320 szurkolói kártya Felcsúton, 10 ezer igénylés a DVTK-nál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.11. 12:09
null
A diósgyőri drukkereket a szurkolói kártya sem riasztja el (Fotó: Mirkó István)<br />
A Nemzeti Sport Online feltérképezte a labdarúgó NB I-ben szereplő összes klubot, hol tartanak a Magyar Labdarúgó-szövetség által kötelezővé tett klubkártya bevezetésével a szeptember 15-i határidő előtt. Avagy: egységes kártyarendszer nagyon sok különbséggel.

 

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség hozott egy szabályt, hogy aki szeptember 15-e után élőben szeretne meccset nézni, annak kötelező kiváltania kedvenc csapatának klubkártyáját vagy az MLSZ által igényelhető futballkártyát. A kétféle kártyatípusról részletesen itt olvashat!

A Nemzeti Sport Online Az NB I, és ami mögötte van sorozatának részeként feltérképezte az összes élvonalbeli klubot, hol tartanak a szurkolói kártyaként is nevezett klubkártya bevezetésével. Az egységesnek tűnő szabályok ellenére a kapott helyzetjelentések alapján jelentős különbségek tapasztalhatók a klubok között.

AHOL PROBLÉMAMENTES A KÁRTYAOSZTÁS

A Budapest Honvéd is az egyik olyan klub, amelynél már jóval korábban, 2013. június 1-jén ki lehetett váltani a klubkártyát. Augusztus közepéig ezer szurkoló élt ezzel a lehetőséggel (ehhez még hozzájön a bérletesek száma), és a debreceniekhez hasonlóan szeptember 15-e után is ingyenesen teheti meg az a kispesti érzelmű drukker, aki még nem váltotta ki a szurkolói kártyát.

Az újonc Dunaújvárosnál próbálnak minden lehetőségbe megkapaszkodni, hogy a lehető leghamarabb mindenki hozzájuthasson a klubkártyához.

„Klubunk az MLSZ-szel együttműködve, annak előírásait betartva idejében felkészült a klubkártya bevezetésére. A hivatalos holnapunkon folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődő szurkolók, de a Dunaújváros kistérségében élők a helyi rádió, a televízió és az újság révén is információkhoz jutnak folyamatosan. Vezetőségünk úgy döntött, hogy a klubkártya kiváltásának folyamatát közelebb viszi a szimpatizánsokhoz. Ennek az egyik állomása volt a hétvégi, városunk főterén felállított standunk, ahol egy nap alatt több mint háromszázötven klubkártya készült el. Hétfői nappal kétezer-száznál járunk, de a szeptember tizenötödikei határidőig szeretnék elérni a háromezres számot” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Szárszó Lajos, a DPASE sajtófőnöke.

A Kecskeméti TE a várakozásoknak megfelelően halad a klubkártya kibocsátásával, amiben sokat segít a saját fejlesztésű előregisztrációs lehetőség, amely a klub honlapján érhető el.

Ugyanígy gondolkodtak a bajnok Győri ETO-nál, amely szintén lehetőséget nyújt arra a drukkereknek, hogy online felületen előre kitöltsék az adataikat, csatolják fényképeiket, így várakozás nélkül a már elkészült kártyáért kell csak személyesen befáradniuk. Fontos hozzátennünk, hogy ebben az esetben átvételkor igazolniuk kell személyi igazolvánnyal magukat a szurkolóknak.

„A Ferencváros és a Dunaújváros elleni hazai mérkőzésen lehetőség nyújtottunk arra, hogy a szurkolók kitöltsék a szükséges adatlapot. Aki ezt megtette, azt mi ott helyben lefotóztuk, így segítve az regisztrálást. Annak ellenére, hogy az MLSZ kérte, hogy csak a saját felületén történjen az előregisztrálás (amely még nem készült el), sikerült azt is elérnünk, hogy egy saját fejlesztésű oldalon megtörténhessen ez. Persze, ennél az online megoldásnál vannak problémák a fotókkal, de egy emberünk csak azon dolgozik, hogy a nem megfelelő képeket méretre vágva igazolványképpé alakítsa” – nyilatkozta Meronka Péter, a Győri ETO sajtófőnöke.

Újpesten Kabát Péternek is van klubkártyája (Fotó: ujpestfc.hu)
Újpesten Kabát Péternek is van klubkártyája (Fotó: ujpestfc.hu)

„Sikerült azt is kiharcolnunk, hogy a bérleteseink szeptember tizenötödike után klubkártya nélkül bejöhetnek a hazai találkozókra. Az MLSZ ugyanis engedélyezte számukra, hogy csak jövő nyáron, a bérletük megújításával kelljen kiváltaniuk a szurkolói kártyák valamelyikét (természetesen ettől függetlenül ők is kiválthatják, csak nem kötelező). Fontos megjegyezni azt is, hogy azok a bérleteseink, akik klubunk idegenbeli mérkőzéseire, más NB I-es klubok mérkőzéseire, vagy a válogatott találkozóra jegyet szoktak venni, nekik természetesen szükségük lesz klubkártyára vagy futballkártyára ugyanúgy, mint azoknak a szurkolóknak, akik jeggyel jönnek az ETO hazai meccseire is. A 2300 bérletesünkből olyan 150-200-at érinthet ez" – tette hozzá Meronka.

Az MVM-Paks ügyvezetője, Haraszti Zsolt megkeresésünkre elmondta, hogy zökkenőmentesen halad a klubkártya bevezetése. Habár technikai probléma időnként előfordult, a csapat szurkolóinak ötven százaléka már élt ezzel a lehetőséggel.

A Puskás Akadémia FC esetében az új stadion megnyitását követően, már a 2013–2014-es idény végén elindult a klubkártya „értékesítése". Jelenleg több mint 320-an csatlakoztak a PAFC szurkolói klubjához, és a terveik szerint az igénylés a határidő után továbbra is ingyenes marad.

Az élvonalbeli klubok közül talán az Újpest áll a legjobban, 4500 klubkártyát adott már át eddig. Ez akkor is szép szám, ha az Újpest szurkolótábora és népszerűsége vitathatatlanul nagyobb, mint mondjuk a Paksé. Érdekesség, hogy az ötezredik klubkártya tulajdonosa a Ferencváros elleni bajnokira egy ajándék jegyet is magával vihet.

VAN, AHOL TÖBB IGÉNYLÉSRE SZÁMÍTOTTAK, DIÓSGYŐRBEN A TÚL SOK IGÉNYLŐ OKOZOTT PROBLÉMÁT

A Lombard Pápa több mint ezer klubkártyát bocsátott már ki, de a számításainak megfelelően távol van még a tervezett 3000-es számtól, éppen ezért felkészült arra, hogy a szeptember 15-e utáni első hazai mérkőzés előtt több ponton is el tudja majd látni a megnövekedett igényeket.

A Haladásnál kétezer klubkártyát bocsátottak ki eddig, de háromszor ennyivel terveznek.

Az MTK-nál nagyjából negyedannyi igénylőnél tartanak, mint Szombathelyen, bár ők közel sem számolnak annyival, mint a Vas megyeiek.

Nyíregyházán is volt lehetőség egy rövid ideig előre regisztrálni, ám a megfelelő technikai háttér nélkül nem tudták érdemben folytatni ezt a kezdeményezést.

„Mi már korábban megkezdtük a klubkártya értékesítését, amely a klubházban történik. Természetesen ez szeptember tizenötödikéig ingyenes, utána viszont négyszáz forintért lehet nálunk kiváltani. Jelenleg ezerötszáz kártyát adtunk már ki, de bízunk benne, hogy lesz ennél több is, bár szűkös a határidő. Bár próbálkoztunk előregisztrációval is, ezt megszüntettük. A 320x240 pixeles igazolványképek helyett különböző méretű és formátumú képeket kaptunk, a mi saját regisztrációs rendszerünk pedig nem képes átkonvertálni ezeket. Volt, aki családi képet küldött, így ez nem volt működőképes” – nyilatkozta megkeresésünkre Szirtes Virág, a Nyíregyháza Spartacus marketingvezetője.

A PMFC már jóval korábban elkezdte értékesíteni klubkártyáját 500 forintért, mint mielőtt az MLSZ meghozta volna határozatát arról, hogy szeptember 15-ig a szövetség támogatásával ingyenes legyen a kibocsátás. Így következetesen a szabály után is pénzbe került a pécsieknek a kártya, ám ehhez különböző kedvezményeket kapnak a PMFC drukkerei.

Diósgyőrben a hétfőn kezdődött a klubkártya igénylése, kibocsátása, és bár tudják, hogy a határidő szűkössé vált így, írásban kérvényezték a szövetségtől a dátum módosításának lehetőségét.

„Nálunk hétfőn indult a fizikai értékesítés. Azért nem hamarabb, mert a több mint tízezer igényléshez nem volt megalapozva technikai háttér. Kígyózó sorokat pedig nem szerettünk volna. A határidő szűkös, így az időpont módosítását írásban kértük a Magyar Labdarúgó-szövetségtől. Mivel ők is a megoldásra törekedtek eddig is, biztos vagyok benne, hogy kompromisszumképesek lesznek. A klubkártya előregisztrációjára akkor lesz lehetőség, amikor az MLSZ rendszere is feláll. Felesleges is lett volna ezen dolgoznunk, mivel az ő rendszerükön keresztül lehet majd DVTK-s klubkártyát is előrendelni. Ez az oldal viszont még nem készült el, így egyelőre ez még nem lehetséges” – beszélt a klubkártya kérdésköréről Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója.

SPECIÁLIS ESETEK

A DVSC-Teva az egyik olyan klub, amelynek speciális a helyzete. Klubkártyának minősül majd itt a korábban átadott új Nagyerdei Stadionban használatos úgynevezett stadionkártya, amely a fénykép kivételével minden adatot tartalmaz, ugyanúgy, mint az MLSZ által előírt.

„A különbség annyi, hogy a mi stadionkártyánk pénzforgalmat is lebonyolít. Gyakorlatilag fel lehet tölteni rá pénzt, meggyorsítva a büfékben, shopokban történő vásárlást. Bár fényképet nem tartalmaz a mi stadionkártyánk, minden más adat rajta van, így az MLSZ engedélyezte számunkra. A héten megtörténik az integrálás is, így azoknak a debreceni szurkolóknak, akik idegenbe is elkísérik a csapatot, nem kell kiváltaniuk a semleges futballkártyát, hanem használhatják ezt is. Fontos megemlítenünk, hogy képesek vagyunk a többi klub szurkolói kártyáit is elfogadni” – beszélt a DVSC-Teva speciális helyzetéről Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadiont üzemeltető kft. marketingigazgatója.

Bár több klub esetében is felvetődött a szeptember 15-ei határidő módosításának kérelmezése, a debreceniek nem élnek ezzel a lehetőséggel.

„Számunkra nincs szükség az időpont módosítására és nálunk szeptember tizenötödike után is az első stadionkártya kiváltása ingyenes lesz. Azért az első, mert ha ezután valaki esetleg elhagyja vagy megsemmisíti, utána már fizetnie kell érte. Az első példány árát viszont magunkra vállaljuk, hiszen nekünk is fontos ennek a rendszernek a bevezetése” – tette hozzá Krecz.

Több szempontból speciális a Ferencváros esete, de a klubtól többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ kérdéseinkre, ezért csak az MLSZ korábbi közleményét tudjuk idézni a zöld-fehérekkel kapcsolatban.

Eszerint a hazai szurkolóknak a klubkártya kiváltásához és a stadionba lépéshez vénaszkenneres regisztrációra van szükségük. A vendégdrukkerek és a futballkártya-tulajdonosok vénaszkenneres regisztráció nélkül, a saját klubkártyájukkal bemehetnek a mérkőzésre, ám a Ferencvárosi TC dönti el, hogy mely szektorokban helyezi el a más klubok klubkártyájával és a futballkártyával rendelkező szurkolókat. Az FTC klubkártyája a központi rendszertől független, saját rendszer, melynek integrálása a központi rendszerbe folyamatban van. Az integrálás után a Ferencvárosnál igényelt klubkártya ugyanúgy alkalmas lesz az összes NB I-es, Magyar Kupa- és válogatott mérkőzésre való belépésre, mint a többi klub kártyája. A két rendszer összekapcsolásáig az FTC klubkártyája nem lesz alkalmas más csapatok mérkőzéseire jegyvásárláshoz, így a Ferencváros drukkerei olyan mérkőzésre, amelyen kötelező a jegyvásárláshoz a klubkártya használata, futballkártya használatával juthatnak jegyekhez.

A Videoton az egyetlen olyan klub, amely a következő időszakban történő stadionépítési munkálatok miatt decemberig halasztást kapott. A klubkártyák értékesítését azonban már elkezdte a klub.

A szurkolói kártya témakörét a következő napokban újabb megszólalók segítségével több szempontból is megvizsgálva folytatjuk!

SZURKOLÓI KÁRTYÁK KLUBONKÉNT
Klub Kiadott klubkártyák száma Határidő után tervezett ár (Ft)
Bp. Honvéd 1000 db + bérletesek ingyenes
Dunaújváros PASE 2100 nincs döntés
DVSC 4000 ingyenes
DVTK nincs adat (10 ezer igénylés) nincs döntés
FTC n. a. n. a
Győri ETO 1500 + bérletesek 500?
MTK 460 200?
Nyíregyháza 1500 400?
Lombard 1000 nincs döntés
Haladás 2000 500?
KTE 1200 ingyenes vagy 500?
PMFC 562 500
PAFC 320 ingyenes
Paks 900 nincs döntés
Videoton ?
?
Újpest 4500 nincs döntés
Az adatokat a kluboktól kaptuk, és csak tájékoztató jellegűek, hiszen a pontos számok a folyamatos értékesítés miatt állandóan változnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik