyzetet. Németországban, Olaszországban is játszottam, rengeteg válogatott találkozón vettem részt, és úgy gondolom, a sportban, a labdarúgásban ezzel együtt kell tudni élni. Négy és fél év után a Ferencvárosról és a szurkolókról sohasem fogok egy rossz szót sem mondani. Eddig nagy tisztelettel kezeltek itt engem, és én is megpróbálom ezt viszonozni. Úgy vélem, még mindig jobb, ha az edzőt pécézik ki, mintha egy játékos ellen háborognának. Egy napon itt így is, úgy is egy másik edző fog ülni, ez a dolgok rendje a labdarúgásban."

Hozzátette, az az arc, amit a nemzetközi szereplés során láttunk, a csapat rosszabbik arca. Lehet, hogy a következő edzőnek több szerencséje lesz, hogy a Ferencvárost elvigye a BL vagy az El csoportkörébe.

„Aki kicsit is ért a labdarúgáshoz, az egészen jól tudja ezt megítélni. Annak örülök, hogy amit a héten gyakorolunk, azt a fiúk a pályán megvalósítják, nekem ez a munkám. Ha luxemburgi csapat ellen játszottunk volna, lehet, őket is három góllal vertük volna meg.”

Újságírói kérdésre Doll elmondta, hogyan lehet még több párharcot nyerni a középpályán.

A középpályán olyan játékosok szerepeltek, akik valójában szélsők. Ők pedig nem érzik annyira jól, hogy mikor kell kilépniük, mikor támadjanak le, mekkorát ütközzenek. Ha a meccs dinamikusabbá válik, akkor nem tudják olyan jól felvenni a párharcokat, mint egy klasszikus belső középpályás. Ilyen helyzetekben sokkal több tűzre lenne szükség, viszont ekkor nagyon betömörülnénk és magunkra húznánk az ellenfelet, így ezt kell még jobban megoldanunk."

A hazaiak edzője, Feczkó Tamás érthető módon csalódottan összegezte a 4–1-re elveszített örökrangadót.

„Nem marad más dolgom, mint gratulálni a Ferencvárosnak, amely klasszisokkal jobb volt ezúttal nálunk. A 3. percben Deutsch Bence megsérült, vélhetően lábközépcsonttörést szenvedett. Emiatt át kellett alakítanunk a védekezésünket, amely mire összeállt volna, már vezetett az ellenfél. A párharcokban gyengék voltunk, ezt kihasználta a Fradi. A szünetben rendeztük a sorokat, a becsületünkért mentünk vissza a második félidőre. Sikerült is szépíteni, majd 3–1 után volt egy jó 25 percünk, akkor feljöhetünk volna, de sajnos nem jött az újabb gól, így nem lehetett más a vége, mint vereség. A mai teljesítmények alapján reális eredmény született, azon dolgozunk, hogy mire az Üllői útra megyünk, jobbak legyünk, és tudjunk pontot vagy pontokat szerezni. A Fradi kiemelkedik a mezőnyből, ahogy a Vidi is, a 3–12. helyen pedig nagy harc dúl majd a többi csapat között, remélem, mi az elején leszünk közülük."

Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–1

Megküzdöttek az egy pontért – ilyen meccsre számított?
– A Mezőkövesd igazolta, hogy nagyszerű együttes, szervezetten, jól védekezett – kezdte értékelését Herczeg András, a DVSC vezetőedzője. – Nagyon sokat tettünk a győzelemért, az első félidőben a játék képe alapján egygólos előnyt megérdemeltünk volna. Igazságtalan lett volna, ha elveszítjük a mérkőzést, de az egy pontért is küzdeni kellett

A DVSC mumusa a Mezőkövesd?
– Már a tavasszal is megmutatta a Kövesd, hogy nagyon jó csapat. Azt nem tudom, hogy mumus-e, de nem egyszerű legyőzni, az biztos.

Mennyiben kellett átalakítania csapata játékát a gólveszélyes csatár, Haris Tabakovic rajt előtti sérülése miatt?
– Ezzel nem foglalkozunk, előre kell nézni és készülni a következő fordulóra.

Izgalmas volt a vége. Elégedett?
– Két jó csapat mérkőzésén igazságos eredmény született, annak ellenére, hogy kezünkben volt a lehetőség a három pont megszerzésére – mondta Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője.

Szereztek egy pontot, vagy vesztettek kettőt?
– Azt mondtam a játékosoknak az öltözőben, hogy meg kell becsülni ezeket a pontokat. Félig van tele a pohár, hiszen jó futballal elvittünk egy pontot Debrecenből, de leginkább annak örülök, hogy jól játszottunk.

Hatalmas volt a különbség a két félidő tempója között. Ez betudható annak, hogy a második félidőre sportolóbarátabb lett a hőmérséklet?
– Az elején nagyon nagy hőség volt, biztosan sokat számított, hogy esett jó néhány fokot a hőmérséklet.

Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia 2–2

Örül az egy pontnak, vagy sirat kettőt?
– Nem szereztünk egy pontot, hanem elveszítettünk kettőt – válaszolta Fernando Fernández, a Diósgyőr vezetőedzője. – Nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel, teljesen más arcát mutatta a csapat, mint egy hete.

Nulla kettőnél nem félt attól, hogy összeomlik a csapata, és súlyos vereséget szenved?
– Nem, a futballban sok minden történhet kilencven perc alatt. A szünetben viszont mondtam a játékosaimnak, hogy folytassák tovább, mert jó a játék, csak sok az egyéni hiba. Ha így játszunk minden meccsen, szép idény elé nézünk.

A csereként beálló Ugrai Rolandot ön jelölte ki tizenegyesrúgónak?
– Ő az egyik első számú büntetőrúgónk, pályafutása során rengeteg gólt szerzett tizenegyesből, sajnos benne van a pakliban, hogy egyszer elrontja.

Sokat változhatott a meccs közben a kedélyállapota. A lefújás után milyen?
– Hála Istennek, mindig a meccs végén kell értékelni, mert most nagyon sok fordulat volt – felelte Benczés Miklós, a Puskás Akadémia vezetőedzője. – Összességében gratuláltam a játékosaimnak, mert az első félidőben látványosan, a kiállítás után pedig szervezetten játszottak.

Nem tűnik csalódottnak, pedig húsz perc után már kétgólos előnyben volt a csapata.
– Annak örülök, hogy a múlt hetihez képest most gyorsabban, dinamikusabban játszottunk. Még egy kis pluszt kell hozzátenni, hogy jöjjenek a győzelmek is.

Mi hozta el a fordulatot?
– Döntő szerepe volt Forgács Dávid beállításának. A magasságbeli hátrányunkat ellensúlyoznunk kellett valahogy, ráadásul Molnár Gábor nehéz helyzetbe hozta a csapatot a fegyelmezetlenségével.

Bp. Honvéd–Kisvárda 4–0

Két nemzetközi mérkőzés, két NB I-es bajnoki – sorozatban négy tétmérkőzést nyert meg a Honvéd. Csupa öröm az élet?
– Természetesen boldogok vagyunk, de azért látni kell a hibákat is – elmélkedett Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője. – Most például nem igazán sikerült úgy elkezdeni a mérkőzést, ahogy azt terveztük, az más kérdés, hogy a tompaságnak oka lehetett a csütörtöki Európa-liga-selejtező. Szerettük volna, ha frissebb a csapat, de úgy tűnt, nem mindenki pihente ki magát. Ráadásul Pölöskei Zsolt megsérült a bemelegítés alatt, így Nagy Gergőnek az előzetes tervekkel szemben mégis játszania kellett.

Simán győztek. Ennyire jó a csapatuk?
– Egységes. Uraltuk a mérkőzést, helyzeteket dolgoztunk ki. Jobbak voltunk, és már a második félidő elején lezárhattuk volna az összecsapást, de meglehetősen sokat kellett várni a második gólra.

Mindig csak azt halljuk, mennyire szűk a keret…
– Azt látni kell, hogy kevesen vagyunk, ha Danilo kiesik, akkor azért bajban vagyunk. Azt persze jó látni, hogy a játékosok átérezték, az előző években a gólokért felelős duó távozásával mindenkinek nagyobb a felelőssége, többet kell nyújtania a pályán ahhoz, hogy sikeresek legyünk, de ettől még szűkös a keretünk. Ha tartani akarjuk ezt a szintet, nem árt bővíteni.

Újabb négy nullás vereség…
– A Honvéd jól futballozott, irányította a játékot, mégis úgy éreztem, a mérkőzés elején rendben voltunk, egy tizenegyes kellett ahhoz, hogy előnybe kerüljön a hazai csapat – összegzett Kondás Elemér, a Kisvárda vezetőedzője. – Ezt követően megpróbáltunk váltani, sokáig kiegyenlített volt a küzdelem, de a szerencsétlen öngól után már nehéz helyzetbe kerültünk, ráadásul a hátralévő időben mindent elkövettünk, hogy újabb gólokat kapjunk…

Hogyan?
– Megismételhetem, amit az előző héten mondtam: sokkal jobban kell koncentrálni ahhoz, hogy stabilak legyünk, ha ez nem megy, pontot sem szerzünk, ilyen hibákat ezen a szinten nem lehet elkövetni. Idetartozik még, hogy Jánvári Gábor szerencsétlen mozdulattal öngólt szerzett, közben meg is sérült, muszáj volt lecserélnem – most ilyen formában vagyunk.

Más ez a nulla négy, mint az előző heti?
– Szerintem igen. Akkor korán emberhátrányba kerültünk, végig alárendelt szerepet játszottunk, most más volt a játék képe, de azért ettől nem lehetünk sokkal boldogabbak. A vereség az vereség, az NB I-ben győzelmekre van szükség ahhoz, hogy legyen esélyünk előrelépni.

Haladás–Újpest FC 2–2

Félig teli vagy félig üres a pohár?
– Két ellentétes félidőt láthattunk – vélekedett Michal Hipp, a Haladás vezetőedzője. – A vendégek az elsőben uralták a mezőnyt, jobban járatták a labdát, s kihasználták a hibáinkat. A szünetben átbeszéltük, min kell változtatni, egyenlítettünk, igaz, a folytatásban egy esetben az égiekre is szükségünk volt, hogy ne kerüljünk ismét hátrányba.

Hogy lehet kiküszöbölni a védelem által többször is elkövetett hibákat?
– Való igaz, hogy hatalmas egyéni hibákat követtünk el. Nem biztosítjuk kellően egymást, mindig azt gondoljuk, a társ majd megoldja. Egyértelműen nagyobb biztosításra lenne szükség. És akkor azt még nem is említettem, hogy Stef Wils mennyire hiányzik a védelemből.

Az viszont megkönnyíti a helyzetét, hogy Michael Rabusic és Gaál Bálint is bevethető a támadósorban.
– A nyáron Priskin Tamást és Gaál Bálintot akartam megszerezni, szerencsére sikerült. Gaál Bálint csak két edzésen vett részt, és tudom, hogy a folytatásban még jobban futballozik majd.

Kétszer is vezettek. Nem volt több ebben a mérkőzésben?
– Ha azt vesszük, az elmúlt három hétben mi történt a csapattal, akkor elégedett lehetek, hiszen szép dolgokat is láttam – nyilatkozta Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője. – Ugyanakkor egyértelmű, elveszítettünk két pontot. Nagy probléma, hogy keményen megdolgozunk a góljainkért, majd könnyű gólokat ajándékozunk az ellenfélnek.

Mennyire bosszantó, hogy kétszer is felívelt szabadrúgás után kapott csapata gólt?
– Rettentően mérges vagyok. Ha két újpesti játékos felugrik fejelni, tegye úgy, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, mindenáron, még vérző fejjel is, de meg akarja szerezni a labdát.

Fél csapatra való kezdőjátékosa maradt ki. Ennek ismeretében mennyire értékes a pontszerzés?
– Ha úgy megyünk fel a pályára, hogy mi vagyunk az Újpest, és ezt meg is akarjuk mutatni, akkor ezúttal is megszereztük volna a három pontot.

A Mol Vidi FC–Paksi FC nyilatkozatait itt tekintheti meg.

NB I, 2018–2019, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 28., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia 2–2
Miskolc, DVTK-stadionKarakó Ferenc
4349
Mol Vidi FC–Paksi FC 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Solymosi Péter
1058
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
3228
JÚLIUS 29., VASÁRNAP
Bp. Honvéd–Kisvárda 4–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Farkas Ádám
1774
Haladás–Újpest FC 2–2
Szombathely, Haladás-stadionErdős József
4965
MTK Budapest–Ferencváros 1–4
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKassai Viktor
4079
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC228–2+66
2. Budapest Honvéd227–2+56
3. Mol Vidi FC2115–1+44
4. Mezőkövesd Zsóry FC2114–2+24
5. Debreceni VSC2112–1+14
6. MTK Budapest2113–4–13
7. Szombathelyi Haladás2114–5–11
8. Puskás Akadémia FC2112–3–11
9. Újpest FC2112–4–21
9. Paksi FC2112–4–21
11. Diósgyőri VTK2113–6–31
12. Kisvárda220–8–80
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik