Fradi-Újpest 12-12! Loki: 736! Vidi: 97! DVTK: 7!

Vágólapra másolva!
2013.12.12. 13:54
null
Légi párbaj az őszi Loki–Vidi (2–1) rangadón (Fotó: Török Attila)
A tabella hű képet fest arról, miként teljesít egy csapat – a következőkben azt vizsgáljuk, miért mondja a tabella azt, amit. A labdarúgó NB I ősszel lejátszott 17 fordulójának eseményeit három kiemelkedő stratégiai feladat tükrében vizsgáltuk: hogyan és hányszor kerültek előnybe a csapatok? Milyen sikerrel tartották meg a kedvező állást? Hogyan reagáltak, ha hátrányba kerültek? Nézzük, mire jutottunk, hogyan helyezhetők el egymáshoz képest az NB I klubjai!

 

Mi emelte a tabella élére a Debrecent? Miben a legjobb a Pápa? Miben teljesített ugyanúgy a Ferencváros, mint az Újpest? Minek köszönheti a Győri ETO, hogy a szezon eleji gyengélkedés ellenére még megalapozottan reménykedhet a címvédésben? Ezt mondják a számok:

ÉLLOVAS ÉS FŐ KIHÍVÓJA: A LOKI JOBBAN TELJESÍTETT

Mindkét csapat „benne hagyott ezt-azt” az őszi 17 fordulóban, a Debrecen kevesebbet, a Videoton többet, utóbbi ezért fut majd neki négypontos hátránnyal a tavaszi folytatásnak.

1. Debrecen 37 pont
Előnyszerzés: 1. hely. Előnytartás: 3. Hátrányledolgozás: 3.
2. Videoton 33 pont
Előnyszerzés: 2. Előnytartás: 3. Hátrányledolgozás: 11.

ELŐNYBEN JÁTSZOTT PERCEK
Csapat
Perc (átlag)
Debrecen 736 (43)
Videoton 593 (35)
Haladás 540 (32)
Diósgyőr 508 (30)
Ferencváros 468 (27)
Pápa 434 (25)
Győr 430 (25)
Kecskemét 426 (25)
Pécs 392 (23)
PAFC 383 (22)
Újpest 345 (20)
MTK 344 (20)
Paks 324 (19)
Mezőkövesd 322 (19)
Honvéd 253 (15)
Kaposvár 152 (9)

A Debrecenre sok rosszat nem lehet elmondani: a Loki szerezte meg messze a legtöbbször a vezetést (19) és mérkőzése első gólját (14), őrizte meg a legtöbbször az előnyét (11 győzelem) és játszotta – méghozzá toronymagasan – a legtöbb időt a vezetés birtokában (736 perc), sőt a kevés hátrányos helyzetével is jó arányban birkózott meg.

Kondás Elemér vezetőedzőnek legfeljebb a megszerzett előnyök őrzési hatékonysága miatt lehet kevéske hiányérzete. Mert bár a legtöbb győzelem a Lokié lett, a kétgólos fórról döntetlenre adott két mérkőzésen (Pápa, Mezőkövesd) elúszott négy pont még hiányozhat majd. Hiába azonban a viszonylag sok elherdált előny (5), az előnytartási mutató (74 százalék) így is a harmadik legjobb a mezőnyben – és ami a legfontosabb: nem rosszabb a fő riválisénál.

A Videoton az előnyszerzésben jócskán a Debrecen mögé szorult, de a győzelmek számában elenyésző a hátránya, és például jobban gazdálkodott azokkal a mérkőzésekkel, amelyeken az első gólt az ő játékosa szerezte. Van egy olyan kategória is, amelyikben a Vidi az NB I legjobbja: a fehérváriak kényszerültek a legrövidebb ideig – egész ősszel alig egymeccsnyi időt – hátrányban játszani.

Más kérdés, hogy ebbe a 97 percbe négy vereség is belefért, ami az előbb említett pozitívumok árnyékában rávilágít egy aggasztó jelenségre. A Videoton mind a négy őszi vereségét úgy szenvedte el, hogy a végjátékhoz közeledve kapott végzetes gólokat – kétszer olyan meccsen (DVSC, Honvéd), amelyiken korábban vezetett, és ugyancsak kétszer hazai pályán (Honvéd, FTC). A Fradi ellen jó félóra, a sereghajtó Kaposvár ellen több mint húsz perc kínálkozott a reagálásra, ám az egyenlítés egyik esetben sem sikerült. Az idény elején két vesztésre álló meccsből (Pécs, Győr) még négy pontot kasszírozott a Vidi, a következő négyből egyet sem. Veszedelmes tendencia kövesedett meg az idény második felére? José Gomes kritikusai alighanem ezt gyanítják.

ELŐNYSZERZÉS
ÖSSZES ELŐNY
MEGŐRZÖTT ELŐNY
MECCS ELSŐ GÓLJA
Debrecen 19 Debrecen 11 Debrecen 14
Videoton 15 Videoton 10 Videoton 13
Haladás 14 Ferencváros 8 Diósgyőr 12
Diósgyőr 13 Győr 8 Haladás 10
Ferencváros 13 Haladás 7 MTK 9
Győr 13 Diósgyőr 7 Pápa 8
Paks 13 Pécs 7 Ferencváros 8
Újpest 13 Pápa 7 Mezőkövesd 8
Pécs 12 Honvéd 6 Győr 8
Kecskemét 10 Újpest 5 PAFC 8
MTK 9 Kecskemét 5 Pécs 8
Pápa 9 Mezőkövesd 5 Újpest 8
PAFC 9 Paks 4 Kecskemét 7
Mezőkövesd 8 PAFC 4 Paks 7
Honvéd 7 MTK 3 Honvéd 4
Kaposvár 5 Kaposvár 2 Kaposvár 4

 

AZ ÜLDÖZŐK: A BAJNOK GYŐR NEM HAGYTA MAGÁT LESZAKÍTANI

Csupa „leg” található a dobogóra (és ott sem feltétlenül akárhová) igyekvő üldözők csoportjában. Itt állomásozik a hátrányos helyzeteket a legnagyobb számban és leghatékonyabban kezelő klub; a leghosszabb győzelmi sorozatot produkáló egylet; a legrámenősebb vendég; és a legtöbb vesztésre álló meccset megfordító alakulat.

3. Győr 30 pont
Előnyszerzés: 4. Előnytartás: 6. Hátrányledolgozás: 1.
4. Diósgyőr 28 pont

Előnyszerzés: 4. Előnytartás: 8. Hátrányledolgozás: 4.
5. Ferencváros 27 pont

Előnyszerzés: 4. Előnytartás: 8. Hátrányledolgozás: 6.
6. Haladás 27 pont

Előnyszerzés: 3. Előnytartás: 5. Hátrányledolgozás: 2.
7. Pécs 25 pont

Előnyszerzés: 9. Előnytartás: 15. Hátrányledolgozás: 9.

Önmagában véve dicséretre méltó, ha egy csapat a legjobbnak bizonyul a vesztésre álló meccsek kiegyenlítésében, megfordításában – valamelyest más megítélés alá esik, ha ez a bizonyos csapat az idényt címvédőként, merész BL-tervekkel kezdő Győri ETO. Rögtön felvetődik ugyanis a kérdés, hogy egy ilyen rétegzett játékosállományú gárda hogyan kerülhetett olyan sokszor (10) hátrányba, mint az abszolút újonc Mezőkövesd, amelytől éppenséggel simán ki is kapott azon a bizonyos slusszkulcsos meccsen? A választ Pintér Attila vezetőedzőnek kell tudnia a legjobban, mindenesetre a számok azt mutatják, hogy az idény elején kissé beragadó győriek megtanultak együtt élni a hiányosságaikkal, és a vesztésre álló meccseken összekapart 13 ponttal (az utolsó két fordulóban mind a hat pontjukat így szerezték) megtámogatták apadó címvédési reményeiket.

VESZTÉSRE ÁLLÓ MECCSEKEN SZERZETT PONTOK
Csapat Megszerzett pont
Győr 13
Honvéd 13
Pécs 13
Ferencváros 12
Újpest 12
Debrecen 7
Kecskemét 7
Haladás 6
Paks 6
DVTK 5
Videoton 4
MTK 3
Kaposvár 2
Puskás 2
Mezőkövesd 1
Pápa 1

Az élboly csapatai közül a Diósgyőr herdálta el a legtöbb előnyt (6) – sőt az egész mezőnyben a legtöbbet az Újpesttel, a Pakssal és az MTK-val holtversenyben –, igaz, volt miből. A szezon elején három győzelmi esélyt még elszalasztó DVTK egy hajrábeli öngólnak köszönhetően nyert Pápán, és a következő hat meccset is behúzta – rendre kapott gól nélkül. Az őszi ligarekordot jelentő hetes győzelmi sorozat meccsein Tomiszlav Szivics csapata általában korán vezetést szerzett, és magabiztosan tartotta az előnyét. S bár az utolsó hat forduló nyeretlensége visszaesésről, fáradtságról tanúskodik, érdemes árnyalni a képet. Egyrészt többnyire nehezebb ellenfelek következtek a sorban, másrészt noha két meccs valóban elúszott vezetésről (FTC, Győr), négyet sikerült vesztett állásból döntetlenre menteni, azaz a Szivics-legénység bizonyította: a hátrányos helyzetek kezelésében is méltó a negyedik helyre.

A napokban már közöltük azt a táblázatot, amely arról árulkodott, hogy vendégként a Ferencváros teljesített a legjobban ősszel. Még szép – tehetjük hozzá némi malíciával –, hiszen a stadionépítésbe bonyolódó zöld-fehérek valójában mind a 17 mérkőzésüket idegenben játszották… No de félre a tréfát, a Fradi ősze minden volt, csak vicces nem. Nem indult rosszul: két rangadó – papírformának mondható – elveszítése mellett voltak végig vezetve megnyert meccsei, vert helyzetből bekasszírozott három pontjai, aztán megtörtént Akeem Adams tragédiája, és bekövetkezett az ősz legnagyobb törése… A következő nyolc mérkőzése mindegyikén hátrányba került több-kevesebb időre a Fradi, ezek közül négyet elveszített, és a másik négyből is csak egyet sikerült megfordítania. A Vidi legyőzése gyógyír lehetett a Ricardo Moniztól megváló csapatnak, ettől függetlenül tény, hogy a zöld-fehérek jóval többet és többször játszottak hátrányban, mint a tabellán a környékükön elhelyezkedő csapatok.

A Haladáshoz nem tudunk pozitív leget párosítani, majdnem legeket viszont többet is: a szombathelyieknél többször csak a Loki és a Vidi szerzett előnyt, a megnyugtató vezetés birtokában játszott idejük is a harmadik legtöbb, részben ebből következik, hogy az előnytartási mutatójuk is dicséretre méltó. A hátrányos szituációk „kezelésére” sem lehet panasz, elvégre egyedül a Győr volt jobb Artner Tamás csapatánál. Az eddig leírtak alapján akár csodálkozhatnánk is, miért nincs a dobogón a Hali. Nos, számításaink erre egyféle magyarázattal szolgálnak: a Hali ugyan visszahozott hat elúszni látszó meccset, de megnyernie egyiket sem sikerült. A hat vesztésre álló meccsből 12-12 pontot kitermelő Fradihoz és Újpesthez képest a Haladás úgymond félmunkát végzett a maga hat döntetlenjével.

Az őszt remek hatos veretlenségi szériával záró Pécs ebben jobban teljesített, hiszen az egész mezőnyből a legtöbb (4) olyan győzelemmel büszkélkedhet, amit vesztett állásból harcolt ki, ráadásul az ily módon legyőzöttek többsége nála előkelőbb helyen telelő csapat (DVSC, FTC, Haladás). Ez a mutató két okból is érdekes fejlemény: egyrészt a mecsekiek rosszul, három zakóval kezdték a szezont, másrészt a későbbiekben sem mindig tudtak érdemben reagálni, ha az ellenfél megszerezte a vezetést. Hátrányledolgozási mutatójuk ennek megfelelően csak erős közepes, előnytartási százalékuk a második leggyengébb – az a négy nagy fordítás azonban a középmezőny felett tartotta a Márton Gábor, Lőrincz Emil duó irányította csapatot.

AZ ELŐNY MEGTARTÁSA
ELHERDÁLT ELŐNY
ELŐNYTARTÁS
AZ ELSŐ GÓL DÖNTÖTT
Pápa 1 Pápa 92% Honvéd 86%
Honvéd 1 Honvéd 83% Pápa 78%
Ferencváros 3 Debrecen 74% Videoton 67%
Mezőkövesd 3 Videoton 74% Mezőkövesd 62%
Kaposvár 3 Haladás 73% Győr 61%
Videoton 4 Mezőkövesd 71% Ferencváros 61%
Győr 4 Győr 71% Debrecen 58%
Haladás 4 Diósgyőr 67% Pécs 58%
Kecskemét 4 Ferencváros 67% Diósgyőr 54%
PAFC 4 Kecskemét 67% Haladás 50%
Debrecen 5 PAFC 62% Kecskemét 50%
Pécs 5 Kaposvár 58% PAFC 44%
Diósgyőr 6 MTK 52% Kaposvár 40%
Újpest 6 Paks 52% Újpest 38%
Paks 6 Pécs 50% MTK 33%
MTK 6 Újpest 42% Paks 31%
ELŐNYTARTÁS: azt vizsgáltuk, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken vezetett, hány pontot szerzett meg a megszerezhetőkből.
AZ ELSŐ GÓL DÖNTÖTT: azt vizsgáltuk, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken megszerezte az első gólt, hány pontot szerzett meg a megszerezhetőkből.

 

A KÖZÉPMEZŐNY, AHOL NEM A KÖZÉPSZER AZ ÚR

Azt gondolnánk, hogy ebben a zónában a szürkeség uralkodik, de szó sincs erről: a dobogóra hajtók és a veszélyzóna közé szorult csapatok igen szélsőségesen, statisztikai értelemben szórakoztatóan teljesítettek.

8. Pápa 23 pont
Előnyszerzés: 11. Előnytartás: 1. Hátrányledolgozás: 16.
9. Honvéd 23 pont
Előnyszerzés: 15. Előnytartás: 2. Hátrányledolgozás: 5.
10. Újpest 21 pont
Előnyszerzés: 4. Előnytartás: 16. Hátrányledolgozás: 7.
11. Kecskemét 21 pont
Előnyszerzés: 10. Előnytartás: 8. Hátrányledolgozás: 8.

VEZETÉS UTÁN ELVESZÍTETT PONTOK
Csapat Elveszített pont
Újpest 14
Paks 14
DVTK 14
MTK 13
Pécs 12
Debrecen 11
Haladás 10
Videoton 10
Győr 9
Kecskemét 9
Puskás 9
Ferencváros 8
Kaposvár 7
Mezőkövesd 7
Honvéd 2
Pápa 2

Itt van például a Lombard Pápa, amely öt szerzett góllal tíz pontot kasszírozott az első négy fordulóban, és ebből nagyjából ki is olvasható, miben rejlik az ereje: Tóth Bálint nagyon hatékonyan főzött azzal, amije van. Ha a Lombard megszerezte a vezetést (nem túl sok meccsen, de éppen elég alkalommal), akkor egy kivétellel mindig győzött (7), és egyszer sem kapott ki. Az egész NB I legkiemelkedőbb előnyhasznosítási mutatója (92%), az így megszerzett pontok jelentették a biztosítékot arra, hogy a pápaiak annak ellenére sincsenek kényelmetlen pozícióban, hogy a vesztésre álló meccseikből mindössze egyetlen pontot tudtak kisajtolni – azt mondjuk nem akárhol, Debrecenben, kétgólos hátrányt ledolgozva a végjátékban. Nem mondhatjuk ugyanakkor, hogy ne küzdöttek volna az elúszóban lévő meccseken – Újpesten például kétszeri egyenlítés után buktak el…

Meglehetősen kétarcúnak bizonyult a Honvéd is. Miközben alig volt képes előnybe kerülni, a vezetést nagyon megbecsülte: az előbb meghozsannázott Pápa mögött a második legjobb mutatót érte el előnytartásban – akkor viszont az NB I legkönyörtelenebb csapata volt, ha sikerült megszereznie a meccs első gólját. Marco Rossi alakulatának sikerült kozmetikáznia a gyenge védőjátékot is: a kispestiek sokszor álltak vesztésre, de a Győrrel holtversenyben a legtöbb hátrányt küzdötték le – így nyertek egymás után a Fradi, a Pécs és a Vidi ellen is! Rossz belegondolni, hol állna a tabellán a dicső múltú kispesti egylet a nehéz forgatókönyvű meccseken begyűjtött 13 pont nélkül.

MECCSEK SZÁMA, AMELYEKEN FORDULT AZ ÁLLÁS
Csapat Mérkőzés
Újpest 6
Pécs 6
Ferencváros 6
Paks 5
Győr 5
DVTK 4
Debrecen 4
Haladás 4
MTK 3
Videoton 3
Kecskemét 3
Honvéd 3
Kaposvár 2
Puskás 1
Mezőkövesd 1
Pápa 0

Az Újpest (valamint az FTC és a Pécs) játszotta ősszel a legtöbb olyan mérkőzést (6), amelyiken fordult az állás. A semleges közönséget ez talán szórakoztatta volna, az újpestit nem feltétlenül. Miért? Mert az Újpestnél többször csak egy csapat, a sereghajtó Kaposvár került hátrányba. Olyan csapat pedig nincs a mezőnyben, amelyik több előnyt herdált el, illetve a hosszabb-rövidebb ideig a kezében lévő meccseken több pontot szórt el, mint az Újpest. Ennek egyenes következményeként a lila-fehéreké a legrosszabb előnytartási mutató. A Kozma, Lelievre-érához kötődő első nyolc meccs közül hét hozott lila vezetést (nem kevés!), de csak egy lila győzelmet (ez már nagyon kevés!). A későbbiekben már a vezetés megszerzése sem sikerült, törvényszerű volt hát az edzőváltás. Biztató lehet az újpesti hívek számára, hogy a befejező három fordulóban, már Nebojsa Vignjevics irányításával előnyszerzésben és hátrányledolgozásban egyaránt jól teljesített a csapat.

A középmezőnyhöz leginkább illő teljesítményt a Kecskemét nyújtotta az ősszel. Bekő Balázs csapata sem az előnyszerzésben, sem az előnytartásban, sem a hátránykezelésben nem lóg ki sem lefelé, sem felfelé a többiek közül. S ha nagyon akarjuk, még a két megdöbbentő hazai vereségét (Mezőkövesd, 2–6; Pécs, 2–5) is ellentételezhetjük a tartásukat erősítő pozitívummal: a viszonylag sok hátrányperchez (a harmadik legtöbb a mezőnyben) képest a kecskemétiek jól állnak a tabellán – részben azért, mert három idegenbeli meccsen is sikerült a hajrában, azaz a legkiélezettebb időszakban pontot menteniük.

A HÁTRÁNY LEDOLGOZÁSA
ÖSSZES HÁTRÁNY
LEDOLGOZOTT HÁTRÁNY
LEDOLGOZOTT HÁTRÁNY (%)
Debrecen 5 Győr 7 Győr 70%
Videoton 7 Honvéd 7 Haladás 60%
Diósgyőr 9 Haladás 6 Debrecen 60%
Győr 10 Ferencváros 6 Diósgyőr 55%
Haladás 10 Újpest 6 Honvéd 54%
Mezőkövesd 10 Diósgyőr 5 Ferencváros 46%
MTK 11 Kecskemét 5 Újpest 43%
Kecskemét 12 Pécs 5 Kecskemét 42%
Paks 12 Paks 4 Pécs 38%
Pápa 12 Debrecen 3 Paks 33%
Ferencváros 13 MTK 3 Videoton 28%
Honvéd 13 Videoton 2 MTK 27%
Pécs 13 PAFC 2 PAFC 14%
PAFC 14 Kaposvár 2 Kaposvár 12%
Újpest 14 Mezőkövesd 1 Mezőkövesd 10%
Kaposvár 17 Pápa 1 Pápa 8%
LEDOLGOZOTT HÁTRÁNY (%): azt vizsgáltuk, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken hátrányba került, hány pontot szerzett meg a megszerezhetőkből.

 

A KÖZVETLEN VESZÉLYZÓNÁBAN IS VAN REMÉNY

Errefelé már gyakoribbak a negatív tartalmú legek, az elszalasztott esélyek, a ki nem használt lehetőségek, de szinte mindegyik csapatnál van valami, ami táplálja a reményt az eredményes folytatásra.

12. Mezőkövesd 18 pont
Előnyszerzés: 14. Előnytartás: 6. Hátrányledolgozás: 15.
13. Paks 17 pont

Előnyszerzés: 4. Előnytartás: 13. Hátrányledolgozás: 10.
14. Puskás Akadémia 17 pont
Előnyszerzés: 11. Előnytartás: 11. Hátrányledolgozás: 13.
15. MTK 15 pont
Előnyszerzés: 11. Előnytartás: 13. Hátrányledolgozás: 12.
16. Kaposvár 9 pont
Előnyszerzés: 16. Előnytartás: 12. Hátrányledolgozás: 14.

A Mezőkövesd a kedvezőtlen helyzetekben nagyjából úgy teljesített, ahogyan egy abszolút újonctól várható: ha hátrányba került (és ez nem kevésszer fordult elő), nemhogy egyenlíteni nem tudott, gólt sem nagyon szerzett. Azt, hogy a veszélyzónában mégis a legközelebb van a gödör pereméhez, elsősorban annak köszönheti, hogy viszonylag jól őrizte kevés kiharcolt előnyét. S hogy nyugodt legyen a karácsony, ahhoz hozzájárult a listavezető elleni pontmentés kétgólos hátrányból az utolsó őszi fordulóban – ha nem ez marad a Véber-legénység egyetlen sikeres válságkezelése, alighanem meglesz a hőn áhított bennmaradás.

HÁTRÁNYBAN JÁTSZOTT PERCEK
Csapat
Perc (átlag)
Kaposvár 786 (46)
Pápa 529 (31)
Kecskemét 519 (30)
Honvéd 512 (30)
Mezőkövesd 500 (29)
Ferencváros 499 (29)
Pécs 479 (28)
PAFC 460 (27)
Újpest 455 (27)
Paks 429 (25)
MTK 401 (23)
Diósgyőr 312 (18)
Haladás 271 (16)
Győr 257 (15)
Debrecen 144 (8)
Videoton 97 (6)

A Paks álomszerűen kezdte a bajnokságot: nyert vesztett állásból, nyert úgy, hogy túltette magát az ellenfél egyenlítésén, a harmadik körben pedig behúzott egy fölényes diadalt is. S bár a szezont kiválóan kezdő paksi támadó, Simon Attila még mindig vezeti a góllövőlistát, a csapat pozíciója sokat romlott. Az idény elején fordítani, előnyt újra megszerezni képes paksiak a 4. fordulótól csupán egyszer nyertek, s ha hátrányba kerültek, akkor majdhogynem mindig kikaptak. Holtversenyben a Paksé a legtöbb véglegesen elvesztegetett előny (6), holtversenyben az Újpesttel és a DVTK-val ők herdálták el a legtöbb pontot olyan mérkőzéseken, amelyeken rövidebb-hosszabb ideig vezettek. Vajon elég lesz-e a gondok orvoslásához, ha Horváth Ferenc vezetőedző tényleg nagyon g... lesz?

A Puskás Akadémia FC idénykezdését hiábavaló hátrányledolgozási próbálkozások jellemezték, mígnem jöttek a „túlkoros” erősítések, és jött az Akeem Adams tragédiája után megtört Ferencváros magabiztos legyőzése, majd a Pécs elleni idegenbeli siker. Az előnytartás és a hátrányledolgozás a későbbiekben sem javult, ám ennek az is oka, hogy az előbbit többször gyakorolhatta a csapat, a felzárkózás feladatával pedig jóval kevesebbszer szembesült – másképp fogalmazva: az alárendelt szerepből Benczés Miklós vezetésével sikeresen kitört a csapat az idény második felére. Részben nyilván a tapasztalatlanság számlájára írható, hogy a PAFC került a legtöbbször (4) hátrányba úgy, hogy előtte sikerült egyenlítenie.

Mindig szomorú egy 23-szoros bajnokcsapatot a kiesőhelyek egyikén látni, még akkor is, ha az MTK esetében az utóbbi évtizedekben előfordult már egy-egy röpke száműzetés a másodosztályba. Garami József fiatal legénysége eleve kevésszer szerezte meg a vezetést, és akkor is csak ritkán tudott rá vigyázni – két meccset például kétgólos előnyről adott döntetlenre. A nem túl acélos előnytartási mutatóhoz egy hasonlóan visszafogott hátrányledolgozási index társult, így hiába az alkalmankénti szép játék, ez így együtt, csomagban csak a 15. helyre elegendő.

Mindössze három éve történt, hogy az akkoriban Sisa Tibor irányította Kaposvár a harmadik helyen zárta az őszi 16 fordulót úgy, hogy például a legtöbb időt játszotta a vezetés birtokában. Nos, azóta sok víz lecsordogált a Kaposon – ferencvárosi és zalaegerszegi kanyar után például visszatért Prukner László a kispadra –, és úgy tűnik, a szinte teljesen kicserélődött csapatból kimosódtak az akkor megcsodált erények. Most a hátrányban játszott percek tekintetében „éllovas” a Rákóczi, továbbá legrosszabb a kiharcolt és a megőrzött előnyök, valamint az elszenvedett hátrányok tekintetében. A kaposváriak hat mérkőzésen kaptak gólt az első tíz percben (ezek közül ötöt végül el is veszítettek), és négy meccsen összesen hat pontjuk bánta, hogy a kapujukba került a labda az utolsó tíz percben. Többek között ilyen okokból várja nagyon nehéz helyzetből a tavaszt a somogyi egylet.

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva 17 11 4 2 41–19 +22 37
2. Videoton FC 17 10 3 4 33–15 +18 33
3. Győri ETO FC
17 8 6 3 27–19 +8 30
4. Diósgyőri VTK 17 7 7 3 29–21 +8 28
5. Ferencváros 17 8 3 6 27–26 +1 27
6. Haladás 17 7 6 4 27–21 +6 27
7. Pécsi MFC 17 7 4 6 27–27 0 25
8. Lombard Pápa FC 17 7 2 8 21–24 –3 23
9. Budapest Honvéd 17 6 5 6 23–21 +2 23
10. Újpest FC 17 5 6 6 30–31 –1 21
11. Kecskeméti TE 17 5 6 6 24–31 –7 21
12. Mezőkövesd 17 5 3 9 21–31 –10 18
13. MVM Paks 17 4 5 8 21–29 –8 17
14. Puskás Akadémia FC 17 4 5 8 21–32 –11 17
15. MTK Budapest 17 3 6 8 18–21 –3 15
16. Kaposvári Rákóczi 17 2 3 12 15–37 –22 9
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik