Itt a magyar Leicester? Letaszították a Fradit, döntik a rekordokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 13:56
null
A Vasas hátát nézheti az NB I (Fotó: Földi Imre)
A magyar sportban kis túlzással most minden a Vasasról szól. A riói olimpián a magyar csapat mind az öt aranyérmét az angyalföldi klub sportolói nyerték, a labdarúgócsapat pedig a Ferencváros szombati legyőzésével nyolc év után először vezeti pontelőnnyel a tabellát. Ezek után természetesen a szokásos, NB I-es, fordulós visszapillantónkban is a Vasas játssza a főszerepet.

A VASAS MEGTÖRTE A FRADI NAGY SZÉRIÁJÁT

A Ferencváros a 2015–2016-os szezon első fordulójától a 2016–2017-es évad 5. köréig, vagyis összesen 37 fordulón keresztül állt az NB I élén. A sorozatot a múlt szombaton a Vasas törte meg, amely 2–1-es Üllői úti győzelmével taszította le az első helyről a zöld-fehéreket, és két pont előnnyel a tabella élére ugrott.

Igaz, ebben a szezonban a 2. fordulóban egyszer már az élre került a Vasas, de akkor minden mutatóban holtversenyben állt az első helyen a Ferencvárossal (még ha az MLSZ adatbázisa a Vasast előrébb is sorolta a 2. forduló után), nem volt pontelőnye.

Böde Dánielék veresége azt is jelenti, hogy öt forduló elteltével már nincs veretlen csapat az élvonalban, míg egy évvel ezelőtt a 16. fordulóig kellett erre várni. Akkor is a Fradi húzta a legtovább – a tavalyi veretlenségi széria egy másik fővárosi csapattól, az MTK-tól elszenvedett 1–0-s idegenbeli fiaskóval zárult le. Az NB I-ben hazai pályán a Groupama Aréna 2014. augusztusi megnyitása óta bajnokin másodszor kapott ki otthon a Ferencváros, a Vasas előtt az Újpest nyert az Üllői úton 2015 decemberében.

Érdekesség továbbá, hogy 2015 novembere és 2016 augusztusa között a másik négy élvonalbeli, budapesti gárda (Honvéd, MTK, Újpest, Vasas) legalább egyszer megverte az NB I-ben a közben bajnokságot és Magyar Kupát is nyerő FTC-t. Míg a vidéki együttesek közül bajnoki meccsen ez csak a Debrecennek és a Videotonnak sikerült, a Magyar Kupában pedig még a Csákvárnak (és a Videotonnak).

A Vasas öt forduló alatt mind a négy nemzetközi kupaindulót, vagyis sorrendben az MTK-t, a DVSC-t, a Videotont és a Ferencvárost megverte. Csak az Újpesttől kapott ki – lehet, hogy azért, mert a lila-fehérek még el vannak tiltva a nemzetközi kupaindulástól?…

Ferencváros–Vasas 1–2

A VASAS NYOLC ÉV UTÁN ÚJRA AZ ÉLEN

A Vasas legutóbb a mostani szezonban, a 2. fordulót követően állt az NB I tabellájának élen, ám nem egyedül, hanem minden mutatóban holtversenyben a Ferencvárossal. Pontelőnnyel nyolc évvel ezelőtt, a 2008–2009-es idényben vezetett legutóbb az angyalföldi csapat, akkor ugyancsak az 5. forduló után állt az élen (Mészöly Géza irányításával), a Diósgyőr elleni 3–2-es hazai győzelem után.

Egy pont volt a csapat előnye a 2. DVSC-vel szemben, a következő fordulóban azonban kikapott a Vasas 1–0-ra a Haladás vendégeként, és visszacsúszott a 4. helyre. Az idényt a 10. helyen zárta. Arra egyébként még régebben, 17 évvel ezelőtt volt példa, hogy a Vasas ugyanúgy három győzelemmel kezdje a szezont az első osztályban, mint ezt az idényt. Az 1999–2000-es kiírásban az első három forduló három sikere után a szezont a Dunaferr és az MTK mögött a 3. helyen zárta az angyalföldi csapat.

További érdekesség, hogy 2008-ban, amikor a Vasas legutóbb vezette a tabellát, ugyancsak rendeztek olimpiát (Pekingben), amelyről akkor négy Vasas-sportoló, a vízilabda válogatott négy tagja (Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Varga Dániel és Varga Dénes) tért haza aranyéremmel. Akkor 2008. augusztus 22-én állt a tabella élére a Vasas, és két nappal később, 24-én volt vízilabda-válogatottunk döntője az Egyesült Államok ellen, a meccset 14–10-re nyertük meg. Most Szász Emese, Hosszú Katinka és Szilágyi Áron révén már van három olimpiai bajnoka (és összesen öt aranyérme) a klubnak, s a számuk akár nőhet is, hiszen hátra van még az ugyancsak a piros-kékeknél versenyző, birkózó Sastin Marianna és a férfi kajak négyesben szereplő Kugler Tamás versenye.

A VASAS 40 ÉV UTÁN LEHETNE ÚJRA BAJNOK, BUDAPEST ELŐRE TÖRT

Az is ritka jelenség mostanság, hogy négy fővárosi csapat áll az első négy helyen. A 2015–2016-os szezonban a 3. és a 4. forduló után előbb az FTC, Újpest, Honvéd, majd az FTC, Újpest, MTK trió volt dobogós. Arra azonban nem volt példa az elmúlt években, hogy négy budapesti gárda álljon az első négy helyen.

Az NB I végeredményét tekintve a jelenleg a tabella elején található Vasas, FTC, Honvéd, Újpest klasszikus négyes legutóbb az 1976–1977-es idényt zárta az első négy helyen. Akkor Vasas, Újpest, Ferencváros, Honvéd sorrendben – épp abban az évadban nyert legutóbb első osztályú bajnokságot a Vasas az élvonalban.

A VASAS A MAGYAR LEICESTER?

Persze, a Vasas végső győzelmére most még nem biztos, hogy érdemes fogadni. Vagy épp ellenkezőleg, most érdemes igazán. Jelenleg ugyanis a bukmékerek éppen úgy nem számolnak a Vasas végső sikerével, ahogy tavaly ilyenkor a Leicester angol bajnoki címe is a szürreális kategóriába tartozott. Aki mégis fogadott rá, hatalmasat kaszált vele.

A FORDULÓ ÁLOMCSAPATAI
AZ NS OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Nagy G. (Vasas) – S. Wils (Haladás), Vaskó (Vasas), Mohl (Újpest) – Németh M. (Haladás), Vogyicska (MTK), Bardhi (Újpest), Gazdag (Bp. Honvéd), Korozmán (MTK) – Balázs B. (Újpest), Eppel (Bp. Honvéd)
AZ INSTAT-INDEXEK ALAPJÁN*
Nagy G. (Vasas) 255 – Dilaver (FTC) 274, Lipták (DVTK) 289, Nalepa (FTC) 279, Mohl (Újpest) 277 – Gazdag (Honvéd) 275, Iszlai (Haladás) 287, Kovács L. (Haladás) 280 – Williams (Haladás) 283
Eppel (Honvéd) 351, Nagy D. (FTC) 272
*Az InStat-index az Instat statisztikai elemzőrendszer egy játékosra vonatkozó teljes teljesítménymutatója. Ez az összes megmozdulás indexe alapján jön ki, de a posztspecifikus mutatók súlyozottan szerepelnek a rendszerben (így például egy védőnél a párharcok, egy támadónál a kulcspasszok, lövések számítanak jobban). A csapat összteljesítménye viszont kevésbé van hatással az egyéni pontszámításra, így fordulhat elő, hogy a Vasastól vereséget szenvedő Ferencváros játékosai közül hárman is bekerültek az 5. forduló álomcsapatába.

Aztán egy másik párhuzam, hogy a Vasas egy szezonnal korábban újoncként ugyanúgy a bajnokság hajrájában tudta biztosítani bennmaradását, mint a Leicester a 2014–2015-ös idényen.

Továbbá a bajnoki címet megelőző esztendőben a Leicester szakvezetőt váltott, az angol Nigel Pearson helyét egy külföldi szakember, az olasz Claudio Ranieri vette át. A Vasasnál pedig ugyebár januárban a német Michael Oenning érkezett a korábban ideiglenesen kinevezett Simon Antal helyére.

A további párhuzamok keresésétől eltekintenénk, mert arra még mi sem jöttünk rá, hogyan lehetne a Fradi ellen győztes gólt szerző, de az NB I-ben 26 találkozón még csak hatszor eredményes Jevgenyij Pavlovból az angyalföldi Jamie Vardy, de az tény, a Vasas bajnoki címe a jelenlegi, kétpontos előnye ellenére óriási meglepetés lenne az NB I-ben. Ahogy a Leicester sikere a Premier League-ben…

Mindenesetre az angyalföldi mese szerdán a 3. helyen álló Honvéd elleni fővárosi rangadón íródhat tovább, de ahhoz persze Eppel Mártonnak is lesz néhány szava…

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK AZ 5. FORDULÓBÓL

„Mindenki tudja már, hogy Eppel a gólkirály." A hét szurkolói rigmusának is nevezhetjük a Honvéd-drukkerek dalát, amelyet először még az 1. fordulóban az Újpest ellen énekeltek (lásd a mellékelt videót). Az Eb-n az északírek tették híressé a „Freed from Desire” című szám szurkolói átiratát, a válogatottjuk cserejátékosáról szóló „Will Grigg’s on Fire”-t, a kispestiek pedig ugyanerre a dallamra éneklik, hogy „Mindenki tudja már, Eppel a gólkirály.” A nóta most, a Paks elleni újabb duplája után vált különösen érdekessé (két forduló, vagyis egy hét alatt négy gólt szerzett, mind a négyet tizenegyesből), hiszen a csatár immár egyedül vezeti öt találattal az NB I góllövőlistáját.

A hét „áldozata” Király Gábor, akinek a DVTK elleni meccsen az első félidőben egy rossz mozdulatot követően elmozdult a csípőízülete, ami után a szünetben cserét kért, Rózsa Dániel váltotta. Király, amióta tavaly nyáron visszatért a Haladásba, eddig minden meccset végigjátszott az NB I-ben. Hazatérése óta 3375 percet töltött a pályán, ezután kellett átadnia a helyét Rózsának. Azt még nem tudni, mennyit kell kihagynia Királynak a sérülés miatt.

A hét vendége Guzmics Richárd. A lengyel Wisla Kraków védője a helyszínen tekintette meg a Haladás Diósgyőr (3–1) elleni szombati bajnokiját Sopronban. A sajtóhírek szerint az olasz Pescarába tartó korábbi Haladás-futballista a DVTK elleni mérkőzésen drukkolt egykori csapatának. Emellett számtalan autogramot kiosztott és megannyi közös kép is készült vele.

A hét megszakadó negatív sorozata egyrészt az MTK-é, a DVSC-vel 1–1-et játszó kék-fehérek ugyanis sorozatban hét, szerzett gól nélküli meccs után találtak be a kapuba. Ehhez talán csak az ötmeccses eltiltását letöltő Torghelle Sándor visszatérésére volt szükség, még ha a gólt nem is ő, hanem Hrepka Ádám szerezte. A hazai meccseit Felcsúton játszó Videoton a harmadik mérkőzésén először nyert ideiglenes otthonában ebben az idényben.

Megszakadó pozitív sorozat és a hét debütálója. A DVSC kispadján az MTK ellen mutatkozott be az új, portugál vezetőedző, Leonel Pontes, aki első meccsén nem tudta folytatni a megbízott edzőként kettőből kettőt nyerő Herczeg András szériáját. Az MTK elleni döntetlenben szerepe volt annak is, hogy a Loki kapusa, Braniszlav Danilovics 737 perc után kapott ismét gólt, míg a fővárosi csapat 678 perc után talált be ismét a kapuba.

NB I, 2016–2017, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 13., SZOMBAT HELYSZÍN
NÉZŐSZÁMOK
Újpest–Gyirmót FC Győr 3–1
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion 3000*
Videoton–Mezőkövesd 2–0
Felcsút, Pancho Aréna 1539
Honvéd–Paks 3–1
Budapest, Bozsik József Stadion 1461
Haladás–DVTK 3–1
Sopron, Városi Stadion 1768
DVSC–MTK 1–1 Debrecen, Nagyerdei Stadion 4091
Ferencváros–Vasas 1–2 Budapest, Groupama Aréna 6843
*Becsült adat
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 5 4 1 8– 4 +4 12
2. Ferencvárosi TC 5 3 1 1 11– 5 +6 10
3. Budapest Honvéd 5 3 1 1 9– 3 +6 10
4. Újpest FC 5 3 2 6– 5 +1 9
5. Debreceni VSC 5 2 2 1 8– 5 +3 8
6. Szombathelyi Haladás 5 2 2 1 8– 6 +2 8
7. Videoton FC 5 2 1 2 9– 5 +4 7
8. Diósgyőri VTK 5 2 3 7–14 –7 6
9. Mezőkövesd Zsóry FC 5 1 2 2 4– 6 –2 5
10. Paksi FC 5 3 2 3– 6 –3 3
11. MTK Budapest 5 2 3 1– 5 –4 2
12. Gyirmót FC Győr 5 2 3 3–13 –10 2
NB I, 2016–2017, 6. FORDULÓ
AUGUSZTUS 16., KEDD
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00 óra: MTK–Videoton (Tv: M5)
Dunaújváros, Dunaújvárosi Stadion Pintér Csaba
AUGUSZTUS 17., SZERDA
18.00: DVSC–Haladás (Tv: M5)
Debrecen, Nagyerdei Stadion Erdős József
19.00: Mezőkövesd–Újpest
Mezőkövesd, Városi Stadion Berke Balázs
19.00: Gyirmót FC Győr–Ferencváros Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion Szőts Gergely
19.00: Vasas–Honvéd Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Andó-Szabó Sándor
19.00: Paks–DVTK
Paks, Paksi StadionIványi Zoltán
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik