A „racionális” ETO két góllal nyert Fehérváron

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.17. 17:55
null
Kovács Istvánék alulmaradtak a Győrrel szemben (Fotó: Szabó Miklós)
A vasárnap a bajnokságban játszott remek mérkőzés (1–1) után a Videoton és a Győri ETO szerdán újra összecsapott: a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzését Székesfehérváron 2–0-ra a vendég Győr nyerte meg.

Nem panaszkodhatnak az izgalmakra a magyar klubfutball szerelmesei, lévén az NB I két aranyaspiránsa a pontvadászat után a Magyar Kupában is egymásnak feszül, garantálva az újabb izgalmas rangadót. A hétvégén Győrben döntetlent játszott egymással a két csapat, pontosabban a két akkori csapat, lévén a hazaiaknál négyen, a vendégeknél öten léptek akkor is kezdőként pályára.

Agilisabban kezdett a hazai csapat, a félpályás letámadás pedig látványosan nem ízlett a Győrnek. A Videoton már az első percekben előnyhöz juthatott volna: Marián Had bakija után Nikolics Nemanja került ziccerbe, de pontatlanul célzott. Jó negyedóráig bírta a saját maga által diktált tempót a Vidi, ekkor a mérkőzés jellege váratlanul átcsapott barátságosba, és a játszadozást általában a nézők sem zavarták meg bekiabálásaikkal.

Újabb negyedóra múlva ismét Nikolics került helyzetbe, de Had blokkolta lövését, majd teljesen váratlanul, első épkézláb támadásából vezetést szerzett a Győr: Tarmo Kink passza és Marek Strestík lövése remek volt, a hazai védők helyezkedése már kevésbé. 0–1!


Gyorsan egalizálhatott volna a Vidi, de a Szasa Sztevanovics által adott ajándéklabdát a címzett, Nikola Mitrovics a kapu mellé „térdelte”, míg egy újabb győri kontrát Pátkai Máté zárt le bombasztikus, de lesről esett lövéssel.

A fordulás után is a fehérváriak kezdtek jobban, a pár percig ismét csatárként játszó Juhász Roland lőtt egy döngő lécet – majd visszaállt a válogatott játékos a védősorba, és a mérkőzés is visszaállt korábbi medrébe, lévén ezt követően ott folytatták a felek, ahol abbahagyták az első félidőben. Jó negyedóra kellett ahhoz, hogy Juhász újfent előremenjen, ekkor kiválóan fejelt Nikolics elé, akit ezúttal a remekül közbelépő Tokody Tibor blokkolt lövés közben.

A győri játékos nem sokkal később már a másik kapu előtt villogott, és közelről a bal alsóba helyezett egy tanítani való Strestík, Marko Dinjar akció csúcspontjaként: 0–2!

A hajrára a hazaiak mestere, José Gomes harcba dobta Torghelle Sándor és Paraibát is, Juhász pedig állandó jelleggel elöl tartózkodott, de mindez kevés volt a szépítéshez, sőt, a legvégén Kink hibázott egy kisebb ziccert: két góllal nyert idegenben, így fél lábbal már döntőben a Győr.

Racionális futballt mutatott be Pintér Attila csapata: stabil védekezés mellett veszélyes kontrákat vezetett, helyzeteit pedig gyilkos nyugalommal értékesítette. Igaz, a fantáziátlanul támadó, ziccereket rontó Videoton ideális ellenfél volt ehhez.

Sokatmondó tény, hogy a hazaiak legveszélyesebbje a végig nagy akarattal játszó Juhász volt...



MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
VIDEOTON–GYŐRI ETO 0–2
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 2000 néző. V: Andó-Szabó
Videoton: Bozsovics Brachi, Juhász R., P. Vinícius, Stopira (Paraiba, 76.) Zsótér (Alvarez, 54.), Gomes, Kovács I. (Torghelle, 79.), Mitrovics, Gyurcsó Nikolics. Vezetőedző: José Gomes
A kispadon: Tujvel (k.), Caneira, Tóth B., Szolnoki
Győri ETO: Sztevanovics Had, Lipták, Djordjevics Tokody, Kink, Kronaveter (Varga R., 51.), Pátkai, Dinjar Pilibaitis, Strestík (Andrics, 79.). Vezetőedző: Pintér Attila
A kispadon: Molnár P. (k.), Takács Á., Dudás Á., Kamber, Koltai
Gólszerző: Strestík (31.), Tokody (67.)

Kedden játszották:
Vasas–DVSC-Teva 0–3


A visszavágókat május 7-én és 8-án rendezik meg.

EDZŐI NYILATKOZATOK
„Ahogy elmondtam a találkozó előtt, két mérkőzésen dől el a továbbjutás. Én azt gondolom, hogy az első húsz percben, kicsit keveset futottunk elöl, és nem voltak meg azok a lehetőségek, amit szerettünk volna. Ezután üzentük is be a pályára, hogy többet kell az üres területekre bejátszani a labdát, és ide bemozogni. A második félidőben már egyértelműen megcsinálták a fiúk ezt, de már az első félidő végén is voltak ebből lehetőségeink, és végül a góljainkat is ebből szereztük. Gratulálok a fiúknak, meg van az előny a visszavágóra, amit szerettünk volna, és azon a találkozón is ugyanilyen jól kell, hogy teljesítsünk. Őszintén szólva nem számoltam az ellenfél lehetőségeit, de a srácok nagyon jól állnak hozzá, bármilyen felállásban lépünk pályára, próbálják a maximumot nyújtani, és ez nagyon dicséretes dolog” – értékelte a sikert az ETO szakvezetője, Pintér Attila a Sport Televíziónak.
„Gyakorlatilag az első fél órában csak a Győr térfelén pattogott a labda, az ő térfelükön folyt a játék. Aztán amikor az ETO végre átlépte a felezővonalat, az első támadásukból gólt szereztek. Nem lehet általában sem és futballmérkőzésen sem arról beszélni, hogy az eredmény igazságos vagy sem. Ők két gól rúgtak, mi egyet sem, a foci az ilyen. Mindenesetre rengeteg helyzetet sikerült kialakítanunk, csak ezeket sajnos mind ki is hagytuk. Ez viszont csak az első fele ennek a párharcnak, és egészen biztos, hogy úgy utazunk el Győrbe, hogy gólokat akarunk szerezni, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy ez sikerüljön is. Bízok és hiszek abban, hogy a visszavágón megfordítható ez a kétgólos hátrány” – nyilatkozta a Videoton vezetőedzője, José Gomes.

PERCRŐL PERCRE

Érik a Debrecen–Győri ETO Magyar Kupa-finálé.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

86. perc
Tokody jobb oldali beadása suhan el Varga előtt az ötösön, azután Kink lövi ölön Bozsovicsot az ötös jobb csücske elől, nyolc méterről, jobbal.

85. perc Torghelle Sándor elügyetlenkedik egy helyzetet, de hatalmasat rúg nem sokkal később Liptákba. Sárga.

83. perc Sztevanovics kapja ki a bal sarok elől Brachi 23 méteres szabadrúgását.

82. perc Lipták Zoltán megússza: lerántja Gyurcsót, igen csúnyán, arcánál fogva. Sárga csak.

80. perc
Alvarez beadása után Juhász lő ballal, 11-ről, de éppen középre.

79. perc TORGHELLE SÁNDOR váltja Kovácsot, Strestíket pedig Nemanja Andrics.

77. perc Juhász Roland reklamál, sárga.

76. perc Stopira le, Paraiba be.

70. perc
Brachi elalszik, Varga lőhet az ötös elől, de Vinícius utoléri és becsúszva szereli. ÚJABB NAGY MENTÉS!

69. perc Juhász emel ballal éppen csak a jobb sarok mellé 14-ről, középről.

67. PERC KETTŐVEL MEGY A GYŐR, TOKODY!!! Tokody hordja fel a labdát, Strestík a 16-os előtt összejátszik a bal oldalon felfutó Marko Dinjarral, aki középre tálal, az ötös előtt érkező Tokody Tibor pedig a bal alsóba lő. Pattog a labda, nem is halad erősen, de Mladen Bozsovics sem legjobb vetődését mutatja be. Azért messze nem potya, csak újabb Vidi-védelmi hiba: 0–2!

64. perc
Mitrovics lő egy méterrel a jobb alsó mellé 18-ról, kissé jobbról.

61. perc
Juhász fejesét lőheti el Nikolics 12 méterről, de Tokody fantasztikusan lép be elé és blokkolja a labdát. NAGY MENTÉS! Korner.

57. perc
Gomes lő távolról, de pontatlanul.

54. perc Zsótér le, Arturo Alvarez váltja.

53. perc
Gyurcsó jobb oldali beadását teszi kapura Djordjevics, de védi kapusa.

52. perc Stopira kap egy utólagos sárgát Pátkai letalpalásáért.

Luxuscsere.

51. perc Kronaveter le, Varga Roland be.

48. perc Pátkai Máté
kap sárgát, Vítor Gomes meggyötréséért.

47. perc MICSODA LÉC! Egy Hadról lepattanó labdát szerez meg a harcot hamar feladó Lipták elől Juhász, majd jobbal 22 méterről a lécre bombáz.

46. PERC FOLYTATJUK!

A Vidi támadott, három ziccert kihagyott, értelemszerűen a Győr vezet egy kontragóllal.


45. PERC VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.

43. perc
Kovács lök hatalmasat Djordjevicsen, ápolás. Fejlődik a kis középpályás, határozottan harcosabb, mint a mérkőzés elején.

38. perc
Pátkai lő egy hatalmas gólt, de lesről.

37. perc
Brachi jobb oldali beadását Sztevanovics odaadja Mitrovicsnak, aki az ötös bal sarka elől a kapu mellé térdeli a labdát!

36. perc
Mitrovics lő jobbal jócskán a léc fölé 25-ről, középről.

Ilyen a futball!

31. PERC VEZET A GYŐR! STRESTÍK!
Tarmo Kink vezeti a labdát a balon, majd ballal keresztbe ível, középre, ahol Stopira és Paulo Vinícius is lemarad Marek Strestíkről, aki egy csel után ballal a jobb alsóba lő a 16-osról. 0–1!

31. perc Mitrovics ívelése után ment Lipták Nikolics elől a 16-oson belül.

30. perc Álvaro Brachi felrúgja Pilibaitist, sárga ez is.

Nagyon nyom ismét a Vidi, alig győznek menteni a győriek ötösük elől.


26. perc MI MARAD KI!
Stopira passzol szépen Nikolicshoz, aki lőni tud az ötös elől, de az oldalról bevetődő Had blokkolni tud. NAGY MENTÉS!

24. perc Tokody Tibor felrúgja Kovácsot, sárga. Előtte Kovács passzánál Zsótér elől hatalmasat mentett Vladimir Djordjevics. Gyurcsóé a szabadrúgás 24-ről, a jobb sarok előtt vetődve véd a kapus.

Aki lemaradt volna valamiről: csak egy Nikolics-helyzetről maradt le még eddig.


22. perc
Had fejeli ki Gyurcsó bal oldali beadását, majd Zsótér távoli lövése éppen csak elgurul a jobb alsó elé, ahol Sztevanovics könnyű zsákmánya lesz.

20. perc
Had adja kétszer is ügyesen haza a labdát.

17. perc
Juhász Roland felrúgja Linas Pilibaitist, szabadrúgás a bal oldalról, 27-ről. Pátkai Máté szabadrúgása a kapusé.

Pintért figyelmeztetni kell, mert zrínyisen kitört a kispad előtti területről.

14. perc
Lipták könyörög, mosolyog, de szabadrúgás a 16-os elől (Kovácsot lökte meg egyébként). Nikola Mitrovics jobbal a bal felső fölé emel laza mozdulattal és egy fél méterrel.

Roppant pontatlan a Győr, keveset is mozognak a játékosok.

7. perc
Gyurcsó szerez labdát, amelyet Kovács István ad el a 16-os előtt, pedig Zsótér Donát üresen állt a bal oldalon.

A Győr és a Videoton FC a 2011–12-es idényben is találkozott a Magyar Kupában, Székesfehérváron 5
1-re, Győrben 1-0-ra győzött a Paulo Sousa által irányított Vidi. A 2007–08-as szezonban egy döntetlennel és egy győzelemmel ugyancsak a fehérváriak jutottak tovább a két csapat párharcából a Magyar Kupában – írja az mlsz.hu

3. perc
Marián Had lyukat rúg a bal oldalon, Nikolics Nemanja ellép a labdával, de azt az ötös sarka elől jobbal csúnyán a rövid felső fölé rúgja. AZ ELSŐ HELYZET!

Agresszív letámadással kezd a Vidi.

1. perc Gyurcsó Ádám passzát éppen csak el tudja csípni Álvaro Brachi elől Szasa Sztevanovics.

1. PERC ELKEZDŐDIK A MÉRKŐZÉS!

Dávid Kornélé a kezdőrúgás, az egykori remek kosarasé.

A hazaiak vörös-kékben, a vendégek tiszta fehérben.


"A negatív dolgokból tanulni kell, két találkozón múlik a döntőbe jutás sorsa. Szeretnénk mi bejutni a döntőbe, innen előnnyel szeretnénk távozni, vagy egy olyan eredménnyel, ami alapján megvan a sanszunk” – mondta mérkőzés előtt Pintér Attila, aki elmondta, a hétvégén nagyon pontatlanok voltak az első félidőben, ennek nem szabad megismétlődnie.

Fehérváron remek az idő.

"Remélem, a székesfehérvári cégvezetők egy kicsivel korábban elengedik azokat a dolgozókat, akik ki akarnak jönni az esti mérkőzésre, hogy minél többen lehessünk a Sóstói Stadionban! Egy kupameccset mindig meg kell nyerni, hiszen ellenkező esetben már nagyon nehéz javítani a második összecsapáson. Mi is ezt szeretnénk tenni ma, de nem lesz könnyű dolgunk. A Győr egy nagyon jó csapat, ám ellenük is a saját játékunkat szeretnénk játszani. Ha mindenki a maximumot nyújtja, megnyerhetjük a találkozót" - nyilatkozta a fehérvári mester, José Gomes a vidi.hu-nak.

A kezdők: Bozsovics – Brachi, Juhász R., P. Vinícius, Stopira – Gyurcsó, Vítor Gomes, Kovács I., Mitrovics, Zsótér – Nikolics itt, Sztevanovics – Tokody, Had, Lipták, Djordjevics – Kink, Kronaveter, Pátkai, Dinjar – Pilibaitis, Strestík ott.


JÖTTEK-MENTEK!

A Videotontól a Győrhöz:
1993, Kuttor Attila
1989, Sallói István, kölcsönbe
1987, Csongrádi Ferenc
1981, Burcsa Győző
1981, Kovács László
A Győrtől a Videotonhoz:
2009, Varga Róbert, 275.000 euró
2004, Sebők Zsolt
1996, Pető Tamás
1995, Jagodics Zoltán
1994, Disztl Péter
1984, Burcsa Győző


Az MK góllövő-listáját a győri Dudás Ádám vezeti, nyolc találattal.

„Talán mondani sem kell, a tavalyi, székesfehérvári Magyar Kupa-párharc eredményével most is kiegyeznék – mondta a székesfehérváriak vasárnapi góljában kulcsszerepet játszó Gyurcsó Ádám. – Igazság szerint mindegy, melyik meccsen dől el a továbbjutás, a lényeg, hogy jussunk be a sorozat döntőjébe. Remélem, ismét jó hangulatban futballozhatunk, és éppúgy nyerünk, mint eddig valamennyi hazai meccsünkön ebben az esztendőben."

A két csapat tavaly is találkozott a sorozatban, akkor a Videoton kettős győzelemmel (5–1 és 1–0) búcsúztatta riválisát a legjobb nyolc között. A székesfehérváriak 5–1-es győzelménél még Csertői Aurél ült a győriek kispadján, a visszavágón viszont már Pintér Attila dirigálta a szinte reménytelen helyzetben lévő ETO-t.

„Természetesen tisztában vagyok a klubom történelmével – mondta Lipták Zoltán, a győriek védője. – Ennek tükrében készülünk a Videoton ellen, és szeretnénk olyan eredményt elérni, hogy nyugodtan várhassuk a visszavágót. Nem titok, három fronton is a siker volt a cél, sajnos a Ligakupából kiestünk, a Magyar Kupáról azonban nem mondunk le. Vasárnap mi is jól éreztük magunkat a pályán, élveztük a játékot. S bár az első félidőben veszélyesebbnek tűnt a Videoton, a másodikban már mi voltunk jobbak. A nagy iram, a lüktető játék és a számos helyzet tette érdekessé, izgalmassá a bajnokit. Miért ne lehetne hasonlóan jó meccs Székesfehérváron? Bár ne feledjük, két mérkőzés vár ránk a továbbjutáshoz."

A 109 éve alapított ETO háromszor nyert bajnokságot és négyszer Magyar Kupát, azonban olyasmire még nem akadt példa, hogy egy évben mind a két díszes serleg Győrbe kerüljön. Most azonban itt a történelmi alkalom: a Győri ETO jelentős előnnyel vezeti a bajnoki tabellát, a kupában pedig a döntő kapujába ért.

A Debrecen fél lábbal már a fináléban.

A két csapat a bajnokságban döntetlent játszott.


A billentyűknél: B. J.


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VIDEOTON–GYŐRI ETO MAGYAR KUP-ELŐDÖNTŐ ELSŐ MÉRKŐZÉSÉNEK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik