THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.08.17 23:25

Itt és most – Thury Gábor jegyzete

 

 
Egygólos FTC-győzelem rengeteg kihagyott helyzettel

„Míg a bajnoki címvédő Ferencváros toronymagas esélyese a 2016–2017-es bajnokságnak, s Magyarországon mindent megnyert, a nemzetközi mezőnyben még nem bizonyított. Nagy lépés lenne, ha az együttes bekerülne a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de a közeljövő talán reálisabb terve az, ha a Fradi az Európa-liga csoportkörébe jut, s nem csupán egyszer-egyszer, hanem rendszeresen.”

Nem tévedés, ezt írtuk a Széljegyzetben 2016 nyarán, s még ezt is: „A Fradi utcahosszal bajnok lett. Persze az eredményt el kell ismerni, az ahhoz vezető munkát meg kell becsülni, de a nagy kérdés, hogy nemzetközi viszonylatban több lett-e általa a Ferencváros. Mert ennek a Fradinak ez a mérce.”

Idézet ugyancsak a Széljegyzetből, de már 2018 júliusából: „A Fradi évek óta újra és újra nekiveselkedik, hogy kijusson az európai porondra, ám a kísérletezés rendre kudarccal végződik. Ráadásul kénytelenek vagyunk beismerni, hogy a kiverhető ellenfelek száma egyre csökken.” Továbbá: „A Fradi évek óta úgy fut neki a bajnoki küzdelmeknek, hogy jókora pofont kap. (...) A csapat szemszögéből éppen azok a meccsek a legfontosabbak, amelyeket nem az NB I-ben játssza – csak nemzetközi mércével mérve könnyűnek találtatik.”

Az idei szerepléssel kapcsolatban az FTC-nek még van egy lehetősége, hogy kiharcolja az El csoportkörébe kerülést, tehát az előző mondat második felét megcáfolhatja az együttes a litván FK Sudava elleni továbbjutással. Talán jó előjel, hogy nem a tavalyi mumus, Maccabi Tel-Aviv az ellenfél...

A Kaposvár elleni 1–0-s hazai győzelemből nem lehet messzemenő következtetést levonni. A bajnoki címvédő győzte le az újoncot, ez papírforma, elvégre általában a kutya harapja meg a postást, és nem fordítva. De azt hiszem, a futballklub közelmúltbeli történéseinek ismeretében teljesen mindegy, hogyan kezdte az együttes a bajnokságot. Csütörtökön (majd a visszavágón) érkezik el az igazság pillanata. Ennek a Fradinak az a mérce, hogy bejut-e az El-csoportkörbe, vagy sem. Utóbbi esetben ismét csak bajnoki fordulók sora vezet oda, hogy a gárda jövőre kiléphessen a nemzetközi porondra. De akkor ismét eltelik egy év.

Ne kelljen már addig várni!

2020.06.02 21:12:49

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Oda lehet érni itthonról a csúcsra magyar futballedzőként.

2020.06.02 15:42:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A góllövőlista vezetője 9-es osztályzatot kapott. Az NS szerint Iványi Zoltán tévedett Diósgyőrben.

2020.06.01 21:21:35

Labdarúgó NB I VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Többször is egy fatörzs mögött megbújva toporgott…

2020.06.01 17:12:20

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A majd' hét év után búcsúzó tréner exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak: elképzelhetetlennek tartja az NB II-es Újpestet.