Liverpool óta már-már elfeledték, de 3 év után akkora gólt lőtt...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.03. 16:23
null
Koreográfiával és koszorúkkal emlékeztek a drukkerek Puskás Ferencre (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 24. fordulóját követően felelevenítjük a korábban Liverpoolban is nevelkedő Simon András „salgótarjáni útját”, a csatár 2014 novembere után lőtt ismét gólt az NB I-ben, de nem akármilyet… Aztán szó lesz persze a Honvéd Ferencváros elleni győzelméről, a vendégeket irányító Thomas Doll meglepő húzásairól. Viszont kiderül az is, hogy jelen állás szerint a ferencvárosi Amadou Moutari az NB I leggólerősebb téli szerzeménye, kiszámoltuk továbbá, hogy a tavaszi szezon góljainak ötödét védők szerezték. Aztán Bódog Tamás példáján keresztül megnéztük, hogyan rajtoltak az idény közben kinevezett edzők, de megvizsgáltuk a Paks és a Videoton sorozatát is.

A MAI MENÜ:

♦ A HÉT MECCSE, CSAPATA ÉS KÉRDÉSEI

A HÉT GÓLJA

♦ A PAKSNAK BEVEHETETLEN VÁRA, A VIDEOTONNAK BEVEHETETLEN KAPUJA VAN

HATBÓL HÁROM: BÓDOG TAMÁS A GYŐZTES OLDALHOZ TARTOZIK

A HÉT LÉGIÓSA ÉS GÓLPASSZA

A HÉT ÚJONCA

SZORGALMAS VÉDŐK, A TAVASZI GÓLOK ÖTÖDÉT ŐK SZEREZTÉK

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A HÉT MECCSE, CSAPATA ÉS KÉRDÉSEI

A hét mérkőzésének a Honvéd–FTC meccset választottuk. Egyrészt azért, mert ezt a találkozót látták a helyszínen a legtöbben, és az 5700 szurkoló valódi futballhangulatot teremtett Kispesten, másrészt azért, mert az utolsó pillanatig nyílt volt a meccs, a Fradinak a hajrában is megvolt a lehetősége az egyenlítésre.

A 2–1-re nyerő Honvéd azonban teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot, összességében jobban játszott a Fradinál, amelytől ebben az idényben az összes tétmeccset nézve már négyszer kikapott.

Viszont most, amikor a szurkolók a 90 éve született Puskás Ferencre emlékeztek, amikor mindenki arról beszélt, hogy a klublegendáért is kell harcolni a Fradi ellen, akkor Eppel Mártonék formás támadásokat vezetve, szép gólokat lőve győzni tudtak. (Apropó Eppel: újabb találatával befogta az NB I góllövőlistáját tíz találattal vezető fehérvári Marko Scsepovicsot, a szurkolók sajátos módon mondtak köszönetet.) Ezzel pedig egy pontra megközelítették a tabellán a listavezető Videotont. Így maximálisan kiérdemelték a hét csapata címet.

Miközben ferencvárosi oldalon jobbára csak kérdések maradnak.

Egy ilyen fontos rangadó előtt miért forgatta fel a tavasszal eddig remeklő védelmét Thomas Doll, miért kísérletezgetett a három belső védős rendszerrel, miért ültette a kispadra az eddigi meccseken a védelem egyik legjobbjának bizonyuló Janek Sternberget és miért szerepelt a jobbhátvéd Botka Endre a bal oldalon? Nem vállalt-e fölösleges kockázatot a szakvezető azzal, hogy a 37 éves Gera Zoltánnal a lisszaboni vb-selejtezőn játszott 85 perc után a DVTK elleni hétközi Magyar Kupa-meccset és a Honvéd elleni bajnokit is végigjátszatta?

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

GYIRMÓT, MTK: JÁRHATÓ-E A SALGÓTARJÁNI ÚT? – A HÉT GÓLJA

A forduló legszebb gólját a Gyirmót FC Győr támadója, Simon András szerezte, aki az MTK ellen 21 méterről bombázott a jobb felső sarokba. Győztes találat volt ez, és több szempontból is érdekes, már-már szimbolikus.

Simon nagy tehetségnek indult (nem véletlenül igazolta át 2007-ben a Liverpool FC), már 16 évesen – 2006 októberében – bemutatkozott az élvonalban, méghozzá az MTK játékosaként, tehát a hétvégén korábbi klubjának lőtt gólt. A csatár a kék-fehérek Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáján nevelkedett, edzője volt Tamási Zsolt, az MTK jelenlegi vezetőedzője – őt szomorította most el a találatával. Ráadásul Simon hosszú kihagyás után szerzett ismét gólt a magyar élvonalban, a mostanit megelőzően legutóbb a Győri ETO FC játékosaként, 2014. november 30-án volt eredményes NB I-es meccsen, akkor a Paks kapujába talált be.

Simon András Salgótarjánban született, ikertestvérével, Ádámmal futballozik együtt a gyirmóti csapatban, melyet az ugyancsak salgótarjáni születésű Urbányi István irányít. „A tarjáni trió" 2017-ben tétmeccsen először ünnepelhetett győzelmet, méghozzá éppen az MTK ellen – amelynek címe: 1087 Budapest, Salgótarjáni út 12–14.

Most már csak az a kérdés: az MTK vagy a Gyirmót számára „járható” a Salgótarjáni út?...

A FORDULÓ GÓLJA SIMON ANDRÁS TALÁLATA

Ugyanakkor jegyezzük meg, hogy nemcsak Simon András, hanem ikertestvére és egyben jelenlegi csapattársa, Simon Ádám nevéhez is fűződik egy óriási gól: a 27 éves középpályás 2010-ben, még a Haladás játékosaként tüzelt védhetetlenül, szintén volt csapata, az MTK hálójába.

SIMON ÁDÁM GÓLJA 2010-BŐL

A PAKSNAK BEVEHETETLEN VÁRA, A VIDEOTONNAK BEVEHETETLEN KAPUJA VAN – SOROZATOK

Nem rég még aFerencvárosvédelmét dicsértük, a tavaszi fordulókban a zöld-fehérek tartották magukat a legtovább kapott gól nélkül: a bajnokságban 347 (az összes tétmérkőzést tekintve 431) játékpercen át érintetlen maradt Dibusz Dénes kapuja.

Ez a sorozat három héttel ezelőtt zárult le (a 23. fordulóban a Haladás játékosa, Jancsó András lőtt gólt a Fradinak), s jelenleg aVideotonhátsó alakzata dicsekedhet azzal, hogy a leghosszabb ideje nem kapitulált. A fehérváriaka tavaszi szezon első fordulójában, az Újpest elleni mérkőzés 7. percében kaptak egy gólt Mihajlo Perovics fejesét követően, azóta, azaz443játékperce érintetlen Kovácsik Ádám kapuja. A fehérváriak egyébkéntnyolc forduló óta veretlenek,jelenleg ez a leghosszabb ilyen széria az NB I-ben.

APaksnem kapott ki az előző hét bajnokiján (öt győzelem, két döntetlen), de ami még szembetűnőbb: odahaza még mindig veretlen a csapat! Ebben a szezonban eddig„bevehetetlen vár" a paksi stadion, 12 hazai bajnokijából egyet sem veszített el a tolnai csapat, négyszer győzött, nyolcszor ikszelt, e 12 találkozón összesen hat gólt kapott. Más kérdés, hogy a Videoton elleni 0–0 azt is jelentette, hogy 2016. szeptember 24. után először nem szerzett gólt hazai pályán Csertői Aurél alakulata.

És ha már Csertői: volt csapata, a Videoton elleni bajnoki volt a 100. NB I-es meccs a Paks kispadján. Nem mellesleg a bajnoki címvédő Ferencváros mellett 2017-ben eddig csak a Paks tudott pontot szerezni a Videoton ellen.

Lezárult a Diósgyőr és a Gyirmót rossz sorozata. ADVTKegymást követő négy vesztes bajnoki után nyert, az Újpestet múlta felül 3–1-re, míg agyirmótiak12 nyeretlen NB I-es mérkőzés után győztek, ők az MTK-t verték meg 1–0-ra – több mint féléves böjt után érezhették meg a siker ízét.

Miközben a Vasas először ebben a szezonban egymás után a harmadik vereségét szenvedte el, az Újpest pedig három nyeretlen bajnokin van túl, és a legutóbbi négy tétmeccséből hármat el is veszített Nebojsa Vignjevics csapata.

A Haladástól 4–2-es vereséget szenvedő Mezőkövesd sorozatban a negyedik meccsén maradt nyeretlen, viszont ismét betalált Molnár Gábor – a kövesdiek tavasszal az ötből három meccsen szereztek gólt, Molnár mind a három találkozón eredményes volt.

HATBÓL HÁROM: BÓDOG TAMÁS A GYŐZTES OLDALHOZ TARTOZIK

A 24. forduló elé írt, a játéknap statisztikai érdekességeivel foglalkozó cikkünkben már említettük, hogy Bódog Tamás a harmadik olyan szakember, aki vezetőedzőként ebben az idényben debütál az NB I-ben. Az őszi első fordulóban a norvég Henning Bergnek nem jól sült el a bajnoki bemutatkozás a Videoton FC kispadján, csapata Felcsúton 2–1-re kikapott a Diósgyőrtől, míg a portugál Leonel Pontes az MTK elleni 1–1-es döntetlennel debütált a Debrecen kispadján az 5. fordulóban.

A DVTK három héttel ezelőtt kinevezett új trénere, Bódog Tamás győzelemmel mutatkozott be a magyar élvonalban, a diósgyőriek szombaton, Mezőkövesden 3–1-re megverték az Újpestet. A legutóbb a dán Bröndbynél, előtte a német RB Leipzignél dolgozó Bódog számára nem ismeretlen edzőként sem a magyar futballközeg, hiszen 2009 és 2011 között Mezey György egyik segítője volt a Videotonnál, vezetőedzőként viszont a mögöttünk hagyott hétvégén mutatkozott be a magyar bajnokságban.

Bódog a hatodik szakember, aki a 2016–2017-es kiírásban szezon közben vett át egy csapatot, s közülük ő a harmadik, aki győzelemmel nyitott.

A Debreceni VSC-nél Kondás Elemér menesztése után Herczeg András irányította ideiglenesen a Lokit, ő győzelemmel kezdett (4–0, Gyirmót), majd tőle Leonel Pontes „vette át a marsallbotot", a portugál szakember – ahogy fentebb említettük – döntetlennel indított (1–1, MTK).

Tomiszlav Szivics a Puskás Akadémia FC-hez távozó Pintér Attilát váltotta a télen a Mezőkövesd szakmai stábjának élén, s a DVTK elleni 3–0-s sikerrel nyitott – más kérdés, hogy azóta a bajnokságban nyeretlen a kövesdiekkel.

Az MTK-nál Tamási Zsolt (aki a télen Teodoru Vaszilisz helyét vette át) vereséggel rajtolt, a kék-fehérek a tavaszi első fordulóban odahaza 2–1-re kikaptak a Bp. Honvédtól.

A DVTK-nál ebben az idényben Bódog Tamás már a harmadik vezetőedző. Horváth Ferenc leváltása után ideiglenes Vitelki Zoltán irányított, ő vereséggel nyitott, és azzal is zárt, hiszen mind a két bajnokiján kikapott csapatával, előbb a Debrecentől 3–0-ra, majd a Videotontól 2–0-ra.

EDZŐVÁLTÁSOK A 2016–2017-ES SZEZONBAN
2016. július 27.DVSC
Kondás Elemér helyett ideiglenesen Herczeg András.
2016. augusztus 8.
DVSC
Herczeg András helyett Leonel Pontes (portugál).
2016. december 19.
MTK
Teodoru Vaszilisz helyett Tamási Zsolt.
2016. december 22.
Mezőkövesd
Pintér Attila bejelentette távozását.
2016. december 27.
Mezőkövesd
Bejelentették Tomiszlav Szivics érkezését.
2017. március 3.
DVTK
Horváth Ferenc helyett ideiglenesen Vitelki Zoltán.
2017. március 13.DVTK
Vitelki Zoltán helyett Bódog Tamás.

A HÉT LÉGIÓSA ÉS GÓLPASSZA

Kimondottan gólerős formának örvend a Ferencváros nigeri légiósa, a télen érkező Amadou Moutari. Az NB I első nigeri játékosa (Niger nem összetévesztendő Nigériával) egymást követő három tétmeccsen szerzett gólt. A 23. fordulóban a Haladás ellen lőtt rekordgyorsaságú gólját a Diósgyőr elleni, múlt heti kupameccsen elért győztes találat követte, míg múlt szombaton, a Honvéd elleni bajnokin az ő góljával szépítettek a zöld-fehérek.

A szélső az NB I-ben így négy találkozón szerzett két gólnál jár, az összes magyarországi tétmeccsét tekintve pedig nyolc mérkőzésen négy gólt ért el (kettőt a Magyar Kupában).

Amadou Moutari ezzel a mutatóval az élvonal leggólerősebb téli szerzeményének számít. A télen az NB I-be igazoló futballisták közül ugyanis eddig csak Frank Feltscher (venezuelai, DVSC), Jurij Kolomojec (ukrán, MTK), Fülöp István (romániai magyar, DVTK), Anto Radeljic (horvát, Gyirmót) szerzett gólt, de egynél többet egyikük sem.

Miközben például a mezőkövesdi vezetőedző, Tomiszlav Szivics által az NB I egyik legjobb csatáraként beharangozott Lazar Veszelinovics és a DVSC-hez a Porto kölcsönjátékosaként érkező, a szerződtetésekor a Transfermarkt által 2.7 millió euróra becsült dél-koreai Szuk Hjun Dzsun öt meccsen egyet sem.

A Ferencváros hétvégi gólja kapcsán azért említsük meg, hogy Böde Dániel a hét legszebb gólpasszát adta, sarokkal hozta helyzetbe Mouitarit.

Schäfer András a Gyirmót ellen debütált az NB I-ben a kék-fehéreknél (Fotó: Földi Imre)
Schäfer András a Gyirmót ellen debütált az NB I-ben a kék-fehéreknél (Fotó: Földi Imre)

A HÉT ÚJONCA

Az MTK labdarúgócsapatában a múlt szombaton, a Gyirmót elleni, 2–1-re elveszített idegenbeli meccsen debütált az NB I-ben a 17 esztendős Schäfer András, aki jelenleg a negyedik legfiatalabb játékos az élvonalban.

„Schäfer András személyében fiatal, tehetséges labdarúgóról van szó, aki a felkészülési időszakban és a hétközi edzéseken is bizonyította, köztünk a helye. Pályára küldésénél tehát egyértelműen nem az vezérelt, hogy meglegyen az első NB I-es meccse, és nem is a fiatalszabály volt az oka, hanem mert kiérdemelte a játékot" – nyilatkozta az újoncról a Gyirmót elleni meccs után Tamási Zsolt vezetőedző.

A középpályás múlt szombaton a 61. percben lépett pályára Vogyicska Bálint helyére.

Ezzel az 1999 áprilisában született játékos lett az NB I negyedik legifjabb labdarúgója azok közül, akik ebben az évadban pályára léptek az élvonalban. A listát továbbra is az egyetlen 2000-es születésű futballista, a szombathelyi Kiss Tamás vezeti (az öt legifjabb játékosból hárman szombathelyiek), aki múlt szombaton, a Mezőkövesd ellen (ismét csereként beállva) játszotta a második NB I-es meccsét, míg a listán harmadik helyen álló Kiss Bence a harmadikat.

Schäfer az MLSZ adatbankja szerint, a szövetség versenyrendszerében eddig 172 meccsen lépett pályára, ezeken 54 gólt szerzett.

AZ NB I LEGFIATALABB PÁLYÁRA LÉPŐI A 2016–2017-ES SZEZONBAN
Születési dátum NB I-es meccsszám
Kiss Tamás (Haladás) 2000.11.24 2
Kóródi Nándor (DVSC) 1999.08.15 1
Kiss Bence (Haladás) 1999.07.01 3
Schäfer András (MTK)
1999.04.131
Dombi Gergő (Haladás) 1999.01.25 7

SZORGALMAS VÉDŐK, A TAVASZI GÓLOK ÖTÖDÉT ŐK SZEREZTÉK

Az NB I tavaszi fordulóiban szépen termelik a gólokat a védőként szereplő játékosok. A múlt szombaton három hátvéd szerzett gólt: Vaskó Tamás (Vasas), Dejan Karan (DVTK) és Stef Wils (Haladás).

A legutóbbi öt fordulóban 81 gól esett, ebből 16-ot jegyeznek védők, a gólok csaknem húsz százalékát tehát a hátsó alakzatok tagjai szerezték. A legtöbbször – egyaránt kétszer – a paksi Szabó János és Kulcsár Dávid, valamint a Vasas légiósa, Kire Risztevszki talált a kapuba. A paksiaktól a duplázó Szabó és Kulcsár mellett a szintén védő Gévay Zsolt is eredményes volt, a tolnai hátvédek tehát a tavasszal már öt gólt értek el – a Mezőkövesd ellen 5–0-ra megnyert meccsen például hármat. A Vasas bekkjei három, a Debrecen és a Videoton védői egyaránt két gólt jegyeznek a téli szünet óta.

A hátvédek elsősorban rögzített szituációk (szögletek, szabadrúgások) után eredményesek, de akciógólokat is láthattunk tőlük, elég, ha a két debreceni szélső védő, Osváth Attila és Ferenczi János DVTK-nak lőtt gólját említjük meg.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét cseréje
a debreceni Könyves Norbert, aki a 67. percben állt be a DVSC-ben Holman Dávid helyére, és a 88. percben győztes gólt szerzett volt csapata, a Vasas ellen (tavaly nyáron szerződött a fővárosiaktól Debrecenbe).

A hét ünnepeltje Király Gábor. A szombathelyi kapus a 41. születésnapját ünnepelte. A mérkőzés utolsó 15-20 percében folyamatosan őt éltették a szurkolók.

A hét embere. Ha már a szombathelyieket szóba hoztuk, említsük meg, hogy a Haladás ausztrál légiósa, a Mezőkövesd ellen gólt és gólpasszt is jegyző David Williams bizonyult a forduló legjobbjának. A támadó a legutóbbi két bajnokiján három gólt szerzett, és ugyanennyit készített elő, ugyanis a Kövesd ellen volt egy kiharcolt tizenegyese is.

A hét embere 2. Williams mellett a magunk részéről kiemelnénk a diósgyőri Makrai Gábort is, aki góllal és kiharcolt tizenegyessel vállalt szerepet az Újpest legyőzéséből, és még emellett is volt egy gólhelyzete (azt a kapu mellé pörgette). A nyáron a Puskás Akadémiától kölcsönkapott csatár az utóbbi időben kevés lehetőséget kapott Horváth Ferenc vezetőedzőtől, idén ezt megelőzően három meccsen játszott, de egyszer sem kezdőként. Bódog Tamásnál kezdő volt, és főszerepet vállalt csapata első 2017-es bajnoki sikerében.

Torghelle óriási helyzetet puskázott el (Fotó: Földi Imre)
Torghelle óriási helyzetet puskázott el (Fotó: Földi Imre)

A hét kihagyott helyzete Torghelle Sándor nevéhez kötődik, aki a Gyirmót–MTK meccs hajrájában teljesen tiszta helyzetben, hét méterről, szemből nem tudta ellőni a labdát a lábbal védő Sebők Zsolt mellett – persze azt is mondhatjuk, hogy ez volt a hét védése.

Az elmaradt kézfogás. A Gyirmót–MTK meccs után látott furcsa jelenet volt, amikor Vad II István játékvezető nem fogadta el a hazaiak vezetőedzőjének, Urbányi Istvánnak a kézfogását. Az esetről beszélt is a szakember a meccs után.

A hét szögletzászlója és felháborodása. A DVTK–Újpest (3–1) mérkőzés hajrájában több mint három percig állt a játék, mert Souleymane Diarra nem végezhette el az újpestiek sarokrúgását. Eltört ugyanis a jobb oldali szögletzászló, és addig nem folytatódhatott a mérkőzés, amíg ki nem cserélték a pálya egyik fontos tartozékát. A kényszerű szünet végén óriási üdvrivalgás fogadta azt a pályamunkást, aki hozott egy új szögletzászlót, és betűzte a helyére. Mondhatnánk, emlékezetes jelenetsor volt, de nem biztos, hogy a szurkolókban mély nyomot hagyott. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy amikor a kilencven perc letelte után a tartalék játékvezető felmutatta a hosszabbítást jelző táblát, és azon az állt, hogy 6 perc lesz a ráadás, akkora felháborodás, pfujolás volt, mintha senkinek nem rémlett volna, hogy – amellett, hogy a második félidőben volt hat csere és két gólöröm – milyen hosszú ideig állt a játék a törött szögletzászló miatt...

NB I, 2016–2017, 24. FORDULÓ
ÁPRILIS 1., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁMOK
Gyirmót FC Győr–MTK Budapest 1–0
Győr, Alcufer StadionVad II István1 300
Vasas FC–Debreceni VSC 2–3
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Pintér Csaba
2 459
Paksi FC–Videoton FC 0–0
Paks, Városi Stadion
Erdős József
2 487
Diósgyőri VTK–Újpest FC 3–1
Mezőkövesd, Városi Stadion
Farkas Ádám
2 295
Haladás–Mezőkövesd 4–2
Sopron, Városi Stadion
Szőts Gergely
1 565
Bp. Honvéd–Ferencváros 2–1
Budapest, Bozsik József Stadion
Solymosi Péter
5 697
A 24. forduló teljes nézőszáma: 15 803; meccsenkénti átlag: 2 634
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 24 13 6 5 49–20 +29 45
2. Budapest Honvéd 24 13 5 6 38–23 +15 44
3. Vasas FC 24 11 5 8 37–26 +11 38
4. Ferencvárosi TC 24 10 8 6 39–30 +9 38
5. Szombathelyi Haladás 24 10 5 9 32–33 –1 35
6. Paksi FC 24 8 10 6 28–26 +2 34
7. Mezőkövesd Zsóry FC 24 8 7 9 27–34 –7 31
8. Újpest FC 24 7 10 7 35–36 –1 31
9. Debreceni VSC 24 7 6 11 27–32 –5 27
10. MTK Budapest 24 6 8 10 18–28 –10 26
11. Diósgyőri VTK 24 7 3 14 29–48 –19 24
12. Gyirmót FC Győr 24 4 7 13 12–35 –23 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik