FTC: Rebrovnál már nem tart 5 évig a türelem

Vágólapra másolva!
2018.09.04. 10:47
null
Orosz Pál Rebrovról és Szpirovszkiról is beszélt a Reggeli Startban (Fotó: Tumbász Hédi)
Orosz Pál, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros vezérigazgatója volt Szombathy Pál műsorvezető vendége a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban. Orosz beszélt Thomas Doll távozásáról és Szerhij Rebrov érkezéséről, a klub anyagi lehetőségeiről, az edzőjelöltekről és a gárda több játékosáról is.

 

Az együttes 19 meccs óta veretlen az NB I-ben, a hétvégén a Vidi elleni rangadón tömött lelátók előtt 2–2-es döntetlent játszott.

„Nagyon jó meccs volt, úgy gondolom a magyar labdarúgásnak kiváló reklámja volt ez a mérkőzés, ha sok ilyen lenne, akkor más lenne a magyar futball megítélése. Sokan voltak kint, jó volt a hangulat, sok gól volt, szép gólok, jó meccs. Volt amikor nekünk állt a meccs, innen fel tudott állni a Vidi, semleges néző számára kifejezetten jó mérkőzés volt” – értékelte a hétvégi összecsapást Orosz Pál a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

A két csapat anyagi lehetőségei közötti differenciát firtató kérdéssel kapcsolatban Orosz Pál azt felelte, hogy fogalma sincs róla, mivel nincs képben a Vidi költségvetésével.

De tudna-e a Ferencváros igazolni 2 millió euró feletti futballistát, mint a fehérváriak tették Armin Hodzic esetében, vagy bárkinek 460 milliós bért kínálni?

„Nem!” – vágta rá határozottan Orosz Pál.

A vezérigazgató elmondta, Tel-Avivban – a kieséssel záruló El-párharc végén – eldőlt, hogy Thomas Doll helyett új edző érkezik.

„Az volt a kérdés, miért pont most, miért vártunk ennyit, ha már Tel-Avivban eldőlt. Azért vártunk ennyit, mert több edzőt is megkerestünk és meghallgattunk, azért ezt nem lehet elkapkodni és egy Ferencvárost nem lehet ilyen légüres térben hagyni, kvázi edző nélkül néhány hétig, úgyhogy úgy gondoltuk, akkor kell meglépnünk ezt a váltást, amikor már a rendelkezésünkre áll a következő edző.”

A német trénerrel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon szép eredményeket ért el a csapattal a hazai fronton (bajnoki cím, három Magyar Kupa, egy Ligakupa és Szuperkupa), a váltás oka egyértelműen a nemzetközi porondon nyújtott jó teljesítmény hiánya volt, hiszen nemhogy a csoportkörbe, a playoffkörig sem jutott el a gárda az öt év alatt. Az új edző ennyi türelmi időt viszont biztosan nem kap majd.

„Ahogy teltek az évek ez egyre inkább zavaró lett, de úgy voltunk vele, hogy adunk még esélyt. A Maccabi elleni párharc után viszont úgy gondoltuk, hogy minden elismerésünk mellett meg szeretnénk próbálni valami mást, és más rendszerben, mint amit Doll képviselt, hátha majd sikerülni fog” – mondta a nemzetközi kupákkal kapcsolatban.

Kiemelte, a Ferencvárostól nem ment el úgy játékos – és nem is érkezett oda úgy –, hogy az aktuális szakmai vezető (így legutóbb Doll) ne hagyta volna jóvá.

Az utódkeresésnél meghatározó volt, hogy az új trénernél a csapat domináns futballt játsszon, olyan edzőt akartak szerződtetni, aki egy kicsit más fajta szemléletet képvisel, aki kicsit „poroszosabb” stílust képvisel. S hogy hány komoly jelölt közül választották ki végül Rebrovot?

„Négy – felelte Orosz. – De nem szeretnék neveket mondani, mert nem lenne elegáns dolog olyanoknak felsorolni a nevét, akik végül nem nyertek. Magyar edző nem volt közöttük, négy külföldi edző volt, nagy nevek voltak.”

Vegyes nemzetiségűek voltak” – felelte a következő kérdésre, majd a további kérdésekre felelve kiderült, német, francia és olasz szakember nem volt közöttük.

Orosz Pál többször is hangsúlyozta, hogy Rebrov munkájának beéréséhez még idő kell és ezért türelmet kér a szurkolóktól is.

„Ezzel a játékosállománnyal – természetesen lesz még egy-két változtatás a téli átigazolási időszakban – el kell tudni érni az eredményeket, és elérni azt, hogy már a télen ki tudjunk alakítani egy végleges keretet, ne kelljen belenyúlni nyáron. Úgy menjünk neki egy nemzetközi selejtezőnek, hogy a keret már együtt játszott.”

A védelem kiesőivel kapcsolatban elmondta, Botka Endrére műtét vár, „visszatérése időigényes”, a hiányzó posztokkal kapcsolatban hozzátette, hogy egy igazi balbekkel tudnak számolni a csapatban, valamint egy „kilencesben” is kell gondolkodnia a csapatnak.

„Böde Dani nagyon jó munkát végez, Lanzafame is játszotta ezt a posztot, de a jövőre is kell gondolnunk” – mondta a csatárposztról.

„A kölcsönben játszó Petrjak esetében a Sahtar nem adott vásárlási opciót, de megpróbáljuk ennek ellenére azt, hogy a Ferencváros játékosa maradhasson. Ez nyilván hosszú tárgyalásfolyamat lesz, meglátjuk, sikerül-e.”

A macedón válogatott Sztefan Szpirovszki és a szlovénokhoz behívott Miha Blazic „körül is van mozgolódás”, a Ferencváros szeretné őket megtartani, de ha olyan ajánlat érkezik be, amiből azonos kvalitású játékost tud szerezni a gárda, és még maradna is pénz, akkor természetesen majd elgondolkodnak rajta.

Dzsudzsák Balázs a Ferencvárossal edzett, de a fizetése nem a Ferencvároshoz szabott, így szerződtetése nem került szóba.

A célokkal kapcsolatban elmondta: „Százhúsz évesek leszünk jövőre, a harmincadik bajnoki cím nem nézne ki rosszul.”

Rebrovnak ugyanakkor aligha lesz öt éve a nemzetközi kupákban arra, hogy áttörést érjen el.

„Nem hiszem – felelte arra a kérdésre, az ukrán edzőnek lesz-e annyi ideje, mint Dollnak volt, hogy csoportkörbe jusson a csapatával. – Rebrov szerződésével kapcsolatban voltak mindenféle mendemondák, hogy mennyit keres, ami a Ferencváros hátterét figyelembe véve teljesen irreálisak. Az kétségtelen tény, hogy a szerződése úgy néz ki, hogy abban az esetben, ha csoportkörbe kerülünk – legyen az Európa-liga vagy Bajnokok Ligája –, akkor ő jól jár, de akkor járjon is jól. Ha van miből adni, akkor szívesen adunk.”

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 5 2 17–6 +11 17
2. Budapest Honvéd 7 5 1 1 12–5 +7 16
3. MTK Budapest 7 4 1 2 11–10 +1 13
4. Debreceni VSC 7 2 4 1 9–9 0 10
5. Mol Vidi FC 5 2 3 11–4 +7 9
6. Mezőkövesd Zsóry FC 6 2 2 2 7–5 +2 8
7. Újpest FC 6 1 4 1 5–6 –1 7
8. Paksi FC 7 1 4 2 7–9 –2 7
9. Diósgyőri VTK 7 1 3 3 5–10 –5 6
10. Szombathelyi Haladás 7 1 2 4 9–13 –4 5
11. Kisvárda 7 1 2 4 3–13 –10 5
12. Puskás Akadémia FC 7 2 5 7–13 –6 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik