Hat FTC-gól az MTK kapujában – egyoldalú örökrangadó

Vágólapra másolva!
2023.09.30. 16:46
null
Nagy különbséggel győzött a Ferencváros (fotó: Török Attila)<br /><strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-8-fordulo-7287" target="_blank">A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</a></strong><br />
A magyar futball nagy múltú összecsapása, az örökrangadó előtt az FTC az első, az MTK a második helyen állt, de a meccsen óriási különbség alakult ki a labdarúgó NB I 8. fordulójában. Bár a vezetést a hazaiak szerezték meg, még a félidő előtt fordított a Ferencváros, a második félidőben pedig kinyílt a gólzsák – 1–6.

LABDARÚGÓ NB I
8. FORDULÓ
MTK Budapest–Ferencváros 1–6 (Bognár I. 12., ill. Varga B. 22., Marquinhos 41., 55., Wingo 63., Abu Fani 86., Pesics 90+2.)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 5322néző.Vezette:Berke

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI!

Valami visszajött a régiből. Valljuk be: a két legtöbbszörös magyar bajnok, a 23-szor aranyérmes MTK és a 34-szer bajnok Ferencváros összecsapása kapcsán az elmaradhatatlan „örökrangadó” kifejezés az elmúlt években, évtizedekben kezdett kissé kiüresedni. Pedig még az ezredforduló idején is volt varázsa és izgalmas csengése a szónak, ám aztán az MTK elkezdett „liftezni” az első és a másodosztály között, és amikor élvonalbeli volt, akkor sem tudta igazán felvenni a versenyt a zöld-fehérekkel. Most viszont az NB I első és második helyezettjeiként találkoztak egymással a felek (a forduló előtti állást vettük alapul), csupán egy pont különbség volt közöttük (igaz, a Ferencváros eggyel kevesebb mérkőzést játszott). A szurkolótáborok pedig megadták a módját, ha már ilyen jól szerepel az idényben a két csapat: telt ház volt a Hidegkuti Nándor Stadionban, a hazai és a vendégszektorokba is elfogyott valamennyi belépőjegy (bár azért az hamar kiderült, hogy a hazai szektorokban is sokaknak a vendégcsapatért dobog a szíve). Szokatlan, ám annál felemelőbb érzés volt nézni a Hungária körúti stadion előtt kígyózó sorokat, érezni a füstszagot (még akkor is, ha a pirotechnikáról a vendégszurkolók gondoskodtak), s már az 1-es villamoson is megvolt a hangulat – minden adva volt tehát egy nagyszerű mérkőzéshez.

A Ferencváros most háromnaponta mérkőzést játszik, így Dejan Sztankovics vezetőedzőnek muszáj forgatnia a játékosokat, mégis meglepő volt kicsit, hogy a Kecskemét elleni szerdai mérkőzéshez képest végrehajtott két változtatása egyikeként Lisztes Krisztián, a csapat egyik legjobbja került ki a kezdőcsapatból (a másik kimaradó Alekszandar Pesics volt, akinek a helyére visszakerült Varga Barnabás középcsatárnak). Az MTK-hívek pedig annak örülhettek, hogy az előző bajnokin kisebb sérülést szenvedő rutinos védő, Kádár Tamás tudta vállalni a játékot, több nagy mentése is volt a meccsen az 57-szeres válogatottnak.

Lisztes kihagyása azzal is járt, hogy némiképp módosított a taktikai formáción a Ferencváros szerb vezetőedzője, átállította a csapatát 4–1–4–1-es hadrendbe, ebben az alakzatban Sigér Dávid töltötte be a hátul helyezkedő középpályás szerepkörét. Emlékezetes, hogy a futballistát a Kecskemét elleni meccs után Sztankovics a legfontosabb játékosának nevezte, aki a „meghosszabbított” jobbkeze a pályán: a 12. percben viszont nagyot hibázott Sigér, Myenty Abena passzát rosszul kezelte le, Bognár István elcsente a labdát, és kihasználta a ziccert, vezetést szerzett az MTK-nak.

Pedig előtte csak a Fradinak volt helyzete, vendégként ugyanis azonnal átvette a kezdeményezést, és diktálta a tempót. A hatodik percben Mohammed Abu Fani szép, ballábas lövését követően kellett védeni Demjén Patriknak, öt perccel később pedig Varga Barnabás emelte a lécre a labdát. Centikre volt tehát a góltól a címvédő, ám a rá következő percben büntetett Bognár, aki zsinórban a negyedik bajnoki meccsén talált a hálóba – sőt, ezen a négy találkozón négy gól és három gólpassz a mérlege, impozáns!

A Fradi azonban nyomban visszavette a kezdeményezést a kapott gól után is, és csak tíz percig tudtak vezetni a kék-fehérek. Abu Fani nagyszerűen futballozott, forintos labdái voltak, az egyikből csak egy hajszálnyi les miatt nem lett gólt, aztán viszont tökéletesen megtalálta Varga Barnabás fejét, az előző idény gólkirálya pedig ki is egyenlített a félidő felénél.

A mérkőzést Kristoffer Zachariassen kezdte a bal, Marquinhos a jobb oldalon, harminc perc után azonban helyet cseréltek, vélhetően azért, mert a norvég nem sok sót evett meg a bal oldalon. Jó tíz perccel később Marquinhos megszerezte a zöld-fehérek második gólját.

Kettőt is cserélt a szünetben Horváth Dávid, az MTK vezetőedzője, 37-szeres válogatottat váltott egy 26-szoros válogatott, vagyis Németh Krisztián helyére jött Stieber Zoltán, de továbbra is a Fradi támadói voltak főszerepben, Zachariassen és Marquinhos pedig együtt összehozta a vendégek harmadik gólját is. A brazil támadó lőtte be ziccerben, Demjén ki akart rá rohanni, de aztán visszatáncolt. Talán jobban tette volna, ha mégis kifutott volna, bár Marquinhos vélhetően akkor is megoldotta volna, eléggé kiszolgáltatott helyzetben volt a kapus.

S a Ferencváros megbüntetett minden hibát: Bognár István egyszer elbambult, Henry Wingo lecsapott a neki szánt labdára, megindult a saját térfeléről, majd 26 méterről parádésan nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. Sztankovicsnak is nagyon tetszett a találat – hány hasonló gólt lőtt annak idején ő is játékosként a Lazio vagy az Internazionale mezében! Pár perccel később Abu Fani a saját térfeléről vette célba a tizenhatoson kívül álló Demjén kapuját – ez a műfaj azért a szerb mesternek anno sokkal jobban ment (lásd a Schalke vagy a Genoa elleni gólját), a jelenkori FTC-középpályás lövése jócskán eltévesztette a célt.

Magabiztosan és látványosan futballozott a Ferencváros, lényegében örömjátékot mutatott be a második játékrészben. Az MTK hajtott, küzdött, de a Fradi sok kiváló játékosa közül túl sokan fogtak ki ragyogó napot, így nehéz volt mit kezdeni ellenük. A lényegében ajándékba kapott gólon kívül a hazaiaknak nem volt igazi gólhelyzete (csak a hajrában Bognárnak), kaput célzó lövése is alig-alig. Még arra is volt lehetőség, hogy a hosszú sérülése után felépülő Muhamed Besic a bajnokságban is visszatérhessen a csapatba (a Nagyecsed elleni kupameccsen már játszott). A végén még Mohamed Abu Fani is teljessé tette aznapi remek játékát egy góllal, amelyet Besic kapufája előzött meg. Majd még Alekszandar Pesics is betalált – és ekkorra már teljesen összeomlott az MTK.

Nagyszerű játékkal és megérdemelten nyerte meg a 222. magyar örökrangadót a Ferencváros, a Paks tabellaelsősége tiszavirág-életű lett, immár az FTC áll első helyen az OTP Bank Ligában. 1–6

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI!

WINGO: VOLT ENNÉL NAGYOBB GÓLOM A FRADIBAN


NB I, 2023–2024, 8. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Szeptember 29., péntek
ZTE–Puskás Akadémia 1–1Zalaegerszeg, ZTE ArénaAndó-Szabó Sándor2873
Szeptember 30., szombat
Paks–Mezőkövesd 2–1Paks, Paksi FC StadionDerdák Marcell
1834
MTK–Ferencváros 1–6Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBerke Balázs
5322
DVSC–Újpest 1–2Debrecen, Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő
6645
Október 1., vasárnap
15.00Fehérvár–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Sóstói StadionErdős József
17.30 DVTK–Kecskemét (Tv: M4 Sport)Miskolc,DVTK ArénaKáprály Mihály
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 6 1 26–9 +17 18
2. Paksi FC 8 5 2 1 14–9 +5 17
3. MTK Budapest 8 4 2 2 11–11 0 14
4. Újpest FC 8 4 2 2 13–14 –1 14
5. Diósgyőri VTK 7 4 1 2 14–8 +6 13
6. Debreceni VSC 8 4 4 13–12 +1 12
7. Puskás Akadémia 8 3 3 2 13–14 –1 12
8. Kecskeméti TE 7 3 4 8–8 0 9
9. Fehérvár FC 7 1 2 4 11–15 –4 5
10. Zalaegerszegi TE 8 1 2 5 10–19 –9 5
11. Mezőkövesd 7 1 1 5 8–15 –7 4
12. Kisvárda 7 1 1 5 6–13 –7 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik