Hét fehérvári az NSO-olvasók csapatában

Vágólapra másolva!
2010.06.03. 16:14
null
Az olvasóink által megszavazott álomcsapatban Alves (balra) és Nikolics alkotja a csatársort (Fotó: Czagány Balázs)
Címkék
Egy hétig szavazhattak olvasóink a labdarúgó Soproni Liga elmúlt szezonjának legjobbjaira. Az idény csapatába hét fehérvári, két debreceni, egy ferencvárosi és egy zalaegerszegi labdarúgó került be. Olvasóink voksai alapján így fest a 2009–2010-es évad legjobb együttese: Megyeri – Bodnár, Lipták, Horváth G., Elek Á. – Nagy D., Farkas B., Czvitkovics, Illés Gy. – N. Nikolics, Alves. A szakvezetők között a Videotont irányító Mezey György kapta a legtöbb szavazatot.

KAPUSOK

A legjobb kapusok versenyében a ferencvárosi Megyeri Balázs győzött olvasóinknál, aki néhány száz szavazattal előzte meg a bajnokságban legkevesebb gólt kapó győri Szasa Sztevanovicsot.

A kapusok vetélkedése szakmai szempontból annyiban eltérő a többi poszttól, hogy esetükben a kapott gólok száma egyfajta mérőszám, amit olvasóink figyelembe is vesznek – erről tanúskodnak a különböző hozzászólások –, ugyanakkor ez a szám nem feltétlenül áll egyenes arányban a futballisták valós teljesítményével. Hiszen, amíg például a legkevesebbszer kapituláló Sztevanovicsnak több olyan meccse is volt, amelyeken nem volt dolga, addig a Nemzeti Sport osztályzatai szerint legjobbnak bizonyuló Szűcs Lajos 50 gólt kapott ugyan, de az ő bravúrjai nélkül aligha végzett volna 11. helyen az újonc Pápa.

A szezon legjobb kapusának megválasztott Megyeri 24 bajnokin 23 gólt kapott, és bár neki is volt több olyan meccse, amikor kevesebb dolga akadt, ez nem csökkenti az U20-as vb-bronzérmes (igaz az egyiptomi vb-n Gulácsi Péter mögött nem kapott szerepet) futballista érdemeit. Megyeri első élvonalbeli szezonjában rögtön alapemberré vált a Ferencvárosban, és ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az idény során a zöld-fehéreknél. Produkcióját csapata szurkolói is elismerik, hiszen a 20 éves kapust megválasztották a tavaszi idény legjobb fiatal játékosának.

HÁTVÉDEK

Az NSO szavazásán a védelemben a DVSC-vel bajnokságot nyerő Bodnár László nagy fölénnyel bizonyult a legjobbnak a jobb oldali hátvédek között, a hátsó alakzat többi posztját viszont kibérelték az ezüstérmes Videoton labdarúgói.

AZ NSO AJÁNLJA

A belső védők között Lipták Zoltán és Horváth Gábor is nagy szavazataránnyal győzött, a legjobb bal oldali védő címért azonban hatalmas „csatát vívott" Elek Ákos és Laczkó Zsolt, kettejük versenyfutását a fehérvári utánpótlás-válogatott futballista nyerte. A 21 éves Elek érdemeit növeli, hogy eredeti posztja középpályás (tegyük hozzá, hogy ugyanez igaz Laczkóra is), de a csapatát sújtó sérülések miatt egy sorral hátrébb került, azonban remekül helyt állt, fontos tagja volt Mezey György együttesének.

Érdekesség, hogy a bajnokságban legkevesebb gólt kapó Győrből (az ETO 18 gólt kapott, ennél kevesebb találatot egyik magyar csapat sem kapott az NB I-ben az elmúlt hatvan évben) egyetlen védő sem került be olvasóinknál a szezon legjobb együttesébe, sőt a bronzérmes kisalföldiek egyetlen játékost sem „delegálnak" az NSO-olvasók csapatába.

Fórumozóink a jelöltek közül hiányolták a ferencvárosi Djordje Tutoricsot, akire azért nem lehetett szavazni, mert csak tavasszal lépett pályára a Soproni Ligában (télen igazolták), ugyanezért nem került be például a jelöltek közé Leandro, aki ősszel a DVSC egyik legjobbja volt, de a téli szünetben Ciprusra szerződött.      

KÖZÉPPÁLYÁSOK

A középpálya jobb oldalán a fehérvári Nagy Dániel kapta a legtöbb voksot, aki elsősorban ősszel remekelt, tavasszal sokáig sérüléssel küzdött. Nagy mellett a Videotonból a védekező Farkas Balázs került be a középpályára a legjobbak közé.

Az összes posztot figyelembe véve a legnagyobb arányú győzelmet a támadó középpályás Czvitkovics Péter aratta (akárcsak tavaly), rá a szavazók 61 százaléka voksolt. Ez az eredmény is alátámasztja azokat a szakértői véleményeket, amelyek szerint a DVSC labdarúgója nem csak a saját posztján volt az idény legjobbja.

Czvitkovics egyébként egyedüliként a magyar mezőnyben az elmúlt két szezonban is bekerült olvasóink csapatába, ez mutatja megbízhatóságát, de nemcsak megbízható, hanem nagyon sokoldalú is. A 2007–2008-as szezonban még bal oldali középpályásként, egy évvel később jobb oldali középpályásként, ezúttal pedig támadó középpályásként került a legjobbak közé

Czvitkovics az elmúlt bajnoki idényben 28 meccsen 10 gólt szerzett és 17 gólpasszt adott.

Az év csapatába bekerült egy zalaegerszegi futballista is, Illés Gyula, aki 2009 telén az NB II-es Baktalórántházáról került Zalaegerszegre. A bal oldali középpályás alapemberré vált a ZTE-ben, főleg a tavaszi szezon első felében játszott igazán jól, több látványos gólt is szerzett, összesen 18 meccsen négy találatig jutott. Illés a KTE-től télen a DVSC-be szerződő Yannickot és a ferencvárosi Kulcsár Dávidot előzte meg nagy versenyben.

TÁMADÓK

Szavazásunkon a jelek szerint a Videoton szurkolói voltak a legaktívabbak, hiszen a hátvéd- és a középpályássor után a csatársort is megtöltötték fehérváriakkal. Persze a 18 góljával gólkirályi címig jutó szerb Nemanja Nikolics és a 15 találatával harmadik helyen végző brazil André Alves egyaránt rászolgált az elismerésre, mindketten sokat hozzátettek a Vidi meneteléséhez (igaz, Nikolics ősszel még Kaposváron játszott).

EDZŐK

Az edzők között is a Videoton, vagyis egész pontosan Mezey György lett a befutó, megelőzve Pintér Attilát (Győri ETO) és Herczeg Andrást (DVSC).

Ha csak az eredményeket nézzük, akkor a legnagyobb bravúrt egyértelműen a DVSC klubmenedzsere, Herczeg András hajtotta végre azzal, hogy három sorozatban is sikerre vezette csapatát (bajnokság, Magyar Kupa, Ligakupa), ráadásul a Bajnokok Ligájába is bevezette a hajdúságiakat.

Olvasóink azonban nem az eredményeket vették figyelembe, hanem azt az építő jellegű munkát, amit Mezey és Pintér végzett, hiszen mindkét szakember egy év alatt épített fel egy nagyon masszív, egységes csapatot.

A fehérvári szurkolóknak persze lehetne némi hiányérzetük. Csapatuk sokáig vezette a bajnokságot, és a téli nagybevásárlás után a Soproni Liga favoritjává vált, de végül egy 19 meccses veretlenségi szériát követően az utolsó hat meccséből hármat is elveszített, így az 1975–76-os szezon után másodszor nyert ezüstérmet, vagyis a drukkereknek továbbra is várniuk kell az első bajnoki címre.

Ennek ellenére szavazásunk végeredménye azt mutatja, a Videoton hívei, és a semleges szurkolók is elismerik a játékosok teljesítményét, hiszen összesen hét fehérvári labdarúgót választottak be az idény legjobb együttesébe.

A szavazások végeredményét itt olvashatja!

A SOPRONI LIGA 2009–2010-ES IDÉNYEK ÁLOMCSAPATA OLVASÓINK SZAVAZATAI ALAPJÁN
Megyeri – Bodnár, Lipták, Horváth G., Elek Á. – Nagy D., Farkas B., Czvitkovics, Illés Gy. – N. Nikolics, Alves. Edző: Mezey György
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik