Kettős sikerrel jutott kupadöntőbe a Mol Vidi

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 19:46
null
Futács Márkó szerezte meg a Mol Vidi vezető gólját Debrecenben (Fotó: Szabó Miklós)
Egygólos előnnyel érkezett, négygólossal távozott, és a Magyar Kupa fináléjába jutott a Mol Vidi, amely taktikus játékkal győzte le a jól küzdő Debrecent az elődöntő visszavágóján. A hazaiak többet támadtak, több lehetőségük volt, de a kapu előtt gyámoltalannak bizonyultak, így az esélyesebb csapat játszhat a kupagyőzelemért május 25-én.

 

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
DVSC–MOL VIDI FC 0–3 (0–0)
Debrecen,Nagyerdei Stadion,3400néző.Vezette:Iványi
DEBRECEN:Kosicky – Kinyik, Kusnyír, Pávkovics, Ferenczi J. – Varga K. (Szécsi, 63.), Tőzsér, Csősz, Bódi (Damásdi, 75.) – Haris, Zsóri (Takács T., 63.).Vezetőedző:Herczeg András
VIDI:Kovácsik – Nego, Elek Á., Stopira, Tamás K. – Pátkai, A. Hadzic, Nikolov – Kovács I. (M. Scsepovics, 89.), Milanov (Huszti, 69.) – Futács.Vezetőedző:Marko Nikolics
Gólszerző:Futács (66.), Elek Á. (72.), Huszti (92. – 11-esből)
Továbbjutott: a Mol Vidi, 4–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Szombat este a Groupama Arénában egyértelművé vált, hogy a Mol Vidinek ebben az idényben a Magyar Kupa maradt az egyetlen megnyerhető sorozat (az éllovas Ferencváros 4–1-re felülmúlta). A bajnoki aranyra csak igen halovány matematikai esélye maradt, és az is bizonyos, hogy a fehérváriak második helyét nem veszélyeztetheti egyetlen csapat sem. A Magyar Kupában viszont egygólos előnyből kezdhette a fináléba jutásról döntő párharc visszavágóját a Mol Vidi, s ez még akkor is biztatónak tűnt, ha tudtuk, hogy jókora veszteségek érték a bajnoki címvédőt. Vinícius sárga lapjai, Juhász Roland pedig kiállítása miatt nem léphetett pályára a Nagyerdei Stadionban, ráadásul eltiltása miatt Marko Nikolics vezetőedző sem ülhetett le a kispadra, így segítője, Szalai Tamás irányította a fehérváriakat.

Teljesen más helyzetből várta a visszavágót a hazai csapat, hiszen a Loki előtt még két út állt nyitva, amely Európába vezet. Egyrészt versenyben van a bajnoki bronzéremért, másrészt a Magyar Kupa elhódítása is El-szereplést ér. Ennek megfelelően a szakmai stáb patikamérlegen egyensúlyozva igyekszik beosztani a rendelkezésére álló futballisták erejét. Szombaton a Haladás elleni hazai bajnokin (2–1) félcsapatnyi alapemberének adott pihenőt Herczeg András, s bevált a számítása, hiszen a három pontot megszerezte a piros-fehér együttes, s maradtak pihent emberek a keddi kupacsatára.

Debrecenben mindent megtettek, hogy sokan legyenek a visszavágón. Herczeg András videoüzenetben fordult a drukkerekhez, több szurkolói fórumon is felhívás jelent meg, felelevenítve többek között egy immár két évtizedes emléket, a Loki első, 1999-es Magyar Kupa-diadalát. Húsz évvel ezelőtt majd tízezren utaztak el Debrecenből a váci döntőre, ezúttal a lelkesítő felvezetés ellenére is csak 3400 néző foglalt helyet a Nagyerdei Stadion lelátóin, igaz, a Loki ultrái odatették magukat, ennek köszönhetően valódi meccshangulatban kezdődött a mérkőzés.

A Mol Vidi jól megszervezte védekezését, s ebből a biztonságos alapállásból próbált meg kontrázni. A Juhász Roland, Vinícius belső védőpáros helyett Elek Ákos és Anel Hadzic játszott a védelem közepén. A DVSC sem indult el felelőtlenül előre, hiszen a székesfehérvári 1–0-s hazai győzelem után a Vidinek sokat jelentett volna egy gól. Ez az első negyedóra végén majdnem össze is jött, meghűlt a vér a hazai szurkolók ereiben, amikor Kovács István megindult a kapu felé, s már csak Tomás Kosicky eszén kellett volna túljárnia, ám a szlovák kapus védett.

A Lokiban Tőzsér Dániel mélyen hátrahúzódva futballozott, ezzel sok terhet vett le a védők válláról, s innen szervezte csapata támadójátékát, míg Csősz Richárd – aki az elmúlt hetekben a Mezőkövesd Zsóry elleni kupameccsen és a Bp. Honvéd elleni bajnokin is eredményes volt – a szokottnál sokkal előrébb játszott.

A vendégek játékán látszott, hogy nem sietős nekik, a hazai környezetben szerzett előnyük birtokában minden lehetséges alkalmat kihasználtak, hogy lepörgessenek néhány másodpercet. Fölényben futballozott a debreceni csapat, de a vendégeknek főként a DVSC szabadrúgásai miatt volt okuk az aggodalomra. Az egyaránt remek rúgótechnikájú Bódi Ádám és Tőzsér Dániel is próbálkozhatott (méghozzá kecsegtető helyzetből), ám egyikük sem talált be.

A második félidő is a már megszokott forgatókönyv szerint kezdődött, próbálkozott, ment előre a Debrecen – eredménytelenül. Egy hiba pedig el is döntötte a továbbjutás sorsát. Az egyébként jól játszó Tőzsér Dániel eladta a labdát középen, a fehérváriak pedig kíméletlenül lecsaptak a lehetőségre, Futács Márkó lőtte be az oly' sokat jelentő idegenbeli gólt (0–1).

Egy pillanatra döbbent csend ült a lelátókra, csak a félszáz fehérvári drukker örömujjongását lehetett hallani.

A folytatás már csak formalitás volt, mindenki tisztában volt vele, hogy a Vidi nem kap három gólt. Négyet pedig biztosan nem, hiszen nem sokkal később egy szöglet után Elek Ákos fejelt a hálóba, végképp elcsendesítve a Nagyerdei Stadiont. A két mérkőzés alapján teljesen megérdemelten jutott döntőbe a fehérvári csapat, bár a különbség azért lett ilyen nagy, mert a végére lélekben feladta a második félidő közepéig jól játszó Debrecen a küzdelmet. 0–3

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

92. perc: Vége a meccsnek, a Mol Vidi 4–0-val jutott be a döntőbe.
92. perc: GÓÓÓL!A tizenegyest Huszti végezte el, és a balra mozduló kapust becsapva a jobb alsóba gurított. 0–3
91. perc: TIZENEGYES! Futács
adott nagy labdát Scsepovicsnak, kifutott elé Kosicky, aki elcsapta a szerbet, tizenegyes.
90. perc: Két perc a hosszabbítás.
89. perc: Cserélt még egyet a Vidi, Kovács István helyett Marko Scsepovics a pályán.
87. perc: Nyugodt lélekkel passzolgattak a Vidi játékosai, a debreceniek jó darabig nem tudták megakadályozni.
82. perc: Kovácsik kapott sárgát időhúzásért.
81. perc: Annyira szerette volna a közönség, ha lát egy Loki-gólt is. Takács Tamás megtette, de hiába lőtt lesipuskás helyzetből a hálóba, lesen volt...
Összesítésben már 3–0 a Vidi előnye.
75. perc: A felhevült Bódi helyett Damásdi Alex a pályán.
73. perc: Tamás Krisztián kapott sárga lapot, no meg a reklamáló Bódi, aki többet is akart volna talán ennél...
72. perc: GÓÓÓÓÓL! ELDŐLT! Bal oldalról jött a Vidi-szöglet Husztitól, Elek három emberrel szemben tudott fejelni 6 méterről, és a középre tartó labda Kosicky hasa alatt csúszott a hálóba. 0–2
70. perc: Csősz
ravasz, lapos lövése be is surranhatott volna a jobb alsóba, ha nem téved tán arasznyit a debreceni.
69. perc: Milanov helyet Huszti a pályán.
66. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A VIDI! Innentől már nagyon nehéz lesz a DVSC-nek. Labdaszerzés után Kovács labdáját majdnem lefülelte Kinyik, a lábáról azonbanFutács elé pattant a labda, aki 18 méterről remekül lőtte ki laposan a bal alsót. 0–1
64. perc: Kinyik
gurított vissza Tőzsérnek, aki egy szép csellel elhúzott Pátkai mellett, majd nem sokkal lőtt a bal fölső fölé.
64. perc: Egy rövid felszabadítás után Haris lőtt 14 méterről, lövése szögletre pattant egy fehérváriról.
63. perc: Kettőt is cserélt a Debrecen, Varga Kevin helyéreSzécsi Márk, Zsóri helyére pedig Takács Tamás érkezett.
57. perc: A szabadrúgást Tőzsér végezte el, és ezúttal nagyon fölé lőtt.
57. perc: Milanov is kapott egy sárgát, mert nem arra a vonalra állt a sorfalban, amelyet a bíró odafújt, hanem előrébb.
56. perc: Csősz vitte rá a labdát Nikolovra, aki csak szabálytalanul tudta megállítani. Sárga lap, és szabadrúgás 23 méterre a Vidi kapujától.
55. perc: Zsóri kapott jó indítást a jobb oldalon, aztán beadással próbálkozott, eléggé rosszul.
53. perc: Bódi jobb oldalról érkező beadását Kovácsik középre ütötte ki, Ferenczi lecsapott rá, de a a lövés célt tévesztett.
47. perc: Kinyik kapott sárga lapot, mert megrúgta Kovács bokáját.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, a gól nélküli döntetlen a Vidinek kedvez. 0–0
45+1. perc:
Bal oldali szöglet után Kovácsik elszámított a labda ívét, a túlsó kapufánál érkezett Kinyik, és két lépésről mellé fejelt.
44. perc: Tőzsér lőhetett szabadrúgást 27 méterről, és bizony nem sokkal ment el a labda a bal kapufa mellett.
41. perc: Stopira kaszálta el Harist a Vidi-térfél közepén, az oldalvonal közelében. Jogosan kapott sárgát.
39. perc: Milanov bal oldali szögletét Stopira fejelte rá, de a kapu közepébe tartó labdát Kosicky elkapta.
37. perc: Stopira tűnt fel a debreceni tizenhatos előterében, a jobb sarok közelében, és ha már ott volt, rá is pörkölte. A labda kicsivel ment mellé-fölé.
36. perc: Haris kapta a labdát a tizenhatoson belül, szépen mellre vette, majd kapásból alig lőtt fölé. A bíró a partjelző beintésére lest fújt, holott egyvonalnak látszott az eset.
31. perc:
A szabadrúgást Bódi Ádám végezte el, és jobbal az oldalhálóba csavart.
30. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Loki, mivel Pátkai 17 méterre a kaputól buktatta Harist.
28. perc: Csősz, te jó ég! Bódi jobb oldali beadása középre jött ki Elekről, éppen az üresen álldogáló Csősz elé, aki 14 méterről a bal alsót vette célba, de Kovácsik nagy vetődéssel mentett.
25. perc: Varga játszott a tizenhatoson belülre, de Nikolov szerezte meg. Zsóri odapakolt a lábára, szabadrúgás kifelé.
23. perc: Haris
esett el a fehérvári tizenhatos előterében, szólt is a síp, de nem debreceni szabadrúgást ítélt a bíró, hanem a publikum nagy bánatára kezezés miatt jöhetett a Vidi.
22. perc: Az ellentámadásból Futács került lövőhelyzetbe, majd 17 méterről messze fölé durrantott.
21. perc: Varga Kevin figyelte, hogyan fordulhatna kapura, de mire észbe kapott, Stopira lelopta a lábáról a labdát.
19. perc: Nego szerezhetett volna gólt, de a bal oldalról érkező beadásba már csak úgy tudta beletenni a lábát a debreceni ötösnél, hogy arról a léc fölé perdült a labda.
15. perc: Kosicky! Nagy védést mutatott be a hazaiak kapusa Kovács helyzeténél. A Vidi középpályása 12 méterről lőtt.
14. perc: Többet kezdeményez a Debrecen, de egyelőre az utolsó passzok rendre célt tévesztenek.
12. perc: A szöglet után Stopira fejelhetett 6 méterről, és alig-alig zúgott el a labda a bal kapufa mellett.
11. perc: Megindult a bal szélen Milanov, kicsit hosszan szöktette magát, pedig bent már érkezett Futács gólra éhesen. Szöglet.
6. perc: Varga Kevin húzta meg Stopira mellett az alapvonal közelében, de mielőtt beadhatott volna, a labda már elhagyta a játékteret.
4. perc: A szögletből nem lett semmi.
3. perc: Tőzsér játszott a bal oldalon érkező Csősz elé, aki rosszul adott középre, de így is szöglet lett belőle.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Debrecen tiszta fehérben, a Vidi világoskékben játszik.

Gyászszünettel emlékeztek Szabó Andrásra, a DMVSC egykori kitűnő labdarúgójára.

Marko Nikolics eltiltása miatt a Vidi kispadján ma Szalai Tamás meccsel. Tovább nehezíti a fehérváriak helyzetét, hogy Vinícius és Juhász is eltiltás miatt hiányzik.

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SZERDA
15.00:Soroksár SC (NB II)–Budapest Honvéd(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 16.

Mol Vidi FC–Debreceni VSC 1–0
Április 17.
Budapest Honvéd–Soroksár SC (NB II) 2–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik