FTC: Nagy Ádám a Bolognában folytatja – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.14. 16:05
null
Új szerződést ért Nagy Ádámnak az Eb-szereplés (Fotó: AFP)
Eldőlt a nyár egyik fő, magyar érintettségű átigazolási kérdése: Nagy Ádám a Bologna labdarúgócsapatában folytatja pályafutását. A hírt egyszerre jelentette be hivatalos honlapján a magyar és az olasz klub.

Immár hivatalos, hogy miként a korábbi olasz lapértesülések, a Nemzeti Sport Online információja igaznak bizonyult, Nagy Ádám a Serie A-ban szereplő Bologna labdarúgója lett.

A fradi.hu-n szereplő cikkből kiderül, hogy az olasz klub 1.5 millió eurót (nagyjából 470.5 millió forintot) fizet Nagy játékjogáért, és az összeg bizonyos feltételek teljesülése mellett elérheti akár az 1.8 millió eurót is.

A Bologna honlapja szűkszavú hírt közölt az átigazolásról, amelyből nem tudjuk meg, Nagy hány évre kötelezte el magát. A korábbi olasz sajtóhírek szinte kivétel nélkül öt szezonról szóltak; a La Repubblica bolognai kiadása valamint a Corriere di Bologna most négy idényről számoltak be. Az olaszok idényenkénti 400-500 ezer eurós fizetésről írnak.

A Nemzeti Sport Online pénteken beszámolt róla, Nagy Ádám a hétvégén Olaszországba repül, hogy személyesen is megismerkedjen a Bolognával, az ottani körülményekkel.

A NAGY ÁDÁMMAL KAPCSOLATBAN KORÁBBAN SZÓBA KERÜLT KLUBOK LISTÁJA
Chelsea, Liverpool, Leicester City, Southampton – Anglia; Freiburg, VfB Stuttgart, Hamburg – Németország; BOLOGNA, Palermo – Olaszország; Benfica, Braga – Portugália; Trabzonspor – Törökország; Marseille – Franciaország; Rapid Wien – Ausztria; Olympiakosz Pireusz – Görögország; Sevilla, Valencia – Spanyolország

A Ferencváros nem nevezte Nagy Ádámot az e heti Bajnokok Ligája-mérkőzésre, ebből már következtetni lehetett rá, hogy napokon belül pont kerül az ügy – korábban a Benfica és az Olympique Marseille is intenzíven érdeklődött Nagy Ádám iránt – végére.

Az elmúlt szezonban a Serie A 14. helyén végző, az új idényben a középmezőnyt megcélzó Bologna már korábban elkezdte kerete megerősítését, szerződtette Ladislav Krejcít négymillió euróért, aki a cseh válogatottal szintén megjárta az Eb-t, de két középső középpályást, Godfred Donsah-t és Luca Rizzót is átigazolt, öt-, illetve hatmillió euróért. Az AC Milanból jött a 24 éves támadó, Simone Verdi.

Ebből is látszik, hogy Nagy Ádám konkurenciára számíthat, persze ez elsősorban azon múlik, hogy Roberto Donadoni vezetőedző milyen szerepkörben számít rá, mert elképzelhető, hogy a védelem előtt kellene osztogatnia, szerveznie a játékot, márpedig ezen a téren kiemelkedő képességű.

Így üdvözölte Nagy Ádámot a Bologna

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

S hogy mióta figyelte a Bologna a magyar játékost? A közhiedelemmel ellentétben nem az Európa-bajnokságon figyeltek fel rá.

„Május óta érdeklődik a Bologna Nagy Ádám iránt, és az Eb-n mutatott nagyszerű teljesítménye csak megerősítést jelentett, valóban jó ötlet az átigazolása – mondta korábban a Nemzeti Sportnak Daniele Labanti, a Corriere di Bologna munkatársa. – Hozzátartozik a történet hátteréhez Amadou Diawara botránya, a guineai légiós ugyanis nem jelent meg az edzőtáborban, így a vezetők számára pótlása hirtelen húsba vágó kérdéssé vált. Roberto Donadoni vezetőedző az ő helyére kívánja beépíteni a csapatba az újonnan érkezőt, és mivel minden bizonnyal ragaszkodik az általa olyannyira kedvelt 4–3–3-as hadrendhez, a magyar futballista valószínűleg az Andrea Pirlóéhoz hasonló, középső, szervező középpályás posztján szerepel majd.”

Így köszöntek el Nagy Ádámtól a Fradinál

BOLOGNA: MAGYAR FELMENŐKKEL

Nagy Ádám nem az első magyar futballistája a klubnak. Détári Lajos 1990 és 1992 között erősítette a csapatot, a szombathelyi születésű, de osztrák válogatott Garics György pedig 2015-ben, öt év után távozott, de a jelenlegi keretben is van magyar, méghozzá Vécsei Bálint, aki 2015 nyarán érkezett a klubhoz, igaz, az előző szezonban a Leccénél szerepelt kölcsönben, a következő idényben pedig a svájci Luganónál lesz.

Koch Dániel, a huszadik század elején Bolognában tanuló diák személyében már a klub történetének első hivatalos mérkőzésén pályán volt egy magyar játékos. A Sempre Avanti és a Virtus Bologna ellen ő védte a kaput 1910 márciusában, a 10–0-s és a 9–1-es győzelem a Campionato Emiliano megnyerését eredményezte.

A régmúltból még Wéber Lajos (1924–1926), Urik József (1925–1926), Hajós Árpád (1926), Sipos Vilmos (1946–1947), Sárosi III Béla (1946–1949) és Mike István (1947–1950, 1952–1954) nevét említhetjük meg a bolognai klub játékosaiként.

Érthető, hogy a Bolognánál szeretik a magyarokat, a klub történetében ugyanis több alkalommal is kiváló magyar edzők irányították a csapatot. Lelovich Gyula volt az úttörő, háromszor is vezette az együttest (1931–1932, 1947–1948, 1952), őt követte Nagy József (1932), majd Nemes Kovács Lajos (1934), de Viola József (1946–1947) és Sárosi György (1957–1958) is volt a Bologna vezetőedzője, amely 1932-ben, 1934-ben és 1961-ben is megnyerte a Közép-európai kupát.

A legsikeresebb magyar azonban egyértelműen Weisz Árpád volt (1934–1938), akivel a klub kétszer nyerte meg a bajnokságot. Munkájáról kiváló képet mutat, mit tartottak akkoriban az együtteséről: „A csapat, amely rettegésben tartja a világot."

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Oliver Hüsing (német, Werder Bremen – Németország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők: Marco Djuricin (osztrák, Red Bull Salzburg – Ausztria, legutóbb kölcsönben Brentford – Anglia)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Csernik Kornél
Kiszemeltek: Bese Barnabás (MTK), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Stieber Zoltán (Hamburg, a tavasszal kölcsönben Nürnberg – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim, a tavasszal kölcsönben Hannover 96 – Németország), Piotr Trochowski (német, szabadon igazolható, legutóbb Augsburg – Németország), Rafael van der Vaart (holland, Real Betis – Spanyolország)
Távozók: Hodgyai László (szabadon igazolható), Kunsági Roland (soroksági kölcsön után ETO FC Győr), Roland Lamah (belga, lejárt a szerződése, érdeklődnek iránta: Crvena zvezda – Szerbia, Egyesült Államok, Katar, Kína), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Popov Patrik (Békéscsaba)
Kölcsönbe távozók: Csilus Ádám (Soroksár, ismét kölcsönbe), Csilus Tamás (Soroksár), Silye Erik (Soroksár), Valencsik Dávid (Soroksár, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Böde Dániel (érdeklődik iránta: Hapoel Beer-Seva – Izrael)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik