Idén két „magyar” lőtt gólt a Vidiben: Suljic és Vinícius

Vágólapra másolva!
2017.05.01. 15:02
null
A Videoton légiósai már az Újpest elleni, első tavaszi fordulóban is megszórták magukat, és azóta is tartják jó formájukat <br />(Fotó: NS-archív)
A labdarúgó NB I 29. fordulójára visszatekintő, szokásos hét eleji cikkünkben fókuszban a Videoton és a Ferencváros gólszerzői. A Fradihoz jöhet bárki, úgy tűnik, a mostani idényben is Böde lesz a házi gólkirály, míg a Vidinél továbbra is az „ics” végű játékosok viszik a prímet. A hét jelenetei között természetesen felidézzük Eppel Márton meg nem adott találatait, a Lipták Zoltán–Kassai Viktor-affért és a mezőkövesdi Molnár Gábor óriási edzőfektető ziccerét is.

A VIDEOTON ÉS AZ „ICSEK

A Videoton a 29. fordulóban Marko Scsepovics és Anel Hadzic góljával (illetve Mészáros Norbert öngóljával) győzte le a DVSC-t. A Vidiben április 1. óta, vagyis az elmúlt hat fordulóban (az öngólokat nem számolva) csak „ics végződésű délszláv játékos szerzett gólt. Az utolsó nem „ics” Paulo Vinícius volt, aki március 11-én, egy nappal az után talált be, hogy magyar állampolgár lett.

Rajta kívül 2017-ben csak Stopira volt eredményes a nem délszláv játékosok közül. A Vidi 16 idei bajnoki góljából 12-t vállalt a Marko Scsepovics (5), Anel Hadzic, Danko Lazovics, Asmir Suljic (2-2), Mirko Maric (1) tengely (a felsoroltakon kívül volt két öngól is).

A legutóbbi magyarországi születésű gólszerzője a Videotonnak még novemberben Feczesin Róbert volt, aki télen távozott. Igaz, így is volt két magyar állampolgárságú Vidi-játékos, aki 2017-ben betalált, Vinícius mellett az állampolgárságot vele együtt megszerző Asmir Suljic.

Videoton FC–Debreceni VSC 3–2

MINDEN ÉVBEN HOZNAK VALAKIT, DE MINDIG BÖDE A (HÁZI GÓL)KIRÁLY – A HÉT EMBERE

„Minden évben hoznak támadót, aztán mindig én játszom Böde Dániel két évvel ezelőtti, az NSO Tv-nek adott nyilatkozta már-már szállóigévé vált, sokszor idézték már azóta. A mondatot most akár így is átalakíthatnánk: „minden évben hoznak valakit, aztán mindig én leszek a házi gólkirály”.

Böde a hétvégén két gólt szerzett a Mezőkövesd ellen – a szezonban harmadszor duplázott –, ezzel 11 találattal áll, az NB I góllövőlistáján pedig már csak egy találattal van lemaradva a vezető Eppel Márton (Honvéd), Marko Scsepovics (Videoton) kettőstől. (Érdekesség, hogy a góllövőlista élmezőnyéből a 29. fordulóban Böde mellett Scsepovics és az újpesti Enisz Bardi is betalált, ahogy Eppel is, csak éppen utóbbit kétszer is megfosztották a góltól.) Így még arra is reális esély mutatkozik, hogy Böde az előző idény után, amikor 17 góllal zárt az élen, megvédje a címét, ahogy ez páratlan években lenni szokott mostanság, 2013-ban ugyanis Adamo Coulibaly, 2015-ben pedig Nikolics Nemanja védte meg a címét.

A házi góllövőlistát azonban már három góllal vezeti Böde a nyolc-nyolc gólos Marco Djuricin és Gera Zoltán előtt. Pedig a szezon első felében még úgy tűnt, a nyáron szerződtetett Djuricin hosszú idő után elveheti a házi gólkirályi címet Bödétől, ám az osztrák ebben a naptári évben még nem szerzett gólt az NB I-ben (bajnokin november 26. óta gólképtelen), és már nem is számít alapembernek, az elmúlt hét fordulóban egy meccset sem játszott végig, és csak egyszer kezdett. Reálisan nézve most – az előző két fordulóban négy gólt szerző – Gerának lehet erre esélye, de mivel nem csatárként szerepel, meglepő lenne, ha befogná vagy megelőzné Bödét, azzal együtt, hogy 2014-es hazaszerződése óta a legeredményesebb idényét produkálja az NB I-ben.

Ferencváros–Mezőkövesd 3–1

Böde 2012-ben szerződött a Ferencvárosba, azóta minden bajnoki idény végén ő zárt a házi góllövőlista élén. Úgy, hogy a 2. helyen mindig egy légiósszerzemény végzett (2016: Stanislav Sesták, 9 gól; 2015: Benjamin Lauth, 6 gól; 2014: Leonardo, 5 gól; 2013: Julian Jenner, 5 gól – utóbbi többekkel holtversenyben lett második).

Böde ferencvárosi pályafutása során kétszer jutott el 17 találatig, viszont mindig szerzett legalább 11 gólt, amióta a Fradiban szerepel. Ellenben ugyanezen időszak alatt rajta kívül senki sem jegyzett még csak tíz gólt sem az FTC-ben. Böde előtt az utolsó ferencvárosi, aki tíznél több góllal zárt egy NB I-es idényt a máltai André Schembri volt, aki 2010–2011-ben 15 gólt jegyzett.



A HÉT LEGVITATOTTABB JÁTÉKVEZETŐI ÍTÉLETE

A képeken jól látszik, hogy Eppel első és második 11-esénél is beszaladnak a tizenhatoson belülre, már a lövés előtt
A képeken jól látszik, hogy Eppel első és második 11-esénél is beszaladnak a tizenhatoson belülre, már a lövés előtt

A labdarúgó NB I 28. fordulója után éppen a Gyirmót–FTC meccs kapcsán hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a hazaiak kihagyott tizenegyesénél, már a lövés előtt többen beléptek a tizenhatoson belülre, ami szabálytalan, de Vad II István játékvezető nem rúgatta újra a büntetőt.

A Honvéd–Gyirmót találkozón Szőts Gergely nem volt szívbajos. A megbetegedő Karakó Ferenc helyére beugró bíró előbb veszélyes játék miatt érvénytelenített egy Eppel-gólt, majd bő egy perc múlva újrarúgatta a kispesti csatár elsőre értékesített tizenegyesét, mert már a lövés pillanatában többen beléptek a tizenhatoson belülre.

A 35 éves játékvezető megítélésünk szerint a fenti esetekben helyes döntést hozott, viszont nem volt következetes, mert a felvételeken jól látszik, hogy Eppel második büntetőjénél is ketten (egy gyirmóti és egy kispesti játékos) befutottak a tizenhatoson belülre, tehát harmadszorra is el kellett volna végeztetni a büntetőt.

Eppel Márton meg nem adott találatai

EGYÉB LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét cseréje. Az MTK csatára, Hrepka Ádám a 84. percben csereként állt be volt klubja, az Újpest ellen, hogy aztán a 90. percben szerzett góllal eldöntse a meccset. A szegedi születésű, a Tisza Volánból 14 évesen Újpestre szerződő, korosztálya egyik nagy tehetségének tartott csatár – aki a 2002–2003-as szezonban U17-es bajnokságot nyert az Újpesttel, és 16 góljával Demjén Gábor (22) és Feczesin Róbert (18) mögött harmadik lett a lila-fehérek házi góllövőlistáján – aztán sohasem lépett pályára az Újpestben élvonalbeli bajnokin, 2004-ben átigazolt az MTK-hoz, és a lila-fehérekkel már csak ellenfélként találkozott. Nem is kevésszer. Bajnoki mérkőzésen 16-szer lépett pályára az Újpest ellen, az MTK, a Honvéd és a Paks labdarúgójaként is betalált a lilák kapujába, összesen immár nyolc gólt jegyez ellenük.

A hét gólja és a hét csapata. A DVTK–Vasas meccset eldöntő Makrai Gábor-találatot választottuk a legszebbnek. A diósgyőri csatár bal oldalról cselezett befelé, két ember mellett elvitte a labdát, majd a harmadik érkező védő lába alatt kilőtte a hosszú alsó sarkot. A győzelmet emberhátrányban kiharcoló DVTK-t pedig a hét csapatának választottuk meg.

Diósgyőri VTK–Vasas 2–1

A hét vitája. A találkozó 74. percében, 1–1-es állásnál emberhátrányba kerültek a diósgyőriek, miután Kassai Viktor úgy látta, Lipták Zoltán megütötte ellenfelét, ezért felmutatta neki a piros lapot. Fogalmazzunk úgy, a DVTK védője nem értett egyet az ítélettel, aminek hangot is adott – ha a társai nem fogják le, Lipták talán fel is dönti a FIFA-bírót.

A hét majdnem gólja. A kispesti Zsótér Donát a Gyirmót ellen jó hatvan méterről vette célba az üresen maradt gyirmóti kaput, a labda centikkel ment a bal kapufa mellé.

A hét megszakadó sorozata. A 21 éves kispesti Gazdag Dániel 28 egymást követő bajnoki után először nem volt kezdő az NB I-ben, a Gyirmót ellen a 62. percben Koszta Márk helyére állt be.

A hét kihagyott helyzete és a sovány vigasz. A hétközi Vasas–Mezőkövesd (2–0) Magyar Kupa-elődöntőben a vendégek támadója, Molnár Gábor két lépésről nem tudott a kapuba találni, a helyzet láttán edzője, Tomiszlav Szivics földre vágta magát. Sovány vigasz lehet Molnárnak, hogy az FTC elleni, 3–1-es vereség alkalmával nehezebb helyzetből gólt szerzett.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG AZ M4SPORT.HU VIDEÓJÁT!
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG AZ M4SPORT.HU VIDEÓJÁT!
NB I, 2016–2017, 29. FORDULÓ
ÁPRILIS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Ferencváros–Mezőkövesd 3–1
Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs
Újpest FC–MTK Budapest 1–2
Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
Diósgyőri VTK–Vasas 2–1
Mezőkövesd, Városi StadionKassai Viktor
Bp. Honvéd–Gyirmót FC Győr 1–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Szőts Gergely
Haladás–Paksi FC 2–0
Sopron, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
Videoton FC–Debreceni VSC 3–2 Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 29 16 5 8 42–26 +16 53
2. Videoton FC 29 15 8 6 56–26 +30 53
3. Vasas FC 29 14 5 10 45–33 +12 47
4. Ferencvárosi TC 29 12 9 8 48–39 +9 45
5. Szombathelyi Haladás 29 12 6 11 38–38 0 42
6. Újpest FC 29 9 12 8 45–44 +1 39
7. Paksi FC 29 9 11 9 32–33 –1 38
8. Mezőkövesd Zsóry FC 29 9 8 12 32–44 –12 35
9. MTK Budapest 29 8 11 10 23–30 –7 35
10. Diósgyőri VTK 29 10 4 15 35–52 –17 34
11. Debreceni VSC 29 9 7 13 36–40 –4 34
12. Gyirmót FC Győr 29 4 8 17 17–44 –27 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik