Kis Károly a szezon edzője, négy fehérvári az álomcsapatban

Vágólapra másolva!
2011.05.24. 19:16
null
Kis Károlynak, a paksiak vezetőedzőjének volt oka az ünneplésre ebben a szezonban (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Lezártuk tegnap meghirdetett szavazásunkat. Olvasóink szavazatai alapján a Csernyánszki Norbert – Csizmadia Csaba, Éger László, Lipták Zoltán, Lázár Pál – Czvitkovics Péter, Böde Dániel, Elek Ákos, Halmosi Péter – André Alves, André Schembri összeállítású együttes lett az év csapata a labdarúgó NB I 2010–2011-es szezonjában. A legjobb edzőnek a paksiakat irányító Kis Károlyt választották meg az NSO olvasói.

 

KAPUS

Kapusposzton három, már rutinosnak számító játékosra – Csernyánszki Norbertre, Szűcs Lajosra és Balajcza Szabolcsra –, és két, az NB I-ben tulajdonképpen első szezonját taposó szlovákiai magyar kapuvédőre, a Kecskemétben játszó Ribánszki Lászlóra és a Siófok bennmaradásában főszerepet játszó, korábban Győrben két élvonalbeli meccsen védő Molnár Péterre lehetett voksolni.

A SZEZON CSAPATA
Csernyánszki Norbert (Paks, 3235 szavazat) – Csizmadia Csaba (Ferencváros, 3611), Éger László (Paks, 4079), Lipták Zoltán (Videoton, 6265), Lázár Pál (Videoton, 5685) – Czvitkovics Péter (DVSC, 3472), Böde Dániel (Paks, 4496) Elek Ákos (Videoton, 4391), Halmosi Péter (Haladás, 3541) – André Alves (Videoton, 6612), André Schembri (Ferencváros, 4219)

A legtöbb szavazatot (3253-at) a Paksi FC játékosa, a 35 éves Csernyánszki Norbert kapta, aki a DVSC-vel négyszer volt bajnok, és talán maga sem gondolta volna, hogy a debreceni aranyérmek után a legjobb bajnoki helyezését a tolnaiakkal éri el. Csernyánszki 28 bajnokin védte a Paks kapuját ebben a szezonban, hét találkozót „shutouttal", vagyis kapott gól nélkül zárt, összesen 31 gólt kapott. Kiegyensúlyozott teljesítményével fontos szerepet játszott abban, hogy a Paks a második helyen fejezte be a bajnokságot. Játékát a Hivatásos Labdarúgók Szervezete is elismeri, ugyanis jelölték az év legjobb kapusa díjra.

Az NSO szavazásában Csernyánszki mögött Szűcs Lajos (Lombard Pápa, 2045 szavazat) a második, az őszi első Balajcza Szabolcs pedig (Újpest, 1579) a harmadik helyen végzett. Ribánszki lett a negyedik, Molnár Péter az ötödik.

HÁTVÉDEK

A védelembe a bajnokságban legkevesebb gólt kapó (29-et) Videotonból két játékost választottak be olvasóink az NSO válogatottjába. Lipták Zoltán 6265 vokssal az összes posztot tekintve a második legtöbb szavazatot kapta (André Alves mögött) és a Vidiből rajta kívül Lázár Pál került még az ősz válogatottjába 5686 szavazattal. Lázár a Videotonban jobbhátvédként szerepelt, de olvasóink összeállítása alapján a védelem bal oldalára került. (Az „álomcsapat" az abszolút szavazatszámok alapján áll össze, vagyis az a 11 játékos került be, aki a legtöbb voksot kapta, így fordulhat elő, hogy csapatunkban nem ugyanarra a posztra került mindegyik játékos, amelyen a szezon során szerepelt.)

A két fehérvári mellett Éger László (Paksi FC, 4079 szavazat) és Csizmadia Csaba (FTC, 3611) került be a védelembe. Lipták és Lázár helye aligha kérdőjelezhető meg, hiszen nemcsak a Videotonban, hanem a válogatottban is fontos szerepet játszanak. A 34 éves Éger biztos pontja volt a paksi hátsó alakzatnak, és nem mellékesen szerzett négy gólt (kettőt tizenegyesből lőtt, kettőt fejelt, illetve vétett egy öngólt is), adott két gólpasszt. A harmadik helyen záró Ferencvárosban a marosvásárhelyi születésű Csizmadia Csaba egy kivételével az összes bajnokin pályára lépett (a 16. fordulóban eltiltás miatt hiányzott), és mindegyik találkozót végigjátszotta. Csizmadia valamivel több mint 300 szavazattal előzte meg a védők rangsorában ötödik helyen záró, az álomcsapatból éppen kimaradó fehérvári Marko Andjicsot.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

A KORÁBBI SZEZONOK LEGJOBB CSAPATA

A középpályások közül a legtöbb voksot, a góllövőlistán André Alves mögött 15 góllal – André Schembrivel holtversenyben – második helyen záró, paksi Böde Dániel kapta (4496). A 24 éves Bödének ez volt az ötödik, és messze a legeredményesebb szezonja az NB I-ben. 15 gólja mellett öt gólpasszt is jegyzett a középpályás, aki már ősszel is bekerült a jelöltek közé, de akkor olvasóink még nem választották be a legjobbak közé. Az utolsó négy fordulóban szerzett hét gólja azonban alighanem a még kétkedőket is meggyőzte arról, hogy helye van az álomcsapatban.

Bödét korábbi és jelenlegi válogatott játékosok követik a sorban a középpályán. Az Egervári Sándor szövetségi kapitánynál is alapembernek számító szűrő, Elek Ákos (Videoton) végzett a második helyen a középpályán 4391 szavazattal, míg őt a télen Szombathelyre hazaszerződő, fél év alatt is meghatározó embernek számító, a Haladás tavaszi menetelésében főszerepet játszó Halmosi Péter (3541 szavazat) követi.

A negyedik középpályás, aki bekerült a csapatba Czvitkovics Péter, aki a 2007–2008-as szezon óta mindig bekerült az NSO olvasóinak álomcsapataiba – könnyen lehet, hogy idén utoljára, ugyanis a következő szezontól már a belga Kortrijkot erősíti.

A középpályán Gosztonyi András (Videoton, 3169 szavazat) végzett az ötödik helyen, az ősszel még a legjobbak közé kerülő cseh Marek Heinz (FTC, 2688 szavazat) lett a hatodik, a nyáron Palermóba szerződő Simon Ádám (Haladás, 1668 szavazat) pedig a hetedik – ők az NSO tizenegyébe már nem kerültek be.

CSATÁROK

A támadók versenyét az összes posztot tekintve is a legtöbb szavazatot kapó (6612-t), 24 találattal gólkirályi címet szerző brazil André Alves(Videoton)nyerte. Második helyen – akárcsak a góllövőlistán – a Ferencváros máltai támadója, André Schembri végzett (4219 szavazattal).

Az élvonalba tavasszal nyolc góllal berobbanó Lázár Bence (Újpest) 2227 szavazattal a harmadik lett a támadók között, így a negyedik helyen záró (2129 szavazattal), a válogatottba tavasszal visszakerülő kecskeméti Tököli Attilához hasonlóan nem került be olvasóink csapatába.

Érdekesség, hogy Schembrin és Alvesen kívül más légiós – ha a korábban 12 alkalommal a magyar válogatottban is szereplő Csizmadiát nem soroljuk a légiósok közé – nem került a csapatba, és az előző idényben is csak a támadók között, akkor Alves párja az azóta már magyar állampolgárságot szerző Nemanja Nikolics volt. Ez is jól mutatja az elmúlt években fokozódó hazai csatárínséget – egyre kevesebb az olyan magyar támadó, aki folyamatosan gólerős játékra, meghatározó teljesítményre képes.

Összegezve a szavazás eredményeit: megállapítható, hogy akárcsak tavaly, idén is a Videoton delegálja a legtöbb játékost az álomcsapatba, de míg egy éve az akkor ezüstérmes fehérvári csapatból hét labdarúgó került be az NSO csapatába, addig idén, az aranyérmes gárdából már csak négy futballistát szavaztak be olvasóink. A második Paksból hárman kerültek be; a harmadik Ferencvárosból ketten; a tavasszal menetelő, nyolcadikként záró Haladás Halmosi Péter; az ötödik helyen záró DVSC pedig az „örökös” álomcsapat-tag, Czvitkovics Péter révén képviselteti magát.

Az egy évvel ezelőtti álomcsapatból Czvitkovicson kívül Alves, Lipták és Elek (utóbbi akkor még balhátvédként) került be ismét a legjobbak közé, ez jelzi az említettek kiegyensúlyozott, több idényen keresztül is tartó jó teljesítményét.

EDZŐK

Az edzők versenyét 2010 tavaszán az akkor ezüstérmet szerző Videotont irányító Mezey György nyerte, aki az idén bajnok lett csapatával, olvasóinknál azonban ezúttal csak a harmadik helyen végzett.

A legtöbb voksot a paksi Kis Károly kapta, aki a szezon elején a biztos bennmaradás reményében vágott neki csapatával a szezonnak, amelyet végül ezüstéremmel zárt a Paksi FC, így nem meglepő az elismerés. Második Prukner László lett olvasóinknál, aki a Ferencvárossal elért harmadik helyének köszönhette eredményét.

A „szezon edzője” szavazás végeredménye
A „szezon edzője” szavazás végeredménye
Olvasóink csapata
Olvasóink csapata

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik