Horváth Ferenc: Hiányzott a Hitchcock-filmekből megszokott vér

Vágólapra másolva!
2018.10.07. 13:57
null
A Haladás szurkolói üzentek a csapatnak, úgy vélik, a játékosok és a vezetők nem úgy képviselik a 100 éves klubot, ahogy elvárható lenne (Fotó: Kovács Anikó)<br />
A labdarúgó NB I 10. fordulójának szombati meccsei után már jelentkeztünk a Ferencváros–DVSC (2–2) találkozó mestermérlegeivel, most lássuk a több értékelést is.

 

ÚJPEST–PUSKÁS AKADÉMIA 2–0

NEBOJSA VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője

– A két gól mellett sok lehetőségük volt. Sima meccs volt?
– Jól játszottunk, kontrolláltuk a mérkőzést. Az ellenfélnél sok a jó játékos, mégis kihúztuk a méregfogukat. Agresszívek is voltunk végre, nem adtunk nekik területet. Kellően gyorsak is voltunk, a széleken jól fejlődtünk fel.

– Sokat kellett beszélgetnie a játékosaival a vesztes derbit követően?
– Nem beszéltem sokat nekik a derbiről. Pontosan tudták, hogy az számunkra pocsék mérkőzés volt. A gondolkodásukon kell változtatniuk, helyre kellett tennem őket, mondtam nekik, hogy gyorsan álljunk talpra és harcoljunk. Megtették, amit kértem tőlük. Sőt, többet is. Számunkra a vesztes rangadó után ez egy tökéletes meccs volt.

– Novothny Soma a tizedik fordulóban megszerezte az első gólját. Nagyon várta már a pillanatot?

– Nem bántam, az biztos... Nehéz időszakon van túl, nagy volt a nyomás rajta, nagyon remélem, hogy ezzel most lekerül a válláról a teher. Nagy harcos, tudtam, hogy előbb-utóbb jön ez a gól. Bízom benne, hogy ezt most követi a többi.

BENCZÉS MIKLÓS, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Láthatóan nem tudtak mit kezdeni a villámgyors Obinna Nwobodóval. Ez jelentette a két csapat közti különbséget ezen a napon?
– Az Újpest szélsőjátéka erős, mindkét oldalon veszélyesek volt, de nem erre fognám a vereségünket. Az első gólnál mi vesztettük el rossz helyen és rosszkor a labdát, rendezetlenek voltak a soraink, s így jöhettek ránk a hazaiak.

– Idegenben nem megy a csapatnak. Mi lehet az oka?
– Tény, ezt meg kellene fejteni. Jó passzban érkeztünk a Megyeri útra, ám tudtuk, hogy az Újpest szervezett együttes, és el kell ismerni, a hazaiak hatékonyan kioltották a játékunkat. A saját labdarúgóinktól remélek többet, hiszen nem az ellenfélre kell várni, hogy hibázzon. A korábbi pozitív hozzáállásunk nem volt meg, most fejetlenebbül futballoztunk. Két játékosunk nyújtott jó teljesítményt, és ez kevés.

– Elárulja, kikre gondol?
– Persze, miért ne?! Bacsana Arabuli és Osváth Attila teljesített jól. A középpályásjátékunk sokkal gyengébb volt, mint korábban. Sok volt a hátrafelé irányított passz és kevés az oldalváltás, hiába készültünk ezekre. Ami engem meglepett, hogy rengeteg technikai hibával játszottunk, ez korábban nem volt ránk jellemző.

BP. HONVÉD–DVTK 1–0

SUPKA ATTILA, Bp. Honvéd vezetőedzője


– Egymást követő három mérkőzésen gólt sem szereztek, ezek után különösen fontos lehetett a győzelem.

– A statisztika nem hízelgő, de kicsit másképp láttuk a dolgokat. Újpesten a döntetlen elfogadható eredmény, a Ferencváros ellen jó játékot nyújtottunk, egyedül a Puskás Akadémia elleni teljesítményünk nézett ki nagyon rosszul. Nem voltunk tehát krízisben, viszont tudtuk, kulcsfontosságú, hogy nyerjünk. Tisztában voltunk vele, hogy türelemre lesz szükségünk, mert szervezett, a fegyelmezett védekezésből jól kontrázó csapat lesz az ellenfelünk.

– Az első félidőben mégis úgy tűnt, hogy ezúttal is bajban vannak a gólszerzéssel.

– Valóban hiányzott a játékunkból a dinamika, kevés volt a mélységi beindulás. Nem tagadom, a szünetben kissé megemeltem a hangomat, és a második félidő már sokkal jobb volt. Iramot váltottunk, jobb volt a tempó, és több helyzetet alakítottunk ki.

– Megtalálta az ideális támadósort?
– Furcsa dolog: amíg csak Danilo volt igazi center a keretben, jöttek a gólok, aztán érkezett David N'Gog, Tischler Patrik – és jöttek a szerzett gól nélküli meccseink. Sokat gyakoroltunk, hogy megtaláljuk azt a két játékost, akivel a leghatékonyabbak lehetünk az ellenfél kapuja előtt.

FERNANDO FERNÁNDEZ, a DVTK vezetőedzője

– Újabb vereség...

– Azt gondoltuk, mindkét csapatnak nehéz mérkőzés lesz a szombati, és ez be is jött. A Honvédnak nagyon jó időszakai voltak korábban, mégis kiegyensúlyozott, szoros mérkőzést játszottunk ellene, de az ellenfél pontosabb volt, s ez döntött.

– Nézze el az iróniát: elégedett együttese játékával?
– Nyilvánvalóan nem. De ha ennyi bajnokin ilyen kevés gólt szerzel, az nem csak a csatárok felelőssége. Az egész csapat hibás azért, hogy ilyen gyengék vagyunk elöl. Összetett probléma ez, és nagyon sokat dolgozunk, hogy előrelépjünk. Sokszor hiányzik a pontosság, az élesség, és kevés az állandóság a futballunkban.

– Mennyire viseli meg mentálisan a gárdát, hogy egymást követik a rossz eredmények?
– Sajnos ennek kezelésében van már tapasztalatunk, hiszen pengeélen táncoltunk a tavasz végén is. Sok minden nem működik, a csatárok keveset segítenek a védekezésben, a fedezetek nem támogatják kellően az ékeket, szóval bonyolult problémák ezek. De profi stábbal dolgozunk, mindenki tudja, hogy mi a feladata. Tudtuk, hogy az élvonalbeli tagság megőrzése a legfontosabb célunk, ehhez pedig nagyon hosszú harcot kell megvívnunk.

MEZŐKÖVESD–HALADÁS 2–0

HORVÁTH FERENC, Haladás vezetőedzője

– Nem ezt várta a csapatától...
– Többet reméltem, bíztam a pontszerzésben, erre azonban még várni kell. Az első félidő egyáltalán nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, hiányzott a Hitchcock-filmekből megszokott vér, márpedig enélkül képtelenség eredményesen szerepelni.

– Az első negyvenöt percben a tüzet, az elszántságot és az akaratot is hiányoltuk a labdarúgóiból, ráadásul egyetlen, kaput eltaláló lövésük sem volt. Mit szól ehhez?

– Említettem, hogy én sem voltam elégedett az első félidei produkcióval, ugyanakkor szeretném megvédeni a játékosaimat, akik rendkívül görcsösen futballoztak.

– Két mérkőzésen egyetlen pontot sem szereztek. Mi hozhat változást?
– A legfontosabb, hogy a játékosoknak el kell hinniük, képesek jól futballozni és eredményesen szerepelni. Ugyanakkor meg kell érteniük, hogy a jelenkor labdarúgásában a jó értelemben vett agresszivitás nélkülözhetetlen. Csak céltudatosan lehet helytállni.

KUTTOR ATTILA, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Elégedett a csapatával?

– Rendkívül fontos pontokat szereztünk, így természetesen örülök. Az első félidőben már el kellett volna döntenünk a találkozót, ugyanis holtbiztos helyzeteink voltak. Mindenesetre megharcoltunk a győzelemért, hátra azonban nem dőlhetünk, dolgozunk tovább, és szeretnénk fejlődni.

– Ilyen eredményre számított?
– Győzni szerettünk volna, ez sikerült, így nem lehet bennem hiányérzet. A mérkőzésnek voltak olyan szakaszai, amikor az ellenfelünk veszélyeztetett, ám nem kaptunk gólt, és ez döntő volt. Nehéz, verejtékes csatán vagyunk túl, van okunk a derűre.

– Szünet után szándékosan adták át a kezdeményezést az ellenfelüknek?
– Szó sincs erről, a vasiak nekibátorodtak, és mindent elkövettek az egyenlítés érdekében. Tudom, hogy az egygólos előny veszélyes eredmény, mert könnyen fordulhat a kocka. A Haladás nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, de jól védekeztünk, és ez a fontos.

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD 4–1

CSERTŐI AURÉL, a Paks vezetőedzője

– Hozták a papírformát, biztosan tartották otthon a bajnoki pontokat az újonc ellenében.
– Jól kezdtük a mérkőzést, viszonylag hamar kétgólos előnyt szereztünk, később azonban ráültünk az eredményre. Nincs ezzel probléma, ilyen esetben ugyanakkor pontosabban kell végigjátszani a kontratámadásokat.

– Noha már a félidőben két góllal vezetett a csapata, a lelátóról úgy tűnt, a második játékrészt nem tudta nyugodtan szemlélni. Mi volt ennek az oka?
– Semmi különös, csak nagyon akartam nyerni, jobban örültem volna, ha már előbb megszerezzük a negyedik gólunkat. Pánikolni azért nem kellett, hiszen nálunk volt az előny, és a végén még sikerült is növelni.

– Amikor az elmúlt héten nyertek Szombathelyen, azt mondta, akkor lesz kerek a történet, ha legközelebb odahaza is megszerzik a három pontot. Szóval most kerek a világ?
– Ha nyersz, akkor mindig kerek.

DAJKA LÁSZLÓ, a Kisvárda vezetőedzője

– Ennyi volt a mérkőzésben?
– A játékunkkal elégedett is lehetnék, sajnos súlyos egyéni hibák és az összpontosítás hiánya miatt a Paks hamar eldöntötte a párharcot. Egy olyan kis csapat, mint a Kisvárda, nem követhet el ennyi hibát, ilyen gólokat még alacsonyabb osztályban sem szabad kapni.

– Mit gondol, ha Bohdan Melnik három egynél nem hagyja ki a nagy helyzetét, lett volna esélyük a pontszerzésre?
– Mindenképpen. Úgy tűnik, szoknunk kell még az élvonal légkörét, hiszen ha idegenben van három-négy lehetőséged, abból egynél többet kell értékesíteni.

– Csak fellángolás volt az a négy mérkőzés, amikor sorozatban nem kapott ki a Kisvárda?
– Egyelőre úgy tűnik, igen. De próbálunk úgy dolgozni, hogy ezt megcáfoljuk. Debrecenben nem voltunk megfelelő állapotban, Pakson viszont méltó ellenfelei voltunk a hazaiaknak.

NB I, 2018–2019, 10. FORDULÓ
OKTÓBER 6., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK 1–0
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Szőts Gergely
2069
Újpest FC–Puskás Akadémia 2–0
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
1799
Mezőkövesd–Haladás 2–0Mezőkövesd,
Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
2168
Paksi FC–Kisvárda 4–1
Paks,
Városi Stadion
Radványi Ádám600
Ferencváros–Debreceni VSC 2–2
Budapest,
Groupama Aréna
Iványi Zoltán
8911
OKTÓBER 7., VASÁRNAP
18.00: Mol Vidi FC–MTK Budapest
(Tv: M4 Sport)
Felcsút,
Pancho Aréna
Kassai Viktor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik