Ha... – Thury Gábor jegyzete

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.09. 23:19

A labdarúgó-világbajnokság menüjében az utolsó fogások következnek, kedden a francia–belga, szerdán az angol–horvát elődöntőt rendezik, hétvégén a helyosztókat. Mindeközben a magyar klubcsapatoknak a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga-selejtezőben – átvitt értelemben a cselédasztalnál – tálalnak.

Volt időnk megszokni, 2013-ban azt a szégyent is megéltük, hogy csapataink augusztusban már nem álltak harcban. A BL-ben ma a Mol Vidi FC a luxemburgi Dudelange ellen kezd idegenben, az El-ben szerdán a Bp. Honvéd a szkopjei Rabotnicski otthonában játszik, csütörtökön az Újpest Bakiban kezd a Neftci, az FTC itthon a Maccabi Tel-Aviv ellen.

Még azt mondanám, hogy a párosítások alapján a Vidi tűnik egyértelmű esélyesnek, a többi ellenfél rágós falat. Évek óta elhangzik, hogy futballunknak nagyon jót tenne, ha valamelyik magyar együttes bejutna a csoportkörbe, a vágy nem mérséklődött, a remény ellenben igen, az El csoportköre a maximum.

Gyakran kifogásként vetődik fel, hogy a rövid pihenő miatt nem is lehet rendesen felkészülni a selejtezőre, ám ezt ne higgyük el automatikusan. Régen volt, de igaz: 1938. június 19-én játszották az olasz–magyar vb-döntőt, a Közép-európai Kupában – az akkori legrangosabb sorozat – éppen nyolcvan évvel ezelőtt, július 10-én már a második forduló első meccse következett. A Ripensia elleni találkozó előtt Sárosi György, az FTC kiválósága dohogott, hogy bizony lelkileg még nem heverte ki a vb-döntő fáradalmait – aztán a két meccsen négy gólt szerzett. Ha manapság a magyar válogatott vb-döntőt játszana, honi együtteseink értelemszerűen nem selejtezőkre lennének ítélve – bár ez az állapot a hazai futball színvonalának ismeretében jelenleg értelmezhetetlen.

De van, illetve lenne remény. A Videotont 1985-ben az UEFA-kupa-döntőig vezető, nemrég elhunyt Kovács Ferenc a 2014-es vb után többek között ezt nyilatkozta. „Ami a magyar futballt illeti, optimista vagyok. Ez a vb rádöbbentett arra, hogy ha fizikailag fel tudjuk készíteni a magyar játékosokat, akkor egyik napról a másikra minimum húsz százalékkal javulni fog a magyar válogatott eredményessége.”

Igaza volt, a 2016-os Eb-re többek között ezért jutottunk ki.

Szakmailag az oroszországi vb sem hozott a labdarúgást fenekestől felforgató új trendeket. Elvileg az egykori mester szavai most is időszerűek, csak azért abban a mondatban ott bujkál a „ha” szócska, ami a honi labdarúgás bizonytalansági tényezője.

Különben nem aggódnék, hogy kupán vágnak.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
KEDD
18.00:
F91 Dudelange (luxemburgi)–Mol Vidi FC (Tv: Duna World)

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SZERDA
17.30: Rabotnicski Szkopje (macedón)–Budapest Honvéd (Tv: Duna World)

CSÜTÖRTÖK
19.00: Ferencváros–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) (Tv: M4 Sport)
19.00: Neftci PFK (azeri)–Újpest FC (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik