Több lehetősége volt az MTK-nak, de a Honvéd kihúzta döntetlennel

SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.05.23. 19:46
Hiába támadta szinte végig a Magyar Kupa elődöntő első találkozóját az MTK hazai pályán a Honvéd ellen, nem tudott betalálni, és mivel ez az ellenfélnek sem sikerült, maradt a gól nélküli döntetlen. A visszavágó tehát teljesen nyílt, a Puskás Arénában dől el, hogy melyik budapesti csapat jut be a döntőbe.
Nagy harc dúlt a pályán, a döntés a visszavágóra maradt (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Nagy harc dúlt a pályán, a döntés a visszavágóra maradt (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

MAGYAR KUPA,ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
MTK (NB II)–Budapest Honvéd 0–0
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette:Erdős J.
MTK:Varga B. – Fülöp N., Katona Máté, Varju, Pintér Á. – Mezei (Bognár I., 68.), Palincsár, Cseke – Lencse (Bíró, 68.), Schön (Gera D., 68.), Prosser.Vezetőedző:Michael Boris
Bp. Honvéd:Tujvel – Mezgrani, Lovric, Niba, Uzoma – Nagy G., Hidi – Gazdag (Ugrai, 76.), Lanzafame (Kesztyűs, 90.), Moutari (Kukoc, 76.) – George.Mb. vezetőedző:Pisont István

KORÁBBAN
Mezőkövesd Zsóry FC–Mol Fehérvár FC 1–1

Három perc és húsz másodperc telt el a szombati nap harmadik tétmérkőzéséből – és már vezethetett volna az MTK Budapest! Sőt a kispestiek hálójába került a labda, csakhogy a játékvezetők les miatt – nagyon helyesen – nem adták meg a gólt. Az történt, hogy Schön Szabolcs került nagy helyzetbe, lövése Tomás Tujvelről a kapu felé pattant, ám mielőtt a vendégek menthettek volna, Prosser Dániel küldte a labdát közvetlen közelről a hálóba, aki a lövés pillanatában előrébb volt, mint a kispesti hátvéd. A következő akciónál is Schön volt a főszereplő, de a lövés nem sikerült.

Mindenesetre figyelmeztető jel lehetett, hogy alig kezdődött el a mérkőzés, máris két óriási lehetősége volt a házigazdának. Az okozhatott némi zavart, hogy a Honvéd hosszú évek „hagyományát” rúgta fel azzal, hogy nem három, hanem négy védővel kezdte a mérkőzést. Új hadrendet alkalmazott tehát a kispesti csapat, és lehet, idő kell még az átálláshoz. Ami a Honvéd szerkezetét illeti: a védők előtt négy fedezet helyezkedett, s ami talán meglepő volt, hogy Gazdag Dániel a bal oldalon, a vonal mellett kapott szerepet, márpedig őt legtöbbször bent a pálya közepén láttuk eddig, hiszen a játékintelligenciája ott érvényesül igazán.

A házigazda három támadóval kezdte a mérkőzést, és a helyzetek azt mutatták, Michael Boris vezetőedző elképzelése nyerő húzás lehet. A bal oldalon Schön volt a legaktívabb, a ballábas Prosser a jobb szélről indult, és a legtöbbször befelé cselezve próbált zavart kelteni, míg középen Lencse László várta az alkalmat, amikor kiléphet a védők között.

Tizenöt perc telt el, amikor az első veszélyes akciót vezette a Honvéd, és könnyen gólt szerezhetett volna: Mayron George már Varga Bencét is kicselezte, de túlságosan kisodródott, és nem találta el a kaput. Élénk tempóban kezdődött tehát a mérkőzés, amelynek képéről sokat elmondhat, hogy Varga Bencének alig volt dolga, Tomás Tujvel kapuját viszont folyamatosan tűz alatt tartották a hazaiak. Nem volt meglepő, hogy Pisont István, a kispestiek megbízott edzője fél óra elteltével valamennyi cserejátékosát elküldte melegíteni.

A második félidő kevesebb eseményt és valamivel lassabb iramot hozott, de továbbra sem lehetett látni, melyik csapat NB I-es, és melyik érkezett a másodosztályból – sőt azt is lehet írni, hogy a meccs nagy részében az MTK Budapest futballja tűnt tervszerűbbnek, a hazai játékosok voltak frissebbek.

Az utolsó húsz percnek hármas cserével vágott neki a kék-fehér együttes, ráadásul három támadó érkezett, kellett a frissesség ebbe a sorba. Meg-megvillant a Honvéd is, Davide Lanzafame szabadrúgásból, Amadou Moutari kiugratás után lőhetett volna gólt. A csereként beálló Bognár István azonnal jelentős fejfájást okozott a kispestieknek, csaknem azonnal gólt szerzett – ez is azt mutatja, a kispadról is érkezhet olyan játékos az MTK csapatába, aki főszereplő lehet egy mérkőzésen. Itt érdemes megjegyezni, hogy a tapasztalt Kanta József vagy a fiatal Zuigeber Ákos még ekkor sem volt a pályán...

A továbbjutás tehát a keddi visszavágón dől el a Puskás Arénában – az első mérkőzésen az MTK tűnt jobbnak, de lehetetlen megmondani, ki számít esélyesnek jövő héten.0–0.

A BUDAPEST HONVÉDBÓL NIBA ÉRTÉKELT AZ NSO TV-NEK

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

94. perc: Vége a mérkőzésnek, többet támadott az MTK, de gól nem született. 0–0
93. perc: KAPUFA! A szöglet után Fülöp
lövése lepattant a védőkről, éppen Pintér elé, aki kisodródva a bal kapufát találta el.
92. perc: Bognár István végezte el a szabadrúgást, de a lövés lepattant a sorfalról. Szöglet.
91. perc: Szabadrúgáshoz jutott az MTK 19 méterre a Honvéd kapujától.
90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: Lanzafame helyett Kesztyűs a Honvédban.
88. perc: Bognár szöglete Csekéhez szállt, aki kapásból lőtt, igaz, majdnem bedobás lett belőle.
86. perc: Ugrai indult meg előre, kicselezett számtalan embert, majd elvesztette, de a lepattanó éppen George elé pattant, aki 11 méterről a kapu közepében álló Vargát találta telibe.
84. perc: Jobb oldali beadás után Niba kezén pattant meg a labda a tizenhatoson belül, de a bíró nem látta, vagy ki tudja, mindenesetre szöglet lett belőle.
82. perc: Palincsár kapott sárgát labdaelrúgásért.
82. perc: Mi maradt ki?! Tujvel öklözött röviden, éppen Fülöp elé, aki rögtön lőtt, de Nibáról pattant szögletre a labda.
78. perc: Lovric maradt a földön, mert Palincsár lövése találta gyomorszájon. Szerencsére gyorsan rendbe jött.
76. perc: Honvéd-csere: Gazdag helyett Ugrai, Moutari helyett Kukoca pályán.
75. perc: Bognár forgolódott, majd remekül passzolt a társhoz, Bíróéles szögből lőtt, Tujvelről kipattant a labda, majd Mezgrani mentett.
74. perc: Katona Mátékiváló labdát játszott Prosser elé, aki 8 méterről lőtt, de Niba lába még odaért, így lett szöglet.
73. perc: Moutari robbant ki, mint a rakéta, majd bal oldalról, rendkívül éles szögből célba vette a kaput, a labda viszont a kapu fölött hagyta el a pályát.
72. perc: Gyors kontrára indult az MTK, Bíró játszott Prosserhez, aki ballal, 5 méterről lőtt, de Tujvel jól zárta a szöget, majd Lovric takarított.
68. perc: Ivószünet.
68. perc: Hármat cserélt az MTK, Lencse helyett Bíró, Schön helyett Gera, Mezei helyett pedig Bognár István érkezett.
67. perc: Lencse lőhetett fordulásból 16 méterről, de ez csemege volt Tujvelnek.
66. perc: Moutari
indult villámgyorsan a leshatárról, de egy kicsit azon is túl, így aztán beintették a lest.
64. perc: Maga Lanzafame állt a labda mögé, és rövid nekifutás után jobbal nem sokkal lőtt fölé.
64. perc: A másik oldalon viszont igen! Lanzafame esett el 20 méterre, kissé balról az MTK kapujától.
63. perc: Lencse esett el a Honvéd tizenhatosának előterében, de a bíró nem látott szabálytalanságot.
61. perc: Honvéd-támadás végén Hidi lőtt egy nagyot 21 méterről, a labda kívülről csípte a jobb kapufát.
60. perc: Prosser szerzett labdát a Honvéd tizenhatosának előterében, megtalálta Lencsét, akinek a lövése tizenhárom méterről megtalálta a kaput, de Tujvel védett.
59. perc: Gazdag dühösen elrúgta a labdát, kapott érte egy sárgát.
56. perc: Schön megiramodott, Lovric becsúszása elkésett, jött is a sárga.
55. perc: Szép Honvéd-támadás végén George kapott labdát az ötös bal sarka közelében, azonnal lőtt, Varga viszont lábbal mentett.
53. perc: Schön adott balról a másik oldalra, a tizenhatos jobb sarka közelébe, ahol jött Fülöp, és kapásból nem sokkal lőtt fölé.
50. perc: Schön vállalkozott lövésre 22 méterről, de az előtte álló védőt találta telibe.
49. perc: Prosser hozta fel a labdát, remek ütemben adott középre, Mezei viszont a lövés pillanatában megcsúszott, így odalett a helyzet.
47. perc: A szögletet megint elherdálta az MTK.
47. perc: Katona Máté indította remekül Schönt, aki egyből középre játszott, de Lovric becsúszva szögletre mentett.
46. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, gól nincs. 0–0
45. perc:
KÉT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
42. perc: Támadásban maradt az MTK, Palincsárbeadását Lencse vette le az ötösnél, a kapunak háttal, megpróbálta kapura húzni, de mellé lőtt.
41. perc: És most sem ért semmit...
41. perc: Szögletre szöglet, de eddig nem volt hatékony a kornerjáték.
40. perc: A jobb oldalról jöhetett az újabb MTK-szöglet, ezúttal kis szögletre vállalkoztak, a beadás George fejéről ment ki az alapvonalon túlra.
38. perc: Prosser tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, az alapvonal közeléből akart középre gurítani, de Lovric szögletre mentett.
37. perc: A szögletből nem lett semmi.
37. perc: Letámadott az MTK, nem tudott átjutni a Honvéd a felezővonalon, egy szöglet lett a hazaiak jutalma.
35. perc: Ez is kimaradt! Schön kapott remek indítást, ellőtte 11 méterről, megpattant a labda Lovricon, úgy ment mellé, szögletre.
33. perc: Honvéd-lehetőség! Moutari tört be a tizenhatoson belülre, az alapvonal közeléből középre gurított, érkezett George, aki a bal alsót vette célba, de Varga védett.
32. perc: Valamelyest kijött az MTK szorításából a Honvéd, de egyelőre a döntetlent védi...
28. perc: Mezgrani egy ideig nem játszhatott, mert eleredt az orra vére, de most már ellátták a sérülést.
25. perc: Ivószünet.
24. perc: Katona Máté maradt egyedül 19 méterre a Honvéd kapujától, jól rápörkölte, de Tujvelnek így sem okozott gondot a lövés.
23. perc: Mezei futott el a bal oldalon, élesen középre tette a labdát, Prosser nem sokkal maradt le a labdáról, amely a kapus zsákmánya lett.
21. perc: Prosser cselezgetett a tizenhatos előterében, visszagurított Csekének, aki megint lőtt, ezúttal 21 méterről, de erő nem sok volt a labdájában, világos, hogy védett Tujvel.
19. perc:
A bal oldali szöglet remekül kanyarodott középre, George 5 méterről picit beleért fejjel, a labda pedig elpattogott a jobb kapufa mellett.
18. perc: Az ellentámadás végén Moutari lőhetett, a labdája megpattant, szöglettel jöhetett a Honvéd.
18. perc: Prosser tört be a tizenhatoson belülre, éles volt a szög a jobb oldalon, ő azonban mégis lőtt, de a védő lábán megpattanó labda Tujvel ölében nyugodott meg.
15. perc: Hidi szerzett labdát középen, remek ütemben indította George-ot, aki elhúzta a labdát a kifutó Varga mellett, de annyira kisodródott, hogy már csak mellé tudta lőni a labdát.
10. perc: Palincsár szerzett labdát a Honvéd tizenhatosának előterében, visszagurított Csekének, aki nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.
6. perc: Cseke vállalkozott lövésre 24 méterről, de a középre tartó lövést könnyen fogta Tujvel.
5. perc:
Többet támad az MTK, eddig jól passzolgatja ki a Honvéd-védelmet, a helyzetek is megvoltak.
4. perc: Újabb Schön-lövés után Tujvel megint védett, a kipattanót Lencse lőtte fölé.
3. perc: Nagyon szép MTK-támadás futott középen, Schön lövése megpattant Tujvelen, és a labda gólba tartott ugyan, de Prosser egy lépésre a gólvonal előtt beleért, ő viszont lesről indult...
A meccs gyászszünettel indult, az MTK törzsszurkolója, Ujlaki Péter emlékére.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az MTK szürke-fehérben, a Honvéd tiszta sárgában játszik.

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

♦ A két nagy múltú fővárosi csapat most a Magyar Kupa elődöntőjében találkozik, döntőt egyszer vívtak: 1968-ban a kék-fehérek 2:1-re győztek. Tegyük hozzá, az ötvenes években – amikor a két klub dominált a magyar labdarúgóéletben – csak három kupakiírást rendeztek meg. Az MTK 12-szeres, a Honvéd hétszeres kupagyőztes.

♦ Az MTK már úgy készülhet az elődöntőre, hogy feljebb lép egy osztállyal, hiszen a Magyar Labdarúgó-szövetség lezárta az NB II küzdelmeit, a fővárosi kék-fehérek pedig listavezetők voltak. Nem ritkaság, hogy alacsonyabb osztályú csapat eljut az elődöntőbe. A kétezres években sikerült ez kétszer az MTK-nak (NB II), háromszor a BKV Előrének (NB II), egyszer-egyszer a Tápiószentmártonnak (NB III – de ez akkor negyedosztályt jelentett), a Lombard FC Tatabányának (NB II), a Vasasnak (NB II), a Honvédnak (NB II), a győri Integrál-DAC-nak (NB II), a Szolnoknak (NB II), a Budafoknak (NB III) és a Soroksárnak (NB II) is. Az egyszerűség kedvéért NB II megnevezést használtunk akkor is, amikor a másodosztálynak épp más neve (NB I B) volt.

♦ A Magyar Kupa legutóbbi NB II-es győztese a Siófoki Bányász, mely 1984-ben a Rába ETO 2–1-es legyőzésével hódította el a trófeát. Azóta voltak másodosztályú csapatok a döntőben, de nem jártak sikerrel – legutóbb pont az MTK volt nagyon közel ehhez akkor, amikor 2012-ben 3–3 után tizenegyesekkel 8–7-re maradt alul a favorit Debrecennel szemben. A Siófokon kívül még a Soroksár (1933–1934) tudott másodosztályúként kupát nyerni, ám abban a kiírásban nem vettek részt a professzionális csapatok, tehát nem volt teljes a mezőny.

♦ A Honvédnak finoman fogalmazva sem ismeretlen az Új Hidegkuti Nándor Stadion, hiszen a kispestiek új pályájuk építése miatt az MTK-nál vannak „albérletben” ebben az idényben. Mondjuk azt, mérsékelt sikerrel alkalmazkodtak, hiszen a Honvéd hazai bajnoki mérlege gyengécske (4 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség). Az MK-ban a kispestiek kétszer játszottak pályaválasztóként, ám egyszer sem az MTK pályáján, egyszer az Illovszky-stadionban, egyszer a szegedi Szent Gellért Fórumban fogadták ellenfelüket. A visszavágó helyszíne a Puskás Aréna, a Honvéd–MTK lesz az első tétmérkőzés az új nemzeti stadionban.

♦ Az utóbbi időben nem sok babér termett az MTK-nak a Honvéd ellen: 2016 ősze óta hat bajnoki mérkőzést játszott egymással a két csapat, ötöt a kispestiek nyertek meg, a hatodik döntetlen lett.

♦ Az MTK eddig egyszer találkozott élvonalbeli ellenféllel ebben a kiírásban, a 16 közé jutásért hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a DVTK-t. A többi ellenfele (Dorog, Dunaújváros, Debreceni EAC, Unione) második, harmadik, illetve negyedik ligás volt. A Honvéd az NB III-as Dunaharaszti MTK kiütésével kezdett – mondhatni, egy MTK-t már kiejtett –, majd következett a Kazincbarcika, a Monor, a Szombathelyi Haladás és a Paks.

♦ Az MTK eddigi hét kupamérkőzésén még egyetlen gólt sem kapott, és mindegyiket megnyerte.

AZ ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG
MTK BUDAPESTBP. HONVÉD
– Unione FC 1–0 (i)– Dunaharaszti MTK 7–1 (i)
– DEAC 3–0 (i)– Kazincbarcika 2–0 h. u. (i)
– DVTK 1–0 h. u. (o)– Monor 3–1 (i)
– Dunaújváros 3–0 (o), 2–0 (i)– Szombathelyi Haladás 1–0 (o), 1–2 h. u. (i)
– Dorog 1–0 (i), 3–0 (o)– Paks 0–0 (i), 2–0 (o)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik