Hogyan éleszthető újra a pécsi futball? Dárdai szerepet kaphat?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.01. 18:12
null
Dárdai Pál nevével fémjelzett akadémia indulhat Pécsen (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Pénteken eltemették a pécsi futballt, de máris elkezdődött a munka a labdarúgás újjáélesztésén. Sok a kérdőjel, de javaslatokban nincs hiány, még Dárdai Pál neve is előkerült.

Az NB I-es licencétől megfosztott Pécsi MFC-nek nincs NB III-as engedélye sem, ennek igénylésére keddig van lehetőség a másodfokú licencadó bizottságnál. Csakhogy egyelőre a PMFC Matyi Dezsőhöz köthető, a labdarúgás újjáélesztésén dolgozó önkormányzat viszont hétfőn újra megerősítettre, hogy a jövőben az üzletember nélkül képzeli el a város NB I-es csapatát.

Páva Zsolt pécsi polgármester hétfőn tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a város célja, hogy legyen egy pécsi csapat az NB I-ben a lehető legrövidebb időn belül, de ezt a pályán kell kiharcolni, és nem a zöld asztal mellett. A polgármester azt is elmondta, hogy felkérte Matyi Dezsőt, mondjon le a PMFC-stadion és a kovácstelepi edzőközpont 50 éves bérleti szerződéséről.

Ha a PMFC-terv meghiúsul, a jelenleg az NB III Középcsoportjának második helyén álló Kozármislennyel fuzionálhat a pécsi futball . Ám még itt is sok a kérdőjel (például, hogy az NB II-ben vagy az NB III-ban történhetne-e meg a fúzió). A kozármislenyiek előtt még minimális esély mutatkozik az NB II-be jutásra, ez azonban attól függ, hogyan dönt az MLSZ az első és másodosztály létszámáról, a kiesők és feljutók kilétéről. A Kozármislenynek mindenesetre van NB II-es licence, ami javít az esélyein.

Más kérdés, hogy ha a Kozármisleny Pécsre költözik, milyen futballt látnak a szomszéd városban?

A másik lehetőség a megyei I. osztályú Pécsi VSK felkarolása, és a város első számú csapatává tétele.

Az első csapat jövője mellett fontos kérdés az utánpótláscsapatok sorsa. Páva Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, sportiskolájának foci szekciója szívesen látja azokat a futballistapalántákat, akik nem érzi biztonságban a jövőjüket a PMFC-ben. Felajánlják a lehetőséget, senkit nem akarnak azonban elcsábítani. Ha sokan jelentkeznek, akkor az állás nélkül maradó edzőket is átveszik, lenne rá forrás is.

Az NSO értesülései szerint egy akadémia indítása is lehetséges, amelyben Dárdai Pál is szerepet kapna. Ez a terv még gyerekcipőben jár, de ha megvalósul id. Dárdai Pál, illetve a szövetségi kapitány korábbi pécsi csapattársai is szerepet kaphatnak. A Hertha vezetőedzője a munkában nem venne részt, viszont hiteles személy, aki mögé felsorakozhatna az önkormányzat és több támogató is, így megszületne a régóta várt összefogás a pécsi labdarúgásban.

Sokat tehet a pécsi labdarúgás újjáélesztéséért Bánki Erik, az MLSZ baranyai illetőségű fideszes elnökségi tagja is.

Az kérdéses, mik Matyi Dezső szándékai, keddre várható tőle bejelentés. Ezt követően a hét második felében, illetve a következő hetekben tisztul a kép.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik