MLSZ: „A klubok felelőssége az utaztatás, nem a miénk” - válasz Wintermanteléknek

Vágólapra másolva!
2015.04.09. 19:14
null
Továbbra is sokan vannak, akik nem tudtak kibékülni a szurkolói kártyával (Fotó: MTI)
Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, nem az MLSZ felelőssége megszervezni a szurkolók beléptetését a vasárnapi Ferencváros–Újpest összecsapásra, mivel az a két klub hatásköre.

Mint arról beszámoltunk, Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a lila-fehérek szurkolói emelik fel szavukat az FTC elleni vasárnapi derbi előtti „biztonsági tortúra” ellen. Az ujpestfc.hu tájékoztatása szerint a vendégek szurkolóinak három órával a mérkőzés kezdete előtt Újpesten jegyellenőrzésen kell átesniük, majd onnan külön busszal kell eljutniuk az Üllői úti arénába.

A nyílt levél úgy fogalmazott, „alapvető jogainkat sérti az MLSZ biztonsági szabályzata és a rendező klub pályarendszabálya, miszerint a stadionba csak akkor léphetünk be, ha a fenti embertelen procedúrát választva közelítjük meg a helyszínt”.

A mérkőzés biztosítása a két klub felelőssége, a rendőrséggel egyeztetve határozzák meg a beléptetés módját – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Sipos Jenő a Nemzeti Sport Online-nak. – A Ferencváros és az Újpest az MLSZ-től függetlenül ítéli meg, mi a legbiztonságosabb módja a mérkőzés megszervezésének.”

„Minden bizonnyal azért hozták ezt a döntést, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a vendégcsapat beléptetése problémákba szokott ütközni. Szeretnék, hogy a lehető legkevesebbre csökkenjen a köztéri probléma. Az MLSZ mindent elkövet azért, hogy a szurkolók pontos tájékoztatásokat kapjanak a kluboktól, de a mérkőzés szervezése a klubok felelőssége, nem a miénk.”

Sipos Jenő az NSO kérdésére megerősítette, hogy az MLSZ megengedné azt is, hogy a vendégszurkolók csak besétáljanak a stadionba, a szövetség nem szól bele a szervezésbe.

Dacára annak, hogy a szurkolói kártya bevezetésre került, a Ferencváros tájékoztatása szerint telt ház várható a derbin, ahogy a Magyarország–Görögország mérkőzésen is az volt – folytatta Sipos Jenő. – Az MLSZ számára ez azt mutatja, hogy a szurkolói kártya elősegíti a kényelmesebb mérkőzésre járást.”

Sipos Jenő szeretné, hogy minél többen 
megértsék a szurkolói kártya lényegét (Fotó: Szabó Miklós)
Sipos Jenő szeretné, hogy minél többen megértsék a szurkolói kártya lényegét (Fotó: Szabó Miklós)

Megkérdeztük azt is, mit reagál az MLSZ azokra a véleményekre, melyek szerint a szurkolói kártya nélkül is volt telt házas mérkőzés, nem annak a következménye ez, valamint arról is faggattuk Sipos Jenőt, felvetődött-e, hogy a szurkolói kártya csak opció legyen a mérkőzésekre való bejutáshoz.

„Valóban, előtte is voltak telt házas mérkőzések, de az sem igaz, hogy akadály lenne a nézők számára a szurkolói kártyás rendszer. Százhatvanezer kártyát váltottak ki, van elég érdeklődő ahhoz, hogy megteljenek a stadionok, ez nem lehet kifogás. Nem vetődött fel opcióként az, hogy máshogy is be lehessen jutni. Korábban előfordult, hogy órákba tellett, mire mindenki leadta az adatait, márpedig a sporttörvény kötelezővé teszi, hogy névre szólóak legyenek a jegyek.”

Ez kényelmesebb megoldás, ezt már nagyon sokan megértették. Nem a szurkolói kártya eltörlése kell ahhoz, hogy több néző legyen a lelátókon, hanem egyrészt az, hogy több magyar játékos legyen a pályákon korszerűbb stadionokban, amelyekben jobb meccseket láthatunk, másrészt pedig az, hogy a klubok javítsanak a marketingtevékenységükön.”

Az MLSZ korábban jelezte, egyeztetést kezdeményez a bojkottáló szurkolókkal.

Wintermantel újabb reakciója – tartalmi változtatás nélkül
„Olvasom az MLSZ közleményét. Nos:
Van szurkolói kártyám.
Újpest szurkolói kártyám van.
A mai petíció aláíróinak is Újpest szurkolói kártyája van.
Ezzel csak az Üllői úti stadion vendég szektorába lehet jegyet venni.
Mindannyiunknak, aki meccsre szeretne menni, kötelezően bevagonírozva kell utaznia!
A klubok az MLSZ szabályzatai alapján alakítják ki a rendszert.
Lehet rátolni a felelősséget a klubokra, de ha nem jó a szabály, akkor miért nem lép az MLSZ?
Ha a klubok azt írják elő, hogy félmeztelenül kézen állva lehet csak bemenni a meccsre, az is oké, tisztelt MLSZ?
Egyszer, csak egyszer csinálja végig ezt a tortúrát egy elnökségi tag, amit számunkra előírnak!” – írta Wintermantel a Facebook-oldalára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik