„Harc a huligánok ellen” - már az USA-ban is a vénaszkenner a téma

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2014.11.13. 13:24
null
Annak ellenére, hogy a Washington Post állítása szerint a Fradi-szurkolók nem vállalják fel az arcukat, ezzel a képpel illusztrálták a cikküket… (Fotó: Reuters)
Nemcsak Magyarországon, nemzetközi viszonylatban is egyre forróbb téma az új Üllői úti labdarúgó-stadion vénaszkenneres beléptetőrendszere. Október elején a Reuters foglalkozott hosszabb cikkben a témával, most pedig a Washington Post elemzi a Ferencváros háza táján kialakult helyzetet.

A cikk elején azt írják, a Ferencváros megtalálta a módját, hogyan tudja kizárni stadionjából a huligánokat, valamint az erőszakot. A megoldást a vénaszkennerben találta meg az FTC, minden 16 évnél idősebb hazai szurkoló köteles alkalmazni a biometrikus technológiát, mielőtt belép a stadionba.

A rendszert ugyanakkor nemcsak a regisztrációs folyamat miatt értékelik kényelmetlennek, hanem azért is, mert a módszerrel ki van zárva, hogy ha valaki bérletesként nem tud elmenni egy mérkőzésre, akkor átruházza vagy eladja a belépőjét másnak. Előnyként értelmezik viszont, hogy a Ferencváros ezzel meggyőződhet róla, hogy „a huligánok, akik a balhékat kezdeményezik, ezentúl nem lesznek ott a meccseken, így nem lesz harc a szurkolótáborok között”.

A Washington Post beszámol róla, hogy a szervezett szurkolói csoportok bojkottálják a találkozók helyszíni megtekintését, mert személyiségi jogaik korlátozását érzik a szabályozásban. „A drukkerek annyira komolyan veszik az ügyet, hogy az internetre feltöltött képeiken kifeketítik saját arcukat, és nem is voltak hajlandóak interjút adni nekünk, mert nem vállalják fel az arcukat” – írják.

Mivel – állításuk szerint – a fradistákat nem tudták megszólaltatni, a Copa90 stábjának videóját hívták segítségül, amelyben egy újpesti szurkoló számolt be a két klub közötti rivalizálásról.

„Azért az Újpest–Ferencváros a legnagyobb derbi, mert a két legsikeresebb klub vívja ezt az ütközetet, amelyeknek a legnagyobb szurkolótábora van Magyarországon. Ez már a hetvenes évektől így van, mi már ebben nőttünk fel. A szüleink is ugyanúgy »gyepálták« egymást, mint mi. Két csapatról szól egész Budapest, az Újpestről és a Ferencvárosról” – idézik a szurkolót.

A cikk beszámol róla, hogy azért alkalmazta a vénaszkennert az FTC, mert ez a leggyorsabb biometrikus technológia, az arcfelismeréses beléptetőrendszer több időt venne igénybe – nem beszélve arról, hogy az minden bizonnyal még nagyobb felháborodást váltott volna ki.

Vénaszkennelés folyamatban (Fotó: Reuters)
Vénaszkennelés folyamatban (Fotó: Reuters)

A Washington Post megemlíti, hogy bár eddig csak a Ferencváros vezette be ezt a megoldást Magyarországon, ennek ellenére a többi klub fanatikusai is tüntettek októberben a Parlamentnél a szurkolói kártya ellen.

„Teljesen ismeretlen rendszert vezettünk be, így természetes, hogy az emberek szkeptikusak – idézi a cikk a stadiont üzemeltető csoport szóvivőjét. – Bízunk benne, hogy hamarosan megértik, ez a rendszer egyetlenegy célt szolgál. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy az a személy megy be a stadionba, akié a kártya.”

Egy biztos, ha a szurkolók és a vezetőség álláspontja továbbra sem közeledik egymáshoz, a nézőszám csökkenése nem áll meg, ez pedig biztosan nem szolgálja a magyar labdarúgás érdekét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik