Nem született gól, a visszavágóra maradt a döntés a Paks–Honvédon

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.03.04. 17:50
null
Nagy volt a csata, de nem született gól a Paks–Honvéd mérkőzésen (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
A labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében, a párharc első felvonásán a Paks hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a Budapest Honvéddal. A visszavágót jövő hét szerdán, Szegeden rendezik meg.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
PAKSI FC–BUDAPEST HONVÉD 0–0
Paks, Városi Stadion, 1031 néző. Vezette: Iványi (Vígh-Tarsonyi, Lémon – Vad II, Szilasi)
PAKS: Rácz G. – Szabó J., Gévay, Lenzsér, Osváth – Bor (Báló, 82.), Windecker, Kecskés T. – Haraszti (Könyves, 58.), Hahn, Sajbán Máté (Bertus, 69.). Vezetőedző: Osztermájer Gábor
HONVÉD: Tujvel – Ikenne-King (Kukoc, 79.), Batik, Lovric, Niba, Uzoma – Kesztyűs, Nagy G., Gazdag – Ugrai (Banó-Szabó, 86.), Moutari (László D., 72.). Szakmai igazgató: Pisont István
Sárga lap: Haraszti (19.), Gévay (52.), ill. Moutari (10.)

Később
Zalaegerszegi TE FC–Mol Fehérvár FC 2–0
Korábban
Dorogi FC– MTK Budapest 0–1 (Bognár I. 27.)
Kedden játszották

Puskás Akadémia–Mezőkövesd 0–1 (Zivzivadze 47.)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Tudni kell, hogy a heti programot, az edzések menetét, a meccskeretet, az összeállítást, sőt, a cseréket is az olasz stáb vezérelte le. Nem várt helyzetben kellett beugranom, szívesen tettem – nagyon sajnálom a vereséget.”

A Budapest Honvédnál legendának számító Pisont István mondta mindezt még szombaton, miután Giuseppe Sannino vezetőedzőt helyettesítve csapatával 4–0-s vereséget szenvedett a DVTK-tól a bajnokságban. Hogy a 49 esztendős, korábbi 31-szeres válogatott labdarúgó olasz kollégájának a felelőtlensége miatt (az olasz szakember, valamint segítője, Alessandro Recenti, a PAFC elleni bajnokit követően hazalátogatott Olaszországba, s ott kapcsolatba kerülhettek a koronavírus miatt lezárt területen élő emberekkel) azonnal igent mondott a felkérésre, ez természetes, az viszont már legalábbis érdekes, hogy ha már egész héten ő dolgozott a labdarúgókkal, miért nem meccselhetett önállóan, miért telefonon kellett még azt is megtudnia, mikor, ki helyett és kit kell becserélnie…

A távirányítás nem működött (arról nem is beszélve, hogy tiszteletlenség volt a Honvéd-szurkolók korábbi kedvencével szemben), ugyanakkor szerdán Pakson ismét Pisont Istvánra várt a feladat, hogy olasz kollégái távollétében (akik ugyan tünetmentesek, ám a vírus lappangási ideje nagyjából két hét) irányítsa a kispesti együttest, tudomásunk szerint ezúttal már saját elképzelései alapján. Hogy a két csapatot összesorsolták a Magyar Kupában, az egy dolog, az a másik, hogy a két mérkőzés között a bajnokságban is találkozik: szokványosnak aligha nevezhető, ha nyolc nap alatt háromszor kell ugyanazzal a riválissal összecsapni. Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, Sannino már ősszel a bajnokság második körében is kihagyta a Paks elleni meccset (akkor a Honvéd 2–1-re nyert pályaválasztóként) és a szerdai Magyar Kupa-találkozó már a hatodik volt az idényben, amelyen az olasz szakember ilyen vagy olyan okból, de nem ülhetett le a kispadra.

Persze, a paksiakat aligha az foglalkoztatta, ki irányít az ellenfél kispadján, ők mindenképpen történelmi meccs előtt álltak. Bármennyire furcsa, de a Paks még soha nem jutott be a Magyar Kupában a negyeddöntőbe, így a sorozatban először jutott ilyen magasságig. És bár ezért járt a dicséret, közben a bajnokságban a kiesés elkerüléséért küzd a csapat (csak két pont az előnye a 11. helyezett Zalaegerszeggel szemben), így érdekes felvetés volt: vajon a házigazdánál melyik sorozat élvez elsőbbséget?

„Ha választani lehet, inkább szombaton a bajnokságban nyerjünk, a bennmaradáshoz ugyanis nagyon kellenek a pontok – mondta az egyik paksi szurkoló még a kezdés előtt a barátjának. – Nem értem a srácokat! Jól futballoztak a Debrecen ellen, aztán a gyengébb Kisvárda otthonában semmit sem mutattak. Rendben, a Honvéd nem verhetetlen, nem bánnám, ha a négy közé kerülnénk a kupában, de mégiscsak fontosabb hogy NB I-esek maradjunk. Nem lepődnék meg, ha Osztermájer Gábor ezúttal a fél csapatot pihentetné.”

A paksiak vezetőedzője valóban több alapemberét is nélkülözte: Böde Dániel, Szakály Dénes, Balogh Balázs vagy Kulcsár Dávid még a meccskeretbe sem került be, de Bertus Lajos és Könyves Norbert is csak a kispadon kezdte az összecsapást. Az első komoly lehetőség aztán a 9. percben a Honvéd előtt adódott, Batik Bence azonban hiába fejelhetett tisztán, a labda a jobb sarok mellett hagyta el a játékteret. Ekkor aligha fordult meg bárkinek is a fejében, hogy az első félidő nem hoz már komoly lehetőséget – pedig így történt. A Honvéd többet birtokolta a labdát, pontosabban futballozott riválisánál, ez azonban csak némi mezőnyfölényhez volt elegendő. A paksi futballisták tagadhatatlanul akartak, azonban sok átadási hibával futballoztak, és szinte megközelíteni sem tudták Tomás Tujvel kapuját.

A második félidőt változatlan összeállításban kezdték a csapatot, azonban ez aligha jelentette azt, hogy Osztermájer Gábor és Pisont István is elégedett volt a látottakkal. A hazaiak mestere szánta el előbb magát változtatásra, a háromhetes bajnoki eltiltását a múlt héten letöltő Könyves Norbertet küldte a pályára. Járt a hazai szurkolóktól a taps Pisont Istvánnak, miután visszataposta az oldalvonaltól úgy egy méterre kiforduló gyeptéglát a játéktérbe, más kérdés, hogy a negyedik játékvezető azonnal jelezte, az nem az a terület, ahova ő beléphet… A legnagyobb helyzetet a 71. perc hozta: Könyves Norbert megindulása után Kecskés Tamás került helyzetbe, majd Hahn János lőhetett lesgyanús helyzetből, három méterről, azonban próbálkozásában csak annyi erő volt, hogy a labda éppenhogy elgurult Tujvelig. Pisont István tétmérkőzésen először adott lehetőséget a felnőttek között a 17 esztendős László Dávidnak, és bár ekkor már a Paks futballozott valamivel veszélyesebben, gólt nem hozott a párharc első meccse.

„Ezeket a játékosokat is fizetik, úgyhogy játszottak” – a paksi edző a meccskeretről

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

92. perc: Véget ért a mérkőzés, nem született gól Pakson, így jövő héten Szegeden dől el, hogy a Paks vagy a Honvéd jut a legjobb négy közé.

90. perc: Kettő perc a hosszabbítás.

88. perc: Kukoc távoli szabadrúgása után Rácz fogta meg a labdát.

86. perc: A kispestiek is kihasználták a harmadik cserelehetőségüket, Banó-Szabó Bence váltotta Ugrait.

1031 a mérkőzés hivatalos nézőszáma.

82. perc: Harmadik cserelehetőségét is kihasználta a Paks, Bor helyére Báló Tamás állt be.

82. perc: Könyves távoli lövése után jóval a kapu mellé ment a labda.

79. perc: Ismét cseréltek a vendégek, Tonci Kukoc érkezett Ikenne-King helyére.

76. perc: Könyvest kellett rövid ideig ápolni.

75. perc: Hazai támadás végén Bor passza után Windecker nem találta el jól a labdát.

72. perc: Ugrai a kapu fölé lőtt egy szabadrúgást.

72. perc: Cseréltek a vendégek is, Moutari helyére László Dávid érkezett. László most debütál a felnőttek között.

71. perc:Kimaradt a ziccer! Könyves indult meg a jobb oldalon, majd maga mögött hagyta Nibát, és betört a tizenhatoson belülre. A passza után Kecskés forgolódott, de lövésig nem jutott, a labda így is Könyves elé pattant, a közeli lövése után Tujvel megfogta a labdát.

69. perc: Ismét a hazaiak cseréltek, Sajbán helyére Bertus Lajos állt be.

65. perc: A felívelés után Tujvel a labdát nem találta el, helyette Gévay fejét minden bizonnyal megütötte. A paksi védőt ápolni is kellett.

62. perc: Hahn is távolról próbálkozott, Tujvel magabiztosan megfogta a labdát.

61. perc: Niba távoli lövése után jóval a kapu fölé szállt a labda.

61. perc: Egymás után két Honvéd-szögletet védekezett ki a Paks.

60. perc: Bal oldali beadás után Lovric előrevetődve fejelte szögletre a labdát.

58. perc: Cserélt a Paks, Harasztit Könyves Norbert váltotta.

57. perc: Hahn csúsztatása után Szabó fejelte a kapu mellé a labdát.

56. perc: Kecskés újabb lapos lövése után két védőn is megpattant a labda, amely az alapvonalon gurult ki.

55. perc: Kecskés lapos, távoli lövése után elsuhant a labda a bal alsó sarok mellett.

52. perc: Gévay Zsolt kapott sárga lapot, Moutarit rúgta fel.

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a hazaiak kezdték a második félidőt.

Marco Rossi a helyszínen (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Marco Rossi a helyszínen (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Nincs hosszabbítás, véget ért az első félidő. A szünetben gól nélküli döntetlen az állás.

43. perc: A lövéshez készülődő Sajbán elől tisztáztak a vendégek.

38. perc: Kecskés ívelése nagyon hosszú volt a csapattársaknak.

35. perc: Mind a két oldalon sok a pontatlanság az utóbbi percekben, így a helyzetek is elmaradoznak.

Sok a szabálytalanság, csak elvétve alakul ki folyamatos játék.

28. perc: Remek keresztlabda után Ikenne-King már az átvétellel átverte Bort, akit a keresztező Szabó kisegített, így a Honvéd játékosa nem tudott lőni.

25. perc: Haraszti jobb oldali szöglete veszélyesen érkezett, de Batik elfejelte a labdát.

Marco Rossit is éltették a vendégdrukkerek.

20. perc: A paksi kontra végén Haraszti nem érte el a labdát, amelyet így Tujvel gyűjtött be.

20. perc: Ugrai szabadrúgása után Rácz a kapujából kivetődve ütötte el a labdát.

19. perc: Haraszti Zsolt rúgta fel Moutarit, ez is sárga lapot ért.

12. perc: Védés! Bor küldte kapura nagyjából 27 méterről a szabadrúgást, Tujvel nagy vetődés után védett.

10. perc: Amadou Moutari könyökölt oda Lenzsérnek, villant is a meccs első sárga lapja. A paksi védőt ápolni is kell.

8. perc: Lehetőség! A jobb oldali szöglet veszélytelen volt, de rövid felszabadítás után Uzoma ívelt középre, s Batik kevéssel fejelte a jobb oldali kapufa mellé a labdát.

7. perc: Ugrai szabadrúgása után Szabó fejelte el a labdát, majd szögletet harcolt ki a Honvéd.

5. perc: Gazdag kiugratási kísérlete után tisztáztak a hazaiak.

„Pisont Pista a legnagyobb király, a legnagyobb király” – éneklik a kispesti szurkolók.

3. perc: Kecskés indítása után Haraszti csúszott el a tizenhatoson belül.

A paksiak zöld, a kispestiek fehér szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indították útjára a labdát.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést.

A két csapat legutóbbi öt tétmérkőzéséből négyet a pályaválasztó nyert meg.

Akárcsak a Honvéd legutóbbi bajnoki mérkőzésén (a DVTK elleni 4–0-s vereség alkalmával), ezúttal is Pisont István helyettesíti Giuseppe Sanninót, aki a koronavírus-járvány miatt nem ülhet le a Honvéd kispadjára.

A visszavágókat a jövő héten szerdán rendezik meg. A pontos menetrendet később készítik el, de az már biztos, hogy a Honvéd Szegeden fogadja a Paksot.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Paks–Budapest Honvéd Magyar Kupa-negyeddöntő első mérkőzése. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik