FTC: A Bajnokok Ligája csoportköre még messze van – Orosz Pál

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.12.19. 08:35
null
Orosz Pál szerint a BL-csoportkör még messze van (Fotó: Micheller Szilvia)
Jó volt végre örülni: az FTC Zrt. vezérigazgatója elfogadná, ha a következő öt esztendő során háromszor bejutna a csapat az Európa-liga csoportkörébe.

 

– Kezdjük azzal, ami leginkább foglalkoztatja a szurkolókat: mekkora változások várhatóak
a keretben?

– Vannak játékosok, akiket szeretnénk az Üllői útra csábítani, de neveket most még nem mondok – felelte lapunknak Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. – Az, hogy Hajnal Tamást integráltuk a stábba, remek lépés volt, nemcsak jó szeme van, de remek a kapcsolatrendszere is. Régen többször beleestünk abba a hibába, hogy nem időben raktuk össze a keretet, a játékosoknak nem volt idejük összeszokni. Az utóbbi időszakban ezt próbáltuk meg orvosolni.

– Távozó biztosan lesz?
– Egy futballcsapat kerete mindig mozgásban van, de nincs okunk a felforgatására. Jó úton járunk, egyértelmű célunk az újabb bajnoki cím megszerzése.

– Mi a helyzet Olekszandr Zubkovval? Az ukrán szélsőt olasz lapértesülések szerint a Fiorentina, a Bologna, a Genoa és a Sampdoria is kiszemelte magának.
– Nincs abban semmi meglepő, ha valaki jól játszik, és érdeklődnek iránta. Nyilván nekünk is megvan a célunk, remek játékosnak tartjuk, szeretnénk, ha továbbra is nálunk futballozna.

– Így képzelte el a mögöttünk hagyott néhány hónapot?
– Erről álmodtunk… Mindenképpen szerettünk volna bejutni a csoportkörbe, és az nem csak szószaporítás volt, hogy ott már minden megszerzett pont bónusz. Amikor Monacóban ültünk a sorsoláson, és megláttuk, hogy az Espanyol mellett a CSZKA Moszkvát és a régi ismerős Ludogorecet sorsolták mellénk, csak titkon reméltük, hogy a csoportkörben ilyen jól menetelünk.

– Nem tartott attól, hogy a Ferencváros pofozógép lesz?
– Ez fel sem vetődött bennem. Egy folyamat részeként jutottunk el idáig. Jó játékosaink vannak, Szerhij Rebrovban is megbízunk, és lám, minden egyes mérkőzésre remek taktikát dolgozott ki a szakmai stábjával. Előfordult, hogy nekünk volt szerencsénk, máskor az ellenfélnek, ettől függetlenül ha valaki a sorsolást követően azt mondja, az utolsó fordulóban a továbbjutásért lépünk pályára Razgradban, alighanem azt feleltem volna neki: ez most még nem elvárás…

– Dibusz Dénes korábban úgy fogalmazott, remek volt az Európa-liga, de szívesen megnézné magának a Bajnokok Ligája csoportkörét is.
– Legyünk racionálisak, a Bajnokok Ligája csoportköre még messze van tőlünk… A közelmúltban érdekes beszélgetésem volt a Dinamo Zagreb egyik vezetőjével. Amikor a BL-selejtezőben összesorsoltak bennünket, kérdezte tőlem: mi a célunk? Mondtam, mi más lenne, mint a csoportkör. Miért? Nem értettem a kérdést… Aztán elmagyarázták, nekik volt olyan szezonjuk, amikor a Bajnokok Ligájában, és volt, hogy az El-ben futballoztak a csoportkörben. A BL-ben megverte őket mindenki, rossz volt a hangulat az öltözőben, a klubnál, a médiában, a szurkolók között. Kaptak egy bónuszt a főtábláért, utána nem kerestek pénzt.

– Jobban jártak az Európa-ligával?
– Az El-ben volt döntetlen, győzelem, továbbjutás, mindenki boldog volt, anyagilag pedig a végén húztak egy vonalat, és kiderült, nagyjából ugyanannyit kerestek, mégsem lehetett összehasonlítani a kettőt. Ebből is látszik, mindenkinek a saját szintjén kell sikeresnek lennie. Nyilvánvaló, esély mindig van, és az a cél, hogy egyszer a legjobbak közé kerüljünk, de a Bajnokok Ligája elitköre még nem a mostani Ferencváros szintje.

– Mikor lehet az?
– Most mondjam azt, hogy ez pusztán pénzkérdés?! Csodák nincsenek. Nézzük meg, most kik estek ki… Az összes kelet-európai csapat, a Dinamo Zagreb, a Crvena zvezda, a Sahtar Doneck, a Lokomotiv Moszkva, de mondhatnám a Red Bull Salzburgot is, vagy tovább megyek, az Internazionale, a Benfica, sőt a tavalyi elődöntős Ajax sem élte túl a csoportkört – a BL más kávéház.

– A Ferencváros számára akkor mi lehet a cél?
– Az, hogy az Európa-liga csoportkörében megvesse a lábát. Ami nem jelenti azt, hogy minden esztendőben ott lehetünk a csoportkörben, hiszen ez rendkívül nehéz. Viszont ha a következő öt évben háromszor szerepelnénk benne, elégedett lennék.

– Mi volt a legnagyobb pozitívuma az elmúlt hónapoknak?
– Az, hogy egységessé, igazi csapattá váltunk. Nincs klikkesedés. Egység van az öltözőben, a klubon belül, a szurkolók, a menedzsment, a vezetőség között. Illetve az európai futballpiacon ismét tényező lett az FTC, a tárgyalások alatt meg tudjuk mutatni egy-egy játékosnak, igenis érdemes nálunk futballozni.

– Segíthet, hogy most már csak egy fronton kell helytállnia a csapatnak?
– Érdekes kérdés. Az Európa-ligában olyan élményeket szereztek a játékosok, amelyek folyamatosan tűzben tartották őket. Az más kérdés, hogy biztos nem volt egyszerű a barcelonai Európa-liga-meccs után mentálisan felpörögni a bajnokira, de ez is sikerült. Úgy vezetjük négy ponttal a tabellát, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Van olyan erős a keretünk, hogy megtartsuk az első helyünket, és a szezon végén újabb bajnoki címet ünnepeljünk. Azonban tudjuk, ehhez alázat és koncentráció szükséges a tavasszal is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik