Herczeg András: Nehéz ilyenkor bármit is mondani...

Vágólapra másolva!
2017.07.26. 09:23
null
Herczeg Andrásnak ismét nehéz helyzetből kell kivezetnie a Lokit (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Ezt megelőzően 17 évvel ezelőtt rajtolt két vereséggel a Debreceni VSC, a csapat vezetőedzője, Herczeg András úgy látja, most nagyobbat kell küzdeni, mint a legutóbbi idényben, amikor az utolsó fordulóban sikerült kiharcolni a bennmaradást.

 

Biztos, hogy nem erre számítottak Debrecenben. Két fordulót követően egyedüli csapatként a DVSC-nek nincs pontja a labdarúgó NB I-ben, így sereghajtóként várja a szombati, Paks elleni idegenbeli mérkőzést.

Noha Herczeg András személyében a klub történetének legsikeresebb edzője ül a kispadon, az együttes előbb hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a Mezőkövesdtől, majd Sopronban kapott ki 1–0-ra a Haladástól, és bár talán korai kongatni a vészharangot, nagyon úgy tűnik, csakúgy, mint egy évvel korábban, ismét nehéz idénye lesz a Lokinak. Aki azt mondja, két vereség miatt nem szükséges világvége-hangulatot vizionálni, annak nem árt tudnia: hasonlóan rosszul (azaz két vereséggel) legutóbb 17 esztendővel ezelőtt, a 2000–2001-es bajnokságban rajtolt a DVSC.

Akkor a bajnoki nyitányon az MTK otthonában szenvedett 2–1-es vereséget a Komjáti András által irányított csapat, majd Újpesten futott bele méretes, 8–3-as zakóba, s bár a 3. fordulóban a Pécs 2–0-s legyőzésével megszerezte első pontjait, az idény közben tizenkét csapatosra csökkentett bajnokságban a 11. – kiesést jelentő – helyen végzett, s csak azért nem zuhant ki az élvonalból, mert az NB I B Keleti csoportjának első helyezettje, a BKV Előre nem vállalta az első osztályú indulást…

„Két vereséggel kezdtük a bajnokságot, nehéz ilyenkor bármit is mondani, de tagadhatatlan, ennél azért többet reméltünk – mondta a kedd délutáni gyakorlás előtt Herczeg András, a debreceniek vezetőedzője. – Nagyon fontos lett volna hazai pályán győzelemmel indítani, és bár a Mezőkövesd nagyon jól futballozott ellenünk, azért volt lehetőségünk arra, hogy a magunk javára döntsük el a párharcot. Egy félidőt emberelőnyben játszhattunk, ezt azért illett volna kihasználnunk. Aztán Sopronban már a harmadik percben hátrányba kerültünk a Haladással szemben, a kapott gól sok mindent felülírt, és hiába mozgósítottunk nagy energiát az egyenlítés érdekében, nem jártunk sikerrel. Látni kell, a klub a múlt idényben sem volt könnyű helyzetben, de most talán még annál is nehezebb.”

A DVSC az előző szezonban is csak az utolsó fordulóban harcolta ki a bennmaradását (a beugró Herczeg Andrással a kispadon), ami legalábbis jelezte, a játékoskeret alapos erősítésre szorul.

Csakhogy… Bár kétségtelenül szimpatikus elgondolás, hogy a vezetők saját nevelésű fiatalokra alapozva képzelik el a jövőt, nem ártana minőséget is igazolni vagy legalábbis megtartani.

A tavalyi alapemberek közül Braniszlav Danilovics, Osváth Attila és Dusan Brkovics nincs már a klubnál, azaz a keret nem erősödött, sokkal inkább gyengült. Ahogy már említettük, szombaton Pakson játszik a Loki, aztán a Ferencvárost fogadja, majd a Videotonhoz utazik, és bizony nagyon könnyen olyan hátrányba kerülhet, amiből nagyon nehéz visszakapaszkodni. Ha egyáltalán sikerül…

„A felkészülési meccseink jól sikerültek, ezért még akkor is többre számítottunk a bajnokságban, ha tudjuk, a tétmérkőzés teljesen más – folytatta Herczeg András.– Sajnos vannak olyan posztok, amelyeken problémáink vannak, elegendő, ha a támadósort említem, amelyben Könyves Norbert és Justin Mengolo is kényszerből játszik. Mindenki tudja, milyen sorozat előtt állunk, a realitás azt mondatja, Pakson sem mi számítunk esélyesnek. Nehéz helyzetben vagyunk, de az edző már csak olyan, hogy mindig bizakodik.”

NB I, 2017–2018, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Paks 3–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Szabó Zsolt
2356
Bp. Honvéd–DVTK 2–2Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
2605
Haladás–DVSC 1–0 Sopron, Városi Stadion
Berke Balázs1276
JÚLIUS 23., VASÁRNAP
Puskás Akadémia–Videoton 1–3Felcsút, Pancho Aréna Farkas Ádám
1983
Balmazújváros–Vasas 0–1
Balmazújváros, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
1396
Újpest–Ferencváros 2–2Budapest, Szusza Ferenc Stadion Iványi Zoltán
6567
A 2. forduló teljes nézőszáma: 16 183; meccsenkénti átlag: 2697
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
NB I, 2017–2018, 3. FORDULÓ
JÚLIUS 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
18.00: Paks–Debreceni VSC
Paks, Városi Stadion
18.00: Haladás–Diósgyőri VTK (Tv: Duna World) Sopron, Városi Stadion
20.30: Bp. Honvéd–Balmazújváros (Tv: Duna World)Budapest, Bozsik József Stadion
JÚLIUS 30., VASÁRNAP
18.00: Vasas–Puskás Akadémia FC
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
18.00: Videoton FC–Újpest (Tv: Duna World)Felcsút, Pancho Aréna
18.00: Ferencváros–Mezőkövesd Budapest, Groupama Aréna
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik