HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.07.14 00:22 Frissítve: 2018.07.14 00:50

Méltósággal – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

Remélhetően a rasszizmus érvényesülésének megakadályozását zászlajára tűző szervezet, a FARE emberei nem tapasztaltak még látens rasszizmust sem a lelátón az 1–1-es döntetlennel végződő FTC–Maccabi Tel-Aviv labdarúgó Európa-liga-selejtező budapesti mérkőzésén, tehát nem kell rettegnünk, hogy a meccs után hónapokkal az UEFA eljárást indít a rendező klub ellen, kifogásolva szurkolóinak viselkedését.

 
Dibusz a szurkolókról: Ez nagyon rendben volt

Nem pikírt bevezető ez, volt már példa hasonlóra a 2012-es magyar–izraeli válogatott labdarúgó-mérkőzést követően, amely után a vendégek futballszövetsége elismerését fejezte ki a rendezésért az MLSZ-nek, és abból sem csinált ügyet, hogy himnusza alatt a nézők egy része hátat fordított a pályának, csupán egy palesztin zászló lobogtatását nehezményezte. Aztán már jókora spéttel, a 2013-as magyar–román vb-selejtező előtt a FARE jelentése alapján a FIFA vizsgálatot indított, amelynek következtében zárt kapuk előtt játszottunk a Puskás Ferenc Stadionban.

A 2014 nyarán a HNK Rijeka elleni horvátországi mérkőzésen a vendégszektorban elhelyezett, rasszistának és kirekesztőnek minősített transzparensek miatt stadionbezárásra és 50 ezer euróra büntették az FTC-t, ami miatt a csapat 2015-ben zárt kapuk mögött játszotta az Üllői úti El-selejtezőt a holland Go Ahead ellen.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben gyakran bunkósággal és nem rasszizmussal magyaráztuk a történteket, ám a FIFA és az UEFA nem húzott határt a kétfajta viselkedés között, a zéró tolerancia értelmében büntetett, mondván, érjük el, hogy a szurkolói viselkedés normái változzanak meg. Elvégre az Európai Unió irányelvei között is kiemelt szerepet kap a rasszizmus elleni harc.

Ha számos alkalommal kénytelenek voltunk foglalkozni a magyar szurkolók – ezen a csoporton belül kiemelten a Fradi-drukkerek egy részének – lelátóra és úgy általában az emberi együttéléshez nem illő viselkedésével, ne menjünk el szó nélkül a csütörtöki El-selejtezőn történtek, pontosabban nem történtek mellett sem. Egyfelől lehetett abban bízni, hogy Kubatov Gábor klubelnök a találkozó előtt a szurkolókhoz intézett szavait meghallják a vehemensebbek is, de hogy a pályán bekövetkező váratlan pillanatok milyen reakciókat válthatnak ki belőlük, attól a korábbi rossz példák alapján tarthattunk.

Ezzel szemben a Fradi-tábor példás fegyelemről és egységről tett tanúbizonyságot, az első perctől az utolsóig sportszerűen biztatta kedvenceit, s a meccs utolsó pillanataiban kapott balszerencsés gólt nem az ellenfél gyökereit felemlegetve, hanem méltósággal vette tudomásul. A találkozót követően a Himnusz eléneklésével köszönte meg csapata odaadó játékát.

A múltat megbűnhődtük, a csütörtökön látottak alapján a jövendő biztató.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.19 21:57:40

Labdarúgó NB I SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Lassan elérünk oda, ahol egyszer már voltunk.

2018.11.16 23:47:28

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Kommentre” kész volt a drukker – fél évszázaddal ezelőtt is. A Népsport pedig vette a bátorságot, s 1968 novemberében meghirdette: „Szerkesszen velünk!”

2018.11.14 18:28:49

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Aláírták az üzemeltetési szerződést, extra programokkal várják a szurkolókat az új stadionban.

2018.11.13 22:04:30

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Megerősítették az izomzatot, hogy átvegye a szalagok szerepét.

2018.11.13 12:04:43

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Rózsa Dániel 2016-ban Djuricin 11-esét is kifogta. A Vidi mintha nem ugyanaz a csapat lenne a kupameccsek után.

HIRDETÉS

HIRDETÉS
HIRDETÉS