FTC: a zöld-fehérek légiósát lenyűgözte a felcsúti stadion

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.18. 13:32
null
Emir Dilaver (balra) jól kijön ferencvárosi csapattársaival (Fotó: Korponai Tamás)
Emir Dilaver, a Ferencváros osztrák labdarúgója nagyon jól érzi magát Budapesten. Néhány ruhadarabját el kellett felejtenie, de tetszik neki, hogy sok csapat van a magyar NB I-ben, élvezi a népszerűséget, a felcsútihoz hasonló stadiont pedig még sosem látott. Mindez kiderül a laola1.at által készített interjúból, ebből szemezgettünk.

 

– Élvezte az első nagy budapesti derbijét, sok néző előtt?
– Nagyon – emlékezett vissza Dilaver a múlt heti Ferencváros–Újpest derbire (2–0). – Jól ment a játék, ezt az edzőm is megemlítette. A stadion tele volt, fantasztikus hangulat uralkodott. Eddig kevesebben jöttek ki, mert a szurkolók egy része bojkottálja a mérkőzéseket. Minden egyes nézőnek vénalenyomatot kell adnia. Ezt ellenzik.

– Tapasztalta már a Fradi-kultuszt?
– Mindenki felismer a városban, és elképesztő bánásmódban van részed, ha kiderül, hogy a Fradiban játszol. Csodálatos, mennyire élnek-halnak itt az emberek a labdarúgásért. Ma voltam a városban, és nem számít, merre jártam, felismertek, nők és gyerekek is.

– Szóval jól érzi magát a Ferencvárosnál?
– Igen, nagyon. Minden olyan jó, mint amikor az Austriában játszottam. Ott is minden csapattársammal és stábtaggal jól kijöttem, és ez itt sincs másként. A várost is szeretem, sok programot tudok a családdal szervezni.

A 23 éves, bosnyák származású hátvéd az Austria Wientől érkezett a Ferencvárosba, a lila-fehér színeket tehát zöld-fehérre cserélte. Ez okozott néhány derült pillanatot az életében.

– Nem kellett kicserélnie az egész ruhásszekrényét?
– Nos, egyszer az austriás melegítőmben jelentem meg edzésen. Néhányan mondták, hogy többször nem is kell mennem – mondta nevetve Dilaver. – Azóta inkább nem vettem fel.

– Milyen a magyar bajnokság színvonala az osztrákhoz képest?
– A magyar élvonalban több csapat szerepel. Az alsó régiókban tanyázók nem olyan jók, az előrébb állók viszont megállnák a helyüket Ausztriában. Az olyan csapatok, mint amilyen például a miénk vagy a Videoton, jó szintet képviselnek. Ezt nem szabad alábecsülni.

– Ön szerint az osztrák liga javára válik, hogy kevesebb klub szerepel benne? Ausztriában sok szurkoló panaszkodik arra, hogy az alacsony csapatlétszám miatt négyszer találkoznak egymással a felek egy idény alatt.
– Ha több csapatot felvisznek a másodosztályból, és tizenhat-tizennyolc együttes alkotja az élvonalat, nehéz megtartani a szintet. Az viszont szép benne, hogy csak kétszer játszunk egy évad során a többi együttessel, úgy, mint a nagyobb bajnokságokban. Jó, hogy mindig új élmények érnek. Érdekesebb így, a szurkolóknak is.

A Pancho Aréna lenyűgözte Dilavert.

– Magyarországon mostanában sok stadion épül, épült. Tapasztal ezzel kapcsolatban valamiféle optimizmust?
– Nagyon is. Van legalább négy vagy öt új stadion. A Puskás Akadémiáé szenzációs, sosem láttam még ilyet korábban. Egészen gyönyörű, majdnem az egész fából készült. Bentről lehet látni a faboltíveket. Kicsi, de nagyon szép. És elég drága is volt, ahogy hallottam.

– Sokan politikai szempontból problematikusnak találják ennek a stadionnak a felépítését.
– Ezt hallottam. A politikáról nem beszélek, nem az én dolgom. Azonban nagyon szép, és jó érzés ilyen létesítményben játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik