35 éve nyeretlen a kupában a Fradi az Újpest ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.27. 13:20
null
A bajnokságban a Fradi legyőzte az Újpestet. Mi lesz a kupában? (Fotó: Korponai Tamás)
Ferencváros–Újpest derbi a Magyar Kupában! Ma 18 órától a két nagy múltú csapat az MK nyolcaddöntőjében lép pályára egymás ellen a Puskás Ferenc Stadionban, a Fradi ideiglenes otthonában. Ez a mostani párharc első mérkőzése, összességében pedig 19. alkalommal találkozik egymással a Magyar Kupában a két fővárosi együttes. Egy kis múltidéző – gólok, aranyak, rekordok.

♦ A Magyar Kupát először 1909-ben írták ki, a Ferencváros és az Újpest 1922-ben találkozott egymással első ízben a patinás sorozatban, méghozzá rögvest a fináléban, ráadásul egymás után kétszer! Merthogy június 18-án 2:2-es döntetlenre végeztek a felek, így meg kellett ismételni a döntőt, amelyet aztán két hónappal később (!), augusztus 20-án Wágner Károly találatával az FTC nyert meg 1:0-ra.

A REKORDOK MECCSE: 11:1

A két csapat párharcában, sőt a Magyar Kupa történetében is kuriózumnak számít az 1933. május 25-én, a Hungária úti Stadionban lejátszott mérkőzésük, amely minden idők legnagyobb különbségű győzelmét hozta az MK-döntők tekintetében és a Ferencváros–Újpest vetélkedésben is.

A bajnoki címvédő, az előző bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Ferencváros és az új szezon bajnokjelöltje, a két héttel korábban a Fradit a Megyeri úton 1:0-ra legyőző, ezúttal kissé tartalékos Újpest játékosai feszültek egymásnak a gyepen.

„A pálya salakján a játéktér közepével egy vonalban asztalnál áll a Magyar Kupa remekbe készült eredetije. Rendőr ül az asztalnál, az vigyáz rá. A rendőrön fehér kesztyű, sürögnek-forognak az MLSZ vezérei, elnökei, látszik, hogy ünnepe van a futballnak” – írta a korabeli krónikás.Ezen a meccsen nem volt egy súlycsoportban a két csapat, a látványosan és ellenállhatatlanul támadó ferencvárosiaknak gyakorlatilag minden bejött, míg az újpestiek még büntetőt is hibáztak, így a négy gólt szerző Takács II József és a triplázó Sárosi György vezérletével 11:1-re győzött a Háda – Korányi, Papp – Lyka, Turay, Lázár – Táncos, Takács II, Sárosi, Toldi, Kohut összetételben játszó FTC.

A kupát a szövetség részéről Usetty Béla MLSZ-elnök adta át Kohut Vilmos csapatkapitánynak az alábbi szavak kíséretében: „A szép játéknak, amelyet még akár órákig elnéztünk volna, vége van, s a győztesnek meleg gratulációval adom át a Magyar Kupát. Fiúk, megérdemeltétek a győzelmet! Régen láttunk ilyen szép játékot a Ferencvárostól. Ti pedig, újpesti fiúk, ne csüggedjetek, Ti a múltkor mutattátok meg tudásotokat. Haladjatok úgy, hogy legközelebb nektek adhassam át ezt a szép díjat.”

A kupaátadás és éljenzés után Langfelder Ferenc, az Újpest igazgatója szólalt fel, és azt mondta: „Újpest, úgy érzem, fennállása óta ma viselte el a legnagyobb, legsúlyosabb vereséget. Fáj ez a vereség, de meghajlunk a jobb előtt, s gratulálunk legyőzőnknek, a Ferencvárosnak. Kiáltsatok újpesti fiúk a Ferencváros csapatára háromszoros éljent!” Három nappal később viszont az újpesti fiúkat éljenezhették meg, akik a bajnokság utolsó fordulójában 6:0-ra legyőzték a Budai 11-et, és bajnokok lettek!

Kupagyőztes Fradi, bajnok Újpest – más szelek fújdogáltak akkoriban…

♦ 1922-ben tehát megvolt az első döntetlen és az első Fradi-siker a két csapat Magyar Kupa-párharcában, s nem sokat kellett várni az első Újpest-győzelemre sem: 1925. augusztus 23-án, a döntőbe jutásért vívott találkozón a lila-fehérek 3:2-re legyőzték a ferencvárosiakat. Írhattunk volna elődöntőt is, ám ez nem klasszikus elődöntő volt, merthogy a másik ágon nem volt mérkőzés. Az MK-címvédő MTK ugyanis kijárta az MLSZ-nél, hogy neki ne kelljen játszani ahhoz, hogy a fináléba kerüljön, úgymond „alanyi jogon" kupadöntős lett, így a többi csapat azért küzdött meg egymással, hogy a kék-fehérek ellenfele legyen a döntőben (amelyben aztán az MTK 4:0-ra legyőzte az Újpesti TE-t).

♦ A kiegyenlített kezdés után a párharc mérlegét tekintve óriási fölénybe került a Ferencváros, hiszen a következő tíz kupamérkőzésüket egytől egyig a zöld-fehérek nyerték meg, az újpestiek böjtje 67 évig, azaz 1925-től 1992-ig tartott. Ebből az időszakból kiemelkedik a Fradi 11:1-es győzelme (erről keretes anyagunkban olvashatnak bővebben), de akadt 6:1-es (1931-ben), 6:3-as (1966-ban) és 5:2-es (1944-ben) FTC-diadal is. 1927-ben szintén a döntőben találkoztak egymással, ekkor 3:0-ra nyert a Ferencváros.

♦ A kupatörténeti érdekességek közé tartozik az 1977-es randevújuk. Abban az évben az MNK-ban négyes döntőt rendeztek, méghozzá körmérkőzéses rendszerben: mindegyik csapat játszott mind a három ellenfelével, klasszikusnak mondható döntő nem is volt (sem előtte, sem utána nem volt ilyen lebonyolítási forma). Az 1975-ös, az 1976-os és az 1977-es bajnok, azaz az Újpest, a Ferencváros és a Vasas jutott be a négyes döntőbe, valamint a teljesen esélytelennek tartott Diósgyőr, amely aztán a körmérkőzések után meglepetésre az első helyen végzett, és elhódította a kupát. A Fradi és a Dózsa rögtön a négyes döntő elején, április 6-án találkozott egymással, és a szolnoki meccsen 3–2-re az FTC győzött. Ez volt az egyetlen olyan egymás elleni kupamérkőzésük, amelyet vidéki városban rendeztek.

♦ Zsiborás – Tepszics, Bálint, Major, Vépi – Martos, Nyilasi, Ebedli – Pusztai, Szokolai, Takács. Ez volt annak a Ferencvárosnak az összeállítása, amely a Magyar (Népköztársasági) Kupában mindeddig utoljára le tudta győzni az Újpestet. Nem mostanában volt ez a legutóbbi Fradi-siker, hanem 1978. augusztus 19-én, amikor a kupaelődöntőben – hiába vezetett még a szünetben 2–1-re a remek erőkből álló Dózsa – az FTC 3–2-re nyert, és aztán a döntőben is diadalmaskodott (a Pécsi MSC ellen), így kupagyőztes lett.

♦ Brockhauser – Tomka, Aczél, Erdélyi – Miovecz, Véber, Szlezák, Balázs (Rubold) – Cigan, Eszenyi (Bácsi), Zsivóczky. Ez pedig annak az Újpestnek az összeállítása, amely megtörte a csaknem hét évtizedes lila átkot, és – 1925 után először – legyőzte MK-meccsen a Fradit. Az 1992. március 18-án, a Megyeri úton lejátszott találkozón a később a Fradiban (is) futballozó Sorin Cigan góljával nyert 1–0-ra az Újpest.

Oda-vissza vágós kupapárharcuk eddig csupán egy volt, éppen az előző passzusban említett, 1992 tavaszi összecsapás. Az első, Üllői úti meccs 1–1-re végződött (gólszerző Lipcsei Péter tizenegyesből, illetve Eszenyi Dénes), míg a Megyeri úti visszavágóról, a Cigan-góllal kialakult 1–0-s újpesti győzelemről fentebb írtunk. Egyébként Szergej Kuznyecov kiállítása is a lila-fehérek malmára hajtotta a vizet.

Az előző négy alkalommal, amikor a két csapat összekerült a Magyar Kupában, mindig az Újpest jutott tovább. Ebből két párharc volt ugyanúgy nyolcaddöntő, mint a mostani (a már említett 1992-es, oda-vissza vágós csata, illetve az 1998-as ütközet, amelyben 3–1-re győztek a lila-fehérek), míg utóbbi két találkozásukkor a legjobb 16 közé jutás volt a tét. 2000 októberében Herczeg Miklós duplájával 2–0-ra nyert az Újpest a Megyeri úton, egy évvel később, az Üllői úton a rendes játékidőben 1–1-re végeztek (Pinte Attila, illetve Korolovszky Gábor volt eredményes), a hosszabbításban nem esett gól, s aztán tizenegyesekkel az újpestiek nyertek. Érdekesség, hogy az 1991–1992-es és a 2001–2002-es szezonban is kupagyőztes lett az Újpest, miután menet közben átlépett a Ferencvároson.

A 2001-ES KUPAMÉRKŐZÉSÜK: FTC–ÚJPEST 1–1, TIZENEGYESEKKEL 1–4

♦ A Puskás Ferenc Stadionban, azaz az egykori Népstadionban csupán egy MK-összecsapása volt a két együttesnek, a már korábban említett, 1978. augusztusi találkozó, amelyen 25 ezer néző előtt 3–2-re nyert a Fradi, és eddigi utolsó kupasikerét aratta az Újpest ellen. Azóta, azaz 35 éve a Ferencváros nem tudta legyőzni az Újpestet a Magyar Kupában.

Az örökmérleg a kupában: 18 mérkőzés, 11 FTC-győzelem, 3 döntetlen, 4 Újpest-siker, a gólkülönbség 52–28 a Fradi javára. A Fradi hússzor, az Újpest nyolcszor nyerte meg eddig a Magyar Kupát.

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ FORDULÓ, SZERDAI MÉRKŐZÉSEK
Siófok (NB II)–Lombard Pápa 13.00
Nyíregyháza Spartacus (NB II)–Haladás 17.00
Videoton FC–Diósgyőri VTK 17.00
Kaposvári Rákóczi FC–Győri ETO 17.00
Ferencváros–Újpest FC 18.00 (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik