Lélektani előnyben az Újpest, nem kapott ki idegenben a Fraditól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.27. 17:50
null
Gyömbér Gábor bűvöli a labdát az újpesti kapunál (Fotók: Korponai Tamás)
A labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Ferencváros az Újpestet fogadta közel kilencezer néző előtt, és a rangadó gól nélküli döntetlenre végződött. A Fradi több helyzetet is kialakított, de ki is hagyta ezeket, Julian Jenner fejese a lécen csattant. Muhamed Besic kiállítása miatt a vendégek emberelőnyben játszhattak a hajrában, de a kapuba ők sem találtak be.
Álljon bármilyen szokatlan alakzatban is a magyar futball szénája, azért egy Ferencváros–Újpest rangadó mellett nem megy el még ma sem szó nélkül egy átlagember, hát még egy szurkoló. A zöld-fehérek és a lila-fehérek ezúttal a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében feszültek egymásnak, és a két edző is átérezte a derbi történelmi hangulatát, mert egyik sem tartalékos kezdőt küldött a pályára – igaz, sem Ricardo Moniz, sem Nebojsa Vignjevics nincs abban a helyzetben, hogy újabb kudarcokat engedjen meg magának (pontosabban engedjenek meg nekik).


Szép élőképpel jelentkeztek a Ferencváros-szurkolók, betöltötték a vendégszektort az Újpest-fanok, de maga a találkozó csak nehezen nőtt fel a hangulathoz. Pedig rögtön az elején láthattunk egy veszélyes Kabát Péter-csúsztatást, de aztán jó 30 perc alatt csak annyi említésre méltó történt a pályán, hogy meghúzódott Leonardo, és le kellett cserélni.

Az első félidő utolsó negyedórájában több helyzetet is kialakított a Fradi, de hol Balajcza Szabolcs paskolta el az utolsó pillanatban a támadók fejéről a labdát, hol pedig Balogh Balázs blokkolt a kapu előtt.

A szünet után a hazai szurkolók csempésztek némi színt a mérkőzésbe egy nem hétköznapi füstorgiával, ez feldobta a játékosokat is, mert bátor támadójátékkal folytatták a mérkőzést. Továbbra a levegőben szerette volna bevinni a döntő csapást a Fradi, és nem is volt rossz elgondolás, mert Böde Dániel és Ulysse Diallo gyengébb próbálkozásai után Julian Jenner már a lécet is eltalálta, tanítani való mozdulattal.

Vignjevics nem tudja elképzelni, hogy a Böde, Diallo, Kabát, Simon négyes 180 percig gólképtelen maradjon

Néha a mérkőzés is leült
Néha a mérkőzés is leült

A szünetben beálló Busai Attila még ennél is szebben tálalt Böde elé, de a válogatott támadó egyszerűen eltotyogta ordító helyzetét. Jó húsz percig tartott a pályán a lendület, majd egyre inkább csak a védekezésre koncentrált az Újpest, és mivel egyre pontatlanabbul futballozott a Fradi, ismét hosszú-hosszú percekig csak mezőnyjátékot láthattunk. Az utolsó tíz percre nagy esélyt kaptak a vendégek, mert Muhamed Besic begyűjtötte második sárgáját is, de kapura lövés nélkül tudták le a második 45 percet a lila-fehérek.

Sokkal elégedettebb lehet az eredménnyel az Újpest, amely teljesítette a minimális célkitűzést: ha nem is sokgólosat, de döntetlent ért el idegenben a Ferencváros ellen. A szurkolók kitettek magukért, de a Moniz-csapat bizony továbbra is csak keresgéli ünnepi formáját.

Balajcza: A pálya talaja alkalmatlan volt a kombinatív játékra

„Sajnálom, hogy ismét piros lapot kaptunk egy buta hiba miatt – nyilatkozta a Sport TV-nek Ricardo Moniz. – Megvoltak a lehetőségeink Jenner és mások révén ahhoz, hogy megszerezzük a vezetést, de van még egy meccs, ott el lehet dönteni. Sajnálom, hogy Leo megsérült, illetve hogy Besicet a következő mérkőzésen nélkülöznünk kell. Úgy gondolom, hogy a mi kezünkben van a döntés, jövő héten megpróbáljuk.”

„Gólt akartunk szerezni, mivel a visszavágó miatt ez fontos lett volna – mondta az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics. – A játék egyes elemeiben a Ferencváros volt a jobb, más területeken pedig mi. Mindkét csapat megpróbált betalálni, végül reális eredmény született. Nem vagyok teljesen elégedett, de összességében nem rossz a helyzetünk."

A TÖBBI MAI MAGYAR KUPA-MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–ÚJPEST 0–0
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 8845 néző. V: Iványi
FERENCVÁROS: Jova – Somália, Besic, Mateos, Gyömbér (Csukics, 74.) – Gerson, Józsi (Busai, a szünetben) – Jenner, Böde, Leonardo (Jovanovic, 23.) – Diallo. Vezetőedző: Ricardo Moniz
ÚJPEST: Balajcza – Ngawa, Litauszki, Juanan, Balogh B. – Suljic (Tshibuabua, 74.), Vasziljevics (Szankovics, 85.), Eninful, Sztaniszavljevics, Simon K. – Kabát. Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Kiállítva: Besic (82.)

PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Kettő perc a ráadás.

85. perc Bojan Szankovics
be, Vasziljevics le.

84. perc Juanan kap sárgát Jenner felrúgásáért.

83. perc
Kabát 21 méteres szabadrúgását kiszedi a jobb felsőből Jova!

82. perc MUHAMED BESIC LERÁNTJA A KAPURA TÖRŐ SIMONT A 16-OS ELŐTT, MÁSODIK SÁRGA, PIROS! Maga a bekk sem reklamál az eset után.

79. perc Kabát bal oldali beadásáról minden -ics végű újpesti lemarad az ötösön.

78. perc Bavon Tshibuabua be, Suljic le.

77. perc
Balajcza vadássza le az ötösön Jenner beadását.

75. perc Gerson
lerántja Suljicot, sárga.

74. perc
Gyömbér le, Vladan Csukics be.

71. perc
Böde vinné kapura a labdát, de szereli őt Litauszki a 16-os vonalánál.

70. perc
Böde csúsztatja a jobb alsó mellé másfél méterrel Jenner jobb oldali sarokrúgását, majd Balajcza kapja ki a bal alsó elől Böde távoli, de Juanan lábán megpattant lövését. Litauszki takarít végül.

62. perc
Busai emel zseniálisan Böde elé a 16-os elől, jobbal alányúlva a labdának, de az ék csak totyorog a kapu előtt, majd nemes egyszerűséggel hasra vágja magát. Kirúgás.

60. perc
LÉC! Busai jobb oldali beadását Jenner az ötösről a lécre bólintja, csodaszép mozdulattal! Litauszkira két ember is maradt középen.

56. perc
Jenner balról jobbal be, Balajcza bal kézzel ki. Gerson cselezget a jobbon. Kirúgás.

54. perc
Ngawa szeretné lerúgni Somália fejét, szerencsére nem sikerül neki.

52. perc
Mateos mindenütt, a léc fölé fejel egy jobb oldali szögletet 13 méterről.

49. perc
Mateos blokkolja Vasziljevics ígéretes lövését.

47. perc
David Mateos Ramajo vágja ki Vasziljevics jobb oldali beadását. Amikor már úgy néz ki, hogy elszórakozza az Újpest a kisszögletet, kiderül: tényleg elszórakozza.

Gyönyörű füst-koreográfia a hazai szektorból.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Busai Attila
be, Józsi le.

A TÖBBI MAI MAGYAR KUPA-MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

40. perc
Balajcza rossz helyre üti most Böde fejéről a labdát, Józsit elnyomják, Diallo hatalmasat esik a 11-espont környékén, de nem bántotta Simon Krisztián. Tovább.

38. perc
Somália jobbról bead, Böde a túloldalról Diallo felé stukkol, Balajcza azonban szépen kilép kapujából, és lepaskolja az ék fejéről a labdát.

37. perc
Böde lő jobbal 28-ról nem sokkal a bal alsó mellé. Balajcza rajta volt.

32. perc
VÉGRE EGY HELYZET! Böde lekészít Somáliának, aki két méterre a bal saroktól jobbal, eldőlve lő, Balogh azonban blokkolja a kapuba tartó labdát!

28. perc Kabát Péter könyököl, sárga ez is.

27. perc
Balogh kifejeli Józsi bal oldali beadását, Jenneré a kipattanó, távolról jócskán a jobb sarok mellé lő.

25. perc
Az immáron jobbhátvéd Somália beadását az ötösön menti halántékkal Böde elől Pierre-Yves Ngawa.

23. perc A lesérült Leonardót Aleksandar Jovanovic váltja.

21. perc Muhamed Besic csúnyán elrúgja Balogh bokáját, sárga ez is.

Leonardo meghúzódik közben, csere lesz.

20. perc Böde Dániel labdát veszít, majd lerántja Asmir Suljicot. Sárga.

19. perc
Juanan ment fejjel Diallo elől az ötösön.

18. perc
Balogh bal oldali beadását 11 méterről Dusan Vasziljevics Jova Lenevte ölébe perdíti estében, jobbal. Egy bal oldali korner is belefér ebbe a percbe, Filip Sztaniszavljevics éppen csak lemarad róla a rövid sarok előtt.

16. perc
Litauszki fejeli ki Józsi György jobb oldali szögletét, Somália visszaemeli a labdát, amely éppen csak magas az ötösön Ulysse Diallónak, aki tulajdonképpen szerel a mögötte sorakozó Jenner elől. Balajcza a nevető harmadik.

13. perc
A balhátvéd Somália előretör, és a 16-os előteréből a kapus ölébe ível.

9. perc
Litauszki Róbert fejeli ki az ötösről Jenner jobb oldali beadását.

4. perc Balajcza Szabolcs bűvészkedi Julian Jenner indítását Gyömbér Gábor fejéről Gyömbér Gábor jobb lábára, a kapus szerencséjére azonban a 16-os jobb sarkán belülről megküldött passz pontatlan.

3. perc Balog Balázs bal oldali beadását Kabát Péter a jobb sarok elől a rövid alsó mellé pörgeti, Muhamed Besicet megelőzve.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak zöld-fehérben, a vendégek lila-fehérben.

Csodálatos élőképpel jelentkeznek a hazai szurkolók.

Bognár György megmondja: „Egy éve itt van Moniz, de egy helyben topog a Fradi”.

„Van még mit javítani a játékunkon, de a stílusunkon nem szeretnék változtatni, bárhol is lépünk pályára. Nem könnyű úgy új játékot kialakítani, hogy közben hozni kell az eredményeket is, felkészülés közben ezzel könnyebb dolgunk lesz, de szeretnék ettől függetlenül is minőségi játékot látni a csapattól. Egy győzelemből mindig könnyebb tanulni, a kedd esti edzés előtt a Ferencváros elemzése mellett a Pápa elleni hibákat is átbeszéltük” – nyilatkozta az ujpestfc.hu-nak az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics, aki elmondta, a Ferencváros 3–1-es győzelmével végződő szeptemberi bajnokit már kielemezte a mai MK-nyolcaddöntő előtt.

„Nem lehet más célunk, kizárólag a győzelem, amely gyógyír lehetne a csapat elmúlt heteit jellemző instabil szereplésre. A tavalyi szezonban sajnos hamar kiestünk a Magyar Kupából, így most ezen a mutatónkon is szeretnénk javítani. Az Újpest elleni mérkőzések különlegesek, de nálunk mindig a győzelem a cél, illetve ezúttal az, hogy továbbjussunk a sorozatban, és egészen a kupa megnyeréséig meneteljünk. Örömteli hír, hogy visszatérhet a csapatunkba a bajnoki mérkőzésről eltiltott Besic, mellette Böde Dániel is kiváló formában van, és Diallo is képes arra, hogy akár heti három mérkőzésen jól teljesítsen. Ráadásul a kispadon is minőségi játékosaink vannak, így pozitív hangulatban készülünk a derbire” – mondta a mérkőzés előtt Ricardo Moniz, a hazaiak mestere a fradi.hu-nak.

Az örökmérleg a kupában: 18 mérkőzés, 11 FTC-győzelem, 3 döntetlen, 4 Újpest-siker, a gólkülönbség 52–28 a Fradi javára. A Fradi hússzor, az Újpest nyolcszor nyerte meg eddig a Magyar Kupát.

A ferencvárosi kapus, Kurucz Péter egy kupamérkőzést vívott az Újpest színeiben, még 2007-ben, a Bőcs ellen.

JÖTTEK-MENTEK! A közelmúltból.

A Ferencvárostól az Újpesthez:

2002, Kőhalmi András, ingyen
1998, Mogyorósi József, i.
Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
2005, Grósz Róbert
2003, Rósa Dénes, i.
2003, Csurka Zoltán, i.
1994, Kecskés Zoltán

1992, Sorin Cigan

Eltiltott nincs.

A zöld-fehérektől Hidvégi Sándor (talpcsonttörés), Holman Dávid (húzódás) és Kurucz Péter (keresztszalag-szakadás) maródi, a vendégektől Vermes Krisztián, Molnár Sándor, Nikolas Proesmans, Bojan Mihajlovics és Jarmo Ahjupera sérült.

Magyar futball jelenlegi helyzete ide vagy oda, kérem, vérbeli rangadó ez a javából!

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–ÚJPEST FC MAGYAR KUPA-NYOLCADDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik