Minden és semmi – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 01:12

Volt ugyebár az a felejthető szuperrangadó, a gól nélküli Vidi–Fradi, amely óta az akkor még az élen álló zöld-fehérek szép lassan távolodnak az első helytől. Olyannyira lassan, hogy még minden előfordulhat (a matematika gyakran segít az esélyeiket elpackázó csapatokon), ám azóta a Ferencváros két meccsből két pontot hozott, a Videoton pedig hatot. És ha azt nézem, hogy a fehérváriak kétszer három, azaz hat nullával teljesítették a Haladás és a Vasas elleni soros feladatot, a zöld-fehéreknél ugyanakkor egy egy (Vasas, Honvéd) ez az adat, árnyaltabb, de inkább árnyékosabb a kép. Ha messzemenő következtetéseket nem is lehet (lehet, de nem szoktunk, nem illik, lásd még újra: matematika) levonni mindebből, arra azért lehet következtetni, hogy hol nagyobb a felszabadultság.

A játékban is.

Mondják, a sportban, így a futballban sem ismétlődnek a történések, ám az megbocsátható, ha előjönnek az emlékek. Például 1963 őszéről, amikor a Fradi toronymagas esélyese volt az egyidényes bajnokságnak, mindössze egyetlen pontra lett volna szüksége hozzá – három meccsen. Aztán mindháromszor kikapott, magyarán nem tudott élni a lehetőséggel. Most pedig arra lett volna szükség, hogy kihasználja a fehérváriak elleni felcsúti – csak értékében szuper – döntetlent, és egy pont előny birtokában, akár a Vidivel párban is taroljon a következő meccseken. Nos, a Vasas (elmúlt hét) és a Bp. Honvéd (tegnap) elleni produkcióban nem volt benne a söprés. Persze hogy rengeteg a „mi lett volna, ha…”, de nem lett, csak a pontok úsztak el, nevezetesen négy, így lett mínusz három a plusz egyből.

Itt tartunk – most. Most – írom le még egyszer, mert hiába fedezzük fel a logikát, az ívet a két bajnokaspiránsnál a randevújuk óta, azért ne felejtsük el, hogy a magyar futballról beszélgetünk. Ahol az is előfordulhat – ez azért minősíthetetlen –, hogy bajnoki bronzéremért küzdő csapat (Debrecen) súlyos veresége után a sikerekben gazdag edző (Herczeg András) arra kénytelen felhívni a figyelmet, hogy „a megelégedettség nem visz előre. Szerénynek, alázatosnak kell maradni". Miközben a bajnokság besorolása: NB I…

Tehát minden eldőlt, és minden megtörténhet. Mert ne feledjük, hogy a Vidi is magyar csapat.

Amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítja, nálam mindenképpen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik